Внутрішня та зовнішня політика ВОЛОДИМИРА ВЕЛИКОГО

Про матеріал
Ілюстраційний матеріал доуроку Історії України сьомого класу на тему "Внутрішня та зовнішня політика ВОЛОДИМИРА ВЕЛИКОГО"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Внутрішня та зовнішня політика ВОЛОДИМИРА ВЕЛИКОГОПідготувала: вчитель історії Мирогощанського ліцею Вірста Інна Ярославівна

Номер слайду 2

Під якими іменами ввійшов в історію1. Володи́мир Святосла́вич (960 - 15.07 1015)2. Великий князь київський (979—1015)3. Князь новгородський (970—988 )4. Хреститель Русі. (988)5. Красне-Сонечко

Номер слайду 3

Мотивація навчальної діяльностіЩоб зосередити повноту влади у руках однієї династії, князь Святослав у 966р. призначив на Київський престол старшого сина Ярополка, у Древлянську землю – середнього сина Олега, у Новгородську- позашлюбного сина Володимира.

Номер слайду 4

ІСТОРИЧНИЙ ПРОГНОЗВисловіть припущення, якими могли бути наслідки в управлінні державою після трагічної смерті князя Святослава?

Номер слайду 5

Міжусобна боротьба Святославичівтт

Номер слайду 6

ПЛАНТериторіальне зростання Київської Русі. Внутрішня політика. Реформи князя Володимира. Запровадження християнства як державної релігії. Зовнішня політика Володимира Великого.

Номер слайду 7

Підкорив радимичів і вятичів. Приєднав волинянів і хорватів. Приєднав решту слов янських народів. ВОЛОДИМИРУ 985 році похід на волзьких булгар. Захопив Червенські міста. У 988 році здійснив похід на Херсонес

Номер слайду 8

Адміністративна реформа. Суть адміністративної реформи полягала у ліквідації «племінних князівств». На чолі держави – Великий кивський князь . Територію Русі він поділив на 8 адміністративних округів. Створено Новогородську, Київську , Переяславську, Чернігівську, Переяславську землі та інші. В кожну з них призначалася довірена особа, згодом — його сини або родичі. Наслідки :-- послаблення  влади племінній знаті та посилення влади Київського  князя --започатковується формування князівст-намісництв – адміністративно-політичних одиниць  

Номер слайду 9

Військова реформа. Військова реформа Володимира спрямовувалася на посилення оборони держави. Мета її полягала в ліквідації «племінних» військових об'єднань і злитті воєнної системи з системою феодального землеволодіння. Великий князь роздавав земельні маєтності конкретним особам із зобов'язанням військової служби та оборони конкретних володінь. Наслідки:сформував військо з дружинників-слов'ян, а не з варягів. Це зміцнило власну владу князя.

Номер слайду 10

Кордони Київської Русі за правління Володимира Великого

Номер слайду 11

Релігійна реформакнязь прагнув до монотеїстичного культу, вважаючи, напевне, що його одноосібній верховній владі має відповідати єдиний для всіх у державі бог. Але реформа була приречена на неуспіх . Стара віджила -язичницька віра не відповідала новим відносинам у суспільстві, що швидко оновлювалось. Отже, природно, що згодом Володимир вирішив запровадити на Русі християнство як державну релігію. 

Номер слайду 12

Судова реформа-Розмежовується княже й церковне судочинство.-Приймається закон  “Устав земляний”. ---- ----Запроваджується,а потім скасовується  смертна кара. Наслідки : Почала закладати основи судочинства.

Номер слайду 13

Хрещення Русі 988р.

Номер слайду 14

Освітня реформа. Перше свідчення про школи на Русі датоване 988 р. і пов'язане з її хрещенням. Князь Володимир відкрив при Десятинній церкві школу «книжного вчення», в якій навчалося 300 дітей. Вони функціонували як школи підвищеного типу, де викладали 7 вільних мистецтв. Навчання здійснювалося у процесі роботи з книжкою, з текстом. Молодь готували до діяльності в різних сферах державного, культурного та церковного життя.

Номер слайду 15

Кордони Київської Русі за правління Володимира Великого. Київська Русь за Володимира перетворилася на найбільшу європейську державу. Її кордони простягалися від Карпат до Волги, від Балтики до Чорного й Азовського морів.

Номер слайду 16

Грошова реформа. Володимир першим почав карбувати власні монети. Златник важив4,2грама.  Археологи знайшли Володимирові монети зі срібла та золота. На деяких монетах як герб Володимира було викарбовано тризуб. Наслідки : Сприяло розвитку торгівлі, посилило економіку держави.

pptx
Додано
28 грудня 2021
Переглядів
7692
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку