"Вищі спорові рослини -мохи" презентація

Про матеріал
У даній презентації описано значення мохів у природі і в житті людини. Можна використовувати для роботи в інклюзивному класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення мохів у природі та житті людини

Номер слайду 2

До мохоподібних відносять близько 35000 видів,які поширені по всій земній кулі.

Номер слайду 3

Мохи : -утворюють лісові килими та зелені подушки; - це рослини ,які можуть першими оселятися на камінні,піску бо їм не потрібен родючий грунт; - утримують в собі воду ,регулюють водний баланс грунту.

Номер слайду 4

- Перетворюють відмерлі органічні рештки на торф; - його використовують як органічне добриво та паливо; -у вигляді пресованих плит його застосовують у будівництві як теплоізоляційний матеріал; -у хімічній промисловості торф слугує сировиною для виробництва пластмас,фарб,лаків,спиртів.кислот

Номер слайду 5

Висушений сфагнум має знезаражувальні властивості,тому раніше його використовували для лікування ран; мохи здатні накопичувати радіоактивні речовини.

Номер слайду 6

Негативне значення мохів. 1.Заболочуючи місцевість,ускладнюють аерацію грунту. 2.На заболочених місцях не може рости багато рослин. 3.Сфагмові мохи можуть самозайматися і спричиняти пожежі.

Номер слайду 7

У Карпатах на скелях та в печерах існує особливий вид мохів –схістостега периста – зелена нитка ,що проростає зі спор, сягає значних розміріві здатна світитися в напівтемряві .Особливі лінзоподібні клітини вловлюють слабке світло та спрямовують його на хлоропласти.завдяки чому мох світиться зеленим кольором. Світіння цього моху породило народні легенди про гномів,які ночами в печерах із ліхтарями охороняють скарби.

Номер слайду 8

Існує водяний мох-фонтіналіс,що має гаметофіт як розгалужені стебла. Акваріумісти застосовують його під час нересту декоративних рибок .Ікра між цими густими переплетіннями пагонів моху надійно захищена від поїдання хижими рибками .

Номер слайду 9

Чи знаєте ви що… У коробочках мохів може бути від кількох десятків до мільйона спор; - коробочки моху можуть вистрілювати спорами у повітря на кілька метрів. Це схоже на пневматичну гармату.

Номер слайду 10