Вода в Атмосфері. Абсолютна та відносна вологість.

Про матеріал

В атмосферу водяна пара надходить внаслідок випаровування з поверхні океанів, річок, озер, грунтів та ін. Вміст водяної пари у повітрі називається вологістю повітря. Але при випаровуванні повітря не може вміщувати водяну пару безмежно. Ця межа залежить від його температури.

Абсолютна вологість – це кількість водяної пари в грамах,

що міститься в 1 м3 повітря.

Відносна вологість — відношення кількості водяної пари, що міститься в повітрі, до максимально можливої кількості за поданої температури

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гра “Віроно – невірно” 1. Атмосфера-водна оболонка Землі. 2. Атмосферне повітря оберігає Землю вночі від охолодження. 3. Атмосфера складається тільки з кисню і вуглекислого газу. 4. Кисень забезпечує дихання і горіння . 5. Крім основних газів, у повітрі є домішки . 6. Ми живемо на дні повітряного океану . 7. Найнижчий шар атмосфери - стратосфера. 8. Термосфера - найщільніший шар . 9. Верхня межа тропосфери над екватором дорівнює 18 км. 10. У стратосфері розташований шар озону. 11. Вирубування лісів не впливає на зменшення кисню в атмосфері. 12.Атмосфера не пов’язана з Землею силою тяжіння.

Номер слайду 2

Тема: Вода в атмосфері: випаровування, вологість повітря та її зміни.

Номер слайду 3

Мета: сформувати знання про вологість повітря, водяну пару в атмосфері, відносну абсолютну вологість повітря; ознайомитись з причинами утворення хмар і їхніми типами; розвивати вміння визначати показники вологості повітря і хмарності; розвивати спостережливість;

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Випаровування – це перехід води з рідкого стану в газоподібний

Номер слайду 8

КРУГООБІГ ВОДИ В ПРИРОДІ

Номер слайду 9

А чи бачили ви, як випаровується вода? Конденсація відбувається, коли водяна пара охолоджується і переходить із газоподібного стану в рідкий.

Номер слайду 10

ВИПАРОВУВАННЯ НАД РІЧКОЮ

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ВИДИ ХМАР Перисті Купчасті Шаруваті

Номер слайду 13

ТУМАН

Номер слайду 14

ЗАЛЕЖНІСТЬ КІЛЬКОСТІ ВОДЯНОГО ПАРУ В НАСИЧЕНОМУ ПОВІТРІ ВІД ЙОГО ТЕМПЕРАТУРИ

Номер слайду 15

Абсолютна вологість – це кількість водяної пари в грамах, що міститься в 1 м3 повітря.

Номер слайду 16

НАСИЧЕНЕ ПОВІТРЯ-ТЕ, ЯКЕ МІСТИТЬ МАКСИМАЛЬНО МОЖЛИВУ КІЛЬКІСТЬ ВОДЯНОЇ ПАРИ. ВОЛОГЕ ПОВІТРЯ БУДЕ НАСИЧЕНИМ( ЙОГО ВОЛОГІСТЬ 100%), А СУХЕ-НЕНАСИЧЕНИМ. НАЙМЕНША АБСОЛЮТНА ВОЛОГІСТЬ У ПУСТЕЛЯХ І СТЕПАХ. НАЙБІЛЬША- В РАЙОНІ ЕКВАТОРА. ПРИ ЗБІЛЬШЕННІ ТЕМПЕРАТУРИ, ПОВІТРЯ МОЖЕ ВМІЩУВАТИ БІЛЬШЕ ВОДЯНОЇ ПАРИ, ПОСИЛЮЄТЬСЯ ВИПАРОВУВАННЯ, І ПОВІТРЯ СТАЄ БІЛЬШ НАСИЧЕНИМ. ПРИ ЗНИЖЕННІ ТЕМПЕРАТУРИ ПОЧИНАЄТЬСЯ ПРОЦЕС КОНДЕНСАЦІЇ. І, НАВІТЬ ЯКЩО ПОВІТРЯ БУЛО НЕНАСИЧЕНИМ, ВОНО МОЖЕ СТАТИ НАСИЧЕНИМ ПРИ ПОДАЛЬНШОМУ ЗНИЖЕННІ ТЕМПЕРАТУРИ ПОВІТРЯ(РОСА).

Номер слайду 17

Відносна вологість — відношення кількості водяної пари, що міститься в повітрі, до максимально можливої кількості за поданої температури.

Номер слайду 18

Наприклад: При температурі +20°С, коли у повітрі утримується тільки 8,5 г/м3 водяної пари, відносна вологість становить 50%. Абсолютна вологість повітря при температурі +20°С становить 17 г/м3 водяної пари.

Номер слайду 19

Гігрометр

Номер слайду 20

Гігростат

Номер слайду 21

РЕГУЛЮВАННЯ ВОЛОГОСТІ В КВАРТИРІ Зволожувач повітря Вологе прибирання Провітрювання

Номер слайду 22

ЗАДАЧА 1.  ВИЗНАЧТЕ ВІДНОСНУ ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ, ЯКЩО ВІДОМО, ЩО ПРИ ТЕМПЕРАТУРІ 20°С В 1Мі ПОВІТРЯ ВОДЯНОЇ ПАРИ МІСТИТЬСЯ 15 Г (ПРИ ДАНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ В 1Мі ПОВІТРЯ МОЖЕ МІСТИТИСЯ 17 Г ВОДЯНОЇ ПАРИ). РОЗВ’ЯЗОК: ВІДНОСНА ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ – ЦЕ ВІДНОШЕННЯ ТІЄЇ КІЛЬКОСТІ ВОДЯНОЇ ПАРИ, ЩО Є В ПОВІТРІ, ДО МОЖЛИВОЇ ПРИ ДАНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ, ВИРАЖЕНЕ У ВІДСОТКАХ. ОТЖЕ, 15/17 Ч 100% = 88,2%    ВІДПОВІДЬ: ВІДНОСНА ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ  88,2%.

Номер слайду 23

ЗАДАЧА 2.  ТЕМПЕРАТУРА ПОВІТРЯ 20°С, А ДЕФІЦИТ ВОЛОГИ СТАНОВИТЬ 3,2 Г/Мі. ВИЗНАЧТЕ ВІДНОСНУ ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ, ЯКЩО ТОЧКА РОСИ ПРИ ДАНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ СТАНОВИТЬ 17 Г/Мі ВОДЯНОЇ ПАРИ. РОЗВ’ЯЗОК: ЩОБ ВИЗНАЧИТИ ВІДНОСНУ ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ, ПОТРІБНО ЗНАЙТИ ВІДНОШЕННЯ ТІЄЇ КІЛЬКОСТІ ВОДЯНОЇ ПАРИ, ЩО Є В ПОВІТРІ, ДО МОЖЛИВОЇ ПРИ ДАНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ. 1. МИ ЗНАЄМО, ЩО ДЕФІЦИТ ВОЛОГИ  3,2 Г/Мі. ОТЖЕ, У 1 Мі ПОВІТРІ МІСТИТЬСЯ 13,8 Г ВОДЯНОЇ ПАРИ: 17 Г/Мі – 3,2 Г/Мі = 13,8 Г/Мі. 2. ДАЛІ ВИЗНАЧАЄМО ВІДНОСНУ ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ: 13,8/17 Ч 100% = 81% ВІДПОВІДЬ: ВІДНОСНА ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ 81%.

Номер слайду 24

ЗАДАЧА 3 КЛАСНА КІМНАТА МАЄ РОЗМІРИ 6 М Ч 4 М Ч 3 М. ВИЗНАЧИТИ, ПРИ ЯКІЙ КІЛЬКОСТІ ВОДЯНОЇ ПАРИ В ПОВІТРІ БУДЕ ВІДБУВАТИСЯ КОНДЕНСАЦІЯ, ЯКЩО  ТЕМПЕРАТУРА У КЛАСНІЙ КІМНАТІ 20°С. РОЗВ’ЯЗОК: 1. ВИЗНАЧАЄМО ОБ’ЄМ КЛАСНОЇ КІМНАТИ: 6 М Ч 4 М Ч 3 М = 72 Мі 2. ОБЧИСЛЮЄМО ВМІСТ ВОДЯНОЇ ПАРИ, ЯКА МОЖЕ ВТРИМАТИСЬ В ПОВІТРІ, (ВІДОМО, ЩО ТОЧКА РОСИ ПРИ ТЕМПЕРАТУРІ 20°С СТАНОВИТЬ 17Г/Мі): 72 Мі Ч 17 Г/Мі = 1224 Г = 1 КГ 224 Г ВІДПОВІДЬ: КОНДЕНСАЦІЯ БУДЕ ВІДБУВАТИСЯ, ЯКЩО ВМІСТ ВОДЯНОЇ ПАРИ В ПОВІТРІ ПЕРЕВИЩУВАТИМЕ 1224 Г.

Номер слайду 25

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ ОПРАЦЮВАТИ §35 НА СТОР. 141 ПИСЬМОВО В РОБОЧОМУ ЗОШИТІ №5,6,7 РОЗВ’ЯЗАТИ ЗАДАЧІ

ppt
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
28 січня 2023
Переглядів
1203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку