Вплив солей на процес росту рослин (доповідь до презентації)

Про матеріал
Дозвольте представити до вашої уваги експериментальну роботу на тему: вплив солей на процес росту рослин. Метою роботи було дослідження впливу води із високим вмістом солей на процес росту рослин. Об’єктом дослідження стала рослина цибулі ріпчастої. Предметом дослідження стало дослідження впливу сполук Нікелю, Купруму (міді), Феруму (заліза), Натрію, Калію та Йоду на процес росту рослини. Сформовано гіпотезу дослідження – наявність високого вмісту солей у воді для зрошування рослин може впливати на ріст рослин.
Перегляд файлу

Слайд 1. Доброго дня, шановні колеги та журі. Дозвольте представити до вашої уваги експериментальну роботу на тему:  ВПЛИВ СОЛЕЙ НА ПРОЦЕС РОСТУ РОСЛИН.

Слайд 2. Метою роботи було дослідження впливу води із високим вмістом солей на процес росту рослин.

Слайд 3. Об’єктом дослідження стала рослина цибулі ріпчастої. Предметом дослідження стало дослідження впливу сполук Нікелю, Купруму (міді), Феруму (заліза), Натрію, Калію та Йоду на процес росту рослини. Сформовано гіпотезу дослідження – наявність високого вмісту солей у воді для зрошування рослин може впливати на ріст рослин.

Слайд 4. Під час спостереження за ростом рослини на перший,

Слайд 5. сьомий (зупинитись на 2 секунди),

Слайд 6. Чотирнадцятий (зупинитись за дві секунди)

Слайд 7. та двадцять перший день експерименту записували спостереження.

Слайд 8. Після спостереження за ростом рослини дослідні зразки були препаровані, препарат розглянуто при збільшенні в 160 разів,

Слайд 9. 64 рази

Слайд 10. та 640 разів.

У груповій роботі я відповідала на ріст рослини в розчині солі Нікелю. Внаслідок виконання роботи встановлено, що ріст коренів у дослідному зразку було пригнічено солями Нікелю, порівняно із контрольним зразком.

Повернутися на слайд 6. В районі денця цибулини відзначено осідання солей Нікелю, характерного темно-зеленого кольору, які за умов набрякання денця спричинили процеси гниття цибулини. Також варто відзначити активний ріст стебла, незважаючи на відсутність коренів. Максимальна висота стебла на кінець досліду склала 3,5-4 см проти 5,5 см у контрольного зразка. Особливо варто відзначити зміни, котрі відбулися із дослідним розчином – при проведенні досліду від швидко мутнів та на дні утворювався осад, що спричинено взаємодією води із сульфатом Нікелю.

Перейти на слайд 10. Досліджуючи клітини цибулі, встановлено, що сполуки Нікелю здатні накопичуватися у клітинах цибулі, про що свідчить зеленувато-коричневий колір клітин, що спричинений сполуками Нікелю. Відсутність пустот між клітинами та їх менша кількість у дослідному препараті говорить про сповільнений ріст рослини. За формою клітин, в цілому можна говорити про нормальний розвиток рослини.

Слайд 11. Обговорюючи результати колег, варто відзначити, що у дистильованій воді ріст коренів відбувався активно за рахунок поживних речовин рослини, у зразку із Натрієм висока концентрація солей викликала гниття рослини, у зразку із Йодом в цілому ріст рослини відповідав контрольному зразку, у зразку із залізом та міддю росту рослини не відзначено, окрім незначного зміни кольору клітин.

Слайд 12. Внаслідок людської діяльності (діяльність заводів, неправильне поводження з побутовими відходами) збільшується кількість небезпечних сполук, що потрапляють у навколишнє середовище; Нікель, при надмірному надходженні до рослини, конкурує з деякими іншими металами, зокрема, з Ферумом (залізом) і Цинком, зменшує їх надходження в рослини, викликаючи розвиток хвороб; надлишок Нікелю негативно впливає на процес проростання насіння і ріст рослин; відпрацьовано методики приготування препаратів зрізу клітин та на їх основі визначено зміну таких показників, як форма, колір клітин, розмір та кількість клітин на дослідній площі препарату.

Слайд 13. Дякую за увагу!

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Сценарії
Інкл
Додано
2 травня 2020
Переглядів
580
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку