Володимир Винниченко. Новела "Момент". Літературний паспорт твору. 10 клас, підготовка до ЗНО

Про матеріал
Презентація "Володимир Винниченко "Момент"" допоможе вчителю та учням опрацювати теоретичний матеріал про новелу "Момент".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Володимир Винниченко «Момент»

Номер слайду 2

Автор - Володимир Винниченко Рік написання: 1910 Напрям, течія – модернізм, імпресіонізм

Номер слайду 3

Літературний рід: епос. Жанр: новела. Підзаголовок новели: «Із оповідань тюремної Шехерезади».

Номер слайду 4

Ідея: оспівування почуття кохання; усвідомлення скороминущості щастя. Головна думка:«Щастя - момент.  Далі вже буденщина, пошлість». Тема: історія короткої любові між революціонером і панною в ризикованій для життя ситуації.

Номер слайду 5

Головні герої: В’язень-оповідач (Шехерезада), панночка Муся, контрабандист Семен Пустун.

Номер слайду 6

Проблематика твору: плинність життя й щастя людини; життя і смерті; миті як частини вічності; сенсу щастя людини; порівняння природної сутності людини й моралі, нав’язаної суспільством.

Номер слайду 7

Час подій: події у творі відбуваються навесні, утім час точно не визначений, мов у позачассі. Місце подій: село на кордноні — кордон, утім точно не визначене.

Номер слайду 8

Образи-символи: поле - символ свободи, життя, народження й росту; ліс - символ ворожої стихії (у момент небезпеки) або свободи й кохання (у момент щастя); комашки - символ відсутності обмежень і правил; зелені мушки, ворон - символ смерті; кордон - символ межі між життям і смертю.

Номер слайду 9

Композиція твору Експозиція: герой зустрічається з панною в клуні перед спланованим нелегальним переходом через кордон. Зав’язка: зародження кохання між революціонером і панною. Розвиток дії: герої ідуть до смуги лісу, до кордону, їхні думки, почуття, переживання. Кульмінація: молоді люди переживають страшний екстремальний момент: перебігаючи прикордонну смугу під обстрілом, вони уникають смерті і як переможці святкують радість життя. Розв’язка: герої розлучаються, щоб зберегти спогади про мить щастя.

Номер слайду 10

Сюжетний ланцюжок твору «Момент» Шехерезада у в’язниці розповідає історію про момент любові (пролог); Шехерезада їде із Семеном Пустуном;   просить Семена допомогти терміново переправитися через кордон; Семен попереджає, що можуть убити; Шехерезада уявляє себе мертвим, йому смішно; зустріч Шехерезади в повітці з панною;   у селі облава; панна просить у Шехерезади револьвера;

Номер слайду 11

Шехерезада й панна терміново тікають самі до кордону; дорога через поле, зближення; рух лісом, відчуття близькості; панна просить Шехерезаду в разі її смерті передати послання «”Мусю вбито на кордоні. Вмерла так, як вмирають ті, що люблять життя”. Більше нічого…»; Шехерезада й панна перебігають через кордон під кулями, страх;   живі, щасливі; Шехерезада зізнається в любові; панна цілує, просить ніколи її не шукати, бо щастя «ось воно, мить».

Номер слайду 12

Герой-оповідач життєрадісний молодий чоловік; помічає красу природи; має революційні погляди; наділений глибокою повагою до жінки; співчутливий; щирий

Номер слайду 13

Панна (Муся) вродлива панна; вільна у думках і словах; тонко відчуває навколишній світ; викликає до себе повагу; позбавлена манірності й кокетства

Номер слайду 14

Семен Пустун другорядний персонаж, який допомагає оповідачеві та Мусі дістатися кордону; контрабандист; людина досвідчена, серйозна; звик до постійної небезпеки; чоловік поважний, випускати з себе слів без потреби не любив.

ppt
Додано
7 квітня 2022
Переглядів
8332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку