Впровадження у навчально-виховний процес елементів здоров᾿язберігаючих технологій в початковій школі
Поняття «здоров’язберігаючі технології» об’єднує в собі всі напрямки діяльності загальноосвітнього закладу щодо формування, збереження та зміцнення здоров’я учнів.
Здоров’язберігаючі технології – це технології, що створюють безпечні умови для перебування, навчання і праці в школі та ті, що вирішують завдання раціональної організації навчально-виховного процесу, враховуючи вікові, статеві, індивідуальні особливості учня, гігієнічні норми та умови навчання, відповідність навчального та фізичного навантажень до психічного та фізичного стану дитини.
Я вважаю, що розпочинати впровадження здоров’язберігаючих технологій в навчально-виховний процес необхідно з початкової школи, де престиж здоров’я на високому рівні. Знання, володіння і застосування здоров’язберігаючих технологій є важливою складовою професійної компетентності сучасного педагога. Тому моєю науко-методичною проблемою , над якою я працюю, є «Впровадження у навчально-виховний процес елементів здоров᾿язберігаючих технологій в початковій школі »
Працюючи вчителем початкових класів, намагаюсь використовувати в навчально-виховному процесі такі здоров’язберігаючі форми роботи:
фізкультхвилинки, руханки; дихальну гімнастику; пальчикову гімнастику;
гімнастику для очей; тематичні виховні години, свята; зустрічі з медичними працівниками; уроки у природі. Також у класах проводяться бесіди про здоров’я з учнями, батьками. Проводяться шкільні спортивні свята.
Реалізація фізичної складової здійснюється через:
♦ ранкову гімнастику, фізкультхвилинки, рухливі ігри, фізкультпаузи
(оздоровчу рухливу діяльність);
♦ контроль та самоконтроль за правильною поставою під час письма, читання;
♦ використання вправ щодо профілактики сколіозу;
♦ виконання дихальних вправ;
♦ виконання гімнастики для очей
♦ знання свого особистого рівня здоров’я;
♦ навчання правильному та регулярному чищенню зубів;
♦ навчання щодо дотримання режиму навчання, харчування, праці, відпочинку;
♦ навчання культурі споживання їжі.
Реалізація соціальної складової здійснюється через:
♦ використання засобів, які сприяють інтересу до навчального матеріалу;
♦ створення умов для самовираження учнів;
♦ стимулювання аргументації відповідей;
♦ заохочування ініціативи учнів;
♦ розвиток інтуїції, творчої уяви учнів;
♦ зосередження уваги на якості мовлення;
♦ закінчення уроку повинно бути своєчасним;
♦ використання на уроці засобів:
- диференційованого навчання
- проблемного навчання
- діалогового навчання
- рефлексивного навчання
- колективної розумової діяльності ;
♦ використання зв’язків з іншими предметами;
♦ використання матеріалу з інших сфер життєдіяльності;
♦ використання дидактичного матеріалу;
♦ надання різнорівневих домашніх завдань;
♦ ініціація різноманітних видів діяльності;
♦ здійснення взаємоконтролю;
♦ навчання дотриманню правил спілкування в класі, в громадських місцях,
їдальні, громадському транспорті;
♦ навчання вмінню уникати конфліктних ситуацій за алгоритмом «Стій!
Подумай! Прийми рішення!»;
♦ навчання гуманному ставленню до людей з фізичними вадами.
Реалізація психічної складової здійснюється через:
♦ створення сприятливого психологічного клімату на уроці;
♦ дотримання позитивного мислення;
♦ демонстрацію ненасильницьких засобів навчання;
♦ навчання вмінню керувати своїми емоціями, почуттями;
♦ навчання підтриманню в собі впевненості у своїх можливостях, задатків;
♦ здійснення самооцінки, самоконтролю;
♦ здатність аналізувати наслідки дій шкідливих звичок тощо;
♦ навчання вмінню відмовлятися від пропозицій, які шкідливі для здоров’я;
♦ навчання вмінню приймати самостійно рішення в різних ситуаціях;
♦ навчання підтримувати дружні стосунки з усіма учнями класу;
Реалізація духовної складової здійснюється через:
♦ навчання доброзичливому ставленню до товаришів у класі, до учнів школи,
до дорослих;
♦ навчання відповідальності за власні дії та вчинки;
♦ вироблення навичок самообслуговування;
♦ навчання висловлювати свої погляди щодо здорового способу життя;
♦ навчання здатності бачити й сприймати прекрасне в житті, природі,
мистецтві, літературі;
♦ навчання вмінню розрізняти зло і добро, духовне і бездуховне, долати
прояви зла в собі;
♦ навчання усвідомленню життєвих цінностей.
Отже поняття «здоров’язберігаючі технології» об’єднує в собі всі напрями діяльності загальноосвітнього закладу щодо формування, збереження та зміцнення здоров’я учнів.
Хочу зазначити, що поняття «здоров’язберігаюча» можна віднести до будь-якої педагогічної технології, яка в процесі реалізації створює необхідні умови для збереження здоров’я основних суб’єктів освітнього процесу – учнів та вчителів. І саме головне, що будь-яка педагогічна технологія має бути здоров’язберігаючою.