Презентація з теми: "Віруси. Пріони. Віроїди".

Про матеріал

Презентовано матеріали до уроку з теми "Неклітинні форми життя". Охарактеризовано особливості біології вірусів, віроїдів, пріонів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віруси. Пріони. Віроїди.

Номер слайду 2

У 1892 році Д.Й. Івановський вперше описав небактеріальний патоген, який викликає захворювання рослин- тютюнову мозаїку

Номер слайду 3

Класифікація вірусів:

Номер слайду 4

Класифікація вірусів за типом нуклеїнової кислоти:

Номер слайду 5

Будова простого та оболонкового віруса А. Протий вірус B. Оболонковий вірус 1- капсид, 2- геномна нуклеїнова кислота, 3- капсомер, 4- нуклеокапсид, 5- віріон, 6- ліпідна оболонка, 7- мембранні білки оболонки.

Номер слайду 6

Папіломавіруси та віл відповідно під електронним мікроскопом

Номер слайду 7

Будова бактеріофага 1-головка, 2-відросток, 3-нуклеїнова кислота, 4-капсид, 5-комірець, 6-чохол, 7-хвостові нитки, 8-шипи, 9-базальна пластинка

Номер слайду 8

Фаги, адсорбовані на бактерії під електронним мікроскопом

Номер слайду 9

Процес вірусного інфікування в масштабах однієї клітини можна розбити на декілька етапів: 1. Приєднання до клітинної мембрани або адсорбція. Для того, щоб віріон адсорбувався на поверхні клітини, вона повинна мати у складі мембрани білок - рецептор, специфічний для даного віруса. Наявність рецептора визначає коло господарів вірусу, а також його тканинну специфічність.

Номер слайду 10

Процес вірусного інфікування в масштабах однієї клітини можна розбити на декілька етапів: 2. Проникнення в клітину. Для внесення вірусної НК в клітину використовуються різні стратегії:  уприскування РНК через плазматичну мембрану,  захоплення клітиною в ході піноцитозу, потрапляння в кисле середовище лізосом, де відбувається їх остаточне дозрівання тощо. 3. Роздягання — процес, протягом якого видаляється вірусний капсид. Може здійснюватись під впливом вірусних ферментів, або ферментів хазяїна. Кінцевим результатом буде вихід вірусної НК в цитоплазму.

Номер слайду 11

Процес вірусного інфікування в масштабах однієї клітини можна розбити на декілька етапів: 4. Перепрограмування клітини. В зараженій клітині починають синтезуватися  інтерферони, які переводять навколишні здорові клітини у противірусний стан і активують системи імунітету. Пошкодження, викликані розмноженням вірусу в клітині, виявляються системами внутрішнього клітинного контролю, і така клітина повинна буде «покінчити життя самогубством» в ході  апоптозу. Від здатності вірусу долати системи противірусного захисту залежить його виживання, тому багато вірусів набули здатності пригнічувати синтез інтерферонів, апоптозну програму тощо.

Номер слайду 12

Процес вірусного інфікування в масштабах однієї клітини можна розбити на декілька етапів: 5. Персистенція. Деякі віруси можуть переходити в латентний стан, слабо втручаючись у процеси, що відбуваються в клітині, і активуватися лише за певних умов. 6. Створення нових вірусних компонентів. Розмноження вірусів у найзагальнішому випадку передбачає три процеси: 1) транскрипція вірусного генома — тобто синтез вірусної мРНК; 2) її трансляція, тобто синтез вірусних білків; 3) реплікація вірусного генома. У багатьох вірусів існують системи контролю, що забезпечують оптимальне витрачання біоматеріалів клітини-господаря. 7. Дозрівання віріонів і вихід з клітини. Новосинтезовані геноми РНК або ДНК «одягають» відповідні білки й виходять з клітини. Вірус, який активно розмножується, не завжди вбиває клітину-господаря. В деяких випадках дочірні віруси відгалужуються від плазматичної мембрани, не викликаючи її розриву. Таким чином, клітина може жити далі й продукувати вірус.

Номер слайду 13

Життєвий цикл ретровірусів:

Номер слайду 14

Гіпотези походження вірусів:  Гіпотеза регресивної еволюції – віруси виникли з клітин, які втратили більшість органел. Гіпотеза паралельної еволюції – віруси виникли в прадавні часи незалежно від клітин, використовуючи їхні можливості для перетворення енергії та синтезу білків. Гіпотеза «скажених генів» - віруси, як ділянки спадкового матеріалу клітин набули здатність існувати самостійно.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Вірусні захворювання рослин:

Номер слайду 17

Даніел Гайдузек. Нобелівська премія 1976 року за відкриття нових механізмів походження і поширення інфекційних хвороб Стенлі Прузінер. Нобелівська премія 1997 року за виділення і дослідження пріонних білків

Номер слайду 18

Нормальна і патогенна форма білка:

Номер слайду 19

Алгоритм формування губчастої енцефалопатії:

Номер слайду 20

Дегенеративні враження тканини головного мозку Електронна мікрофотографія (В.А.Зуев, И.А.Завалишин, В.М.Ройхель, 1999.) 1- мікровакуолі; 2 – гинучі нейрони; 3 – гіпертрофія астроцитів; 4 – зморщений нейрон у якому обєми цитоплазми і ядра зменшені; 5 - нейрон, у якому накопичився ліпофусцин і змістилось ядро.

Номер слайду 21

Пріонні хвороби людини та тварин

Номер слайду 22

Особливості пріонів, як інфекційних агентів: Відсутність генетичного апарату. Виключно білкова природа. Стійкість до дії фізико-хімічних факторів. Нечутливість до інтерферону, не розпізнається імунною системою. В організмі може з'явитись унаслідок інфікування, успадкування чи самочинно. Незалежно від походження, передавання може відбуватись інфекційним шляхом. Особливості пріонних хвороб: Тривалий інкубаційний період. Відсутність імунної відповіді організму. Невиліковність. 100% смертність. Наявність нейродегенеративних змін у хворих.

Номер слайду 23

Віро́їди - інфекційні агенти, які являють собою низькомолекулярну, одноланцюгову молекулу РНК, замкнену в кільце. Більшість віроїдів містить від 250 до 375 нуклеотидів.  Спричинюють хвороби рослин. Послідовності нуклеотидів віроїдів не кодують власних білків.

ppt
Додано
12 лютого 2021
Переглядів
2075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку