Віртуально-краєзнавча подорож "Моє місто на мапі України"

Про матеріал
Мета: Розширити та узагальнити знання і уявлення дітей про місто Першотравенськ, його історичне минуле, пам'ятні та визначні місця; активізувати пізнавальний інтерес, увагу, пам'ять, розвивати логічне мислення, уяву; виховувати дбайливе ставлення до історії рідного міста, почуття поваги до тих, хто прославив його.
Перегляд файлу

«Моє місто на мапі України»

віртуально-краєзнавча подорож

Мета:  Розширити та узагальнити знання і уявлення дітей про місто  Першотравенськ, його історичне минуле, пам'ятні та визначні місця; активізувати пізнавальний інтерес, увагу, пам'ять, розвивати логічне мислення, уяву; виховувати дбайливе ставлення до історії рідного міста, почуття поваги до тих, хто прославив його.

Обладнання: презентація, карта України, герби та символи рідного міста та інших міст, фотографії з визначними пам'ятками міста, пам'ятними місцями, фотографії відомих городян, аркуші паперу, пензлі, фарби, олівці. фломастери.     

 

Хід заняття:

Бібліотекар:  Як називається наша країна? (Відповіді дітей).     СЛАЙД 1

 

Якщо ми живемо на Україні, то як називають нас? (Українцями).  СЛАЙД 2

 

Ми українці, ти хлопчик – українець, ти дівчинка – українка.

Він – українець, вона – українка, вони (показує на гостей) – українці.

СЛАЙД 3

У кожного з нас є рідна домівка, де ми народилися, живемо, де живуть наші рідні та близькі. Все це наша маленька батьківщина.

СЛАЙД 4 

Як називається наше місто в якому наша школа?

СЛАЙД 5

А зараз до нас завітає гість. Відгадайте загадку:

Він смачненький, румяненький, від діда та баби втік

І з віконця скік та скік, до лисички на язик. (Колобок).

СЛАЙД 6

Ось цей наш маленький гість має велику мрію. Він ніколи не подорожував містом, не бачив вулиць, будинків. Тому хоче, щоб ми  йому розповіли про місто, в якому живемо.

Згадайте, що ви бачили на вулицях міста (багато будинків, магазинів, шкіл, дитячих садочків, різний транспорт).

СЛАЙД 7

У місті живуть багато мешканців, яких прийнято називати міські жителі. У яких оселях живуть зазвичай міські жителі? (У квартирах).

СЛАЙД 8

А квартири розташовані у яких будинках? (У великих, високих, багатоповерхових будинках).

СЛАЙД 9

Як багато зусиль доводиться докладати будівельникам, щоб спорудити нові будівлі такі красиві та міцні.

Коли ми дивимось на міські будинки то видно що більшість з них мають форму яку? (Прямокутну).

СЛАЙД 10

Наше місто прикрашає і жива природа, це? (Алеї, парки, клумби, дерева, кущі, квіти, трава).

СЛАЙД 11

Діти, ви знаєте, скільки вам років?

А скільки років вашим мамам? Татам? Бабусям?

Як ви думаєте, чи є вік у міст або їм усім однакова кількість років? Скільки років нашому місту? (Відповіді дітей.)

 

СЛАЙД 12

  Днем народження нашого міста вважається 25 травня 1954 року. В цей день було закладено фундамент першого будинку.

Отже йому 63 роки. Загальна площадь земель 290 га. Кількість населення майже 30 тис.

Першотравенськ — одне з наймолодших міст Дніпропетровщини. 

 

СЛАЙД 13

           Першотравенськ – це шахтарське місто. Міста, як і люди, завжди різні. Кожне з них має свою біографію, історію. Біографія нашого міста пов’язана з початком розвитку вугільної промисловості в Західному Донбасі.

Історія Західного Донбасу починається з початку XIX  сторіччя.

СЛАЙД 14

На землях колгоспів “Зоря”, ім. Фрунзе та ім. Горького почалося нове життя. В чистому полі в глиняній хатинці тракторної бригади колгоспу ім. Фрунзе Петропавлівського району розмістився перший десант будівельників. Тихе степове роздолля порушилося ревом будівельної техніки, йшла підготовка  до закладки шахти        “Західно-Донбаська” №1 та робітничого селища – нашого майбутнього міста.

СЛАЙД 15

06 грудня 1956 року в одному з одноквартирних будинків почала свою роботу школа, в якій займалися всього 7 учнів. Першим вчителем була Бровко Таїсія Терентіївна. Вже в наступному навчальному році до школи прийшли 42 учні. Містечко розросталося швидкими темпами, на будівництво шахти приїжджає велика кількість молодих та енергійних працівників. Виникає гостра потреба в житлі, лікарні, школі, дитячих садках тощо

СЛАЙД 16

 

У 1958 році була відкрита лікарня на 25 місць.

01 січня 1959 року відбувся Всесоюзний перепис населення. В робітничому селищі тоді мешкало всього 5100 чоловік.

СЛАЙД 17

 

І вже в 1960 році відкривається школа-інтернат, на базі початкової школи утворюється семилітня школа, яку очолила Авраменко Віра Іванівна. Почали працювати дві їдальні, молочна кухня, декілька буфетів, ресторан, побутовий комбінат, закінчується будівництво водозабору в Лисій балці і вже в жовтні 1960 року мешканці селища отримали питну воду.

СЛАЙД 18

 

28 серпня 1963 року відбулась важлива подія  в молодому вугільному краї – здано в експлуатацію шахту “Західно-Донбаська” № 1 (пізніше – шахта “Першотравнева”), з якої і почалася біографія Західного Донбасу.

 Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 25 лютого 1966 року № 34 “Про віднесення селища Першотравневе Дніпропетровської області до категорії міст районного підпорядкування” селище міського типу Першотравневе Петропавлівського району Дніпропетровської області віднесено до категорії міст районного підпорядкування і надалі іменовано   Першотравенськ.

СЛАЙД 19

 

У 1967 році відкривається середня школа № 2. Історія цієї школи почалася в приміщенні одноповерхового будинку по вулиці Сквер, 2, де навчалися перші учні поки добудовувалася нова будівля школи. В цьому ж році був відкритий ще один дитячий садок.

З розвитком Західного Донбасу зросла потреба в кваліфікованих робітниках. На базі тресту “Павлоградвугілля” Мінвуглепрому 5 вересня 1967 року було відкрито професійно-технічне училище № 40. 

До  святкування Дня Перемоги  в травні  2003 року в місті було споруджено  меморіал Слави на честь воїнів, загиблих у роки Великої Вітчизняної війни, та встановлено БМП на честь воїнів-інтернаціоналістів, учасників бойових дій на території інших держав.

СЛАЙД 20

 

Рішенням 23 сесії міської ради IV скликання від 21 травня 2004 року № 54   “Про затвердження символіки міста Першотравенська” було затверджено Прапор міста Першотравенська,  Герб міста Першотравенська та  Гімн міста Першотравенська.

СЛАЙД 21

 

До ювілею міста на площі біля Будинку культури молоді “Україна” відбулося урочисте відкриття Каплички в память про шахтарів, загиблих на вугільних підприємствах міста. На гранітних плитах викарбувані їхні прізвища.

 

        У серпні 2006 року,  з нагоди 15-річчя незалежності України, у Першотравенську було відкрито пам’ятні знаки ліквідаторам та постраждалим від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та воїнам, загиблим у мирний час. 

 

 

       У вересні 2007 року у Першотравенську започаткована алея Слави. Тут  встановлено пам’ятні знаки видатним особистостям Західного Донбасу: Разводову Анатолію Григоровичу – директору шахти ім. М.І.Сташкова, депутату обласної ради чотирьох скликань та Бушину Анатолію Яковичу – Герою Соціалістичної праці, колишньому бригадиру прохідників шахти «Першотравнева», ветерану Великої Вітчизняної війни. Алея закладена  на одній з центральних вулиць міста – вулиці Чайковського.

        Сьогоднішній Першотравенськ – сучасне розвинене місто, про яке мріяли  перші будівельники. Вугільна промисловість у місті Першотравенську виступає основною галуззю матеріального виробництва, яка забезпечує ефективне використання природних ресурсів, зростання економічного потенціалу та створює умови для зайнятості працездатного населення, що обумовлює   вирішення багатьох соціальних питань.

 

         Сьогодні на території міста площею 390 га проживає понад 30 тисяч мешканців. В Першотравенську є все необхідне для повноцінного життя. Городяни цінують його затишність, охайні та квітучі вулиці, утопаючі в зелені парки та сквери.

 

На сьогоднішній день освітню сферу міста представляють 5 загальноосвітніх шкіл, 7 дитячих дошкільних закладів, школа-інтернат, гірничий ліцей,  Центр дитячої творчості «Надія», клуб юних техніків. міська бібліотека

 

 

Ну от, дітки, як багато, виявляється, ви знаєте про своє місто, як любите його.

 

Підсумок.

  • В якому місті ми живемо? У великому, чи маленькому
  • Що вам подобається у вашому місті?
  • В народі кажуть «скрізь добре, а вдома краще»
  • Чи треба наше місто любити? Яке воно наше місто? (гарне, красиве, прекрасне….)
  •  

А нашу зустріч хочу завершити такими словами:

Україно – рідний край, поле, річка, сивий гай

Любо стежкою іти – тут живемо я і ти.

 

 

На закінчення діти створюють малюнки на тему «Будинок моєї мрії», 

 

docx
Пов’язані теми
Людина і світ, Виховна робота
Інкл
Додано
26 липня 2019
Переглядів
499
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку