Вокальні жанри: гімн, пісня.

Про матеріал
Презентація розроблена на підставі підручника "Мистецтво". 6клас . Інтегрований курс. Авторки: Л. Аристова, Н. Чен. (2023). Може використовуваться вчителем при підготовці до уроку за темою " Вокальні жанри : гімн, пісня". Добре ілюстрована, має додатковий матеріал за темою уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вокальні жанри: гімн, пісня6 клас. Мистецтво. Інтегрований курс

Номер слайду 2

Жанр — рід творів мистецтва, їхній розподіл за певними особливостями, що виявляються у змісті та формі. Вокальний жанрІнструментальний жанр. Вокально-інструментальний жанр. Мистецтво супроводжує людину все життя. Твори мистецтва можуть бути об’єднані за певною особливістю, ознакою. Наприклад, за темою або змістом, за умовами виконання та сприймання, формою тощо. Таке об’єднання творів мистецтва називають жанром. Найвідомішими музичними жанрами є вокальний й інструментальний. Коли в музичному творі поєднуються спів і гра, його відносять до вокально-інструментального жанру. А опери, балети, мюзикли, оперети належать до музично-театральних жанрів.

Номер слайду 3

Музично-театральні жанри Мюзикл. Опера. Балет

Номер слайду 4

Музичний словничок Гімн (грец. hymnos - славити, хвалити) — урочиста пісня, прийнята як державний або соціальний символ. Різновиди гімнів: державні, релігійні, літературні, спортивні й та інші. Державний гімн є символом держави (поряд з іншими атрибутами: прапором, гербом тощо)

Номер слайду 5

Історія створення гімну України Восени 1862 року український етнограф, фольклорист, поет Павло Платонович Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна». Його було опубліковано у львівському журналі «Мета» 1863 року. Цей вірш здобув величезну популярність. А Михайло Вербицький написав до нього музику. Уперше твір почали виконувати як Державний гімн у 1917 році, а 1939 року він був затверджений як гімн Карпатської України. Офіційно музичну редакцію Державного гімну Верховна Рада України ухвалила 15 січня 1992 року; слова гімну затверджено «Законом «Про Державний Гімн України» 6 березня 2003 року: «Державним Гімном України є національний гімн на музику М. Вербицького зі словами першого куплету та приспіву твору П. Чубинського».

Номер слайду 6

Гімн Європи. Гімн Євро́пи (European Anthem) — «Ода до радості» — гімн Європейського союзу та Ради Європи, що вважається одним із символів Європи. Музика гімну являє собою тему фіналу Дев'ятої симфонії Людвіга ван Бетховена. Музику Бетховен створив на вірші «Оди до радості» Фрідріха Шиллера, які було написано майже на сорок років раніше. Хоча музику написано на конкретні вірші, Рада Європи затвердила гімн без слів, аби не підносити якоїсь із європейських мов над іншими, бо це б суперечило ідеї єдності та рівнозначності народів Європи.

Номер слайду 7

Студентський гімн. Гаудеа́мус (лат. gaudeāmus — радіємо) — середньовічна студентська пісня, студентський гімн. Пісня з'явилася в XIII або XIV столітті в Гайдельберзькому або в Паризькому університеті (Сорбонні). «Гаудеамус» належить до жанру застільних пісень вагантів — середньовічних мандрівних поетів і співаків, серед яких були і студенти. Протягом кількох століть пісня передавалася усно і тому має багато варіантів. Відомий мотив пісні затвердив композитор XV століття Йоганнес Окегем. У своїй творчості цю пісню застосовули Ференц Ліст, Йоганнес Брамс, Анатолій Кос-Анатольський. Середньовічний «Гаудеамус» складався із 7 частин. Цю пісню тепер співають на святах і зустрічах студенти усього світу. Це своєрідний символ студентства, молодості. Починається словами "Gaudeamus іgіtur, juvenes dum sumus" ("Будемо ж радіти, поки ми юні")

Номер слайду 8

Народна пісня Як і гімн, композиторська або народна пісня належить до вокального жанру. Згадайте народні пісні, які вивчали в попередніх класах. Які їхні особливості? Народна пісня завжди змістовна, лаконічна, емоційна, написана в куплетній формі.

Номер слайду 9

Основні жанри української народної пісніУкраїна здавна славиться своєю співочістю. І це не просто слова, а підтверджені факти. Так, етнографи нарахували близько 200 тисяч українських народних пісень. Ні одна нація за всю історію не має такої кількості пісень, як створив український народ самостійно. В ЮНЕСКО зібрана дивовижна фонотека народних пісень країн усього світу. У фонді України знаходиться 15,5 тисяч пісень. На другому місці перебуває Італія з кількістю 6 тисяч народних пісень. Найкращі фольклорні твори передаються з покоління в покоління, залишаючись повсякчас актуальними. Всі пісні українського народу можна поділити на три великі групи:-Календарно-обрядові-Соціально – побутові-Родинно-побутові

Номер слайду 10

Українська народна пісня. Українська народна пісня «Ой у лузі червона калина» у 2022 році стала справжнім символом українського опору в боротьбі проти російської агресії. Пісня має декілька версій щодо її створення й авторства. Припускають, що вона була написана у 1914 році і виконувалася січовими стрільцями. У 2022 році її переспівав Андрій Хливнюк, соліст гурту «Бумбокс», у новому аранжуванні.https://www.youtube.com/watch?v=w. OXPo. Zu. Mrp. A

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Поміркуємо разом. Який характер прослуханих творів? З якими почуттями, на вашу думку, треба виконувати такі пісні та гімн? Які емоції у вас викликали ці твори?

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 6 клас, Презентації
Додано
5 вересня
Переглядів
151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку