ОРГАНІЗАЦІЯ РІЗНИХ ФОРМ РОБОТИ З БАТЬКАМИ,
ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОВНОЦІННОГО ЗБАЛАНСОВАНОГО ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ, ПРОПАГУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ
Виступ на робочій зустрічі Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства при виконавчому комітеті Енергодарської міської ради та представників управління освіти, керівників закладів освіти міста на тему: «Організація та контроль харчування в закладах освіти».
Раціональне харчування є необхідною умовою гармонійного розвитку дитини.
Правильно організоване харчування — це своєчасне забезпечення організму оптимальною кількістю різноманітних поживних речовин, енергією для його розвитку і функціонування, вироблення опірності організму до дій різних інфекцій та інших несприятливих чинників зовнішнього середовища.
З огляду на те, що одним із основних завдань колективу дошкільного навчального закладу є охорона життя і здоров'я дітей, надзвичайно важливим є питання забезпечення дітей якісним і збалансованим харчуванням.
Одним із основних нормативно-правових документів, які регламентують порядок організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, є Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджена наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006 № 298 /277, виконання вимог якої є обов'язковим для працівників дошкільних навчальних закладів.
Дошкільний заклад є першим закладом громадського харчування в житті людини. Потім будуть кафе, ресторани, тощо.
Тому у батьків, зокрема, матерів, це питання викликає занепокоєння. І це справедливо. Бо ніхто не відміняв харчових звичок та вподобань. А як відомо, перебороти звичку діло складне. Особливо з огляду на те, як годують малюків вдома до 3-х років: це переважно пюре та суміші, соки. У садочку малюки не тільки куштують нові страви, ай привчаються їсти у новій, більш грубій, формі: салат, борщ, плов, котлета та ін.
Напрями співпраці з батькам:
Проблеми
Багато сучасних батьків є прихильниками як вони називають «здорового харчування», яке обмежує або виключає з раціону продукти тваринного походження, надають перевагу у харчуванні різним свіжим сокам, злакам, тощо. Звичайно, це особистий вибір кожної людини, батьків і ми його поважаємо. Розбіжність поглядів породжує деякі непорозуміння. Можливо, ми дійдемо у майбутньому до оптимального варіанту харчування дітей у закладі дошкільної освіти, адже існують у світі, зокрема, у прогресивних країнах інші моделі.
Але для багатьох дітей, на сьогодні, харчування у дитячому садочку є єдиним джерелом якісного і збалансованого харчуванням, що є необхідною умовою гармонійного розвитку дитини.
Директор ЗДО №7 О.Д.Северухіна
11.04.2018