Вправи з розвитку дрібної моторики

Про матеріал
Не можна недооцінювати значення дрібної моторики для розвитку дитини. Як відомо, розвиток точних рухів руки сприяє розвитку мови дитини. Чим краще розвинена ця моторика, тим краще буде у малюка пам'ять, логіка, мова і мислення.
Перегляд файлу

Вправи з розвитку дрібної моторики

 

Під виразом «дрібна моторика» розуміється рухливість і вправність дрібних м'язів на кистях рук, чинена під зоровим контролем людини. Дрібна моторика руки – це, простою мовою, набір дрібних і точних рухів пальців і кисті руки. Не можна недооцінювати значення дрібної моторики для розвитку дитини. Як відомо, розвиток точних рухів руки сприяє розвитку мови дитини. Чим краще розвинена ця моторика, тим краще буде у малюка пам'ять, логіка, мова і мислення.

 

     Способи розвитку дрібної моторики рук у дошкільників. Існує безліч різних способів, які можна використовувати для розвитку дрібної моторики пальців рук дошкільнят:

 

  • Пальчикові ігри - один з найбільш популярних і доступних способів розвитку дрібної моторики. Для занять не потрібно ніякої особливої підготовки. Займатися можна де завгодно і коли завгодно. Причому будь-які дії пальчиками цікавіше підкріплювати яким-небудь цікавим віршем, піснею чи коротенькою казкою. Вибираючи пальчикові ігри для дошкільнят, важливо стежити, щоб під час занять пальці встигали розслаблятися і відпочивати, тому вправи повинні чергувати в собі елементи напруження та розслаблення. Саме такі рухи будуть сприяти роботі м'язів і давати необхідний результат.
  • Ігри-шнурівки - такі іграшки представляють собою безліч деталей з отворами під шнурок. Дитина може нанизувати їх на шнурок, просувати його в отвори, що дозволяє не тільки розвивати дрібні м'язи пальців рук за рахунок подібних нанизувань, але і за рахунок роботи з різними поверхнями, матеріалами і фактурами.
  • Пальчикові фарби. Малювання -це один з ефективних способів розвитку дрібної моторики і не тільки з допомогою пальчикових фарб. Вміння дитиною тримати в руці олівець, акуратно розфарбовувати малюнок, не вилізаючи за межі деталей, знадобиться для отримання навичок письма. Малювати з допомогою пальчикових фарб люблять усі діти без винятку. Вони не тільки сприяють розвитку дрібної моторики рук, але і допомагають освоїти кольори з дошкільниками.
  • Конструктори. Завдяки роботі дошкільнят з конструкторами різних видів, включаючи Лего, можна розвивати моторику, просторове мислення, логіку, поняття кольорів і відтінків. На сьогоднішній день конструктор, мабуть, кращий спосіб активного розвитку дошкільника і підготовці його до подальшого навчання. Малюка потрібно зацікавити, показати, як працювати з тим чи іншим видом іграшок, а також вибрати конструктор в залежності від віку дитини.

 

      Батьки повинні допомогти дитині розвивати дрібну моторику руки, а отже, і його мову, грамотність, мислення. Для цього не потрібні особливі навички. Досить просто назбирати різних дрібних предметів, організувати з них гру і простежити, щоб дитина використовувала їх за призначенням, а не засунув в рот, ніс або вухо.

          У цій справі стане в нагоді все яскраве, дрібне, нетоксичне. Це і крупи, і прищіпки, і скріпки, і гвинтики з гаєчками, намистинки, жолуді, каштани, горіхи, баночки, кришечки, ключики та інші предмети, які легко знайти в будинку або назбирати під час прогулянок (природний матеріал). Пропоную вам добірку ігор, які захоплять вашого малюка і допоможуть розвинути дрібну моторику.

 

Сенсорні коробки.  Варто лише пам’ятати, що гратися з  такою коробкою. Як і іншими дрібними предметами,  можна тільки під наглядом дорослого.

    Для наповнення сенсорної коробки підійдуть різноманітні крупи, насіння, природні матеріали. Це і жолуді і каштани, листочки, гілочки, камінці і все-все, що знайдете в парку, на вулиці, в лісі, на пляжі і т.п. Також пригодяться: кольоровий рис, кольорова манка, гідрогелеві кульки, макаронні вироби, м’які і тверді кульки, помпони, намистини, баночки, камінці,  гудзики, різноманітні фігурки тварин, комах, морських жителів, людей, героїв, овочі та фрукти із полімерної глини, кришечки, кубики, пір’я,  різні пристосування для маніпуляції з предметами (ложечки, пінцети, щипці і т.п.) та все, що попадеться під руку. 

 

 

 

Нитки з вовни тонкі і в той же час шорсткі. Для того щоб обмотати якийсь предмет з їх допомогою, дитині доведеться як слід схопити ниточку пальцями. І це допомагає зміцнювати м’язи маленьких пальців і вчити дитину координувати свої рухи.

Нижче пропонуються шаблони букв і приклад літери, вже обмотаної нитками. Для того щоб обмотувати форми було зручніше, зробіть по краях невеликі надрізи, за які можна чіпляти нитку.

 

 

 

 

 

 

Закручування гайок

 

Нанизування намистин, макарон, створення намиста.

 

 

 Шнурівки

 

 

 

 

 

 

Ігри з дитячим пінцетом (можна замінити китайськими паличками)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ліплення із пластиліну, тіста, глини…

 

 

 

 

Ігри з макаронами

 

 

 

 

 

 

 

 

Різноманітні ігри з гудзиками

  

 

 

Тактильна гра: «Вгадай, що всередині»

 

 

 

 

Малювання на крупах

 

 

 

 

Ігри з прищіпками

 

 

Попелюшка: розібрати горішки (дрібні предмети) за видами

 Ігри із скріпками

 

 

 

docx
Додано
11 червня 2023
Переглядів
701
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку