Виступ на тему: "Створенння тестових завдань на освітньому проєкті «Всеосвіта»

Про матеріал
Виступ на тему: "Створенння тестових завдань на освітньому проєкті «Всеосвіта»
Перегляд файлу

Персональний помічник сучасного вчителя: новий інноваційний інструмент на основі ШІ від «На Урок» та chatGPT.

«Створення AI може бути як найбільшим успіхом в історії нашої цивілізації, так і найгіршою подією. Ми просто не знаємо.

Невідомо, чи буде AI безкінечно допомагати нам, чи просто відсуне нас вбік, розвиваючись все ширше, чи знищить нас»

(Стівен Хокінг.)

Штучний інтелект стaв нaстільки популярним, що про нього говорить увесь світ. Він привертає все більше уваги та, як вважають експерти, вже невдовзі кардинально змінить наше життя. Вже зараз науковці розробляють технології, що допомагають лікувати, шукати інформацію, гарантувати безпеку даних, обробляти величезні масиви інформації... І це лише початок! 

Технології штучного інтелекту розвиваються настільки стрімко, що подеколи за ними складно встигнути, і поступово проникають у всі сфери нашого життя. Генерація зображень та текстів, пошук інформації, відповіді на найрізноманітніші запитання, допомога з перекладом... Здається, ШІ вже всюди! Тож не дивно, що багато хто задався питанням – коли та які професії може замінити штучний інтелект? Проте, як упевнено зaявляють експерти, хвилюватися щодо цього дещо зарано. Штучний інтелект не є конкурентом людини, радше він – надійний помічник, із допомогою якого можна досягти значних успіхів у роботі, спростити виконання рутинних завдань та звільнити час для творчості. 

Не будемо приховувати: для освітян ця можливість надзвичайно важлива. І саме для того, аби вчителі могли нарешті дозволити собі приділити більше часу учням, а не папірцям, команда освітнього проєкту «На Урок» створила Персональний помічник сучасного вчителя. Він складається з набору інноваційних інструментів на основі штучного інтелекту, який допомагає оптимізувати щоденну роботу педагогів. 

 Якими інструментами ви можете скористатися просто зараз?

Завдання та вправи

  • Тестові завдання. Штучний інтелект створить тестові завдання з однією правильною відповіддю на основі зазначеного джерела контенту. (показ на слайді)

Організація роботи

  • Чекліст. Створить чекліст на задану тему відповідно до ваших потреб. (показ на слайді)
  •  

Для уроку

  • Презентація. Штучний інтелект згенерує текст для слайдів презентації на будь-яку тему чи за вказаним джерелом інформації. Для подальшої роботи над презентацією потрібно відредагувати текст слайдів або зберегти  її у PowerPoint форматі. (показ на слайді)
  • Таблиця. Штучний інтелект створить таблицю на основі зазначеного джерела інформації. Для цього необхідно задати параметри для створення таблиці, а штучний інтелект запропонує цікаві варіанти відповідно до заданої теми. (показ на слайді)
  • Флешкартки. Створіть флешкартки за допомогою штучного інтелекту для вивчення нової теми чи закріплення знань, вказавши тему або джерело інформації. (показ на слайді)
  •  Навіщо це знати. Спираючись на пропозиції штучного інтелекту можна дати відповідь на запитання «Навіщо мені це вчити?» (учням про практичну користь отриманих знань і навичок, показ на слайді)
  • Ідеї проєктів. Штучний інтелект запропонує ідеї для організації проєктного навчання з дітьми будь-якого віку, які штучний інтелект згенерує, спираючись на вказану вами тему (показ на слайді)
  • Ідеї цікавих завдань. Штучний інтелект запропонує ідеї цікавих завдань на будь-яку тему, які урізноманітнять освітній процес. (показ на слайді)

Чат

  • Чат за змістом файлу. Штучний інтелект надасть відповіді щодо змісту текстового файлу, для цього необхідно обрати джерело файлу, зміст якого необхідно проаналізувати за допомогою штучного інтелекту. Поставити запитання, які цікавлять за змістом. (показ на слайді)
  • Чат за змістом відео. Штучний інтелект надасть відповіді щодо змісту YouTube-відео, для потрібно розмістити посилання на відео, зміст якого необхідно проаналізувати за допомогою штучного інтелекту. (показ на слайді)
  • Чат із видатним діячем. Штучний інтелект  допоможе створити ефект письмового спілкування з обраним історичним діячем на різноманітні теми. (показ на слайді)

Розумний пошук

  • Зображення за темою. Штучний інтелект створить добірку найбільш відповідних зображень за запитом. (показ на слайді)
  • YouTube-відео за темою. Знайде найкраще відео за вашою темою, створивши запит штучному інтелектові. (показ на слайді)
  • Добірка матеріалів за темою. Формує добірку цікавих та корисних матеріалів відповідно до запиту. (показ на слайді)
  • Матеріали НУШ. Штучний інтелект сформує добірку матеріалів, корисних для роботи в класах НУШ, відповідно до вашого запиту. (показ на слайді)

Робота з медіа

  • Генерація зображення. Запропонуйте штучному інтелектові створити зображення, вказавши тему. Ви отримаєте результат, типовий для роботи штучного інтелекту. Ви можете створити унікальні зображення. (показ на слайді)
  • Озвучення тексту. Вкажіть текст і штучний інтелект озвучить його. Запис буде доступний для прослуховування та завантаження. (показ на слайді)
  • Текст із зображення. АІ трансформує скан-копію чи фото сторінки в текст, який можна відредагувати. Для цього необхідно, зробити фото сторінки підручника або скриншот матеріалу, який містить текст. Штучний інтелект опрацює зображення та трансформує зображення в текст, доступний до редагування. (показ на слайді)
  • Текст із відео. ШІ відтворить у текстовому форматі зміст відео за наданим посиланням. Для цього необхідно, додати посилання на відео, а штучний інтелект надасть вам текст, який звучить у ньому. (показ на слайді)
  • Видалення фону зображення. Видалить тло з будь-якого зображення за допомогою штучного інтелекту та використайте згодом результат для створення нових колажів чи іншої творчої роботи. (показ на слайді)

Інші інструменти

  • Перекладач. Зробіть переклад тексту за вказаним джерелом інформації різними мовами за допомогою штучного інтелекту. (показ на слайді)
  • Особливості використання інструмента

Працювати із Персональним помічником сучасного вчителя дуже просто. Розгляньмо невеличкий приклад. Уже зовсім скоро початок нового семестру, тож саме час подумати над цікавими завданнями та активностями для роботи. Доручіть це завдання штучному інтелекту!

Почнемо з підготовки до нового нaвчального року. Нaприклaд, створимо чеклист, який допоможе визнaчитися із пріоритетaми. Переходимо за посиланням та обираємо інструмент «Чеклисти». У робочій області вказуємо потрібну тему (в нашому випадку це буде «Як учителю підготуватися до нового семестру?»), a потім лишається тільки натиснути кнопку «Створити».

Що ж пропонує Помічник? У нього спрaвді є кількa дуже цікaвих ідей, якими ми з рaдістю ділимся із вaми:

Або можна зробити чекліст «Інструктаж з техніки безпеки на зимові канікули»

 

 

 

 

 

 

 

Тa не зупиняймося нa цьому! Адже ми можемо ще знайти цікаві ідеї для уроків, проєктів і не тільки.  Обираємо інструмент «Ідеї цікавих завдань». У робочій області вказуємо потрібну тему (в нашому випадку це буде «Добірка цікавих завдань до теми: «Безпечний інтернет»), вибираємо форму завдань (групові чи індивідуальні), а потім зa потреби налаштовуємо контекст (вкажіть предмет, цільову аудиторію та виберіть мову результату). А потім лишається тільки натиснути кнопку «Створити».

До речі, за таким  принципом можна створити флешкартки – школярам надзвичайно подобаються такі завдання, адже вони динамічні тв цікаві. Тож переходимо за посиланням та обираємо інструмент «Флешкартки». Ми можемо знову вставити в робоче поле текст для створення флешкарток, а можемо обрати певний матеріал із Бібліотеки, завантажити власний файл, вставити зображення чи навіть посилання на конкретне відео з YouTube. Отже, спробуємо створити флешкартки за відео (для прикладу візьмемо вебінар «Сертифікація вперше: що потрібно знати вчителю»), для цього просто вставляємо посилання на нього в робоче поле: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розумний пошук

  • Добірка матеріалів за темою. Формує добірку цікавих та корисних матеріалів відповідно до запиту. (показ на слайді) Наприклад, нам потрібно знайти різні матеріали до теми: «Безпечний інтернет». Обираємо інструмент «Добірка матеріалів за темою». У робочій області вказуємо потрібну тему (в нашому випадку це буде «Добірка цікавих завдань до теми: «Безпечний інтернет»), вказуємо на панелі зліва: предмет, клас та мову. А потім лишається тільки натиснути кнопку «Створити». ШІ генерує пошук та показує результат.
  • Матеріали НУШ. Штучний інтелект сформує добірку матеріалів, корисних для роботи в класах НУШ, відповідно до вашого запиту. (показ на слайді)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Що це за технологія і як користуватись ChatGPT?

Якщо вам здається, що про ChatGPT говорять уже вічність – це тільки здається. Перший реліз чат-бота відбувся у грудні 2022 року й залишився майже непоміченим широкою публікою, допоки титани IT-ринку – Bing, Discord, Snapchat, та ін. – не почали інтегрувати останню розробку в сфері ШІ у свої продукти.

Абсолютно неочікувано, нові завантаження Bing підстрибнули в 10 разів, що просигналізувало попит на подібні елементи у звичних користувачеві інструментах. І почалася лихоманка.

Про ChatGPT пишуть New York Times, Forbes, Harward Business Reviews – і не дарма, адже чат-бот показав усім нам цінність сучасних технологій та користь від їхнього практичного застосування в повсякденному житті. Чат-бот пояснює складні концепції простою мовою, розв’язує математичні рівняння, генерує код і навіть пише сайти, і все це абсолютно безплатно.

Проте, багато хто не розуміє, яку користь можна отримати, якщо витратити трохи часу на знайомство з широким функціоналом бота. Зробили це за вас, зібрали в детальні інструкції та додали приклади запитів.

«Поясни мені ось що»

Приклади того, як можна звертатись до чата:

  • «Поясни мені, чим рекурсивний алгоритм відрізняється від ітераційного.»
  • «Дай приклад аналізу проблеми та вибору оптимального алгоритму.»
  • «Я вивчаю Java – підкажи, коли мені краще використовувати успадкування, а коли композицію.»
  • «Я не розумію, чому в C# потрібний reference type – хіба не простіше всюди використовувати value?»

«Оціни мої знання»

Підготовка до технічного інтерв’ю, важливого тесту чи екзамену може бути інтерактивною. Для цього попросіть ChatGPT провести для вас пробне інтерв’ю – так ви зможете в напівігровому форматі виявити прогалини в знаннях, а також попрактикуватися в логічному викладенні своїх думок. Приклади запитів до чата:

  • «Уяви, що ти – Senior .NET Developer, і ти проводиш для мене технічне інтерв’ю на позицію Junior. Розпитай мене про основні концепції мови і дай узагальнений фідбек наприкінці.»
  • «Які головні принципи UX/UI дизайну я маю знати, щоб пройти інтерв’ю на Junior позицію?»
  • «Чи правильно я розумію, що в C++ немає автоматичного garbage collection, і замість нього можна використовувати тільки функцію free()?»
  • «Проведи для мене тест з .NET основ і оціни мої відповіді за 10-бальною шкалою.»

«Порадь, з чого почати»

Кількість інформації за темою може дуже просто ввести в ступор, якщо ви тільки починаєте вивчати якусь технологію. «Які найкращі безплатні курси для Front-End розробників ти знаєш?»

  • «Допоможи за місяць підготуватися до сертифікації на AWS Cloud Practitioner – склади покроковий план навчання.»
  • «З яких тем потрібно почати вивчення JavaScript?»

«Допоможи зрозуміти код»

ChatGPT розуміє не тільки людську, але й машинну мову. Він легко розв’язує кодерські завдання, а також допомагає з аналізом тих рішень, до яких ви прийшли самостійно. До того ж, це можуть бути завдання не тільки на популярних Python чи C#, а й вузькопрофільних F#, Rust чи Erlang. Деякі рішення, що пропонує ChatGPT, не знайти в гуглі – тож це дійсно неоціненний помічник у роботі розробника. Що можна попросити зробити з кодом:

  • «Чому мій код не працює?»
  • «Ось мій код – як його можна пришвидшити?»
  • «Я маю словник значень з двох полів, зчитаних з бази даних – полем string та numeric полем. Поле string є унікальним, тобто це ключ словника. Як відсортувати таблицю за numeric полем? Напиши рішення мовою Python.»
  • «Запропонуй просте і складне рішення цієї проблеми.»

«Спрости мені життя»

Робота з кодом – це також його покриття тестами, написання коментарів для тих, хто розбиратиметься з вашим кодом пізніше, і багато інших дотичних завдань. Усе це можна делегувати ChatGPT – за умови уважної перевірки отриманих результатів:

  • «Напиши коментарі до коду.»
  • «Оформ документацію для коду.»
  • «Напиши unit-test для цього модуля.»

«Help me master English language»

Оскільки англійська – це основна мова ChatGPT, ним можна користуватися як мовним коучем для аналізу та виправлення ваших текстів. Він підкаже нюанси використання синонімів, допоможе перекласти слово з огляду на контекст, перевірить граматику і виправить помилки. Чат також може пояснити ситуації, в яких потрібно використовувати те чи інше граматичне правило, і дасть тести на закріплення матеріалу:

  • «Проаналізуй мій текст на граматичні, лексичні, пунктуаційні та стилістичні помилки.»
  • «Допоможи скоротити й покращити цей текст.»
  • «Поясни, чому тут використовується Past Perfect, а не Past Simple.»

«Порахуй-но це»

Окрім непоганого розуміння мов програмування, ChatGPT також дуже гідно справляється з математичними задачами. За таким самим принципом, він може й теорію підказати, і задачу за вас розв’язати:

Чому ChatGPT – це НЕ універсальний помічник?

Не хочемо звучати як педанти, але необмежене користування ChatGPT принесе вам більше шкоди, ніж користі.

Не вирішуючи проблеми самостійно, ви зупиняєте свій розвиток. Неможливо повністю розібратись у темі та здобути знання, не «поламавши» голову. Коли ви зайшли в глухий кут і самотужки не можете впоратись із завданням, звернутись по допомогу є оптимальним рішенням – але ви маєте бути чесними з собою і чітко розрізняти, коли користуватися чатом є припустимим. 

Окрім цього, потрібно пам’ятати про кілька важливих обмежень у роботі з чатом:

  1. Він може брехати. Оскільки чат – це дуже складна, але все ж таки мовна модель, яка не розуміє змісту тексту, а тільки вміє його розпізнавати, інколи він видає відверто неправдиву інформацію. Візьміть собі за правило перевіряти достовірність інформації, яку вам згенерували. Це особливо стосується запитів українською мовою: на нашому досвіді ChatGPT неодноразово починав додумувати людей, місця та обставини, коли не знав правильної відповіді. Перевіряйте інформацію в гуглі, або ж спілкуйтеся з чатом англійською (але однаково перевіряйте).
  2. Розуміння чатом ситуації в світі обмежується 2021 роком. Він не зможе підказати вам погоду у Вінниці завтра або 10 найкращих ресторанів району, і те ж стосується останніх фреймворків JavaScript. Враховуйте це, коли просите його розповісти про нові функції в Python 3.11.

Який наш вердикт щодо ChatGPT? Це, напевно, найкраще, що траплялося в світі технологій за останні роки – особливо в тому, що стосується впливу на життя звичайних людей, не дотичних до технологійВ ChatGPT розрахуйте податки, використовуючи логіку розрахунку та список трансакцій у форматі CSV.(Демонстрація пошуку)

  1. Запропонуйте завдання з математики чи геометрії зі шкільного курсу та розв’яжіть його за допомогою ChatGPT.
  2. Запропонуйте систему рівнянь з двома невідомими та розв’яжіть його за допомогою ChatGPT.

У нашому стрімкому інформаційному суспільстві важливо використовувати інновації для покращення навчання та розвитку молодого покоління. Персональний помічник від «На Урок» є однією з таких інновацій, яка може значно полегшити вашу роботу та покращити результативність навчання.

Дякую за увагу, і бажаю успіхів у впровадженні нових технологій у вашу педагогічну практику!

 

1

 

docx
Додано
6 лютого
Переглядів
68
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку