Волейбол. Навчити: правилам поведінки на уроках волейболу; досягненням українських волейбольних клубів на міжнародній арені; правилам 1-ої допомоги в разі травмування; суддівству.

Про матеріал
1. Навчити: правилам поведінки на уроках волейболу; досягненням українських волейбольних клубів на міжнародній арені; правилам 1-ої допомоги в разі травмування; суддівству; 2. Розвивати: організованість та увагу; 3. Повторити та вдосконалити: проведення загальнофізичної підготовки. 4. Виховувати: почуття колективізму, дисциплінованість, здібність швидко приймати рішення.
Перегляд файлу

Конспект

інтерактивного уроку-лекції з фізкультури  для учнів  8-го  класу

Дата проведення: _________ . № уроку__________.   Вчитель ФК _________________.

Модуль:   Волейбол.

Тема:  Волейбол. Навчити:  правилам поведінки на уроках волейболу; досягненням українських волейбольних клубів на міжнародній арені; правилам 1-ої допомоги в разі травмування; суддівству.

 

Завдання:

  1. Навчити:  правилам поведінки на уроках волейболу; досягненням українських волейбольних клубів на міжнародній арені; правилам 1-ої допомоги в разі травмування; суддівству;
  2. Розвивати:  організованість та увагу;
  3. Повторити та вдосконалити:  проведення загальнофізичної підготовки.
  4. Виховувати:  почуття колективізму, дисциплінованість, здібність швидко приймати рішення.

 

 

Місце проведення: навчальний клас або спортзал.

 

Інвентар: годинник, свисток, діючі правила ВОЛЕЙБОЛУ.

 

Частина уроку

 

Зміст

Дозу-вання,

 хв..

Методичні вказівки та

організаційні заходи

Підготовча 3 хв.

  1. Привітання, постановка завдань уроку.
  2. ЧСС (6 сек.).

 

2

1

 

Урок розпочинається в класі.

Основна

(39 хв.)

  1. Правила безпеки життєдіяльності  на уроці волейболу: до занять допускаються учні:

• віднесені за станом здоров'я до основної і підготовчої медичних груп;

• мають спортивне взуття та форму, яка відповідає темі та умовам проведення занять.

 • мають коротко обстрижені нігті;

• заходити у спортзал, брати спортивний інвентар та виконувати вправи з дозволу вчителя;

• дбайливо ставитися до спортивного інвентарю та обладнання, не використовувати його не за призначенням;

• знати і дотримуватися найпростіші правила гри;

• знати і виконувати цю інструкцію.

За недотримання заходів безпеки учень може бути не допущений або відсторонений від участі у навчальному процесі.

• переодягнутися в роздягальні, надіти на себе спортивну форму, спортивне взуття;

• зняти з себе предмети, які становлять небезпеку для інших (годинники, браслети, висячі сережки і так далі);

• прибрати з кишень спортивної форми ріжучі, колючі та інші сторонні предмети;

При виконанні вправ у русі учень повинен:

• уникати зіткнень з іншими учнями, «пересуваючись спиною» дивитися через плече;

• виключати різкі зміни свого руху, якщо цього не вимагають умови гри;

• дотримуватися інтервалу і дистанції;

• бути уважним при переміщенні по залу під час виконання вправ іншими учнями;

ВОЛЕЙБОЛ

Передача

Учень повинен:

• після підкидання м'яча над собою відбивати м'яч у бік партнера кінчиками пальців, що утворюють «сердечко»;

• при прийомі стежити за польотом м'яча, приймати його над головою зустрічним рухом рук на кінчики пальців, а м'яч, що швидко рухається,  двома руками знизу на передпліччя;

• не відбивати м'яч долонями;

• під час передач через сітку не торкатися її руками, не штовхати один одного на сітку.

Подача, нападаючий удар

Учень повинен:

• переконатися, що партнер готовий до прийому м'яча;

• порівнювати силу удару в залежності від відстані до партнера;

• не приймати м'яч, що швидко летить  двома руками зверху.

Під час гри учень повинен:

• знати найпростіші правила гри і дотримуватися їх;

• стежити за переміщенням гравців на своїй половині майданчика;

• проводити заміни гравців на майданчику, коли гра зупинена і вчитель дав дозвіл;

• виконувати подачу і припиняти ігрові дії по свистку вчителя;

• передавати м'яч іншій команді передачею під сіткою.

При подачі не можна наступати на лінію, а при прийомі м'яча – затримувати його в руках, виконувати передачу захопленням.

Під час гри не можна:

• дражнити суперника;

• заходити на його бік;

• торкатися сітки руками і повиснути на ній.

  1. Бесіда: «Досягнення українських волейбольних клубів на міжнародній арені», «Історія виникнення волейболу».

На сьогодення Український волейбол притерпів багато змін та здобув визнання на міжнародній арені. За останній період починаючи з проголошення незалежності України Федерація волейболу України веде плідну роботу з розвитку волейболу як на Україні так і Українського волейболу за кордоном. Збірні команди України усіх рівнів беруть участь в усіх офіційних змаганнях, що проводилися Міжнародною Федерацією волейболу та Європейською Конфедерацією волейболу. Національна жіноча збірна команда посіла 4-те місце у фіналі Чемпіонату Європи 2001 р.. Національна чоловіча збірна взявши участь у відбіркових змаганнях Чемпіонату Європи 2001 р. та 2003 р. не потрапила до фіналу. У європейському олімпійському предкваліфікаційному турніру чоловіча збірна вибула зі змагань на стадії півфіналу.

Юніорська жіноча збірна України виборола срібні медалі на Чемпіонаті Європи 2002 р. та 6-те місце на Чемпіонаті Світу 2003 р. За цей період значно виріс рівень виступів клубних команд у Європейських Кубках: харківський “Локомотив”, багаторазовий чемпіон та володар Кубку України серед чоловічих команд, триразовий фіналіст Європейського Кубку Топ команд, посів 4 місце у 2002 році, 2- ге – у 2003 році та виборов цей почесний Європейський трофей у 2004 році. Завдяки такому високому результату команда “Локомотив” заявилася для участі у Європейській Лізі Чемпіонів Індезіт. Жіноча команда “Дженестра” м. Одеса посіла 3-те місце у Європейському Кубку Топ команд у 2001 році та 4-те місце у 2003р.. З метою відродження багаторічних традицій волейболу серед студентства у 2000 році було проведено перші змагання серед студентів вищих навчальних закладів III та IV рівнів акредитації, які стали першим кроком до утворення студентської ліги України. Сьогодні ця ліга об'єднує 40 команд, що представляють 19 регіонів України.

Історія виникнення та розвитку пляжного волейболу Останнім часом пляжний волейбол набуває широкого розповсюдження популярності, як у світі, так і в Україні на відміну від минулих років він досяг високого професійного рівня. Змагання у версіях AVP та FIVB не поступаються сезонам у NHL та NBA і тривають більш ніж півроку. У волейбол на піску в двадцяті - тридцяті роки грали в Болгарії, Латвії, СРСР, США, Франції, Чехословаччини. Пляжний волейбол з двома гравцями на майданчику з'явився в США в 1930 р. В кінці ХХ століття він одержав дуже широке поширення у світі й у 1993 р. на сесії МОК у Монте-Карло він був визнаний олімпійським видом спорту. Самим відповідним місцем для виникнення нового виду спорту була Санта-Моника (California) де перші волебольні корти були перенесені на пляж, а команди грали шість на шість.

У 1930 році пляжний волейбол стає основним видом розваги на французькому нудистскому пляжі, заснованим у французькому Франкінвілє. Перший матч з пляжного волейболу з командами, що перебувають із двох учасників, зіграний у тієї ж Санта-Монике. Пляжний волейбол можна було побачити у Франції, в околицях Софії, Праги і Риги. У США в пляжному волейболі люди знаходили засоби запобігання і лікування депресій, причому кількість людей у команді змінювалось (3-4 чоловік). У 1947 році був проведений перший офіційний турнір з пляжного волейболу у Каліфорнії, організований компанією Holzman.

У 1948 році перший турнір, проведений у Лос-Анджелесе, у якості призового фонду мав шухляду Пепсі . У 1983 р. створена AVP - Association of volleyball Professionals У 50-70 р.р. йшла популяризація даного виду спорту, єдиних правил, однак, на той момент так і не було зафіксовано. Загальна концепція змагань була розроблена тільки до 1976 р., у 1978 р. головним спонсором офіційних турнірів стає Jose Cuervo Tequila, а в 1981 р. до неї приєднався Miller Brewing, У 1987 р. відбувся перший чемпіонат світу з версії FIVB. Призовий фонд, що відповідно до трирічного контракту з компанією Miller, для турнірів AVP склав 4,5 мільйонів доларів США. У 1992 р. в Іспанії відбувся перший жіночий турнір за версією FIVB. 21 вересня Міжнародний олімпійський комітет дав пляжному волейболу статус олімпійського виду спорту. Зараз офіційний календар ФІВБ включає наступні змагання з пляжного волейболу: турніри в програмі літніх Олімпійських ігор (із 1996 р.), чемпіонати світу (із 1987 р. для чоловіків, із 1992 р. для жінок) і Світовий тур (із 1989 р. для чоловіків, із 1993 р. для жінок), етапи (турніри) які протягом сезону проводяться в різних країнах.

У СРСР перші офіційні змагання з пляжного волейболу були проведені у 1986 р. У 1989 р. був розіграний Кубок Москви й у тому ж році вперше був розіграний Кубок СРСР серед чоловіків. У 1989 р. волейболісти СРСР дебютували у чемпіонаті світу й у Світовому турі. У 1996 році на олімпіаді в Атланті 24 чоловічих і 16 жіночих команд представляли свої країни на першому в історії олімпійському турнірі. На початку 1996 року при ФВУ було утворено комісію з пляжного волейболу, а згодом і Асоціацію, у державі відбувалися змагання з пляжного волейболу, але вони не мали більш-менш організованого та масового характеру. У першому офіційному чемпіонаті України серед чоловіків, який відбувся влітку 1996 року, взяли участь 15 дуетів. У сезоні 2000 року цифри були вже інші: у чоловіків-57, і понад 25-у жінок. Щорічно проводяться Чемпіонати та Кубки України з пляжного волейболу, першості серед юнаків та дівчат. Провідним регіоном з розвитку пляжного волейболу є Запорізька область. Завдяки значній підтримці спонсора - компанії "Укрзернопром" – в м.Києві у 2001 та 2002 р.р. проведено трі офіційних "Челенджери*ФІБВ",. У 2002 р. вперше в історії, саме в Україні, м.Іллічівську, проведений Кубок ЄКВ серед юнаків та дівчат. Щороку росте географія пляжного волейболу : з'явилися нові центри пляжного волейболу в Ужгороді, Краматорську, Харкові, Сумах, створені обласні осередки пляжного волейболу в Харківській та Рівненській областях.

Еволюція правил змагань Протягом усього періоду існування правила змагань з волейболу змінювалися, відображаючи зміну техніко-тактичних концепцій ведення гри. Першим укладачем правил змагань з волейболу в СРСР стала всесоюзна баскетбольна секція, на засіданні якої в 1922 р. вперше обговорювалися правила з волейболу, перекладені бюро перекладів Головної військової школи фізичної освіти трудящих. У січні 1925 р. Московською секцією фізичної культури (МСФК) спортивних ігор були затверджені правила гри у волейбол. З 1928 р. починає комплектуватися суддівський корпус, що до 1929 р. склав 36 чоловік. Робота зі створення суддівського корпуса проводилася під керівництвом іспитової-кваліфікаційної комісії секції ручних ігор (С. Фельдман, А. Поташник, М. Черкасов).

На I Всесоюзній спартакіаді 1928 р. виникли перші різночитання правил гри. Команда Далекого Сходу виконувала нападаючий удар без затримки, а москвичі — «поштовхом» (із затримкою). Після спартакіади москвичі виключили зі свого арсеналу виконання атакуючого удару «поштовхом». У 1929 р. був проведений перший суддівський семінар, на якому обговорювалися оцінки виконання різних технічних прийомів, була вироблена єдина методика суддівства. Так, у тому ж році москвич Н. Рибін вперше став застосовувати облудні дії. Відразу ж пішла реакція на новий прийом — з'явився гравець, що страхує, видозмінилася розміщення гравців на майданчику. Обговоривши матеріал, що накопичився, із питань суддівства, секція ручних ігор Всесоюзної секції фізкультури і спорту (ВСФК) у середині 1931 р. внесла ряд уточнень з правил гри з волейболу. До 1952 р. правила змагань з волейболу випускалися епізодично. У 1952 р. були випущені міжнародні правила, а починаючи з 1956 р. правила змагань з волейболу в СРСР відповідають міжнародним правилам.

Раз у чотири роки, під час проведення волейбольного турніру на олімпійських іграх, проводяться конгреси Міжнародної федерації з волейболу (ФІВБ), на яких затверджуються зміни окремих розділів правил змагань. З такою же періодичністю випускаються правила й у нашій країні. З обліком зростаючих можливостей спортивної індустрії — введенням у будівництво безлічі прекрасних Палаців спорту, спортивних залів підвищувалися вимоги до ігрового поля, висоти залу, освітленню. Якщо правилами 1953 р. передбачалася висота стелі не менше 5 м, то в 1966 р. — вже не менше 7 м, а з 1974 р. вводиться доповнення: висота залу при проведенні всесоюзних змагань повинна бути не менше 9 м, а при проведенні міжнародних — 12,5 м. З 1980 р. введена вимога до освітленості ігрового поля — від 500 до 1500 лк. Якщо ще в 1966 р. глибина зони подачі була обмежена 2 м, то з 1974 р. вона збільшена до 8 м, а за бічними лініями забіги збільшилися до 5 м.

Послідовно проводяться зміни, спрямовані на підвищення видовищність змагань, зменшення різних умовностей, що обмежували ігрові дії спортсменів. У 1960 р. було дозволено наступати на середню лінію, а з 1974 р. — переступати лінію за умови торкання її частиною ступні (ступнею). Для правильного визначення польоту м'яча над сіткою з 1970 р. у комплектацію сітки введені антени, що прикріплюються до обмежувальних стрічок. Змінюються габарити м'яча і його вага: так, у 1953 р. окружність його обмежувалася 65-68 см (вагу 250- 300 г), у 1966 р. — 65-67 см (вага 250-280 г), а з 1974 р. і дотепер - 66±1 см (вага 270+10 г). З 1974 р. уводиться вимога до внутрішнього тиску м'яча — спочатку Р—0,48-0,52 кг/см2, а з 1980 р. — Р— 0,4-0,45 кг/см2, у теперішній час – 0.30-0.325 кг/см2. Велику роль у розвитку волейболу зіграли зміни, що приймалися в частині визначення правильності виконання технічних прийомів.

З 1966 р. дозволене блокування з переносом рук, а з 1976 р. торкання на блоці не входить у кількість трьох дозволених торкань. З листопада 1984 р. введене істотне послаблення при виконанні першої передачі способом знизу: «При виконанні першої передачі способом знизу дозволене багатократне, уривчасте торкання м'ячем різних частин тіла вище пояса». Ця зміна дозволила успішне приймати найсильніші нападаючі удари і каверзні подачі. Одночасно з цим було заборонено блокувати подачу й атакувати з подачі.

На Олімпіаді в Сіднеї у волейболі відбулися самі серйозні зміни за останні десятиліття свого розвитку - введена позиція гравця "ліберо" і кожна команда зможе заробляти очко не тільки на своїй подачі; але і на подачі противника, змінився формат партії (кожна партія грається до 25 очків з мінімальною перевагою в 2 очка, крім 5-ої вирішальної партії (до 15 очків з перевагою в 2 очка)); відбулися деякі зміни в грі з м’ячем (дозволено при першому командному торканні послідовне торкання м’яча під час однієї дії, дозволено торкання м’яча будь-якою частиною тіла); в грі біля сітки (торкання сітки не вважається помилкою крім випадків коли гравець торкається сітки під час ігрової дії з м’ячем); введено одну спробу подачі тривалістю 8 секунд; відбулися зміни в шкалі покарань. В даний час Міжнародна федерація волейболу продовжує пошук шляхів підвищення видовищності волейбольних змагань.

  1. Бесіда: «ПРАВИЛА НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ОДЕРЖАННІ ТРАВМ»

Схема послідовності дій при наданні 1-ої долікарської допомоги:

  •         1. Вивести потерпілого з оточення, де стався нещасний випадок.
  •         2. Надати потерпілому найбільш зручне положення, що забезпечує спокій.
  •         3. Визначити вид травми (перелом, поранення, опік тощо).
  •         4. Визначити загальний стан потерпілого, встановити, чи не порушені функції життєво важливих органів.
  •         5. Розпочати проведення необхідних заходів: -"зупинити кровотечу; -"зафіксувати місце перелому; -"надати реанімаційних заходів (оживлення): штучне дихання, зовнішній масаж серця; -"обробити ушкоджені частини тіла.
  •         6. Одночасно з наданням долі карської допомоги необхідно викликати швидку медичну допомогу, послати за працівником навчального закладу, підготовити транспорт для відправки потерпілого до найближчої медичної установи.
  •         7. Повідомити керівників установи про те, що трапилось.
  1. Коротко про суддівство (мати з собою діючі правила з волейболу).
  2. Стройові вправи.
  3. Комплекс загально-розвивальних вправ на місці:
  •         В.п. – ноги нарізно. Нахили голови: вперед-назад; ліворуч-праворуч; повороти ліворуч-праворуч; колові рухи.
  •         В.п. – ноги нарізно. Колові рухи плечима вперед, назад.
  •         В.п. – ноги нарізно. Прав. рука вгору. Почергові ривки рук назад.
  •         В.п. – ноги нарізно. Розведення прямих рук перед собою з ривком назад, на рівні плечей .
  •         В.п. – ноги нарізно. Колові рухи прямих рук вперед, назад.
  •         В.п. – ноги нарізно, руки на поясі. Нахили тулуба ліворуч-праворуч.
  •         В.п. – ноги нарізно, руки на плечах . Нахили назад-вперед з діставанням ліктем протилежного коліна.
  •         В.п. – ноги нарізно, руки на поясі. Колові рухи тулубом вліво і вправо. Ноги прямі.
  •         В.п. – ноги нарізно, руки перед собою, трохи в сторони. Діставання ногами протилежних рук.
  •         В.п. – ноги разом. Присідання на чотири рахунки: потягнулись вгору, нахилились до носків ніг, присіли руки вперед, в.п.
  •         В.п. – ноги нарізно, нахилились вперед, руки в сторони. Колові рухи тулубом.

Біг до 200 м.

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

4

7

 

 

 

 

ЧСС вимірювати за 6 сек. і множити на 10.

 

Розповідь вчителя, обговорення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповіді на запитання

 

 

 

 

 

 

 

Розповідь вчителя, обговорення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповіді на запитання

 

 

 

 

 

Розповідь вчителя, обговорення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповіді на запитання

 

 

 

Можливий

перехід в спортзал.

 

 

Урок продовжується в спортзалі або в класі.

 

 

 

Фронтальний метод,

в шеренгу по три або між партами в.

 

 

  1. ТМЗ.  Бліц-турнір:
  • Як називаються лінії на майданчику?
  • Які види блокування ви знаєте?
  • Торкання м’ячем сітки при подачі, є порушення?
  • Які розміри волейбольного майданчика?
  • Що таке «заступ» за середню лінію?
  1. ЧСС (6 сек.).

2

 

 

 

 

 

1

Груповий метод, групи по 5-6 учнів

Заключна

(3 хв.)

  1. Шикування в одну шеренгу, підсумок уроку.
  2. Домашнє завдання:
  • силові вправи з власною вагою (4Х5-7 р).

Провітрювання спортивного зала. Перевдягання. Організований перехід до класної кімнати.

1 хв.

2 хв.

 

Фронтальний метод

 

docx
Додано
24 лютого 2019
Переглядів
4757
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку