Вітамін С – невід’ємна складова здорового харчування.

Про матеріал

Буклет до екологічного проекту "Вітамін С – невід'ємна складова здорового харчування" можна використати при підготовці до олімпіади з екології, а також як результат природоохоронної роботи в школі.

Перегляд файлу

Актуальність проекту

Екологія людини розглядає людський організм і середовище його існування в єдності як цілісну систему, в якій істотне значення мають не лише складові елементи, але й їхній зв'язок, характер і динаміка цього зв'язку. Одним із найважливіших природних антиоксидантів є вітамін С, який бере участь в ряді біохімічних процесів. Вітамін С ми можемо отримувати тільки з їжею або у якості спеціальних препаратів. Але в яких же продуктах і скільки міститься вітаміну С? Відповідь на це питання може дати кількісне визначення за допомогою методу йодометрії

Мета проекту:

Експериментально визначити в умовах шкільної лабораторії наявність і кількість вітаміну С в свіжовіджатих фруктових  соках, соках із заморожених фруктів, соках різних виробників та компотах,  а також визначити його значення для людини;

Ознайомити населення й учнів школи з кількісним вмістом вітаміну С в соках та компотах; рекомендувати до вживання соки, в яких найбільше міститься вітаміну С.

 Завдання проекту:

Опрацювати необхідну літературу;

 

Вияснити фізіологічне значення вітаміну С для організму людини та ознайомитись з його біохімічними властивостями;

За допомогою соціоекологічного дослідження виявити, як часто учні вживають продукти харчування, які містять вітамін С;

Методом йодометрії визначити, в яких компотах домашнього приготування  більше вітаміну С;

Порівняти вміст вітаміну С в готових і свіжовитиснутих  соках; соках із заморожених фруктів;

Рекомендувати до вживання соки, в яких найбільше міститься вітаміну С.

Методи дослідження

Дослідження, аналіз, узагальнення, практичний пошук, метод йодометрії, анкетування учнів, співробітництво учителя і учнів.  

Об'єкт дослідження.

Соки різних виробників, свіжовитиснуті соки, соки із заморожених фруктів, домашні компоти.

 

 

 

Дослідження

Вміст вітаміну С у свіжовіджатих соках

Вміст вітаміну С в соках

Вміст вітаміну с в компотах

ВИСНОВКИ

Нами було визначено вміст вітаміну С у апельсинових соках вітчизняних виробників:  «Садочок», «Наш сік», «Соки України», «Премія», «Sandora», «Seniorik»;  компотах домашнього приготування із чорниці, полуниці, малини і смородини; свіжовіджатих соках з яблука, апельсина, мандарина, грейпфрута, ківі та лимона; соках із заморожених фруктів: чорниці; малини; полуниці, вишні, суниці

абрикосів.

 

За результатами досліджень можна зробити висновок, що всі соки та компоти, що використовувались в проведенні досліджень, містять вітамін С, що свідчить про те, що це є вітамінізовані напої.

       Як показали наші досліди, особливо багаті вітаміном С апельсин,  лимон, ківі. Великий вміст вітаміну С у соках із заморожених фруктів: чорниці; малини; полуниці, вишні, суниці, абрикосів. При переробці (досвід з соками промислового виробництва) аскорбінова кислота руйнується.

       В процесі зберігання цей вітамін також виявився нестійким, про що свідчить дослідження вмісту вітаміну С у свіжо вичавлених соках та їх зберіганні протягом 2-х годин. Тому ефективніше використовувати в їжу свіжі овочі, фрукти або лікарські рослини.

   Аскорбінова кислота відіграє фундаментальну біохімічну та фізіологічну роль.

 

Гавришівська середня

загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів

 

 

Вітамін С – невід’ємна складова здорового харчування.

 

Автор: учениця 11 класу                                                                 Гавришівської СЗШ І – ІІІ ступенів  Лужанська Марина Вадимівна                                                            Керівник: учитель біології та екології                                               Лужанська Алла Вікторівна

doc
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
26 квітня 2018
Переглядів
842
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку