«Вишиванка - серце України, зіткане з любові»

Про матеріал
Це – всеукраїнське свято, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Основна мета заходу – збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Вишиванка - серце України, зіткане з любові»Автор: Желєзна Вікторія,учениця 8 класу. Керівник: Тетяна Ганнич ,учитель інформатики

Номер слайду 2

«Історія моєї вишиванки»

Номер слайду 3

Мета проєкту. Етапи проєкту:допроєктна підготовка;досліднитський етап;3. Вступне слово. 4. Актуальність проєкту.5. Основна частина.6. Висновок. Зміст проєктуstyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 4

Мета: збір, обробка інформації про історію вишиванки, значення її в родині Вороної Антоніни Василівни

Номер слайду 5

Актуальність теми роботиполягає в тому, що дослідників народної культури постійно хвилює цілий ряд проблем вишивального мистецтва.

Номер слайду 6

Історію 105-ти річної вишиванкимені розповіла Ворона Олена Михайлівна, учитель англійської мовиstyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 7

До цього часу збереглася вишиванка з домотканого полотна бабусі, Черненко Антоніди Іванівни, яка вишита гладдю в 1918 році

Номер слайду 8

 Сорочка доторкається до тіла безпосередньо й ця обставина робить її наче частиною тої людини, що її носить.

Номер слайду 9

Ще збереглася полотняна сорочка без вишивки, але з мережкою. Мережку робила Черненко Васса Іванівна1914 р. н.

Номер слайду 10

Полотно для цієї вишиванки ткала бабуся Антоніда Іванівна (прабабуся Олени Михайлівни), а вишивала мама Антоніна Василівна.

Номер слайду 11

Згодом сорочка потрапила до мами Олени Михайлівни, а вже потім через багато років і до Олени Михайлівни.

Номер слайду 12

Сорочка, яка на Олені Михайлівні, належить її бабусі по маминій лінії Антоніді. Вона походила з території, котра колись належала до Чернігівської губернії, а нині це Чернігівська область.

Номер слайду 13

Здавна вишита сорочка була символом нашого народу, який ніс в собі пам’ять про історичне минуле та зашифровані символи.

Номер слайду 14

Окрім традиційних оберегів, вишиванки також могли розповісти про рід людини та її малу Батьківщину, адже кожен з регіонів України мав власну кольорову палітру та візерунки вишивки.

Номер слайду 15

Попередні покоління ставилися до вишиваного одягу як до святині, вдягаючи його лише на свята чи в неділю, передаючи його нащадкам, та розповідаючи про історію появи того чи іншого елементу на сорочці чи вишитій сукні.

Номер слайду 16

З народженням дитини у родині обов’язково з’являлась його чи її особиста вишиванка, де у символах було сховане ім’я, дата народження та побажання щастя.

Номер слайду 17

Старі сорочки, наче оберіг,Вони із нами йдуть до перемоги. За тих, хто зараз і раніш поліг,За тих, хто відрива чортяці роги. За тих, хто захищає кожну мить... Несімо енергетику народу. Бо Україна ж вічно буде жить. Цінуймо її історичну вроду.

Номер слайду 18

Вишиванка  символізує родинну пам'ять, вірність та любов у сім'ї.

Номер слайду 19

Вишиванка – символ приналежності до роду та нації, ознака українськості, яка вирізняє українця у багатомірному, багато вбраному глобалізованому світі, це наш етнічний бренд.

Номер слайду 20

На фото одна з сучасних робіт мами Олени Михайлівни вишитахрестиком

Номер слайду 21

Вишита бісером сорочка – обов’язковий елемент у гардеробі українок. Вишиванко моя, моя доле, Мій святий оберіг, моя пісне! Золоті колосочки у поліІ волошки, мов небо, блакитні.

Номер слайду 22

За збережені родинні цінностісім'я має Диплом управління у справах сім'ї та молодіЧернігівської ОДА. Лауреат XVII Міжнародного. Фестивалю сімей“ Від роду до народу ”

Номер слайду 23

До нових зустрічей!

pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку