Розробка нетрадиційного уроку для 8 класу на тему: "Внутрішня енергія. Проблеми екології".

Про матеріал

Методична розробка уроку з теми "Внутрішня енергія. Проблеми екології" виконана у формі судового засідання над над Внутрішньою енергєю. Інсценізація дійства та використання стилізованих костюмів не залишить байдужим жодного учня в класі. Даний урок доцільно проводити на заключних етапах вивчення теми.

Перегляд файлу

Внутрішня енергія. Проблеми екології

 

Мета: узагальнення й систематизація знань учнів з теми: «Теплові явища. Внутрішня енергія. Проблеми екології.»; розвиток логічного мислення, розширення кругозору учнів, формування поняття про  екологічні  проблеми, пов'язаних із використанням теплових машин; виховання  відповідальності  за  стан  довкілля.

 

Обладнання: фотографії, картини, книги, стилізовані костюми, ноутбук

Тип уроку: урок-суд.

 

ХІД УРОКУ

 

Вступне слово вчителя. Ми закінчили вивчення теми «Теплові явища. Внутрішня енергія. Проблеми екології.», і сьогодні підіб'ємо підсумки. А допоможе нам в цьому судовий процес, на якому кожному з нас відведена окрема роль. До цього засідання ви готувались заздалегідь, добирали необхідний матеріал. Від того, як ви впораєтесь із своєю роллю, зале­жить ваша оцінка за урок, яка обов'язково вплине на оцінювання  даної теми. Мстою на­шого уроку є узагальнення й систематизація знань основ молекулярно-кінетичної теорії та основ термодинаміки, розвиток логічного мислення за допомогою методу дедук­ції, розширення кругозору, формування знань проблем екології, пов'язаних із використанням теплових машин, а також виховання почуття відповідальності перед при­родою. Отже, починаймо!

 

Судовий секретар. Прошу всіх встати — суд іде!

Суддя. Сьогодні буде розглядатися справа по звинува­ченню Внутрішньої Енергії в скоєнні злочину 6 серпня 1945 року та 26 квітня 1986 року. На судове засідання запрошені: державний обвинувач-прокурор, позивач — Природа, підсудна — Внутрішня Енергія. У мене питання до підсудної. Ваше ім'я:

Підсудна. Енергія.

Суддя. Прізвище?

Підсудна. Внутрішня.

Суддя. Склад сім'ї?

Підсудна. Нескінченна кількість сестер — молекул, які рухаються та взаємодіють одна з одною, а також атомна енергія.

Суддя. Місце проживання?

Підсудна. Увесь Всесвіт.

Суддя. Характер?

Підсудна. Мінливий, під час механічної роботи та те­плопередачі.

Суддя. Стосунки в сім'ї?

Підсудна. Постійні зіткнення.

Суддя. Прописка?

Підсудна. Непостійна. Можу переходити від більш нагрітого тіла до менш нагрітого під час теплопровідності. Під час конвекції переношусь струменями рідини чи газу. Можу передаватися від тіла до тіла шляхом випромінення навіть у повному вакуумі.

Суддя. Підсудна Внутрішня Енергіє, ви маєте право дати відвід складу суду, прокурору, секретарю.

Внутрішня Енергія. Відводів нікому не Даю, мої права в суді мені пояснили, захист своїх інтересів я до­віряю адвокату.

C:\Documents and Settings\Artemius\Рабочий стол\DCIM\100MEDIA\PIC_5017.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Суддя. Суд виголошує обвинувачення:

• Ранком 6 серпня 1945 року на висоті 500 метрів над містом Хіросіма вибухнула атомна бомба (показа­ти вибух атомної бомби). Внутрішня Енергія, вийшовши з-під контролю, зробила свою «чорну справу». У результаті вибуху (написати на плакаті): 78150 — загинули; 13983 — пропали без вісти; 9428 — тяжкопоранені; 27997 — легкопоранені. Але й донині в Японії люди помирають від страшної променевої хвороби.

• 26 квітня 1986 року, о 1 годині 23 хвилини, 58 се­кунд пролунав потужний удар, схожий на звук, що виникає під час подолання звукового бар'єру реак­тивним винищувачем. Яскравим полум'ям освітило небосхил. Полум'я сягнуло висоти 170 метрів. Це вибухнув атомний реактор Чорнобильської АЕС. З-під контролю вийшла Внутрішня Енергія .

Чорнобиль і Хіросіма. Прокляття ядерного століття. Століття, коли випущена з-під контролю атомна енергія, бездушно знищує все живе.

Суддя. Внутрішня Енергіє, Вам зрозуміле висунуте обвинувачення?

Внутрішня Енергія. Висунуте обвинувачення зрозуміле, повністю визнаю свою провину. Хочу дати суду необхідні показання.

 

Судовий секретар. Викликається головний обви­нувач — Природа.

Суддя. Присягніть суду на священній книзі, фізиці, усім учням 8 класу говорити тільки правду і нічого, крім правди.

Природа (кладе руку на підручник з фізики й промовляє). Присягаюсь говорити правду й нічого, крім правди.

Суддя. Ваше ім'я? 

Природа. Природа.  

Суддя. Прізвище?

Природа. Матеріальна.

Суддя. Вік?

Природа. Завжди була й буду.

Суддя. Характер?

Природа. Мінлива, безперервно змінююсь.

С у д д я. Вам слово, пані Природо.

Природа. Я, Природа, звинувачую Внутрішню Енергію в тих злочинах, які вона скоїла. Коли 27 квітня радіоактив­на хмара пройшла над молодим сосновим лісом, укривши його радіоактивним попелом, він назавжди став рудим лісом, смертельно небезпечним для всього живого.

Судовий секретар. Для надання показань викли­кається свідок Земля.

Суддя. Прошу присягнути.

Земля. Присягаюсь говорити правду і нічого, крім
правди.

Суддя. Ваше ім’я?

Земля. Земля.

Суддя. Прізвище?

Земля.Планета.

Суддя. Вік?

Земля.Безмежний.

Суддя. Форма?

Земля.Кругле тіло діаметром близько 12750 км.

Суддя. Вам слово, пані  Земля.

Земля. Я свідок тих страждань, які сама витерпіла. З вини Внутрішньої Енергії я стала раптом непотрібною та навіть небезпечною для життя. А я ж приносила людям тільки радість. Мене зрізали пластами, викорчовували й навіть хоронили. Але й там, глибоко-глибоко, я несу в собі небезпеку.

 

Судовий секретар. На суд викликається свідок місто Хіросіма. (Свідок присягає.)

С у д д я. Ваше ім'я?

Хіросіма. Хіросіма.

Суддя. Прізвище?

Хіросіма. Місто.

Суддя. Місце проживання?

Хіросіма. Японія.

Суддя. Вам слово, пані Хіросімо.

Хіросіма. Ранком 6 серпня 1945 року тисячі моїх мешканців поспішали на роботу, перед продовольчими крамницями вишикувались черги. Вулиці рясно людніли. Засліплюючий зеленуватий спалах, хвилина гарячого вітру — і наступної миті все палає.  Під уламками  лежать збентежені люди, у вогні горять жінки та діти, гине все живе. Секунда — і з людей звалюється обгорілий одяг, надуваються руки, обличчя, груди. Лопаються багряні пухирі, шкіра сповзає на землю. Це спогади. З піднятими руками люди рухаються юрбою, самі не знаючи куди, шукають допомоги, але ніхто не може їм допомогти. Збожеволілі, обгорілі люди юрмились — виходу не було. Ні з чим не порівняна, трагічна картина. Люди втрачали людську подобу. На скалічених людей полились чорні потоки дощу. Потім вітер приніс задушливий сморід. І донині в Японії люди помирають від страшної проме­невої хвороби. Тисячі японців померли від цієї хвороби, є багато тих, хто назавжди залишився інвалідом, жертвою радіоактивного випромінювання, що завжди виникає після вибуху.

C:\Documents and Settings\Artemius\Рабочий стол\DCIM\100MEDIA\PIC_5029.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Судовий секретар. Для дачі показань викликається свідок — місто Прип'ять.

С у д д я. Ваше ім'я?

Прип'ять. Прип'ять.

С у д д я. Прізвище?

Прип'ять. Місто.

Суддя. Населення?

П р и п' я т ь. 50 тисяч.

Суддя. Рік народження?

Прип'ять. 1970.

С у д д я. Вам слово.

Прип'ять. Я- Прип'ять, місто атомних енергетиків. Містечко тихе, приємне для життя й надзвичайно чисте. Від перехожих часто можна було почути: «Яке чудове місто Прип'ять!». Це був райський куточок життя на Землі. І ось, з вини підсудної, 27 квітня 1986 року були евакуйовані всі жителі. Трагічним було розставання людей з домашніми тваринами: кішками та собаками. Кішки, витягнувши хвіст трубою, зазирали людям у очі, . нявчали. Собаки різних порід вили, прориваючись до автобусів. Але брати їх з собою було не можна, тому що їхнє хутро, як і волосся людей, було радіоактивним. Я перетворилося на місто-привид.

 

Судовий секретар. Слово надається адвокату.

Адвокат. Вельмишановні судді! Щойно Ви заслухали свідків Природи й найтяжчі звинувачення на адресу моєї підзахисної. Вони говорили виключно про її «чорні справи». Але перед вами на лаві підсудних сидить вели­ка трудівниця. Я прошу, Ваша Честе, заслухати свідків захисту.

Суддя. Є заперечення у прокурора?

Прокурор. Ні, немає.

Судовий секретар. Для дачі показань до суду за­прошується свідок захисту Сонце.

Суддя. Ваше ім'я?

Сонце. Сонце.

Суддя. Прізвище?

Сонце. Зоря. Відстань між мною та Землею 150 000 000 км. Температура на поверхні - 6000 9С, а всередині — 15 000 000 °С. Розжарене небесне тіло — зоря.

Суддя. Вам слово, пані Зоря.

Сонце. Я - Сонце. Моя потужність — 3,86 .1026 Вт Із цього величезного потоку енергії випромінювання лише міліардні частинки досягають Землі. На Землю щосе­кундно спрямовується 2,1 .1018 Дж. Це вона — підсудна. Внутрішня Енергія є джерелом світла та тепла. І все живе на Землі своїм життям зобов'язане їй. Тому, якщо померкну я, Землю окутає темінь і все живе загине від холоду.

C:\Documents and Settings\Artemius\Рабочий стол\DCIM\100MEDIA\PIC_5035.JPGСудовий секретар.

 До суду викликається

Теплова Машина.

Суддя. Ваше ім'я?

Машина. Машина.

Суддя. Прізвище?

Машина. Теплова.

Суддя. Ваші батьки?

Машина. Черепанови.

Суддя. Вам слово.

Машина. Я хочу засвідчити, що підсудна Внутрішня Енергія, знаходячись у паливі, виконує роботу. Це її серце б'ється в паровій машині, двигуні внутрішнього згоряння, паровій та газовій турбіні, реактивному дви­гуні, атомному реакторі (демонструє все на плакатах). Яка ж вона трудівниця, вона приводить у рух літаки, автомобілі, трактори, тепловози, ракети, космічні кораблі. Турбіни та ядерні реактори працюють на електростанціях і кораблях (усе демонструється на плакатах).

Суддя. Підсудна, Внутрішня Енергіє, чи згодні Ви з показаннями свідків та потерпілих?

Внутрішня Енергія. З показаннями потерпілих згодна. Заперечень не маю. Провину свою повністю визнаю. Каюсь у скоєному та хочу завірити панів суд­дів, що все зло не є навмисним, воно закладене в моїй сутності.

Суддя. Судове слідство завершено. Слово надається прокурору.

 

Прокурор. Шановні судді, я вважаю, що злочини, які скоїла Внутрішня Енергія проти Хіросіми та Чорнобиля можна класифікувати як тяжкі. Винність підсудної до­ведено. Але під час винесення вироку прошу прийняти до уваги пом'якшуючі обставини — щиросердне каяття підсудної, а також добрі справи, зроблені для процвітання Природи. На підставі вищезазначеного та враховуючи особистість C:\Documents and Settings\Artemius\Рабочий стол\DCIM\100MEDIA\PIC_5016.JPGпідсудної, ступінь небезпеки скоєного зло­чину та усіх перелічених обставин, прошу призначити міру покарання за статтею 140 Карного кодексу України у вигляді позбавлення волі.

Адвокат (звертаючись до судді). Прошу слова, Ваша Честе.

Суддя. Слово адвокату.

Адвокат. Шановні судді, багато лиха заподіяла моя підзахисна, але вона не злий тиран, а жертва. Так-так, жертва, що опинилась у невмілих руках людства. Це воно, людство, повинно сидіти на лаві підсудних. Всю могут­ність і безсилля людини продемонстрував Чорнобиль і застеріг: не пишайся своєю могутністю, людино, не грай з нею! Тому, що ти — причина, але ти — і наслідок. Ти, людино, знаючи нестримний характер моєї підзахисної, повинна була зробити все, щоб не було Хіросіми та Чор­нобиля. І тому, я прошу вас, шановні судді, не поспішайте з винесенням вироку і візьміть до уваги, що обвинувач Природа показала вам характер Внутрішньої Енергії лише з одного боку і не розповіла вам про головного винуватця — людину.

 

Судовий секретар. Суд переходить до нарадчої кімнати для винесення вироку. Прошу всіх встати! (Поки виноситься вирок, звучить пісня про природу, читаються вірші).

Учень. Фізика — наука про природу. Усі відкриття в цій науці повинні здійснюватись задля людини та на благо природи, адже благо природи — це благо людини, бо людина — це частина Природи. Саме тому я хочу про­декламувати вам вірш-застереження Шефнера:

Ты, человек, любя природу,

Хоть иногда ее жалей:

В увеселительных походах

Не растопчи ее полей,

В вокзальной сутолоке века

Ты оценить ее спеши:

Она — твой давший добрый лекарь,

Она — союзница души.

Не жги ее напропалую

И не исчерпывай до дна,

И помни истину простую:

Нас много, а она одна.

Судовий секретар. Прошу всіх встати! Суд іде!

 

C:\Documents and Settings\Artemius\Рабочий стол\DCIM\100MEDIA\PIC_5005.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Суддя. Беручи до уваги показання свідків, щиросердне зізнання та каяття підсудної та з урахуванням того, що все зло було скоєно виключно з вини людини, яка знала про невтримну силу підсудної і так нею скористалася, суд виносить вирок: Внутрішню Енергію звільнити з-під арешту. Людям узяти під суворий контроль ді­яльність Внутрішньої Енергії, і тоді на Землі ніколи не повторяться Хіросіма та Чорнобиль. Судове засідання оголошується закритим.

 

C:\Documents and Settings\Artemius\Рабочий стол\DCIM\100MEDIA\PIC_5019.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заключне слово вчителя. А тепер давайте з вами підведемо підсумки сьогоднішнього уроку. Що нового узнали ви з теми «Внутрішня енергія. Проблеми екології.», а що вам було відомо до уроку? Пригадаймо найголовніше. Я буду ставити питання, а ви за правильну відповідь отримаєте зірочку. Ваші відповіді будуть фіксуватися моїм асистентом у оціночній таблиці, де вже оцінена ваша попередня робота з підготовки до уроку (складання кросвордів з теми « Внутрішня енергія. Проблеми екології», на­писання повідомлень із теми «Люди науки», оформлення робіт для виставки, участь у оформленні уроку).

  1. Основні положення МКТ? (Усі речовини складаються з молекул, молекули хаотично рухаються та взаємо­діють одна з одною).
  2. Що таке внутрішня енергія та засоби її вимірювання?
    (Внутрішня енергія це сума кінетичної енергії руху молекул і потенціальної енергії їхньої взаємодії. Вона вимірюється шляхом виконування роботи та під час теплопередачі?)
  3. Як визначити кількість теплоти, необхідної для нагрі­вання тіла?
  4. Назвати всі величини, що входять до формули, та одиниці їхнього виміру.
  5. Як визначити кількість, теплоти, необхідної для роз­плавлений тіла певної маси? (Q = λm)
  1.   Як визначити кількість теплоти, необхідної для ви­паровування тіла? (Q = rт)
  2.   Що таке теплова Машина? (Теплова машина — це машина, що перетворює внутрішню енергію на ме­ханічну роботу.)
  3.   З яких основних частин складається теплова машина? (Нагрівача, робочого тіла та холодильника.)
  4.   Як визначити ККД теплової машини? Чи може ККД дорівнювати 100% (ή= .100%)

  1.   Назвіть незворотні процеси в природі. (Неможна пе­редати тепло від більш холодного тіла більш гарячому тілу без будь-яких змін у зовнішньому середовищі.)

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Грмн Ліза
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мосийчук Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бондарчук Антон
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Олег Іванів
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
docx
Додано
4 лютого 2018
Переглядів
749
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку