Впровадження здоров'язбережувальних технологій у виховний процес початкової школи

Про матеріал
В запропонованому посібнику розкриваються теоретичні та практичні аспекти використання здоров’язбережувальних технологій у виховній роботі початкової школи. Методичний посібник містить теоретичні матеріали , вправи для практичного застосування здоров’язберігаючих технологій . Рекомендовано для використання в роботі вихователям групи продовженого дня та вчителям початкових класів з метою урізноманітнення та вдосконалення форм роботи та збереження здоров’я дітей.
Перегляд файлу

Картинки по запросу "красивый фон"К.М. Марценюк

 

 

 

 

 

Впровадження

здоров’язбережувальних технологій

у виховний процес

 початкової школи

 

C:\Users\Marc\Desktop\gg_jhyy-jjhy5-D0-94-D0-BE-D1-83.jpg

 

 

Марценюк Катерина Миколаївна -   вихователь Орининської гімназії Хмельницької обласної ради  «Впровадження здоров’язбережувальних технологій  у виховний процес  початкової школи»

 

Рецензенти:

О.В.Горбатенко – директор Орининської гімназії Хмельницької обласної ради

 

 

          

  В запропонованому посібнику розкриваються теоретичні та практичні  аспекти  використання здоров’язбережувальних технологій  у виховній роботі початкової школи. Методичний посібник  містить теоретичні матеріали ,  вправи для практичного застосування здоров’язберігаючих технологій   . Рекомендовано для використання в роботі   вихователям групи продовженого дня  та вчителям початкових класів з метою урізноманітнення та вдосконалення форм роботи та збереження здоров’я дітей.

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

ВСТУП…………………………………………………………………….……..….5

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ВИХОВНІЙ РОБОТІ  ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ……………………………………………………….……7

  1. Поняття «здоров’язбережувальні технології» та їх основні завдання …....7
  2. Реалізація складових здоровязберігаючих технологій в початковій школі………………...……………………………………………………… 12

РОЗДІЛ 2 ВИДИ ОЗДОРОВЧОЇ  ДІЯЛЬНОСТІ   У ВИХОВНІЙ РОБОТІ……………………………………………………………………………...16      2.1 Казкотерапія…………………………………….…………………………..16

 2.2 Пальчикова гімнастика……………………………………………..………18

 2.3 Дихальна гімнастика………………………………………………………..20

 2.4 Кольоротерапія ……………………………………………………………..22

РОЗДІЛ 3. ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ………………………………………..25

3.1 Казки терапевтичного спрямування. ………………………………………25

3.2 Вправи для пальчикової гімнастики ……………………………………….40

3.3. Вправи для дихальної гімнастики………………….. ……………………..48

3.4 Застосування кольоротерапії у групі продовженого дня…….……………52

ВИСНОВКИ ………………………………………………………………………..56

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………… 58

 

 

 «Здоров’я – це нічого, але

все без здоров’я - ніщо »

 Збереження та зміцнення здоров’я підростаючого покоління нині визнані проблемами загальнодержавного масштабу. Конституція України розглядає життя і здоров'я людини найважливішими суспільними цінностями. В українському законодавстві зазначається, що держава повинна виховувати здорове покоління, адже це великою мірою впливає на соціально-економічний розвиток країни і соціуму в цілому. Сучасна школа виконує не лише традиційні навчальні завдання, але й готує дітей до самостійного життя. І тому серед важливих соціальних завдань, які стоять сьогодні перед освітою, є виховання особистості, що буде обирати здоровий спосіб життя як головний чинник досягнення успіху в усіх сферах життя

Виховна система, зміни в змісті та організації діяльності навчальних закладів, їх інноваційна спря­мованість повинні бути тісно пов'язані з проблемою збереження та зміцнення здоров'я всіх учасників освітнього процесу.

Численні дослідження останніх років доводять, що кожна третя дитина, яка приходить до першого класу, має ті чи інші відхилення в стані здоров'я. До того ж ранній початок система­тичних занять у школі, значна інтенсифікація навчального про­цесу призводять до збільшення навантаження на функціональні можливості організму дітей.

В умовах сьогодення головним чинником погіршення здоров'я дітей у більшості випадків виступають педагогічні обставини, а саме: стресова тактика, інтенсифікація навчального процесу, невідповідність методик і технологій виховання віковим і функ­ціональним можливостям дітей, нераціональна організація на­вчальної діяльності, функціональна некомпетентність педагога щодо питань охорони та зміцнення здоров'я, відсутність системи роботи з формування цінності здорового способу життя.

Виробити в дітей активну життєву позицію, зміцнити їх фізично, духовно та психічно – найважливіші завдання педагогів. Через призму виховного процесу проходить становлення маленького громадянина, змінюються його погляди та уподобання. Учень, що активно приймає участь у позакласних та загальношкільних заходах різко відрізняється від пасивного. Виступи на шкільній сцені перед аудиторією дітей та дорослих виробляють багато позитивних якостей: діти стають комунікабельними, творчими, ініціативними,  культурними, артистичними, духовно збагачуються, швидко орієнтуються в різних ситуаціях та знаходять відповідне правильне рішення. Діти, що стають успішними у виховному процесі  стараються не відстати і в навчанні. Ставши лідером в одному учень, не усвідомлюючи того, тягнеться і до іншого.

Мета здоров'язбережувальних освітніх технологій — забез­печення умов фізичного, психічного, соціального та духовного комфорту, що сприяють продуктивній навчально-пізнавальний та практичній діяльності учасників освітнього процесу, заснованій на науковій організації праці та культури здорового способу життя особистості.

Молодший шкільний вік — період фізіологічного, психологічного, соціального становлення особистості. Тіло й душа дитини потребують дбайливого ставлення, захисту та розуміння. Ми маємо допомогти кожному малюку зробити вибір на користь здорового способу життя. У початкових класах навчитися зберігати і зміцнювати здоров'я важливо не просто для виживання, а насамперед для набуття здатності прийняти виклики, які поставить життя,  гідно вийти з будь-якої ситуації.

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ВИХОВНІЙ РОБОТІ  ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ

1.1 Поняття «здоров’язбережувальних технологій» та їх основні завдання

Поняття «здоров’язберігаючі технології» об’єднує в собі всі напрями діяльності загальноосвітнього закладу щодо формування, збереження та зміцнення здоров’я учнів.

 Під здоров’язберігаючими технологіями вчені пропонують розуміти:

-   сприятливі умови навчання дитини в школі (відсутність стресових ситуацій, адекватність вимог, методик навчання та виховання);

-   оптимальну організацію навчального процесу (відповідно до вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних норм);

-   повноцінний та раціонально організований руховий режим.

Впровадження здоров’язберігаючих освітніх технологій пов’язано з використанням медичних (медико-гігієнічних, фізкультурно-оздоровчих, лікувально-оздоровчих), соціально-адаптованих, екологічних здоров’язберігаючих технологій та технологій забезпечення безпеки життєдіяльності.

Аналіз класифікацій існуючих здоров’язберігаючих технологій дає можливість виокремити такі типи (за  О. Ващенко):

       - здоров’язберігаючі – технології, що створюють безпечні умови для перебування, навчання та праці в школі та ті, що вирішують завдання раціональної організації виховного процесу (з урахуванням вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних норм), відповідність навчального та фізичного навантажень можливостям дитини;

       - оздоровчі – технології, спрямовані на вирішення завдань зміцнення фізичного здоров’я учнів, підвищення потенціалу (ресурсів) здоров’я: фізична підготовка, фізіотерапія, ароматерапія, загартування, гімнастика, масаж, фітотерапія, музична терапія;

- виховання культури здоров’я – виховання в учнів особистісних якостей, які сприяють збереженню та зміцненню здоров’я, формуванню уявлень про здоров’я як цінність, посиленню мотивації на ведення здорового способу життя, підвищенню відповідальності за особисте здоров’я, здоров’я родини.

Здоров’язбережувальні технології навчають дітей жити без конфліктів,шляхом укріплення, збереження  свого  і чужого здоров’я. Ці технології прищеплюють дітям принципи здорового способу життя, посилюють мотивацію до навчання.

Психічне здоров’я утворюють позитивні емоції і почуття, воля, самосвідомість, самовиховання, мотивація поведінки, стреси, психотравми, резерви психологічних можливостей людини, запобігання шкідливих звичок, формування гігієнічних навичок і позитивних звичок.

Духовне здоров’я – це здоров’я в системі загальнолюдських цінностей, ідеал здорової людини, традиції культури українського народу, розвиток позитивних духовних рис, духовні цінності й засоби розвитку духовності.

Соціальне здоров’я -  соціальні потреби та інтереси, етика родинних зв’язків, наслідки антисоціального ставлення до довкілля, соціальне забезпечення життєво важливих потреб, соціальна адаптація, здоров’я нації, формування потреби вести здоровий спосіб життя.

Інтелектуальне здоров'я - це можливість відкрити наші уми для нових ідей та досвіду, які можуть допомогти в поліпшенні особистої, групової та суспільної взаємодії.

На шляху до інтелектуального здоров'я необхідно витрачати більше часу на навчання, наприклад читання книг, журналів і газет, для того щоб бути в курсі  поточних питань та ідей.

Одним із складових здоров‘я є і творчість. Тому що саме творчий підхід до вирішення будь-яких життєвих проблем, завдань робить людину здоровою. Ось чому тема створення у школі здоров‘язберігаючого середовища є такою актуальною.

Ключовими компетентностями, що сприяють здоров’ю, якими повинні володіти учні для успішної соціалізації, є наступні:

- навички раціонального харчування;

- навички рухової активності та загартування;

- санітарно-гігієнічні навички;

 - навички організації режиму праці та відпочинку;

 - навички самоконтролю;

  - навички управління стресами;

 - навички ефективного спілкування;

  - навички співчуття (емпатії);

  - навички самоусвідомлення та самооцінки;

Здоров'язберігаючі технології дозволяють:

- сформувати соціальну зрілість випускника;

- забезпечити можливість учням реалізувати свій потенціал;

- зберегти і підтримати фізіологічне здоров'я учнів.

Здоров’я дітей - одне з основних джерел щастя, радості і повноцінного життя батьків, учителів, суспільства в цілому. Для України головною проблемою, яка пов’язана з майбутнім держави, є збереження і зміцнення здоров’я дітей та учнівської молоді. Турботу викликає різке погіршення стану фізичного та розумового розвитку підростаючого покоління, зниження рівня народжуваності й тривалості життя, зростання смертності, особливо дитячої.

Тому головним завданням у діяльності педагогічних колективів навчальних закладів на сучасному етапі повинно бути збереження і зміцнення здоров’я дітей, формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у вчителів, учнів та їхніх батьків.

Мета сучасної школи - підготовка дітей до життя. Кожен учень має отримати під час навчання знання, що знадобляться йому в майбутньому житті. Здійснення означеної мети можливе за умови запровадження технологій здоров’язберігаючої педагогіки.

Сучасна освіта характеризується широким впровадженням технологічного підходу. І це є об’єктивним процесом, новим етапом в еволюції освіти, на якому будуть переглянуті підходи до супроводу і забезпечення процесу природного розвитку дитини.

Поняття “технологія” в педагогіку прийшло з виробництва, де визначається як сукупність різних елементів, зокрема прийомів, операцій, дій, процесів та їхню послідовність, тобто це своєрідна майстерність людини. Таким чином “технологія” виступає як алгоритм, за допомогою якого отримується запланований результат.

Звичайно, вирішення проблеми збереження здоров'я дітей молодшого шкільного віку  потребує пильної уваги всіх зацікавлених у цьому: педагогів, медиків, батьків, представників громадськості. Однак особливе місце та відповідальність в оздоровчій діяльності відводиться освітній системі, яка повинна й має всі можливості для того, щоб зробити освітній процес здоров’язберігаючим, і в цьому випадку мова йде вже не просто про стан здоров'я сучасних школярів, а про майбутнє України.

Основні завдання «здоров’язберігаючих технологій»

1. Створення психолого-педагогічних і організаційно-педагогічних умов, які забезпечують психічне здоров’я і комфорт учнів за допомогою гуманізації і демократизації навчально-виховного процесу на основі: фізкультурно-  спортивної активності; обґрунтованої відповідності навчального навантаження обсягові інформації, психофізичним можливостям її засвоєння; переведення традиційної інформаційно-об'ємної системи навчання на систему, яка навчає учнів самостійно здобувати знання, вільно мислити, застосовувати отриману інформацію на практиці.

2. Реалізація наукової організації навчальної праці, харчування та відпочинку учнів.

3. Створення максимально можливих санітарно-гігієнічних умов.

4. Включення учнів до свідомої діяльності з формування культури здорового способу життя, забезпечення цього процесу навчально-методичними посібниками.

5. Створення в навчальному закладі системи управління та моніторингу здоров’язберігаючої технології.

6. Формування культури здорового способу життя учнів як у навчальний, так і позаурочний час.

7. Створення системи підготовки кадрів, соціальної і фінансової підтримки ідеї здоров’язберігаючої технології; агітації і пропаганди; об'єднання зусиль усіх підрозділів навчального закладу, закладів медицини та фізичної культури.

8. Забезпечення програмного і навчально-методичного обладнання з проблем здоров’язберігаючої технології.

9. Забезпечення психологічного і медичного супроводу освіти.

10.Створення оптимальних умов для функціонування фізичної культури; забезпечення можливостей для впровадження сучасних інноваційних форм і методів роботи.

11.Створення інформаційно-комп’ютерного забезпечення оздоровчої системи.

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2 Реалізація складових здоровязберігаючих технологій

Формування в учнів свідомого ставлення до власного здоров'я потребує обов'язкового поєднання інформаційних й мотиваційних компонентів із практичною діяльністю вихованців, що сприятиме оволодінню дітьми необхідними здоров'язберігаючими вміннями і навичками.

Діяльність вчителя на кожному повинна бути орієнтована на формування в дітей стійкої позиції, що передбачає визначення цінності здоров'я, почуття відповідальності за збереження й зміцнення власного здоров'я, пов'язаних з усіма складовими здоров'я (фізична, соціальна, психічна, духовна). Формування в учнів компетентного ставлення до власного здоров'я неможливе без реалізації всіх складових здоров'я.

Реалізація фізичної складової здійснюється через:

  •  ранкову гімнастику, фізкультхвилинки, рухливі ігри, фізкультпаузи (оздоровчу рухливу діяльність);
  • контроль та самоконтроль за правильною поставою під час письма, читання, ходіння тощо;
  •  використання вправ щодо профілактики сколіозу, запобіганню гіподинамії;
  •  виконання дихальних вправ;
  •  виконання гімнастики для очей;
  •  навчання використанню народних засобів лікування та профілактики захворювань;
  •  знання свого особистого рівня здоров’я;
  •  навчання правильному та регулярному чищенню зубів;
  • навчання щодо дотримання режиму навчання, харчування, праці, відпочинку;
  •  навчання культурі споживання їжі.

 Реалізація соціальної складової здійснюється через:

  • використання засобів, які сприяють інтересу до навчального матеріалу;
  • створення умов для самовираження учнів;
  •  стимулювання аргументації відповідей;
  • заохочування ініціативи учнів;
  •  розвиток інтуїції, творчої уяви учнів;
  •  зосередження уваги на якості мовлення;
  •  демонстрація правильного мовлення;
  •  своєчасне закінчення уроку;
  •  використання на уроці засобів:

 - диференційованого навчання,

 - проблемного навчання,

 - діалогового навчання,

 - рефлексивного навчання,

 - колективної розумової діяльності;

  •                    використання зв’язків з навчальними предметами;
  •                    використання матеріалу з різних сфер життєдіяльності;
  •                    використання дидактичного матеріалу;
  •                    надання різнорівневих домашніх завдань;
  •                    здійснення взаємоконтролю;
  •                    навчання дотриманню правил спілкування в класі, в громадських місцях;
  •                    навчання вмінню уникати конфліктних ситуацій за алгоритмом «Стій! Подумай! Прийми рішення!»;
  •                    навчання гуманному ставленню до людей з фізичними вадами.

 Реалізація психічної складової здійснюється через

  • створення сприятливого психологічного клімату на уроці;
  • дотримання позитивного мислення;
  • демонстрацію ненасильницьких засобів навчання;
  • навчання вмінню керувати своїми емоціями, почуттями;
  • навчання підтриманню в собі впевненості у своїх можливостях, задатків;
  • здійснення самооцінки, самоконтролю;
  • здатність аналізувати наслідки дій шкідливих звичок тощо;
  • навчання вмінню відмовлятися від пропозицій, які шкідливі для здоров’я;
  • навчання вмінню приймати самостійно рішення в різних ситуаціях;
  • навчання підтримувати дружні стосунки з усіма учнями класу;
  • музикотерапію;
  • кольоротерапію.

 Реалізація духовної складової здійснюється через:

  • навчання доброзичливому ставленню до товаришів у класі, до учнів школи, до дорослих;
  • навчання відповідальності за власні дії та вчинки;
  • вироблення навичок самообслуговування;
  • навчання висловлювати свої погляди щодо здорового способу життя;
  • навчання здатності бачити й сприймати прекрасне в житті, природі, мистецтві, літературі;
  • навчання вмінню розрізняти зло і добро, духовне і бездуховне, долати прояви зла в собі;
  • навчання усвідомленню життєвих цінностей.

 Впровадження здоров'язберігаючих технологій потребує від учителя, по-перше, не допускати перевантаження учнів, визначаючи оптимальний обсяг навчальної інформації й способи її надання, враховувати інтелектуальні та фізіологічні особливості учнів, індивідуальні мовні особливості кожного учня. Намагатися планувати такі види роботи, які сприяють зниженню втоми. Здоров'язберігаючі технології передбачають: зміну видів діяльності, чергування інтелектуальної, емоційної, рухової видів діяльності; групової й парної форм роботи, які сприяють підвищенню рухової активності, вчать вмінню поважати думки інших, висловлювати власні думки, правилам спілкування; проведення ігор та ігрових ситуацій, нестандартних уроків, інтегрованих уроків.

В дітей розвинута інтуїтивна здатність чути емоційний стан учителя, а тому з перших хвилин спілкування треба створити середовище доброзичливості, позитивного емоційного налаштування. Слід пам’ятати, що психологічний стан і психологічне здоров’я учнів впливає і на фізичне здоров’я.

Антистресовим моментом під час виконання завдань є стимулювання учнів до різноманітних способів розв’язання без боязні помилитися, отримати неправильну відповідь.

Ставлення дітей до свого здоров'я, за думкою більшості спеціалістів, є основою здоров'язбереження, так як через мотивацію цього ставлення можна здійснити ціннісно-орієнтовану діяльність дітей та підлітків по збереженню та зміцненню власного здоров'я. У зв'язку з цим, пропаганда здорового способу життя через валеологічне та екологічне виховання є складовою у розв'язанні проблеми здоров'язбереження.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 2 ВИДИ ОЗДОРОВЧОЇ  ДІЯЛЬНОСТІ   У ВИХОВНІЙ РОБОТІ

2.1 Казкотерапія

Розвиток творчого потенціалу особистості дитини є одним із пріоритетних завдань сучасної освіти.

Процес пізнання Світу і власних можливостей подібний казковій дорозі, яка повна несподіваних знахідок і пригод. А казкова історія, що передає життєвий досвід багатьох поколінь, наповнена дивовижними образами, таємницею і чарами, - часто буває найкоротшою доріжкою, по якій можна підійти до внутрішнього світу дитини, допомогти їй зрозуміти «закони» навколишньої дійсності. 

Віра в чари і чудеса живе всередині нашої душі, як її потенційна здібність. Тому дуже важливо створити такі умови для психологічної та педагогічної роботи, в яких ця здібність проявляється, посилюється і допомагає людині долати те, що гальмує її розвиток.

Ми обговорюємо різні методи виховання та навчання, використовуємо нові програми, моделі, проекти. Але незмінним помічником у вирішенні різних завдань була, є і буде казка.

Сьогодні часто обговорюються різні методи виховання, використовуються нові програми, моделі, проекти. Але незмінним помічником у вирішенні різних завдань була, є і буде казка.

Казкотерапія – це один із ефективних методів роботи з учнями початкових класів, які зазнають тих чи інших емоційних та поведінкових труднощів. Суть цього методу у створенні особливої казкової атмосфери, яка робить мрії дитини дійсністю, дозволяє дитині вступити у боротьбу зі своїми страхами, комплексами.

Казка несе для дитини важливі ідеї:

Навколишній світ живий! Ця ідея важлива для бережливого, осмисленого ставлення до навколишнього світу.

Речі, які ожили здатні діяти самостійно. Ця ідея важлива для формування поваги до життя та діяльності кожної людини.

Попелюшка - ПринцескиРозмежування добра і зла, перевага добра. Ця ідея формує соціально-позитивні стереотипи поведінки.

Найцінніше дістається через випробування. Ця ідея важлива для механізму бачення і формування досягнення мети.

У казкових сюжетах зашифровані ситуації і проблеми, які переживає в своєму житті кожна людина. Життєвий вибір, любов, відповідальність, взаємодопомога, подолання себе, боротьба зі злом - все це «закодовано» в образах казки.

 Казка відповідає дитячої системі світовідчуття і створює сприятливі умови для поглиблення знань про своє зовнішнє і внутрішнє «Я», способах взаємин між людьми, можливості самореалізації.

Дитина, перебуваючи в казці, взаємодіє з багатьма казковими героями і, як у житті, шукає шляхи вирішення проблем, які постають перед нею. Казка спонукає дитину переживати персонажам, в результаті чого у неї з'являються нові уявлення про людей, предмети і явища навколишнього світу, новий емоційний досвід.

Дитина природним шляхом вчиться діяти усвідомлено, бачити причинно-наслідкові зв'язки, досліджує власні здібності та якості, свідомо і несвідомо виявляє творчі здібності.

 

 

 

 

2.2. Пальчикова гімнастика

 

Джерела здібностей і обдарувань

дітей - на кінчиках їхніх пальців

В.О. Сухомлинський

 

 Витоки здібностей і обдарувань дітей знаходяться на кінчиках їхніх пальчиків. Чим більше впевненості і винахідливості в рухах дитячої  руки, тим більш яскравіша стихія дитячого розуму.

Про вплив рук на розвиток головного мозку було відомо ще в ІІ столітті до нашої ери в Китаї. Вітчизняні вчені , які займаються вивченням діяльності головного мозку, підкреслюють вагоме стимулююче значення функцій пальців дитячої руки.

Пальчикова гімнастика - розвиток мовлення - ДНЗ №30Важливою умовою розвитку дрібної моторики рук є пальчикова гімнастика, розвиток якої необхідно розпочинати ще в дошкільному віці.

Пальчикова гімнастика — це ігрові вправи для розвитку дрібної моторики дитини. Науково підтверджено, що розвиток  мовлення дитини пропорційно залежить від гнучкості, тонусу, сили, точності  рухів пальців рук. Бо пальчикові ігри постають не лише як інструмент формування фізіологічно правильного кістяка дитини, а ще й як елемент емпатійної комунікації учня з вчителем(вихователем) та учнями між собою. Саме емпатія — емоційний відгук на почуте — дозволяє забезпечити атмосферу відвертості та довіри в спілкуванні, встановленню хороших взаємовідносин співрозмовників. Діти з великим інтересом та цікавістю виконують пальчикову гімнастику, творячи своїми руками. В прямому сенсі handmade https://novoshkola.com.ua/assets/7a2104c2/plugins/smiley/images/teeth_smile.png .

  Крім того, під час виконання пальчикових  вправ у дітей розвивається креативність, мимовільна увага, пам'ять, а також відчуття темпу та ритму мовлення, формуються навички самоконтролю. А ще, якщо дитині важко дається вивчення віршованого твору, пальчикові вправи часто стають у нагоді.

Поради при виконанні пальчикової гімнастики:

  • Варто промовити назву та зміст пальчикової гри, за необхідності відразу при цьому відпрацювати жести та фігури пальців.
  • Створити необхідний комфортний емоційний настрій.
  • Всі рухи виконуйте разом із дитиною, при цьому демонструючи власну захопленість та цікавість.
  • Рухи виконуйте в повільному та комфортному для дитини темпі.
  • Слід робити повторення від 2-4 разів на етапі розучування вправи.
  • Не вимагайте від дитини точного повторення комбінацій пальців та рухів.
  • Потрібно домагатися, щоб всі рухи виконувалися дитиною без надмірного напруження м’язів руки, щоб вони були легкі та приносили всім радість.
  • При повторенні гри слідкуйте, щоб дитина  вимовляла всі слова цілком, співвідносячи слова з рухами.
  • Пам’ятайте, що обсяг уваги у дітей обмежений і нездійснене завдання може відбити інтерес до гри.
  • Пальчикова гімнастика має тривати до 30 секунд (1 клас), до 1 хвилини (2–4 клас).

Пальчикові ігри - унікальний засіб для розвитку дрібної моторики і мови в їх єдності і взаємозв'язку. Розучування текстів з використанням   «пальчикової»  гімнастики стимулює розвиток мови,  просторового мислення, уваги, уяви, виховує швидкість реакції і емоційну виразність. Дитина краще запам'ятовує віршовані тексти; його мова робиться більш виразною та чіткою.  Пальчикові ігри - це не тільки стимул для розвитку мови і дрібної моторики, а й один з варіантів радісного спілкування з близькими людьми, а також покращення здоров’я.

 

 

2.3 Дихальна гімнастика

Дихальна гімнастика - науково обґрунтований лікувально - відновлювальний метод, доступний і ефективний засіб укріплення здоров'я людини. За її допомогою можна так натренувати дихальну систему, що стане можливим відчувати власне дихання більше, ніж будь-яку іншу фізіологічну функцію. За диханням можна спостерігати, контролювати, свідомо ним управляти. Від того, як людина дихає, наскільки раціонально працює дихальний апарат, залежить її здоров'я і працездатність.

Дихальні вправи - це зміни дихальних рухів, за допомогою яких людина управляє параметрами акту зовнішнього дихання. При цьому змінюються глибина і частота дихання, їх співвідношення. Окремі фази дихального циклу можуть подовжуватись або скорочуватись. Можуть змінюватись дихальні потоки, їх швидкість. Можливо дихати тільки носом або ротом, затримувати дихання

Існує багато методик дихальної гімнастики, але всі вони засновані на різних поєднаннях основних видів дихання – верхньому, середньому та нижньому. Іноді використовується поняття повного дихання, при якому працюють всі частини дихального апарату. Подихи і видих на повні груди, дихання через ніс або рот - основні елементи будь-якої дихальної гімнастики. Перед початком занять дихальною терапією, необхідно поставити перед собою певну мету або завдання. Початківець часто втрачає до занять інтерес або швидко утомлюється, і може легко кинути практику, стикнувшись із труднощами, виконуючи вправу. Невдачі подібного роду пояснюються або недоліком упевненості в дієвості терапії, або відсутністю конкретної мети. Найкраще практикувати дихальну терапію в такий спосіб: по-перше, точно виконувати всі інструкції й, по-друге, розділити практичні заняття на невеликі відрізки і опановувати їх поступово, переслідуючи при цьому конкретну мету, наприклад, лікування хвороби або зміцнення здоров'я. Необхідно встановити час щоденних занять і строго дотримуватись цього графіка 

Дихальна гімнастика являється важливим компонентом комплексної профілактики усяких захворювань, вона активізує виробітку біологічно активних речовин, значно збільшує опірність організму до вірусів і бактерій. А в комбінації з фізичними вправами посилює цю дію на організм.

Вплив дихальної гімнастики на організм міститься в наступному:

1. Короткі форсовані вдихи через ніс направляють повітря на всю глибину легень, від верхівки до основи.

Вправи для розвитку правильного мовленнєвого дихання"2. Активізується і тренується м’язовий апарат діафрагми і грудної клітки.

3. У клітинах і тканинах організму відновлюється порушений крово- і лімфообіг, регулюються обмінні процеси.

4. Діафрагма забезпечує правильну вентиляцію легень, одночасно масажуючи мускулатуру органів черевної порожнини.

5. Приток повітря в мозок покращує кровообіг і забезпечує мозкові клітини киснем, що добре позначається на психоемоційному рівні.

6. Збільшує загальну опірність організму, його тонус, оздоровлює нервово-психічне становище дітей.

Практичний досвід переконує, що діти легко оволодівають дихальним оздоровчим комплексом, що є підготовчим етапом оздоровлювальної системи, який сприятливо впливає на загальний стан організму, зміцнює здоров'я, розвиває силу і спритність, допомагає боротися з недугами, посилює опірність організму застудним захворюванням, розвиває гнучкість, пластичність, координацію рухів

 

 

 

 

 

 

2.4 Кольоротерапія

Людину все життя оточують кольори. За допомогою правильного направлення енергії кольору, підбору кольорів впливаємо на самопочуття, працездатність, настрій, нервовий стан.

Колір - це інструмент, за допомогою якого ми можемо отримати необхідні нам енергії. Але постійний вплив на наш організм одного і того ж кольору призводить до дисбалансу життєвих енергій.

Кольоротерапія - це метод оздоровлення, заснований на тому, що кожна з біологічно активних зон організму реагує на один із кольорів: вплив кольором відбувається на орган зору, а через нього і через зоровий аналізатор - на нервову систему. Вплив певного кольору знімає енергетичну блокаду, яка є причиною функціонального розладу. Практика показала, що дана технологія працює, тільки потрібно вміло її використовувати на благо дитини.

Завдання, кольоротерапії:

  1. створення на заняттях атмосфери творчості, зацікавленості, невимушеності, експериментування, емоційного переживання, що сприяє колірному відкриттю у дітей;
  2. спрямованість на активізацію мислення як способу художнього освоєння дітьми кольору світу;
  3. розвиток у дітей сенсорного сприйняття кольору;
  4.  розвиток колірного сприймання

5. розкриття резервів дитини у кольорі та вміння винаходити способи колористичного рішення малюнка; створювати свої колірні комбінації, виражати себе через колір;

6. розвивати прагнення до пізнання кольору, краси фарб у природі, мистецтві, навколишньому світі;

7. Викликати бажання досліджувати колір, експериментувати з ним, створювати цікаві колірні комбінації;

Вплив кольорів на організм людини:

Червоний потрібен органам кровообігу, ниркам і печінці. Він сприяє м’язовому розслабленню. Але при роздратованості та підвищеній температурі слід уникати червоних тонів — вони можуть лише нашкодити. Лікує інфекційні захворювання.

Оранжевий - омолоджує та відновлює нерви та систему дихання, а також поліпшує функцію підшлункової залози та селезінки, корисний при астмі та бронхіті. Це колір життєвої енергії. Хочеш підняти настрій і підвищити життєвий тонус — насолоджуйся апельсинами та морквою або одягни оранжеву сукню.

Жовтий - перешкоджає застою жовчі, знижує підвищену кислотність, очищає шкіру, стимулює інтелект, відновлює запаси мінеральних речовин в організмі. Поганий настрій, проблеми зі шлунком або болить голова — розклади на видних місцях жовті яблука та лимони або купи фігурку з бурштину.

Зелений. Заспокоює. Стабілізує кров’яний тиск і лікує аритмію, нормалізує діяльність серцево-судинної та нервової систем. Також зелений колір — хороший антисептик, ще він освіжає, зміцнює м’язи та знімає головний біль.

Блакитний. Має снодійний ефект. Обирай блакитні шпалери або штори у спальню — і спи солодко та спокійно! Також колір неба сприяє лікуванню запальних процесів, застудних та інфекційних захворювань, знімає біль.

Синій. Заспокоює нервову систему, позитивно впливає на органи дихання та систему травлення. Цікаво: саме синій колір знижує апетит. Хочеш схуднути — їж і пий із синього посуду, а на кухні повісь штори кольору моря.

Фіолетовий. Допомагає при хворобах нирок, жовчного та сечового міхурів, ревматизмі та при всіх видах психічних і нервових порушень. Корисний для серцево-судинної системи, а також сприяє зниженню температури та навіть підвищує інтелект. Сприяє активізації розумової діяльності.

Головна умова успіху в кольоротерапії - чесність із самим собою, вміння слухати себе, готовність до змін. Кольоротерапія навряд чи допоможе вилікувати серйозні захворювання, проте з її допомогою можна покращити настрій, що вже саме по собі важливо.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 3. ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ.

3.1 Казки терапевтичного спрямування

Корисні посиланняЯк  подолати телевізійну та комп’ютерну залежності у дітей?

Нещодавно однієї темної ночі в нашій квартирі я почув одну дивну розмову. Гадаю, вас це не здивує, що в наших квартирах уночі оживають усі предмети: і меблі, і іграшки.

Так ось яку розмову мені довелося почути вночі.

Чую, хтось вихваляється:

– Як тільки мене любить Сашко! Просто обожнює. Дивиться і футбол, і «Найрозумнішого», і фільм про Гаррі Поттера, я аж стомився розважати його сьогодні. (Ви, мабуть, здогадалися, що це розмовляв телевізор).

Я навіть образився на нього трохи. Він стомився! А я не стомився з ним? Один канал не показує, другий мигає, третій – нема трансляції.

Коли чую:

– Та що там ти. Мене Сашко любить найбільше. Скільки він на мені грає! Його улюблені ігри: GTA San Andreas, Worms, Vice City – забили мені усю пам’ять. А як клацає по кнопках?! Просто жах!

Я слухав, і мені не вірилось. Невже мій комп’ютер таке може говорити про мене? Я клацаю, бо клавіши западають.

– Годі вам вихвалятися! Найбільше Сашко любить мене, – почулося з кутка, де на поличці стоїть старий телефон.

– Ха-ха-ха, – засміялись одночасно телевізор і комп’ютер.

– Тебе?! Ти вже зовсім з глузду з’їхав, старий?

– От і ні. З ким би з вас Cашко не грався, та коли подзвоню я, він усе вмить кидає і поспішає до мене, бере слухавку, а я передаю йому Голос його Мами, яка дзвонить з роботи. А чи можете ви передати Сашкові голос його мами, на який він так чекає? Мій дзвінок для нього – найдорожчий.

Наступного дня я прокинувся пізно. Мами вдома вже не було. Вона рано йде на роботу, а на столі записка: «Сніданок на столі». Снідати не хотілось. Я навіть не кинувся до комп’ютера, не увімкнув за звичкою телевізор і навіть не подзвонив зранку Антону, щоб поговорити про футбол чи нову гру. Мені так захотілося почути голос мами. Я вирішив подзвонити їй на роботу. Але я забув (це просто жах!), я забув номер телефону маминої роботи. Мені стало сумно й соромно, адже я знав напам’ять усі телевізійні канали, коди комп’ютерних ігор і раптом забувся мамин номер. Мені хотілося плакати. Я так хотів почути зараз її голос...

Я глянув на годинник і став чекати.

Приблизно о такій порі мама завжди телефонує додому і запитує, чи я поснідав, чи прийняв ліки. Я із жахом подумав: а раптом телефон не працює? Я підняв слухавку – гудок був. Я чекав... Просто сидів біля телефону і не зводив із нього очей...

І раптом – дзвінок. Я схопив слухавку. То був Мамин голос. Голос найкращої мами у світі.

А ви пам’ятаєте голос своєї мами? Чи не забули, бува, номер маминого телефону? Подзвоніть їй просто зараз – і ви почуєте найкращий голос у світі – голос Мами.

 

«Зубастик» Казка для тих , хто не хоче чистити зуби

В одній чарівній країні жили-були зубки. Так-так, звичайнісінькі зубки. Серед них був один маленький зубчик на ім’я Зубастик. Зубастик дуже любив хрумкати горішки, гризти яблучка і цукерочки.

https://dytpsyholog.files.wordpress.com/2015/05/d0b7d183d0b1d0b0d181d182d0b8d0ba.jpgУ цій чарівній країні у всіх зубів були свої будиночки, де вони їли, спали і чистилися. Наш зубчик дуже любив поспати і поїсти, а ось чиститися щіткою йому зовсім не подобалося чомусь … ліниво йому було.

«Задоволення від цієї справи ніякого, користі теж не бачу, — розмірковував так Зубастик, — тільки час даремно витрачаю, краще б пожувати в цей час цукерку…»

І одного разу вирішив зубчик зовсім перестати чиститися.

Цілими днями безперервно Зубастик хрумкав горішки і їв різну смакоту. Весело йому жилося і не доводилося двічі на день витрачати час на чистку.

Одного разу Зубастик пішов у гості на день народження до друга. Коли він прийшов додому до нього, то чомусь ніхто не хотів з ним розмовляти і гратися.

«Що це з ними? Раніше ж їм подобалося зі мною гратися», — засмутився Зубастик.

Там був величезний смачний торт з шоколадом і горіхами. Зубастику теж дістався шматочок торта, але на загальний подив, як тільки Зубастик спробував тортик, то відразу закричав, наче від болю, заплакав і втік.

«Що це з Зубастиком? Раніше ж йому подобалося їсти солодощі», — здивувалися всі.

А у Зубастика так розболілося все-все від цього шоколадно-горіхового торта. Ой, як було боляче, навіть плакати і ворушитися було жахливо боляче.

«Напевно, я вмираю», -вирішив Зубастик і побіг швидше в лікарню.

У лікарні його зустрів добрий лікар Чистозуб, оглянув він Зубастика, похитав головою і сказав: «Так, це дуже важкий випадок, я нічим не можу тут допомогти».

«Невже це все? Невже я більше ніколи не зможу хрумкати?!» – злякався зубчик і гірко-гірко заплакав.

Лікар Чистозуб спокійно відповів: «Будеш ти хрумкати ще чи ні, залежить тільки від тебе. Кожен сам повинен стежити за своїм здоров’ям. Ти, дорогий Зубастик, коли востаннє чистився, наприклад?»

Зубастик задумався … і не зміг пригадати, коли це було востаннє: «Давним-давно, напевно».

«Ммммм, і ти ще дивуєшся, що тобі так боляче їсти? – Здивувався лікар, – ти що не знаєш для чого зуби чистяться?»

зубастик 2«Ні…» – невпевнено простогнав Зубастик.

«Зуби чистяться для того, щоб на них не накопичувалися бруд і залишки їжі. Адже все це залишається на зубках, і якщо не чистити зубки спеціальною щіткою, то весь цей бруд починає руйнувати зубки, саме тому у тебе все так болить, Зубастик, – відповів доктор Чістозуб. – Вирішуй сам: якщо ти хочеш одужати, то чисться вранці і ввечері, і не шкодуй на цей час!»

Зубастик кивнув і бігом побіг додому, знайшов там свою зубну щітку і довго-довго відтирав з себе весь бруд. Потім зубчик подивився на себе в дзеркало і побачив, що він весь покритий маленькими дірочками, які під брудом було не видно.«Що ж я з собою зробив…» – гірко зітхнув Зубастик.

З тих пір пройшло багато часу. Зубастик ретельно кожен день чистився вранці та ввечері, він знову став білим і міцним, він знову зміг їсти горішки та солодощі. Тільки от маленькі дірочки так і залишилися, як нагадування про його ледачий вчинок.

Автор Ірина Терентьєва

 

Казка для тих, хто не хоче прибирати іграшки


Жила-була на світі маленька дівчинка Марічка. Всі її дуже любили: мама, тато, бабусі, дідусі, тітка і її двоюрідні братики. А Марічка, як і всі маленькі діти, найбільше любила гратися іграшками. Їх у неї було дуже багато: м’ячики, ляльки, коляски, посуд, кубики, м’які білочки і зайчики, собачки і ведмедики, Казка для тих, хто не хоче прибирати іграшки – Дитячий психологкішечки і конячки. А ще багато книжок, альбом для малювання, конструктор, пазли і навіть машинки. Марічка готова була гратися хоч цілий день.

Спочатку ляльки збиралися всі разом, їли полуничне варення і пили какао. Потім вони в ошатних сукнях відправлялися в кареті на бал. Потім з кубиків виростало чудо-місто зі всілякими атракціонами, гойдалками, каруселями, і ляльки із задоволенням відправлялися в цей парк розваг. В іншому кутку кімнати з’являвся величезний зоопарк, де жили всі іграшкові звірі. І якщо раптом хтось занедужував, з конструктора тут же будувалася чарівна лікарня, в якій працювали тільки добрі лікарі, лікували лише цукерками, і нікому ніколи не було боляче.

Потім на дитячому столику збиралися химерні пазли. І, нарешті, приходила черга олівцям, фломастерам або фарбам. На білосніжному аркуші паперу розквітала чарівна квітка, малювалося чудове місто або як за помахом чарівної палички з’являвся інший чудо-малюнок, який потім прикрашав стіни дитячої кімнати.

Гра для Марічки була всім, в цьому світі вона жила. Ось тільки прибирати іграшки на місце вона зовсім не бажала. Через це вона часто сварилася з мамою і татом, але вони її сильно любили і не хотіли карати.

І якось увечері, коли прийшла пора наводити порядок, мама зробила таємничий вигляд і сказала: «Марічка, я хочу повідати тобі таємницю – на світі живе Фея Неслухняності. Вона з’являється тільки вночі, коли всі маленькі дівчатка вже сплять і бачать сни. Вона залітає через вікно в їх кімнати і дивиться, який там у них порядок. Якщо все чисто, вона відлітає до інших дітей, але якщо раптом бачить неприбрані іграшки, то зачаровує їх. Іграшки стають такими маленькими, що можуть пролізти крізь віконну раму, і Фея забирає будь-які три в свою Країну Неслухняності! У цій країні іграшки дуже сумують за своєю господинею і просяться додому. Але Фея-чарівниця нікуди їх не відпускає!» Марічка дуже уважно слухала, але не повірила мамі і пішла спати, так і не прибравши у своїй кімнаті.

Бельцы потребовали от нацкомиссии продлить работу детсадов до 18.00 - BTVНа наступний ранок, вмившись і поснідавши, Марічка пішла до своїх вірних друзів – іграшок. Як зазвичай ляльки-модниці зібралися для веселої бесіди. Ось тільки лялька Агнет все ніяк не хотіла знаходитись. Марічка її пошукала в коробці з іграшками, на своїй поличці для книг, під столом, під ліжком. Вона заглянула навіть у ванну і на кухню, але улюбленої Агнет ніде не було! Марічка побігла до мами запитати, чи не бачила вона ляльку, але мама лише розвела руками.

Пошуки ляльки набридли дівчинці, і вона стала гратися з іншими іграшками. Пупси пішли в дитячий садок, машинки влаштували змагання, з конструктора виріс чудо-ліс, кошеня з цуценям забралися на гірку з кубиків, а плюшевий ведмедик вирішив піти в гості до пухнастого зайця. Мишко вже дійшов до стільчика, де вчора залишився сидіти пухнастий заєць, але там було порожньо. Мишко удвох з Марічкою заглянули під стілець, подивилися на ліжку, але ніде його не знайшли. Знову пропажа! Куди міг подітися її заєць, якщо вона його залишала на стільці? Або на ліжку? А може, він і зовсім залишився валятися на підлозі? У задумі Марічка сіла за свій столик і тут її погляд випадково впав на альбом для малювання. Щоб відволіктися від сумних думок, вона вирішила помалювати – дістала чистий листочок, намалювала жовтим фломастером сонечко. Хмарки на небі повинні були бути синіми, ось тільки цей фломастер писав погано – все тому, що Марічка забувала надягати на нього ковпачок. Але ж були ще олівці! Небо можна намалювати і ними. Дівчинка почала їх шукати. Подивилася скрізь – немає олівців і все. Тут вже зовсім перехотілося їй і гратися, і малювати. Марічка була хоч і маленька, але до трьох порахувати могла. Пропало рівно три речі – саме стільки, скільки могла забрати фея в свою Країну Неслухняності! Зі сльозами прибігла вона до мами, адже дуже шкода було їй свої іграшки. Як же вони там без неї?! І тоді мама відкрила ще одну таємницю: «Фея хоч і могутня чаклунка, але всі її чари розсіються тоді, коли всі іграшки будуть ночувати на своїх місцях і в кімнаті буде порядок».

І в той самий вечір Марічка сама без допомоги мами навела порядок у своїй кімнаті. Кубики і конструктор були акуратно прибрані у свої коробки, ляльки спали в ліжечках, книжки рівно розставлені на полиці, навіть м’ячики і всі звірі були розкладені по місцях. А вночі дівчинці приснився сон. У ньому вона бачила свої вкрадені феєю іграшки. Вони жили тепер в Країні Неслухняності, плакали без неї і просилися назад додому. Сама Марічка перетворилася на добру чарівницю, яка знайшла фею і пообіцяла їй, що вона зробить все, щоб повернути свої речі назад.

Тепер дівчинка вирішила завжди наводити порядок у своїй кімнаті і навіть допомагати мамі і татові, бути слухняною і хорошою донькою. На ранок, як тільки прокинулася, Марічка побігла до вікна, подивитися, чи повернулися через віконну раму зниклі іграшки. І як же вона зраділа, коли побачила там ляльку Агнет, пухнастого зайця і коробку з олівцями. Вона обняла їх усіх разом і побігла розповідати мамі, як вона, маленька дівчинка, змогла перемогти злу Фею Неслухняності і повернути назад своїх друзів. З тих пір Марічка ніколи не лягає спати, не прибравши у своїй кімнаті, і мама їй зовсім не допомагає, ну може тільки трішки.

Джерело: dreams4kids

 

Як пальчики губитися перестали?

Єгорчик був зовсім маленьким хлопчиком. Він навіть ходити не так давно почав. От тільки була у нього проблема .Коли мама починала малюка одягати, як маленькі пальчики починали плутатися й губитись. Тому й не любив Єгор одягатися. І як не просила його матуся, щоб він одягнувся, хлопчик вивертався і втікав. Хоча хлопчик сильно любив гуляти. Але для того, щоб вийти на вулицю, треба вдягнутись. Через це і на вулиці малюк бував рідко. Але Єгорчик сумував вдома. Навіть його пальчики засумували за пісочком, у якому можна покопатися. От надумали вони перестати плутатися й губитись.

Але, як це зробити, не знали.

- Синку, йдемо гуляти! — гукнула мама хлопчика.

Єгор кинувся до вітальні, де його чекала матуся.

Але як тільки побачив кофточку і куртку, почав задкувати. Але й ніжки давно не бігали по вулиці, тому не встиг малюк зробити кілька кроків, як зупинився.

- Склади ручки у кулачки, — попросила мама. — Так твої пальчики не будуть губитися.

Єгорчик послухався. І вже через мить його всі пальчики виглядали з рукава. З курткою хлопчик повторив те ж саме. Й знову пальчики всі разом показалися з рукавчика. Задоволений малюк пішов на прогулянку.

Після цього він завжди складав пальчики в кулачок, коли одягався, тому вони перестали губитись.

Автор Солтис-Смирнова М.П.

Дідок Карієс

gnome3-271x300Сталася ця історія давним-давно, після того як посварилися Зубна фея, королева зубних фей, і Дід Карієс, король Країни Беззубик. Вони стали ворогами, але кожен з них продовжує виконувати свою роботу.

Як завжди, рано вранці маленькі зубні феєчки прокидаються і відправляються на роботу. Це непроста робота, але дуже відповідальна! Щоранку феєчки прилітають до хлопчиків і дівчаток, щоб перевірити, чи чистять дітки зубки. Феєчки дуже радіють, коли дітки не забувають чистити зубки, і нагороджують їх за це новою зубною щіткою і полуничною пастою. А коли у хлопчика чи дівчинки випадає молочний зубчик, то зубні феєчки дарують діткам подарунки: кіндер - сюрпризи, заколочки, календарики, олівці.

А ті дітки, які забувають чистити зубки або зовсім не хочуть цього робити, сильно засмучують феєчок. Адже варто хоч раз не почистити зубки, і може статися біда! Так Так! Справжня біда! У Зубик може оселитися підступний дідок Карієс. Його Країна Беззубик знаходиться якраз поруч з Королівством зубних феєчок.

Дід Карієс своєю чорною паличкою стукає по зубчику, і зубчику від цього стає боляче. Від болю зуб починає чорніти, і тоді тільки лікар зможе допомогти цій біді. А якщо не попросити лікаря про допомогу, то підступний дідок Карієс може забрати зубчик собі! Так-так, він дуже хитрий!

79023408_Flyus_i_KariesЗазвичай на допомогу він кличе ще й своїх онучок-помічниць, Вреднюшку і Ласунку. Вреднюшка ховає від хлопчиків і дівчаток зубні щітки і пасту і шепоче їм на вушко: “Навіщо тобі витрачати зайвий час на чищення зубів?! Краще поспати довше! Ще встигнеш завтра почистити. Нічого з твоїми зубками не трапиться!”

А Ласунка, як на зло, розкладає всюди цукерки, тістечка, пряники і каже своїм тонесеньким голосочком: «Їж, голубчику, їж! Ще одну цукерку, ще одне тістечко».

І якщо хлопчик чи дівчинка піддаються на вмовляння Вреднюшки і Ласунки, то дуже скоро їх зубчик починає хворіти ще більше, чорніти, а потім його забирає дідусь Карієс. А якщо діти продовжують їсти багато солодкого і не чистити зубки, то підступний дідок Карієс стрибає в наступний зубчик і починає стукати своєю чорною паличкою по ньому.

Щоб не сталося такого лиха і всі зубки залишилися на місці, треба для початку позбутися онучок, Вреднюшки і Ласунки, почати чистити зубки 2 рази на день, вранці і ввечері, і перестати їсти багато солодкого.

Як тільки Вреднюшка і Ласунка втечуть з зубчика, пора виселяти звідти і діда Карієса, але просто так цього не зробити! Нам знадобиться допомога лікаря! Адже у нього є чарівна біла паличка, вона дзижчить і крутиться (так вона лякає дідка Карієса). За допомогою цієї палички лікар витягне діда Карієса з зубчика, і він перестане боліти!

А щоб цей хитрюга знов не пробрався в зубок, лікар насипле в зубок чарівний пил (пломба), і тоді дідові Карієсу доведеться повертатися в своє королівство Беззубик ні з чим! Але нам треба бути дуже уважними, так як дід Карієс може в будь-який момент повернутися, якщо ми перестанемо чистити зубки і будемо їсти багато солодкого.

Автор  Тетяна Писклюкова

Толя і айпад. Казочка для любителів комп’ютерів та інших гаджетів

 

Чохол протиударний для дітей на Ipad 9.7Толі на Новий рік Дід Мороз під ялинку поклав чудовий айпад. Збулася Толина мрія! А то у всіх діток в дитячому садку є айпад, а у Толі немає. Тепер і у Толі з’явився айпад. Толя цілий день ходив щасливий і сіяв, як нова монета. Він ні на хвилину не розлучався зі своїм айпадом і цілував його в екран:

— Ах ти мій хороший! Я так давно хотів тебе!

Толя носив айпад з собою всюди. І їв з айпадом, і спав з айпадом. Тільки гуляти не ходив з ним, і в дитячий садок з собою не носив. Решту часу Толя присвячував тільки айпаду. Навіть про іграшки свої забув, в які раніше так захоплено грав, і про книжки, які йому на ніч читали мама з татом. Адже в айпаді було так багато всього цікавого, що відірватися складно!

Прокинеться вранці Толя, ще навіть не вмиється і не поснідає, а вже в айпад грає. Якщо мама забирає айпад у Толі, щоб він одягнувся, умився, поснідав, то Толя вередує і сердиться на маму. А часу вранці немає грати в айпад,  дорослі поспішають на роботу, а у дітей своя служба — вони ходять в дитячий садок.

Нарешті, Толя зі сльозами на очах збереться в дитячий садок і скаже на прощання айпаду: “Я буду весь день згадувати про тебе, мій любий айпадік”. Зітхне і відправиться в дитячий садок. Немає нічого кращого за айпад для Толі у всьому білому світі.

У дитячому садку хлопчик весь день мріє про Айпад і навіть не грається з дітьми. Він сумує за ним, як сумують за тим, кого сильно любиш: за мамою, за татом або за домашнім улюбленцем. Так і ходить Толя з кутка в куток. Нічого його не цікавить, крім улюбленого айпадіка. І ось одного разу в тиху годину, коли всі дітки спали, Толя підслухав розмову двох хлопчиків, які теж, як і Толя, не спали сьогодні. Вони тихо перешіптувалися і хвалилися своїми модними айпадами. Толине ліжечко стояло поруч, і Толя підслухав всю їхню розмову.

— У мене найкрутіший айпад в нашому дитячому садку. Такого більше ні у кого немає, говорив Костик.

Стасик відповідав йому:

— У мене теж хороший айпад. Але батьки мені дозволяють грати на ньому зовсім небагато. Інакше у мене очі починають сльозитися і я погано бачу. Нещодавно мене мама водила до окуліста. Це лікар такий, який лікує очі. Окуліст закапав мені в очі ліки і сказав, що мій зір падає. А я так хочу добре бачити…

Костя здивувався і запитав у Стасика:

— А до чого тут айпад і твої очі?

Стасик відповів:

— Якщо довго грати в Айпад, то з часом зір стає поганим, і очі перестають добре бачити. Так лікар мені сказав. А він вже точно знає! Я не хочу осліпнути. Адже я ще такий молодий! У мене очі кожного разу болять, якщо я довго пограю в айпад. І я потім плачу від болю.

— А чому айпад руйнує зір? Я не хочу носити окуляри і закапувати в очі краплі, — продовжував ставити запитання Костя.

Стасик охоче йому відповідав:

— Тому що очі під час гри на айпаді сильно напружуються і їм обов’язково потрібно давати відпочити і зайняти свій час чимось іншим. Наприклад, помалювати, поліпити, погратися конструктором, пограти в інші ігри. Моя мама розповідала, що коли вони з татом були ще маленькими, у них не було ніяких айпадів. І, незважаючи на це, вони дуже весело проводили свій час. Ось запитай у своїх батьків, у що вони грались!

Стасик був розумненьким хлопчиком і багато знав. Він вже навчився сам читати і мама з татом часто дарували йому цікаві книжки. Стасик читав багато захоплюючих розповідей. Звичайно ж, він любив ще й дивитися мультики, але тільки недовго. Стасик тепер беріг свої очі. Тому що очі у нього одні і дані на все життя!

Костя уважно вислухав сусіда по ліжку і сказав:

— А у мене теж вдома є багато іграшок. Наприклад, машини. І я вмію будувати для них гаражі. Приходь до мене в гості, пограємось! Побудуємо з тобою цілу автомобільну стоянку.

— Я з задоволенням! — Відповів Стасик. — Тільки маму треба запитати.

Ось таку розмову підслухав Толя сьогодні в тиху годину. Це спантеличило хлопчика. А ще йому дуже захотілося разом погратися з хлопчиками в будівельників і побудувати велику автостоянку. У Толі тато і мама будівельники. І він теж буде будівельником, коли виросте. Толя більше не став прикидатися сплячим, повернувся до хлопчиків і запитав:

— А можна я з вами?

Хлопчики від несподіванки здригнулися і поховалися під ковдри. Першим висунувся Стасик, за ним виліз і Костя.

— Ось ти даєш! А ми то думали, що тільки вдвох не спимо і, щоб нікого не розбудити, говорили пошепки, — сказав Костя. — Звичайно, можна, Толик! Ми давно хочемо з тобою погратися, а ти все невеселий і сумний, стоїш збоку і ні з ким не граєшся. Приходь і ти сьогодні до мене в гості! — Запросив Костя.

Толя зрадів і навіть зовсім забув про свій улюблений айпад. Цього вечора в гостях Толя почув ще одну дивовижну історію від Стасика, який розповів друзям про те, що в айпадах, виявляється, живуть невидимі липучки. І якщо довго грати на айпаді, то липучки-невидимки невидимо, але відчутно прилипають до очей і тому очі сльозяться, а зір псується. Липучки люблять липнути до будь-яких частин тіла і їх важко потім відклеїти. Вони люблять, коли айпад захоплює багато уваги у людини, а людина не помічає, коли вони до нього непомітно прилипають. Вони, як віруси грипу, люблять поживитися і забрати сили у людини. І тому великі любителі планшетів або айпадів часто вередують, у них поганий настрій, вони втомлюються, лінуються і сваряться з батьками, коли ті просять завершити гру. Так липучки-невидимки згубно впливають на людину.

— І що ж тепер, зовсім не грати в айпад? — Запитав засмучений Толя. Розумний Стасик знав відповідь і на це питання.

— Ну чому ж! Хорошого по трошку, як каже моя бабуся. Все повинно бути в міру. Пограв в айпад — пограй тепер що-небудь інше. Ось ми цікаво сьогодні з вами час проводимо?!

— Тааааак, — хором відповіли Толя і Костя. — Анітрохи не гірше, ніж гра на айпаді.

Але Толю хвилювало наступне питання:

— А як же ті самі липучки, які змушують весь час думати про айпад, їсти і спати з айпадом? І навіть в садку немає від них ніякого спокою, всі думки тільки про Айпад. Як же не потрапити на їх вудочку?

— Я знаю відповідь на твоє запитання, — вигукнув Костя. — Я зараз тобі все поясню. Я зрозумів. Я здогадався! Справа в тому, що невидимі айпадні віруси під назвою липучки липнуть до тебе лише в тому випадку, якщо ти цікавишся тільки айпадом і приділяєш йому весь свій час і увагу. Але ж можна зайнятися й іншими цікавими і корисними справами. Якщо ти не знаходиш справи сам, то дорослі завжди можуть підказати і допомогти тобі з вибором заняття. Адже в світі стільки всього цікавого! Не давай себе на поталу айпадним вірусам, — розсміявся Костик.

— Ну а якщо грати в Айпад дозовано, певну кількість часу в день, то що тоді? — Запитав Толя.

— Тоді ти будеш нецікавий липучкам і вони не зможуть прилипнути і завоювати твою увагу, —  відповів Костянтин.

— Все, мені тепер ясно! — Зрадів Толя. Він знайшов відповіді на свої запитання і хлопчики дружно продовжили грати в будівельників. Вони побудували відмінну автомобільну стоянку і спорудили багато будівель і будинків з кубиків і підручного матеріалу.

Весь вечір діти радісно грали в придуману ними гру! А коли прийшов час прощатися і розходитися по домівках, то хлопчики домовилися, що завтра в дитячому садку пограють в нову гру. Наприклад, в поліцейських, які будуть регулювати дорожній рух, або в водіїв, які розвезуть улюблені продукти по магазинах, або в продавців і покупців і навчаться рахувати гроші і робити покупки, а може навіть вони будуть, як лікар Айболить лікувати тварин, або ще що-небудь цікаве друзі придумають завтра. Адже у них багата фантазія! А пограти можна у що завгодно!

З тих пір Толін айпад спокійно лежить на поличці у його кімнаті і чекає свого часу. Толя в курсі, що більш ніж півгодини на ньому грати не рекомендується. Хлопчик знає, чому. А якщо хто ще не знає, він із задоволенням про це розповість.

У Толі тепер багато цікавих справ. Йому і дня не вистачає, щоб в усі ігри переграти. Він відмінний фантазер і майстер з вигадування захоплюючих і корисних занять!

Автор казки Ржевська М.К.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2 Вправи для пальчикової гімнастики

 

Пальчикові ігри для дітей - Мала Сторінка Моя сім’я

Цей пальчик – мій дідусь,

Цей пальчик – моя бабуся,

Цей пальчик – мій татусь,

А оцей — моя матуся,

Ну, а цей маленький – я,

Ось уся моя сім’я

(Почергове згинання пальчиків починаючи з великого)

       Замок

                                                     На дверях замок висить,

                                                     Ми його відкриєм вмить.

Постукали, покрутили

І легесенько відкрили.

(Ритмічні швидкі з’єднання пальців обох рук в замок. Пальці зціплені в замок, руки тягнуться в різні сторони. Рухи зціпленими пальцями від себе, до себе. Пальці зціплені біля долонею постукують один одного. Пальці розціплюються, долоні в сторони.)

 

Маленьким чомусикам про комах                   Жук 
Жук у жолудя питав:

─Де ти шапочку придбав?

От якби мені таку –

Був би красень я в ліску.  (Пальці в кулачок. Вказівний та мізинчик розведені в сторони, дитина рухає ними, просуваючи руку по парті вперед). 

Човник

Ми на човнику гойдались,

Раз – угору, раз – униз.

Ми під мостом пропливали.

Покатались – зупинись!

(Вигнуті долоні тильним боком вверх розхитуються, потім перевертаються долонями догори, і спокійно кладуться на стіл.)

 

 Кроки

Ми крокуємо рівненько,

вище ноги підіймай!

Я – наліво, ти – направо,

а тепер  відпочивай.

(Кроки другим і третім пальцями обох рук в

різні сторони.)

              Сестрички

Посварились дві сестрички,

Розійшлися хто куди.

Ну, а потім помирились

Обійнялись – нема біди!

(Розвести долоні, переплітаючись зап’ястями, потім переплести пальці.)

 

 

              Квіти

Зранку всі чудові квіти

Весело розкрились

І до сонця потягнулись,

І росою вмились.

(Тильний бік долоні лежить на столі,пальці зібрані в жменю, потім долоня відкривається, пальці розходяться.)

                   Павучок

Біжить по павутинню

Жвавенький павучок

Ось мушку він побачив –

Потрапила в сачок

(Пальцями схрещених рук швидко «бігти» по столу)

 

Окуляри

Окуляри для бабусі,

Швидко я дістала

Щоби бачила бабуся,

І мені читала.

(Першими і другими  пальцями зробити кола і прикласти до очей)

 

 

 

 

             Скакалка

На скакалці я стрибаю –

Вище всіх, краще всіх!

Аж до неба долітаю –

І звучить веселий сміх!

(Руки, стиснуті в кулачки,лежать на столі, з’єднані кінчиками великих пальців, роблять колові оберти)

                      Діжка з медом

                                                        Пальчик меду захотів

                                                        І поліз  у діжку.

                                                        Покрутивсь, дістав швиденько

                                                        Та покоштував смачненьке.

                                                          Хто ще меду хоче з’їсти

                                                         Той у діжку мусить лізти.

                                      (Палець правої руки просувається в кулак лівої. Робиться масаж кожного пальця)

 

Барабан

Барабаню, барабаню,

Барабаню цілий день.

Барабанщик я завзятий

Знаю безліч я пісень

(Напруженими пальцями обох рук барабанити по столу)

 

Хто як пересувається

По болоті чапля йде

Раз – два, раз – два

Потім важко слон ступа

Раз – два, раз – два

Гусінь повзає маленька

Просувається швиденько.

(Перший і другий палець пересуваються немов ноги чаплі. Потім  переступаємо зігнутими  пальцями, плавно посуваємо долоню вперед)

            Дзиґа

Швидко, швидко

Дзиґа в’ється,

Об підлогу жваво б’ється.

По доріжках покрутилась

Заморилась та й звалилась

(Другим пальцем правої руки крутити, потім бити по долоні лівої, прокрутися до кінчиків кожного і зупинитися)

 

 

 

C:\Users\Marc\Desktop\20200930_165848.jpgВиконання вправ пальчикової гімнастики учнями

C:\Users\Marc\Desktop\20200930_170219.jpg

C:\Users\Marc\Desktop\20200930_170039.jpgC:\Users\Marc\Desktop\20200930_170205.jpg«Барабан»                                                                        «Човен»              «Замок»

F:\фото\20201125_162153.jpgF:\фото\20201125_162209.jpg

«Квіти»

F:\фото\20201125_162337.jpg     F:\фото\20201125_162348.jpg

«Павучок»

F:\фото\20201125_162459.jpgF:\фото\20201125_162506.jpg

«Скакалка»

F:\фото\20201125_162406.jpg F:\фото\20201125_162604.jpg

      «Окуляри»                                   «Діжка з медом»

F:\фото\20201125_162948.jpgF:\фото\20201125_162822.jpg

        «Дзиґа»                                        «Хто як пересувається»

F:\фото\20201125_162715.jpg

 

 

 

 

 

«Барабан»

3.3 Вправи дихальної гімнастики

F:\Створити папку\20201202_145341.jpg«Вогник»

 Візьміть вузеньку смужку паперу й уявіть, що це вогник, дмухайте на неї. Струмінь видиху повинен бути без різких коливань – папір контролює рівність видиху.

 

F:\Створити папку\20201202_145518.jpg«Привіт сусіду» (повороти голови)

В.П.: встати прямо, ноги ледве вужчі за ширину плечей. Обернути голову вправо – зробити голосний, короткий вдих носом з правого боку. Потім обернути голову вліво – «шмигнути» носом з лівого боку. Вдих справа – вдих зліва. Посередині голову не зупиняти, шию не напружувати, вдих не тягнути.

«Вушко»

F:\Створити папку\20201202_145642.jpgВ.П.: встати прямо, ноги вужчі за ширину плечей. Злегка нахилити голову, праве вухо йде до правого плеча – голосний, короткий вдих носом. Потім злегка нахилити голову вліво, ліве вухо йде до лівого плеча – вдих. Трохи похитати головою, неначе комусь в думках говорите: «Ай-ай-ай! Як не соромно!» Дивитися потрібно перед собою.

 Вдихи робляться одночасно з рухами. Видих повинен відбуватися після кожного вдиху (не відкривати широко рота). Норма: 1 серія (32 вдих-рухи).

F:\Створити папку\20201202_145801.jpg «Злови повітря»

В.П встати прямо, зігнути руки в ліктях (лікті вниз) і «показати долоні педагогу». Робити голосні, короткі, ритмічні вдихи носом і одночасно стискувати долоні в кулаки (хапальні рухи). Підряд робити 4 різких ритмічних вдиху носом (тобто «шмигнути» 4 рази). Потім руки опустити і відпочити 3-4 с – пауза. Зробити ще 4 коротких головних вдиху і знову пауза. Норма: «пошмигати» носом 8 разів по 4 вдихи.

F:\Створити папку\20201202_145923.jpg« Веселий  потяг»

В.П.: встати прямо, руки стискувати в кулаки і притиснути до живота на рівні поясу. У момент вдиху різко штовхати кулаки вниз до підлоги, як би віджимаючись від неї (плечі напружені, руки прямі, тягнуться до підлоги). Потім руки повернути в В.П. на рівень поясу. Плечі розслаблені – видих «пішов». Вище за пояс руки не піднімати. Зробити підряд вже не 4 вдих-рухи, а 8. Потім відпочинок 3-4 с і знову 8 вдих-рухів. Норма: 4 серії по 8 вдих-рухів.

«Кішка»

В.П.: встати прямо, ноги вужчі за ширину плечей (ступні ніг у вправі не повинні відриватися від підлоги). Пригадати кішку, яка підкрадається до горобця. Повторювати її рухи. Зробити необхідне присідання і одночасно поворот тулуба – різкий, короткий вдих. Потім таке ж присідання поворотом вліво і короткий, голосний вдих носом.

F:\Створити папку\20201202_150147.jpgВидихи відбуваються між вдихами самі, мимоволі. Коліна злегка згинати і розгинати. Руками робити хапальні рухи справа і зліва на рівні поясу. Спина абсолютно пряма, поворот – лише в талії. Норма: 4 рази по 8 вдих-рухів.

«Дотягнись до сонечка»

Стійка ноги нарізно, руки в «замок». Піднімаємо руки чим вище, «тягнемось до сонечка» вдихаємо повітря, повільно нагинаємося , опускаємо руки і видихаємо повітря.

F:\Створити папку\20201202_150305.jpg«Маятник»

Стати у вихідне положення,  ноги на ширині ступні, руки опущені донизу.

Розводимо руки в різні сторони, вдихаємо  повітря. Згинаємо руки у ліктях долонями вперед ,пальці нарізно, піднімаємо праве коліно та видихаємо повітря. Таким самим чином виконуємо з лівим коліном. Вправу повторюємо 3-4 рази.

 

 «Обійми плечі»

В.П.: витягуватися, руки зігнуті в ліктях і підняті на рівні плечей. Кидати руки назустріч один одному повністю, як би обіймаючи себе за плечі.

І одночасно з кожними «обіймами» різко «шмигати» носом. Руки у момент «обіймів» йдуть паралельно один одному (а не навхрест), ні в якому разі їх не F:\Створити папку\20201202_150345.jpgміняти (при цьому все одно, яка рука зверху – права або ліва); широко в сторони не розводити і не напружувати.

Освоївши цю вправу, можна у момент зустрічного руху рук злегка відкидати голову назад (вдих із стелі). Норма: 4 серії по 8 вдих-рухів.

«Долоньки»

F:\Створити папку\20201202_145928.jpgF:\Створити папку\20201202_145923.jpgНоги разом, руки зігнуті у ліктях, долоні  витягуємо вперед, лікті  опускаємо вниз . На 1-2-3- ритмічно вдихаємо, на 4-повільно видихаємо.

 «Хто сильніше»

Руки покласти на ребра та стиснути їх, ноги на ширині плечей. Повільно вдихнути повітря через ніс, руки чують  «розпирання» грудної клітки і повільно відпускають «затискач». Видих - «Фу-у-у»

 

 

3.4 Застосування кольоротерапії у групі продовженого дня

 «Квітка-семиквітка»

F:\Створити папку\20201202_162157.jpgМета: визначення емоційного стану дитини відповідно до кольорової гами: жовтий – радість; червоний – щастя; синій – образа; зелений – спокій; сірий – сум; помаранчевий – здивування; коричневий – втома.

Обладнання: кольорові картки у формі пелюсток квітки, розкладені в довільному порядку.

Завдання: Візьміть у руки пелюстку того кольору, який вам сьогодні найбільше до вподоби, з яким хочеться потоваришувати, побути довше.

Завдяки кольорам значно розширюється індивідуальна сфера переживань

«День мого кольору»

Мета: діагностування емоційного стану дитини, розширення індивідуальної емоційної сфери; розслаблення, зняття стресів, підняття настрою та тонусу.

F:\Створити папку\20201202_161328.jpgОбладнання: підручні засоби (кольоровий папір, предмети різних кольорів, фарби, тканини)

Завдання :За допомогою підручних засобів створіть: веселку настроїв; одяг настроїв; кольорову паличку - виручалочку; ласкаве проміннячко настрою; куточки свого настрою; малюнки «Мій настрій».

«Кольоровий настрій»

Мета: діагностування емоційного стану дитини, розширення індивідуальної емоційної сфери; розслаблення, зняття стресів, підняття настрою та тонусу.

C:\Users\Marc\Desktop\клас\20201207_153749.jpgОбладнання: на ватмані (дошці) намальоване коло, розділене на сектори: червоний – активність, фіолетовий – сум та тривога, жовтий – спокій та задоволення, зелений – задумливість, мрійливість.

Завдання: Прислухайтесь до себе. Що ви відчуваєте: радість чи сум, спокій чи тривогу? Чому? Якого кольору ви уявляєте свій настрій?

Діти мають поставити свої фішки-сердечка на той сектор кола, який відповідає їхньому настрою.

«Розфарбуй веселку »

 

C:\Users\Administrator\Desktop\20201203_155251.jpgМета: досліджувати особливості колірного спектра; розвивати здатність диференціювати кольори та відтінки, групувати відтінки в одному кольорі, рухаючись від світлих до темних.

Обладнання: картки всіх кольорів спектра з прорізами для  карток - вкладок;

 Завдання: розглянути вкладки, згрупувати їх за кольором і викласти ряд кожного кольору (від світлого до темного).

 «Намалюй себе»

Мета: створювати умови для усвідомлення дітьми себе як індивідуальності; розвивати особисту емоційну сферу дитини.

Обладнання: кольорові олівці, фломастери, папір.

Завдання: Намалюйте кольоровими олівцями себе зараз і себе в минулому.

Рекомендації педагогу: обговоріть з дітьми деталі малюнка; у чому вони розрізняються; з’ясуйте, що дитині подобається і що не подобається в собі, що їй хотілося б змінити.

«Хвилинка-кольоринка»

Мета: діагностування емоційного стану дитини, розширення індивідуальної емоційної сфери; емоційний відпочинок дитини.

Обладнання: кольорові олівці, фломастери, папір.

Завдання: намалюйте те, що побажаєте (просто лінії, кульки, сніжинки, квіти тощо), використовуючи кольорові олівці або фломастери.

Час на виконання вправи: 4 – 5 хв.

 «Мої найкращі  друзі»

C:\Users\Administrator\Desktop\20201203_155430.jpgМета: діагностування та з’ясування проблем у міжособистісних стосунках дитини.

Обладнання: кольорові олівці, фломастери, папір.

Завдання: Намалюйте кольоровими олівцями своїх друзів. Можна намалювати їх як людей, а можна у вигляді тварин, птахів, квітів, дерев тощо.

Рекомендації педагогу: після малювання потрібно обговорити малюнок з дитиною, запитавши її, хто тут намальований, чому вона намалювала саме цих дітей? Чому намалювала їх в певному образі?

«Веселкова квітка»

Мета: вдосконалювати вміння дітей поєднувати різні кольори, учити допомагати одне одному. Ігрове завдання: скласти букет.

Обладнання: пелюстки основних кольорів різної форми (розміри пелюсток такі, щоб дитина могла вільно утримувати їх пальцями), вазочка для квітів, аплікація "Веселка".

Хід гри: дібрати пелюстки — спочатку за кольором, а потім за кольором та формою.

C:\Users\Administrator\Desktop\20201208_172603.jpg«Палітра осені»

Мета: розвивати зорову пам’ять, формувати знання з кольороведення (назви кольорів, які кольори слід змішувати, щоб отримати певний колір).

Обладнання: картки – завдання із вказівкою, які кольори треба змішати, щоб одержати третій, і  навпаки: є колір, потрібно визначити, які два кольори змішали, щоб одержати  даний колір.

Хід гри: Кожний учень одержує картку – завдання, на якій він повинен виконати завдання:

1. Два прямокутники розфарбовані, наприклад, один жовтим, інший – коричневим кольором, між ними поставлений знак «+», а третій прямокутник залишається не розфарбованим.

Учні змішують на палітрі два вказаних кольори, одержують третій і розфарбовують ним прямокутник; 

2. Прямокутник розфарбований кольором початку осені, наприклад зеленувато жовтим, поряд з ним – два прямокутники, з’єднанні знаком «+».

Дощем змило кольори з деяких осінніх листочків (замість прямокутників роздати зображення листків), пропонується учням поновити їх колір. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК

Сучасний освітній процес характеризується широким впровадженням здоров’язбережувальних технологій.  Це в свою чергу є об’єктивним процесом, новим етапом в еволюції освіти, на якому будуть переглянуті підходи до супроводу і забезпечення процесу природного розвитку дитини.

Впровадження здоров'язберігаючих технологій потребує від вихователя , враховувати інтелектуальні та фізіологічні особливості учнів, індивідуальні  показники розумового та мовного розвитку  кожного учня. Здоров'язберігаючі технології передбачають : зміну видів діяльності, чергування інтелектуальної , емоційної, рухової видів діяльності; проведення ігор та ігрових ситуацій. Всі вказані види роботи бажано чергувати якомога частіше, що дасть можливість навчати та виховувати, зберігаючи здоров'я.

Обов’язковою умовою ефективного використання здоров’язберігаючих технологій є їх позитивне емоційне забарвлення. Виконання вправ з нудьгою, без бажання не дасть позитивного результату, а скоріше навпаки. Сама радість навчання, так само, як і радість будь-яких вправ і праці, робить дитину здоровішою.

 Використання та впровадження здоров’язбережувальних технологій у виховному процесі веде до зниження показників захворюваності дітей, поліпшення психологічного клімату у дитячих колективах, зміцнення в учнів навичок здорового способу життя. А для педагога – відкривається простір для педагогічної творчості.

Великий гуманіст і педагог Ж.-Ж. Руссо казав: « Щоб зробити дитину розумною і  розважливою, зробіть – міцною і здоровою».

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.          Андреєва Л.А., Врублєвська Л.В., Малярський Ю.В. Здоров’язбережувальні освітні технології //Збірник наукових праць VІІ Всеукраїнської науково–практичної конференції 7–8 квітня 2017 року Том 1  С. 53-55
  2.          Андреєва Л.А., Врублєвська Л.В., Малярський Ю.В. Здоров’язбережувальні освітні технології//Збірник наукових праць VІІ Всеукраїнської науково–практичної конференції 7–8 квітня 2017 року Том 1 С. 115-119
  3.          Балута Ю.М. Дихаємо  правильно – про здоров’я дбаймо //Здоров’я// 2018.-  С. 5-8
  4.          Ващенко О. Готовність вчителя до використання здоров’язбережувальних технологій у навчально – виховному процесі – Здоров’я і фізична культура – 2006 р. - № 8 .- С. 1-6
  5.          Ващенко О. Здоров`язберігаючі технології в загальноосвітніх навчальних закладах // Директор школи. – 2006. – № 20. – С. 12.
  6.          Гуменюк С.В. Здоров’язберегаючі технології  в системі освіти  Педагогіка, соціальна робота  Вип.26.- С. 55-57
  7.          Дерев’янко О.В. Здоров’язбережувальні освітні технології як умова формування здоров’я учнів - С.203-205
  8.           Дубогай О. Навчання в русі : Здоров`язберігаючі педагогічні технології в початковій школі / О. Дубогай. – К. : Видавничий дім «Шкільний світ» : Вид. Л. Галіцина, 2005. – 112 с. – (Б-ка «Шкільного світу»).
  9.          Жмутська О.В. Здоров’язберігаюча субкультура школяра сучасної школи// Основи здоров’я. –  2010.- С.9-13
  10.     Заїка С.М. Здоров’язбережувальні технології як важлива складова навчально-виховного процесу – Педагогіка здоров’я. – С. 255-257
  11.     Капінус Т.В. Упровадження здоров’язбережувальних технологій у практику роботи класних керівників// Виховна робота в школі.- 2016.- №10 .- С.8-10
  12.     Кононенко І.О. Формування ціннісного  ставлення до здоров’я як важливої складової  у вихованні юних громадян // Виховна робота в школі. – 2016 . - № 9 .- С.8-13
  13.     Лісовенко Г.В. Впровадження здоров’язбережувальних технологій у початковій школі С. 373-375
  14.     Моцкус Л.В. Застосування казкотерапії  в початковій школі Методична розробка  Луцьк , 2018,  44с
  15.     Педашевська А.П. використання здоров’язбережувальних технологій у початковій школі// Здоров’язбережувальні технології – дорога в майбутнє.- 2018 .- С. 20-22
  16.     Скарбничка народної мудрості. Уклад. Л. А. Шик – Х.:Вид група «Основа», 2011. – 319 с.
  17.     Скворчевська О. В. Ігрові методики роботи з учнями 1-4 класів. – Х.: Вид. група «Основа», 2007.- 208 с.
  18.     Сливка Л. Організація здоров’язберігаючого середовища молодшого школяра: теоретичні і практичні аспекти// Збірник наукових праць/ При карпатський національний університет. – 2014.- С.44-47
  19.     Соколов Д.Ю. Казки та казкотерапія /Д.Ю. Соколов - М.: Ексмо-прес, 2001; 2005. - 224с.
  20.     Федорець М. Зниження здоров`явитратності й валеологічне виховання в школі / М. О. Федорець // Управління школою. – 2009. – № 26. – С. 10.
  21.     Шарапова О.М. //Дихальна гімнастика: Одеса - 2020.-  С. 8-11
  22.     Шульга С. Оздоровчі технології (школа сприяння здоров`ю) /С. Шульга // Директор школи. – 2008. – № 9. – С. 17.
  23.     Чешенко Є. Школи сприяння здоров`ю : [Методичні поради] /О. Чешенко // Завуч. – 2006. – № 31. – С. 8.
  24.     Юхимчук Т.І. Особливості впровадження сучасних здоров’язбережувальних технологій у навчально-виховному процесі с 587-591
  25. Роль казки в розвитку дитячої емоційності  http://www.rebenok.com/info/library/reading/57311/

1

 

docx
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
1710
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку