Водне середовище життя організмів

Про матеріал
Презентація до теми з природознавства "Водне середовище життя організмів" для учнів 5 класу. Допоможе краще опанувати матеріал: зрозуміти особливості водного середовища та пристосування організмів до життя у ньому.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Водне середовище життя організмів. Пристосування організмів до життя у воді .

Номер слайду 2

ВОДНЕ СЕРЕДОВИЩЕДо водного середовища життя на планеті належать різні водойми від маленького струмка до океану.

Номер слайду 3

Особливості водного середовища життяколивання температури впродовж доби та року незначні;світла найбільше у верхніх шарах, на дні – темрява;кисень у невеликій кількості розчинений у воді;водне середовище є солоне (морське) та прісне.

Номер слайду 4

Організми водного середовища

Номер слайду 5

Організми водного середовищаЄ організми, які поєднують існування у водному та наземно-повітряному середовищі.

Номер слайду 6

обтічна форма тіла та шкіра покрита слизом. пристосування для плавання: плавники – у дельфінів, китівласти-у моржів і тюленівперетинки між пальцями -у бобрів, видр, водоплавних птахів, жаб плавальні ніжки, схожі на весла-у жуків-плавунців Пристосування організмів до ПЕРЕМІЩЕННЯ у водному середовищі

Номер слайду 7

Пристосування організмів до ДИХАННЯ у водному середовищіКисень потрапляє у воду з атмосферного повітря, а також його утворюють водні рослини. У воді вуглекислого газу майже в 700 разів більше, ніж у повітрі.

Номер слайду 8

Риби і раки дихають розчиненим у воді киснем за допомогою зябер. Кити і дельфіни живуть постійно у воді, але дихають атмосферним повітрям за допомогою легень. Тюлені та моржі теж дихають легенями . Жаби дихають легенями на суходолі і шкірою – у воді. Водяні жуки дихають через особливі дихальні трубочки – трахеї. Пристосування організмів до ДИХАННЯ у водному середовищіДеякі риби дуже чутливі до нестачі кисню (форель, харіус), тому живуть у гірських річках і струмках. Інші риби (карась, сазан, плотва) невибагливі до вмісту кисню, тому можуть жити на дні глибоких водойм.

Номер слайду 9

Пристосування організмів до ОСВІТЛЕННЯ у водному середовищіУ водному середовищі менше світла, ніж в наземно-водному Підводні рослини найкраще ростуть на невеликій глибині, де достатньо сонячних променів. Що далі в глибину рослинності стає менше, а потім вона зовсім зникає. На глибині нижче 200 м – панує сутінок, а ще нижче - суцільна темінь. На глибинах живуть лише тварини. Вони харчуються «падаючими» з верхніх шарів мертвими рештками різних морських мешканців.

Номер слайду 10

Хутро бобрів та пір’я птахів змазані речовиною, що робить їх непроникними для води. Пристосування організмів до ЖИТТЯ у водному середовищі

Номер слайду 11

Насіння водних рослин, яке поширюється водою, має водонепроникні покриви і порожнини, заповнені повітрям, тому воно не тоне. Пристосування РОСЛИН до життя у водному середовищіВодні рослини поглинають необхідні їм поживні речовини із води.

Номер слайду 12

ВИСНОВОКОРГАНІЗМИ ПРОТЯГОМ БАГАТЬОХ ВІКІВ ПРИСТОСУВАЛИСЯ ДО ОСОБЛИВИХ ЧИННИКІВ ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА

pptx
Додано
27 квітня 2022
Переглядів
1632
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку