Витинанка "Дерево життя" гурткова робота.

Про матеріал
Презентація з майстер-класом містить в собі: коротку довідку про значення символу "Дерево життя", правила безпечної праці, послідовність виготовлення виробу, аналогів. Метою розробки є формування уявлень учнів про символіку «дерева життя», розвивиток практичних навичок в техніці витинанки, виховання розуміння внутрішньої. зовнішньої краси навколишнього світу через створення художнього образу витинанки та естетичне ставлення до народного мистецтва і його традицій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Капшик І.Й, керівник гуртка декоративно ужиткового мистецтва «Джерело» СШ № 105 м. Києва Створення панно - витинанки Дерево життя

Номер слайду 2

Символіка кольорів Чорний - символізує землю, а земля, як усім відомо, з української літератури, це годувальниця. Червоний - цей яскравий красивий колір означає радість, пристрасть , любов і життєлюбність. Білий - джерело чистоти, непорочності, святості. Білий колір раніше дуже цінували, тому навіть обручки робили тільки з срібла, вони були як обереги. Синій - колір небосхилу і води. Є символом очищення, душевного спокою та позбавлення від хвороб ( теж можна назвати своєрідним оберегом) . Зелений - колір рослин , є символом весни і молодості. Жовтий - є символом кольорів сонця місяця і зірок, але в теж час вважається кольором розлуки. До речі, за народною традицією українці не дарують коханим людям жовтих квітів, оскільки такий букетик може стати останнім.

Номер слайду 3

Композиція Творче поєднання елементів, об’єднаних змістом, кольором, формою. Орнаментальна композиція – ЦЕ ДЕКОРАТИВНА КОМПОЗИЦІЯ, ЯКА СКЛАДАЄТЬСЯ З ЕЛЕМЕНТІВ, ЩО РИТМІЧНО ПОВТОРЮЮТЬСЯ, ЧЕРГУЮТЬСЯ

Номер слайду 4

Зооморфна символіка Вуж (сигма, кривулька, вісімка) - знак безсмертя, має лікувальні властивісті. Кінь - символізує небо та космос . Птахи - небесні вісники. Голуби - є священними птахами , символізують чистоту та миролюбство. Лелека - уособлює добро. Зозуля - символ вирія де живуть душі предків. Півень - священний птах , який сповіщає про настання світанку. Павич - символ краси і пишності. Ластівка – символ доброї звістки.

Номер слайду 5

Символіка рослин Дерево життя — символ всесвіту, його зароджен­ня; символ росту, гармонії, безсмертя; невичерпних життєвих сил; вічного оновлення та відродження. Виноград - символ радості та краси створення сім’ї. Берегиня – символ матері природи, яка створює гармонію життя. Лілія - народження, розвиток та безперервність життя. Червона троянда - символ дівочої краси і чистоти. Мак - несе в собі незабутню пам'ять роду, символізує зв'язок зі світом предків, безсмертя. Хміль - знак розвитку, молодого буяння, родючості та любові. Червоні ягоди калини - це символ крові та безсмертного роду, вогню і сонця.

Номер слайду 6

Символіка Дерева життя ( Світового дерева) В основі дерева лежить хрест, який ділить площину зображення на чотири частини. Ці частини можуть символізувати: - час доби (ранок, день, вечір, ніч), - пори року (весна, осінь, літо, осінь, зима), - частини світу (схід, південь, захід, північ). По вертикалі дерево членується на три частини: - нижню, коріння (підземний світ), - середню, стовбур (земний світ), - верхню, крону (небесний світ).

Номер слайду 7

Світове дерево (Дерево життя) у декоративному мистецтві українців Біля коріння зображують змій, риб, водоплавних птахів й тварин, бо низ дерева — не лише підземний світ, але й море, річка, всяка вода. До середньої частини — землі — туляться великі тварини — бики, коні, олені, вовки, ведмеді й люди. У верховітті світового дерева селяться птахи і бджоли, розташовуються небесні світила. Дерево життя символізує нерозривний зв'язок і гармонію всього живого на землі. Світовим деревом українців, як правило, вважаються верба, явір, дуб, вишня, яблуня, липа тощо.

Номер слайду 8

Перед виконанням роботи необхідно визначитися з слідуючими питаннями : - на основі яких природних форм буде створюватись робота ?; - які елементи розташуємо у верховітті дерева, а які біля коріння ?; - які художні матеріали використовуємо та у якій послідовності ?; - Визначаємось з технічними прийомами; - обмірковуємо загальний вигляд роботи. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ РОБОТИ: папір, олівець, акварельні,акрилові чи гуашеві фарби.

Номер слайду 9

Техніка безпеки під час виготовлення витинанки У процесі роботи слід сидіти (рівно, не сутулитись). - Не можна розмахувати руками, ходити під час творчої роботи , підходити до того, хто працює занадто близько, передавати один одному не закриті рідкі фарби та ножиці гострим кінцем. - Користуйтесь фарбами  аккуратно, використовуючи підкладний аркуш. Користуйся ножицями із заокругленими кінцями. Зберігай їх у спеціально відведеному місці. Не працюй притупленими ножицями, або ножицями із послабленим з'єднанням. - Не торкатися обличчя та очей (брудними руками). - Виконувати завдання спокійно, без зайвої метушні. - Після роботи (прибрати робоче місце).

Номер слайду 10

Роботи учнів ( Великоднє дерево )

Номер слайду 11

Роботи учнів ( Дерево життя у комбінованій техниці )

Номер слайду 12

ПЕРЕВІР СЕБЕ : 1. Що таке Дерево життя? 2.З чого складається символ Дерева життя у народному мистецтві? 3. Що символізують частини цього дерева? 4.Які дерева називають символами України ? 5. Що зображують і верховітті, середній частині та біля коріння дерева?

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Додано
7 січня 2023
Переглядів
501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку