Володимир Івасюк. Пісенна творчість. «Я піду в далекі гори», «Балада про мальви». Важливість відродження і вивчення оригінальної творчості в наш час.

Про матеріал
Володимир Івасюк. Пісенна творчість. «Я піду в далекі гори», «Балада про мальви». Важливість відродження і вивчення оригінальної творчості в наш час. І. Організація навчальної діяльності 1.Прослухайте запис пісні «Я піду в далекі гори» https://youtu.be/QOfRrS93HbE «Я піду в далекі гори» — пісня Володимира Івасюка, яка стала однією з найвідоміших його пісень. Володимир Івасюк написав музику восени 1968 року, а слова взимку 1969 року, коли він був студентом Чернівецького медичного інституту. Що вельми цікаво, є, мабуть, декілька варіантів тексту. У різні часи пісню виконували Василь Зінкевич, Володимир Івасюк, Віктор Павлик, Плач Єремії, Русичі, Марія Яремчук, Квітка Цісик (альбом «Два кольори»). 2. Прослухайте запис пісні “Балада про мальви” за цими посиланнями https://youtu.be/siFlR1ZyMC4 https://youtu.be/C90mWRI7bAY - Чиє виконання вам сподобалося більше? - Чи актуальна пісня у наш час? Свої міркування запишіть 2-3 реченнями.
Перегляд файлу

5 травня

Класна робота (дистанційно)

Володимир Івасюк. Пісенна творчість.  «Я піду в далекі гори», «Балада про мальви». Важливість відродження і вивчення оригінальної творчості в наш час.

 

І. Організація навчальної діяльності

1.Прослухайте запис пісні «Я піду в далекі гори»  https://youtu.be/QOfRrS93HbE

«Я піду в далекі гори» — пісня Володимира Івасюка, яка стала однією з найвідоміших його пісень. Володимир Івасюк написав музику восени 1968 року, а слова взимку 1969 року, коли він був студентом Чернівецького медичного інституту.

Що вельми цікаво, є, мабуть, декілька варіантів тексту.

У різні часи пісню виконували Василь Зінкевич, Володимир Івасюк, Віктор Павлик, Плач Єремії, Русичі, Марія Яремчук, Квітка Цісик (альбом «Два кольори»).

2. Прослухайте запис пісні “Балада про мальви”  за цими посиланнями https://youtu.be/siFlR1ZyMC4

https://youtu.be/C90mWRI7bAY

  • Чиє виконання вам сподобалося більше?
  • Чи актуальна пісня у наш час?

Свої міркування запишіть 2-3 реченнями.

3. Цікава інформація

Історія написання

Мелодію до цієї пісні Володимир Івасюк написав наприкінці 1960-х і спочатку запропонував написати слова Тамарі Севернюк, яка створила у 1969 році ліричний текст про море. Того ж року чернівецький студент-філолог Богдан Гура написав вірш «Мальви», який тематично досить сильно відрізнявся від вірша Северенюк[1], але й він також був відкладений на декілька років.

10 лютого 1974 року Володимир Івасюк надрукував у газеті «Радянська Буковина» спогади про карпатські мандри — власний вірш «Чарівна недея» — один з варіантів «Балади про мальви».

Ходім, кохана, в сині гори,

Де вітер вільний, тихі зорі

Й недея сяє з вишини

Й кличе з вишини

Чарами весни.

Але згодом він відмовився від цього тексту і допрацювавши мелодію та аранжування повернувся до вірша Богдана Гури. Пісня була виконана в 1975 році Софією Ротару під назвою «Балада про мальви».

Спочатку В.Івасюк хотів назвати пісню «Балада про матір»: «Мати жде-не діждеться доньку з війни. А донька — ось вона, під вікном розцвіла мальвою. Мати, якій люди вклоняються до ніг за її подвиг, яка ніколи не перестане чекати…». Після вбивства Володимира Івасюка у багатьох дослідників ця пісня асоціюється із долею композитора. Перший директор меморіального музею Володимира Івасюка Парасковія Нечаєва наголошує:

«Було щось у цій пісні трагічно-пророче. Кожен звук, кожен інтонаційний зворот мав смислове навантаження, розкривав тему незнищенності життя, переходу однієї його форми в іншу, незнищенності материнської любові.»

 «Балада про мальви» є однією з найулюбленіших серед українських виконавців пісень Володимира Івасюка. Вона дає можливість продемонструвати вокальні дані та показати глибину відчуттів.

IІ. Домашнє завдання

Записати ідейно-художній аналіз однієї з пісень на вибір.

docx
Додано
3 червня 2020
Переглядів
1305
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку