Витяг з закону "батьківська відповідальність"

Про матеріал

Можна використати в індивідуальних бесідах, групових еонсультаціях, на батьківських зборах

ПРАВА Й ОБОВ'ЯЗКИ БАТЬКІВ

Адміністративна відповідальність батьків

Адміністративна відповідальність батьків встановлена, виходячи із вимог КпАП, за ухилення від виконання своїх обов'язків:

  • Ст.184 ч.1 – за систематичне ухилення від виконання обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей (за наявності підтверджуючих документів)
  • Ст.184 ч.2 – передбачена відповідальність за ті ж дії, які вчинені повторно протягом року після накладання адміністративного стягнення відповідно до першої частини цієї статті (за наявності підтверджуючих документів);
  • Ст.184 ч.3 – за вчинення неповнолітнім у віці від 14 до 16 років правопорушення, яке передбачає відповідальність згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення;
Перегляд файлу

ПРАВА Й ОБОВ'ЯЗКИ БАТЬКІВ

Адміністративна відповідальність батьків

Адміністративна відповідальність батьків встановлена, виходячи із вимог КпАП, за ухилення від виконання своїх обов’язків:

  •  Ст.184 ч.1 – за систематичне ухилення від виконання обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей (за наявності підтверджуючих документів)
  • Ст.184 ч.2 – передбачена відповідальність за ті ж дії, які вчинені повторно протягом року після накладання адміністративного стягнення відповідно до першої частини цієї статті (за наявності підтверджуючих документів);
  • Ст.184 ч.3  – за вчинення неповнолітнім у віці від 14 до 16 років правопорушення, яке передбачає відповідальність згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення;
  • Ст.184 ч.4 – до неповнолітніх, які відповідно до ст.22 Кримінального Кодексу не є суб’єктами злочину і не можуть нести кримінальну відповідальність, застосовують примусові заходи виховного характеру, які передбачені ст.105 ККУ, а батьки несуть адміністративну відповідальність.

Кримінальна відповідальність батьків

У ст. 52 Конституції України сказано, що будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються законом.

У ККУ передбачено покарання (ст.304): обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, пияцтво, заняття жебрацтвом, азартними іграми.

У ст. 303 ККУ (проституція або примушування та втягнення до занять проституцією) в ч. 3 сказано: дії, вчинені щодо неповнолітнього організованою групою, караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

У ст.307 (309) ККУ «незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогія» сказано, що  такі дії із залученням неповнолітнього караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 (12) років.

Стаття 324 ККУ охороняє здоров'я неповнолітніх. Схилення неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів, що не є наркотичними або психотропними, карається обмеженням волі на строк до 3 років.

 

docx
Додано
4 серпня 2018
Переглядів
741
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку