Воєнні дії Другої світової війни 1941-1942 рр.

Про матеріал
Презентація до 29 параграфу по підручнику О.В. Гісем, В. Мартинюк. Відповідає пунктам, містить ілюстрований матеріал
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Воєнні дії в середині 1941—1942 рр.§29.

Номер слайду 2

План уроку. План «Барбаросса». Напад Німеччини та її союзників на СРСР. Битва за Москву. Хід війни на радянсько-німецькому фронті навесні та влітку 1942 р. Створення антигітлерівської коаліції. Напад Японії на Перл-Харбор та початок війни в Тихому океані. Війна в Північній Африці та Середземномор’ї. Корінний перелом на Тихоокеанському театрі бойових дій.

Номер слайду 3

1. План «Барбаросса».18 грудня 1940 р. Згідно плану війна на сході мала відбутися протягом травня—листопада 1941 р. Німеччина. Союзники (Фінляндія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Італія, Хорватія)190 дивізій — 5,5 млн солдатів та офіцерів, 47,2 тис. гармат, 3,8 тис. танків, близько 5 тис. літаків«ПІВНІЧ»Ленінград«ЦЕНТР»Мінск, Москва«ПІВДЕНЬ»Київ. Ростов-на-Дону

Номер слайду 4

2. Напад Німеччини та її союзників на СРСР22 червня 1941 р. Авіа БОМБАРДУВАННЯ (66 основних аеродромів, міста, у тому числі бази флотів Кронштадт, Севастополь, Ізмаїл)Наступ артилеріїНаступ армії «Північ»УСПІШНИЙВільнюс, Рига, Псков, Новгород, підійшли до Ленінграда. Наступ армії «Центр»УСПІШНИЙЗахопивши білоруські землі, повернули на південь для блокування Київа. Наступ армії «Південь»ЗАТРИМКА ПРОСУВАННЯ ВОРОГАОпір на Правобережжі,Київська оборона операція 19 вересня 1941 р. німецькі війська вступили до Києва. У жовтні 1941 р. було захоплено Крим і взято в облогу Севастополь, який чинив опір 250 днів (30 жовтня 1941 — 4 липня 1942 р.)16 жовтня 1941 р. радянські війська залишили Одесу.

Номер слайду 5

29 червня 1941 р. директива РНК СРСР і ЦК ВКП(б) про надзвичайні заходи в боротьбі з Німеччиною. 3 червня 1941 р. була організована Ставка Головного Командування (із 8 серпня — Ставка Верховного Головнокомандувача, очолювана Й. Сталіним)Влада в країні перейшла до створеного 30 червня 1941 р. Державного Комітету Оборони (ДКО)Після перемог в Україні німецькі війська знову зосередилися на московському напрямку.

Номер слайду 6

Битва за Москву. ОПЕРАЦІЯ «Тайфун»наступу на Москву 30 вересня 1941 р. «Котел» у районі Брянська й на захід від Вязьми. Було взято міста Калінін (Твер), Малоярославець, Можайськ, Волоколамськ. Німецькі танки за 80—100 км від Москви. Другий етап (15—18 листопада до початку грудня 1941 р.) Німецькі війська обхідними ударами оточити все московське угруповання радянських військ. До Москви було перекинуто частини з Далекого Сходу та Середньої Азії. У ніч із 5 на б грудня 1941 р. Червона армія перейшла в контрнаступ. Розпочався третій етап битви за Москву (5 грудня 1941 — початок весни 1942 р.). У результаті німецькі сили було відкинуто від Москви на 100—300 км

Номер слайду 7

Значення перемоги у битві під Москвою: Зрив “бліцкригу”. Завдано удару по моральному стану німецької армії. Розпочався загальний наступ Червоної армії, що тривав на деяких фронтах до квітня 1942 р. Піднявся міжнародний авторитет СРСР.

Номер слайду 8

Хід війни на радянсько-німецькому фронті навесні та влітку 1942 р. Стратегічна ініціатива залишалась у вермахту. За рішенням Й. Сталіна радянські війська мали завдавати німецьким військам випереджальних ударів, не чекаючи початку їхнього наступу. Невдачі радянської армії на Кримському півострові, втрата Керчі і Севастополя. Травень 1942 невдала спроба радянських військ відбити наступ на Харків. Навесні 1942 р. південний фланг радянського фронту був значно ослаблений, а армія залишилася без резервів. У червні 1942 р. розпочався генеральний наступ вермахту на Волгу та Північний Кавказ. У середині липня 1942 р. спалахнули бої на підступах до Сталінграда та в передгір’ях Кавказу.28 липня 1942 р. Й. Сталін підписав наказ №227 під назвою «Ні кроку назад». Бійців і командирів, що відступали, розцінювали як боягузів і дезертирів, тому вони підлягали покаранню відповідно до умов воєнного часу.

Номер слайду 9

Створення антигітлерівської коаліції. 12 липня 1941 р. – “Угода між урядами СРСР та Великої Британії про спільні дії у війні проти Німеччини”. 1 серпня 1941 – обмін нотами між СРСР та США: подовжено на рік американсько – радянську торговельну угоду, а також США зобов'язалися допомагати СРСР у війні з Німеччиною.29 вересня – 1 жовтня – радянсько-британсько-американська конференція у Москві.1 січня 1942 р. – Декларація Обєднаних Націй, підписана СРСР, США, Великою Британією та іншими країнами. У Декларації зазначалося, що повна перемога над нацизмом є запорукою захисту життя, свободи й незалежності всіх народів. Найголовнішим у відносинах між СРСР, США та Великою Британією стала проблема відкриття Другого фронту в Європі. Спочатку це планувалося на 1942 р.

Номер слайду 10

Напад Японії на Перл-Харбор та початок війни в Тихому океані. В 1940 р. Японія проводила активну загарбницьку політику в Азії: захопила частину Китаю, підписали угоду з урядом А.-Ф. Петена (липень 1941 р.) на право створення баз у французьких колоніях — Лаосі, В’єтнамі, Камбоджі. США вдалися до заморожування японського капіталу в американських банках і до ембарго (заборони) на постачання Японії нафти. 2 липня 1941 р. уряд Японії прийняв рішення захопити країни Південної і Південно-Східної Азії. 7 грудня 1941 р. японський флот атакував американську військово-морську базу Перл-Харбор. США втратили 19 військових кораблів, 272 літаки й понад 3 тис. військовослужбовців. 8 грудня США й Велика Британія оголосили війну Японії. Протягом кількох місяців японські війська окупували Малайю, Гонконг, Сингапур, усі острови Індонезії, Філіппіни, висадились у Новій Гвінеї та підійшли до Австралії.

Номер слайду 11

Війна в Північній Африці та Середземномор'ї. На початку 1941 р. до Північної Африки на допомогу італійським військам прибув Німецький Африканський корпус на чолі з генералом Ервіном Роммелем. Це дало змогу не тільки зупинити наступ англійських військ у Лівії. Проте англійські війська утримували важливий стратегічний пункт Тобрук, який не давав Е. Роммелю продовжувати наступ. У листопаді 1941 р. англійські війська знову оволоділи Кіренаїкою. Ці успіхи порушили морські перевезення Італії та Німеччини в Середземному морі й поставили корпус Е. Роммеля перед загрозою залишитися без підкріплення та припасів. Спочатку німецька авіація й підводні човни разом з італійським флотом завдали досить відчутних ударів по англійському флоту в Середземномор’ї. Найвдаліша операція була проведена в Александра 19 грудня 1941 р.,. Потім почалися систематичні бомбардування Мальти, які мали завершитися німецьким десантом у липні 1942 р. Проте А. Гітлер віддав перевагу наступу Е. Роммеля, який мав захопити Александрію й Суецький канал. У березні італо-німецькі війська почали наступ у Єгипті й були з великими труднощами зупинені за 100 км від Александрії.

Номер слайду 12

Корінний перелом на Тихоокеанському театрі бойових дій.7—8 травня 1942 р. відбулася морська битва в Кораловому морі біля берегів Нової Гвінеї. Японська ударна ескадра, зазнала першої значної поразки. Від планів вторгнення до Австралії їй довелося відмовитися.4—6 червня 1942 р. біля атолу Мідуей японський флот зазнав ще однієї поразки від американського флоту і вже не зумів відновити свою могутність до кінця війни. У результаті цих поразок Японія втратила половину своїх авіаносців і змушена була перейти до стратегічної оборони. Американські війська перейшли до активних бойових дій. У серпні 1942 р. вони почали боротьбу за острів Гуадалканал (група Соломонових островів). Бої тривали до лютого 1943 р. і завершилися поразкою Японії. Таким чином, ініціатива у війні в Тихому океані перейшла до США.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 29 Підготуватися до тестування (29,30)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Прибитько Іван Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Теле ШкОльгівка
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Андруцький Антон
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 квітня 2022
Переглядів
3947
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку