Внутрішні органи людини

Про матеріал
У презентації викладений зміст внутрішніх органів людини. Представлення та опис кожного органу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Внутрішні органи людини

Номер слайду 2

Кожен орган надзвичайно важливий для організму людини. Усі органи залежать одне від одного. У тілі здорової людини органи діють злагоджено. Кожен орган організму людини виконує певну функцію. Серце примушує кров рухатися тілом, очі — це орган зору, зуби подрібнюють їжу, легенями людина дихає, за допомогою шлунка та кишечника перетравлює їжу, завдяки м'язам і кісткам — рухається. Органи, які виконують спільну роботу, — це система органів. Усі системи органів — це організм. Частини з яких складається тіло людини, — це органи.

Номер слайду 3

Органи чуття. Органи чуття — це спеціальні органи, здатні сприймати подразнення навколишнього середовища.очі (зір),вуха (слух),язик (смак),ніс (нюх)шкіра (дотик, відчуття болю, температури)Мозок одержує інформацію за допомогою органів чуття.

Номер слайду 4

Зуби. Зу́би — кістка у ротовій порожнині, використовуються для розкушування і пережовування їжі, а також із метою нападу і захисту. Зуб кріпиться до нижньої або верхньої щелепи. Вони розміщені в комірках щелеп і сполучені із ними зв'язками, що є своєрідними амортизаторами при жуванні.

Номер слайду 5

Мозок. Таємничий орган у нашій голові, який робить нас нами, називається мозком. Мозок – один з найзагадковіших органів в організмі людини. Усі думки, відчуття та почуття починаються саме звідси. Наш мозок захищений великими та міцними брамами — черепом. Але насправді в нашому організмі є два мозки — головний та спинний. Спинний з’єднаний із головним та передає сигнали від мозку до тіла й навпаки. Він, як і головний мозок, надійно захований у кістяному сховищі. Обидва мозки разом утворюють центральну частину нашої нервової системи.

Номер слайду 6

Органи травлення. СИСТЕМА ТРАВЛЕННЯ — це низка взаємопов’язаних або взаємозалежних органів, які мають спільні функції, результатів яких не можна досягти дією лише одного із них. Органи, що беруть участь у вживанні, травленні та всмоктуванні їжі чи поживних елементів. Виконує функції механічного та хімічного перетравлення їжі, переведення продуктів розщеплення у кров і лімфу, виведення неперетравлених решток;До органів травлення належать: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, підшлункова залоза,печінка,жовчний міхур,тонкий і товстий кишечник, пряма кишка, анальний отвір.

Номер слайду 7

Процес травлення1) Травний процес починається у роті.2) Тут їжа пережовується і змішується зі слиною. Змочена слиною, розм'якшена їжа не поранить стравохід. До того ж слина ще й санітар. Вона знищує шкідливих мікробів, які потрапляють у рот. Слинні залози виділяють за добу до 1,5 літра слини !3) Язик першим знайомиться з їжею і визначає, яка вона на смак. Кисла, солодка, гірка? Якщо їжа гірка, кисла або занадто гаряча, язик відразу її виштовхує.4) Язик бере участь у процесі пережовування їжі та у процесі ковтання. Язик є частиною мовного апарату. За допомогою язика ми вимовляємо звуки мови.5) Зуби старанно, подрібнюють їжу, інакше вона може пошкодити стравохід і шлунок. Після пережовування їжа з ротової порожнини потрапляє в стравохід.6) Стравохід — це трубка завдовжки 25 см, що з’єднує порожнину рота зі шлунком.7) М’язові стінки стравоходу хвилеподібними рухами проштовхують їжу в шлунок. Зі стравоходу їжа потрапляє у шлунок у вигляді маленьких шматочків і там перетравлюється. Для перетравлення їжі шлунок виділяє шлунковий сік. Він поступово просочує всю їжу і розчиняє її до рідкої кашки. Одночасно з виділенням шлункового соку йде перетирання, перемішування їжі стінками шлунка.8) Тільки після того як їжа перетравиться, шлунок виштовхує її невеличкими порціями в тонку кишку. У нас 7 метрів кишок!9) З тонкої кишки залишки неперетравленої їжі потрапляють у товсту кишку. У товстій кишці їжа перебуває 2 доби!За цей час з неперетравленої їжі в кров усмоктується вода, а непотрібні для організму відходи виводяться через пряму кишку.

Номер слайду 8

Шлунок. Шлунок –розширена частина травного тракту. Цей орган, схожий на англійську букву J. Він розміщується у верхній частині живота, під діафрагмою і являє собою щось на зразок тимчасового резервуара для зберігання їжі.

Номер слайду 9

Підшлункова залоза. Підшлункова залоза є унікальним органом, що виконує одну з найважливіших ролей в організмі людини. Розташована вона в глибині верхнього відділу черевної порожнини. Складається підшлункова залоза з тіла, головки та хвоста. Головка розміщена в області шлунка.Її головною функцією є вироблення спеціальних ферментів, що розщеплюють білки, жири та вуглеводи. Це, в свою чергу, сприяє кращому засвоєнню їжі в людському організмі. До того ж, це єдиний орган, який виробляє інсулін – гормон, що впливає на всі клітини організму та є необхідним для нормального його функціонування. Головною функцією інсуліну є зниження кількості глюкози в крові людини.

Номер слайду 10

Печінка. ПЕЧІНКА – ОРГАН, ЯКИЙ ПРАЦЮЄ БЕЗ ВІДПОЧИНКУ. Вона бере участь більш ніж в 500 різних реакціях. Фільтрує кров і запасає гемоглобін, вітаміни, цукор. Нейтралізує багато гормонів і виробляє фактори згортання крові. Без перепочинку випускає жовч - до одного літра на добу. А це дозволяє розщеплювати і перетравлювати жири, що містяться в їжі.

Номер слайду 11

Органи дихання. Дихальна система людини — сукупність органів, що забезпечують зовнішнє дихання людини (газообмін між вдихуваним атмосферним повітрям і кров'ю, яка циркулює малим колом кровообігу). Газообмін здійснюється в альвеолах легень, і в нормі спрямований на захоплення з вдихуваного повітря кисню та виділення в зовнішнє середовище утвореного в організмі вуглекислого газу.

Номер слайду 12

Серце. Людське серце є головним органом кровоносної системи, робота якого забезпечує дихання та живлення тканин на клітинному рівні. Наше серце – це неймовірно працьовитий орган. Упродовж п'яти хвилин воно прокачує п'ять літрів крові. За годину серце робить в середньому 4 200 ударів і перекачує 300 літрів крові.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
26 листопада 2023
Переглядів
2634
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку