Внутрішньополітичне становище України на початку 50х років

Про матеріал

Тема: Внутрішньополітичне становище в Україні в середині 50-х pp.

Мета: навчити характеризувати внутрішньополітичне та соціально-економічне становище України на початку 50-х років XX ст; розвивати вміння опрацьовувати джерела інформації, вдосконалювати навички аналізу, критичного оцінювання історичних подій; виховувати в старшокласників інтерес до минулого, сприяти моральному вихованню учнів.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Перегляд файлу

Тема 3. УКРАЇНА В УМОВАХ ПОЛІТИЧНОЇ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА (1953-1964 pp.)

УРОК 19

Тема: Внутрішньополітичне становище в Україні в середині 50-х pp.

Мета: навчити характеризувати внутрішньополітичне та соціально-економічне становище України на початку 50-х років XX ст; розвивати вміння опрацьовувати джерела інформації, вдосконалювати навички аналізу, критичного оцінювання історичних подій; виховувати  в старшокласників інтерес до минулого, сприяти моральному вихованню учнів.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент уроку

II. Мотивація навчальної діяльності.

Бесіда: Які зміни відбулися в суспільно-політичному житті України в повоєнний період?

Які наслідки мала відбудова?

ІІІ. Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу

⇒⇒ Внутрішньополітичне становище України у середині 50-х pp.

Розповідь вчителя:  Завершається процес відбудови. 19 з’їзд КПРС  затвердив новий п’ятирічний план розвитку СРСР на 1951-1955 pp., головним завданням якої було визначено наздогнати і перегнати провідні капіталістичні держави за всіма показниками.

5 березня 1953 р. помер Й. Сталін. Ця дата започаткувала новий етап — спробу лібералізації суспільно-політичного життя, здійснення соціально-економічних реформ, що згодом дістало назву «відлига». Розвиток і поглиблення цього процесу склав основу десталінізації, тобто відходу від найбільш одіозних проявів сталінського тоталітарного режиму. Найбільш радикальних ознак цей процес набув після XX з’їзду КПРС (1956).

Робота з терміном «лібералізація» - процес пом’якшення державного управління, що характеризується розширенням політичних і громадянських прав.

Початок десталінізації супроводжувався гострою боротьбою за владу між прихильниками Хрущова та Берії. Республіканська партійна організація підтримала в цій боротьбі Хрущова. Невдовзі за звинуваченням у русифікації вищої освіти в Західній Україні та дискримінації місцевих кадрів було усунуто з посади першого секретаря КПУ росіянина Л. Мельникова. Натомість на цю посаду було вперше призначено українця — О. Кириченка (з того часу на цю посаду призначались лише українці). Після цього пішла широка хвиля призначення на керівні посади представників місцевих кадрів. У результаті на 1 червня 1954 р. у ЦК КПУ українців було 72 %, у Верховній Раді — 75 %, а серед директорів великих підприємств — 51 %. 1958 р. українці становили 60 % членів КПУ. Вихідці з України посіли провідні місця і в союзному керівництві.

Окрім змін, у партійному та державному керівництві розпочався процес поступового відходу від найбільш одіозних проявів сталінського режиму. Припинились масові репресії, розпочався обережний процес реабілітації репресованих у 30-40-х роках і повернення депортованих членів, пов’язаних з діяльністю ОУН УПА.

Запитання

1. Хто став першим секретарем ЦК КПУ після Л. Мельникова?

2. Яке значення для суспільно-політичного життя УРСР мали зміни в керівництві республіки, що відбулись на початку 50-х років?

⇒⇒ Стан промисловості, сільського господарства та соціальної сфери

Метод «Навчаючи-вчуся»

Діти об’єднуються в групи і опрацьовують відповідний матеріал, даючи відповідь на поставлені питання?

1 група «Стан промисловості»

Завдання:

1. Дайте загальну характеристику стану промисловості України на початку 50-х років?

2. Як відбулося будівництво гідроелектростанцій?

3. Охарактеризуйте стан вугільної промисловості.

4. Якою була транспортна система?

5. Назвіть негативні тенденції в розвитку промисловості?

 

2 група «Стан сільського господарства»

Завдання:

1. Дайте загальну характеристику розвитку с/г на початку 50-х років?

2. Якими були перші кроки щодо поліпшення стану сілького господарства?

3. Що змінилось у відношенні до присадибних ділянок?

4. Які наслідки для України мало освоєння цілини?

3 група «Соціальне та економічне життя населення»

Завдання:

1. Назвіть істотні риси економіки постсталінського періоду?

2. Назвіть основні напрямки тогочасної соціальної політики?

3. Які заходи були проведені для поліпшення умов праці й підвищення рівня життя населення?

4. Як вирішували житлову проблему?

Коло ідей. Висновки

⇒⇒ Входження Кримської області до складу УРСР

Учитель. У повоєнній Україні було відновлено систему адміністративно-територіального поділу, запроваджену в СРСР 1932 p., за якою найбільшою адміністративно-територіальною одиницею залишалася область.

Упродовж 50-х років на карті УРСР відбулися численні зміни: на виконання ухвал Верховної Ради СРСР перекроювалися межі багатьох районів, сіл, міст і навіть деяких областей. Так, у січні 1954 р. шляхом виділення земель зі складу кількох прилеглих областей було утворено нову — Черкаську — область. Того ж року Ізмаїльську область було ліквідовано, а її територію включено до Одеської області. 1959 р. Дрогобицьку область так само було приєднано до Львівської області.

Продовжувалася довоєнна традиція перейменування адміністративно-територіальних утворень. Нові назви, як правило, мали політико-ідеологічне забарвлення їх присвоювали на честь комуністичних діячів, воєначальників, свят. Виняток становило перейменування 1962 р. Станіславської області та обласного центру на честь Каменяра — відповідно Івано-Франківська область та м. Івано-Франківськ. Але назагал з’являлося багато міст і сіл із шаблонними, схожими чи навіть однаковими назвами: Червоноармійськ, Дзержинськ, Комсомольськ, Жовтневе, Першотравневе тощо.

Інколи траплялися перейменування зворотного порядку: 1958 р. Ворошиловградській області через політичні міркування було повернуто колишню назву — Луганськ; 1961 р. з карти республіки зникла Сталінська область, натомість з’явилась Донецька область.

1954 р. на честь святкування 300-річчя Переяславської угоди старовинне місто Проскурів було перейменоване на Хмельницький. Сюди було перенесено центр Кам’янець-Подільської області, яка водночас дістала нову назву — Хмельницька.

Згідно з Указом Президії Верховної Ради СРСР від 19 лютого 1954 р. «Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР» та відповідним Законом Верховної Ради СРСР (квітень 1954 p.), Крим було підпорядковано Україні. Цю акцію теж здійснювали із пропагандистською метою у межах святкування 300-річчя Переяславської угоди, проте вона була продиктована глибшими причинами, насамперед економічного характеру.

Нагадаємо, що упродовж багатьох століть на території Кримського півострова традиційно проживала значна кількість українського населення. Після захоплення влади більшовиками, з 1921 р. Крим опинився у складі Російської Федерації, маючи статус автономної республіки, якого він був позбавлений 1945 року.

На час входження до УРСР на півострові нараховувалося 1,2 млн мешканців, із них 700 тис. міського населення. Національний склад населення Криму впродовж 1944-1954 pp. зазнав докорінних змін. Замість депортованих Сталіним кримських татар, болгар, німців і греків дозвіл на поселення в цій унікальній курортній місцевості союзна влада надавала переважно вихідцям з Росії, серед яких було чимало колишніх військових, а також відставних охоронців численних таборів ГУЛАГу, які шукали «заслуженого відпочинку» під теплим південним сонцем. Внаслідок цілеспрямованої національної політики Москви вже 1959 р. росіяни становили 71,4 %, а українці — 22,3 % мешканців Кримської області.

Після включення до складу УРСР півострів продовжував залишатися зоною відпочинку та оздоровлення всесоюзного значення. Окрім традиційних, зумовлених природно-кліматичними умовами галузей економіки — курортної, виноробної, консервної, садівництва, вівчарства, — тут почали розвиватися (на шкоду довкіллю) хімічна, металургійна, суднобудівна індустрія. Після входження Криму до УРСР завершилося формування нинішньої території України.

Запитання

Чим було вмотивовано передання Кримської області УРСР?

V. Узагальнення та систематизація знань

Бесіда

1. Назвіть дату, що стала поворотною у внутрішньополітичному житті Україні. Обґрунтуйте цю точку зору.

2. Як розвивалась економіка України в 50-х роках?

3. Що впливало на розвиток сільського господарства в цей період?

4. Які зміни відбувались у промисловості України першої половини 50-х років?

5. Що обумовило передання Кримської області УРСР?

VI. Домашнє завдання

Опрацювати відповідний матеріал підручника.

Інформація Хрущов

 

doc
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
13 листопада 2018
Переглядів
7208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку