Виступ. ОРГАНІЗАЦІЯ РІЗНИХ ФОРМ РОБОТИ З БАТЬКАМИ, ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОВНОЦІННОГО ЗБАЛАНСОВАНОГО ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ, ПРОПАГУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

Про матеріал
З огляду на те, що одним із основних завдань колективу дошкільного навчального закладу є охорона життя і здоров'я дітей, надзвичайно важливим є питання забезпечення дітей якісним і збалансованим харчуванням. У виступі розкрито напрями роботи з батьками щодо організації харчування дітей раннього та дошкільного віку
Перегляд файлу

ОРГАНІЗАЦІЯ РІЗНИХ ФОРМ РОБОТИ З БАТЬКАМИ,

ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОВНОЦІННОГО ЗБАЛАНСОВАНОГО ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ,  ПРОПАГУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

Виступ на робочій зустрічі Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства при виконавчому комітеті Енергодарської міської ради та представників управління освіти, керівників закладів освіти міста на тему: «Організація та контроль харчування в закладах освіти».

 

           Раціональне харчування є необхідною умовою гармонійного розвитку дитини.

          Правильно організоване харчування — це своєчасне  забезпечення організму оптимальною кількістю різноманітних поживних речовин, енергією для його розвитку і функціонування, вироблення опірності організму до дій різних інфекцій та інших несприятливих чинників зовнішнього середовища.

З огляду на те, що одним із основних завдань колективу дошкільного навчального закладу є охорона життя і здоров'я дітей, надзвичайно важливим є питання забезпечення дітей якісним і збалансованим харчуванням.

Одним із основних нормативно-правових документів, які регламентують порядок організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, є Інструкція з  організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджена наказом Міністерства  освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006 № 298 /277, виконання вимог якої є обов'язковим для працівників дошкільних навчальних закладів.

Дошкільний заклад є першим закладом громадського харчування в житті людини. Потім будуть кафе, ресторани, тощо.

Тому у батьків, зокрема, матерів, це питання викликає занепокоєння. І це справедливо. Бо ніхто не відміняв харчових звичок та вподобань. А як відомо, перебороти звичку діло складне. Особливо з огляду на те, як годують малюків вдома до 3-х років: це переважно пюре та суміші, соки. У садочку малюки не тільки  куштують нові страви, ай привчаються їсти у новій, більш грубій, формі: салат, борщ, плов, котлета та ін.

 

Напрями співпраці з батькам:

 

  • Інформаційний супровід процесу харчування дітей у ЗДО
  • Індивідуальні бесіди  при вступі до закладу (порядок харчування та оплати, можливість відвідувати заклад без харчування, про призначення та можливість організації дієтичного харчування)виступи на батьківських зборах з питань формування у батьків правильних підходів до годування дітей вдома, роз’яснення порядку надання пільг по оплаті за харчування та дієтичного харчування
  • Розміщення на сайті закладу, на стендах у групах щоденного меню, нормативно-правових документів МОН, МОЗ та іншої цікавої і корисної інформації з питань харчування дітей дошкільного віку
  • Антропометрія, як показник фізичного розвитку дітей (вересень, січень, травень)

 

  • Залучення батьків до моніторингу та контролю процесу харчування
  • Робота комісії з питань контролю за організацією харчування (складі  Ради ЗДО), заслуховування  на засіданнях Ради
  • Щорічне анкетування батьків з питань організації харчування дітей (коригування меню -  суп з рибних консервів, мариновані овочі, блюда з риби,  тощо)
  •  Фінансове забезпечення харчування дітей, спонсорська допомога
  • Щомісячний моніторинг  батьківської оплати за харчування та складання індивідуальних планів погашення заборгованості.
  • Залучення до забезпечення естетичних умов харчування дітей (придбання серветок паперових та тканевих).

 

Проблеми

Багато сучасних батьків є прихильниками як вони називають «здорового харчування», яке обмежує або виключає з раціону продукти тваринного походження, надають перевагу у харчуванні різним свіжим сокам, злакам, тощо. Звичайно, це особистий вибір кожної людини, батьків і ми його поважаємо. Розбіжність поглядів породжує деякі непорозуміння. Можливо, ми дійдемо у майбутньому  до оптимального варіанту харчування дітей у закладі дошкільної освіти, адже існують у світі, зокрема, у прогресивних країнах інші моделі.

Але для багатьох дітей, на сьогодні, харчування у дитячому садочку є єдиним джерелом   якісного і збалансованого харчуванням, що є необхідною умовою гармонійного розвитку дитини.

 

Директор ЗДО №7      О.Д.Северухіна

11.04.2018

docx
Додав(-ла)
Severuhina Olena
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку