Встановлення та налагоджування прикладного програмного забезпечення

Про матеріал
Прикладне програмне забезпечення (англ. application software), також прикладна програма, прикладне ПЗ, застосовна програма — частина програмного забезпечення, що потребує безпосередньої взаємодії та забезпечує користувачеві розв'язання певної задачі.
Перегляд файлу

C:\Users\Вікторія\Desktop\images.jpg

 

 

 

 

 

 

Урок виробничого навчання з теми:

«Встановлення та налагоджування прикладного програмного забезпечення»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЛАН УРОКУ

МОДУЛЬ ООІ та ПЗ -1.1. НАЛАГОДЖЕННЯ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ТА ПЕРИФЕРІЙНОГО ОБЛАДНАННЯ

 

ТЕМА УРОКУ: Встановлення та налагоджування прикладного програмного забезпечення

 Мета:  

  •                      навчальна:  навчити здобувачів освіти розвивати професійні навички при встановленні та налагодженні програмного забеспечення;
  •                      виховна: виховувати уважність, самостійність, навички самоконтролю і самоаналізу, любов до майбутньої професії, інформаційну культуру;
  •                      розвиваюча: навички самостійного пошуку і аналізу інформації, логічне мислення, пізнавальний інтерес, ініціативу, культуру мовлення, чіткість і точність думки.

Тип уроку: комбінований.

Матеріально-технічне забезпечення: ПК, телевізор, презентація.

 

ХІД  УРОКУ:

І. Організаційний момент. 

      Організаційна частина5 хв.

  •                      Привітання.
  •                      Перевірка присутності здобувачів освіти на уроці
  •                      Перевірка готовності до уроку

 

ІІ. Вступний Інструктаж – 50 хв.

  •                      Повідомлення здобувачам освіти теми та мети уроку.
  •                      Опитування здобувачів освіти попереднього матеріалу раніше вивченої теми.
  •                      Вивчення нової теми за планом уроку.
  •                      Закріплення нової теми.
  •                      Інструктаж з охорони праці перед початком роботи.

 

ІІІ. Поточний інструктаж – 270 хв.

  •                      Перевірка організації робочих місць.
  •                      Робота здобувачів освіти з ПК.
  •                      Надання допомоги невстигаючим здобувачам освіти.
  •                      Перевірка вірності виконаних вправ.
  •                      Надання консультацій здобувачам освіти, у яких виявлені помилки.
  1. Заключний інструктаж – 35 хв.
    •                      Підведення підсумків роботи за урок:
    •                      Аналіз допущених помилок та недопущення їх в подальшій роботі;
    •                      Відзначення успішних робіт здобувачів освіти; - Оголошення оцінок за виконане завдання.
    •                      Домашнє завдання: вивчити з конспекту нові      

записи і терміни даної теми.

 

  1. Пояснення нового матеріалу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План:

  1. Прикладне програмне забезпечення
  2. Встановлення
  3. Налагодження


           Прикладне програмне забезпечення (англ. application software), також прикладна програма, прикладне ПЗ, застосовна програма — частина програмного забезпечення, що потребує безпосередньої взаємодії та забезпечує користувачеві розв'язання певної задачі.

Також, прикладне програмне забезпечення — це програми, що призначені для реалізації конкретних задач опрацювання даних, які користувач розв’язує в ході своєї діяльності. Їх поділяють на прикладні програми загального і спеціального призначення.

До прикладних програм загального призначення відносять програми, які можуть застосовуватися в різних галузях людської діяльності для опрацювання текстів, малюнків, баз даних, електронних таблиць, ствоо рення презентацій тощо.

Прикладні програми спеціального призначення використовуються для реалізації завдань опрацювання даних у певній галузі діяльності, на конкретному підприємстві, в організації, фірмі або їх підрозділі. До такого типу програм відносять програми для створення відеоефектів при виробництві кінофільмів, креслень машин і механізмів у конструк торських і проектних бюро, діагностування захворювань у медичних закладах, створення шкільного розкладу уроків тощо.

До прикладних програм загального призначення належать:

ПП загального призначення- це універсальні програмні засоби, призначені для автоматизації розробки й експлуатації функціональних задач користування та ІС у цілому. До них належать:

     Текстові редактори. Основними функціями є введення та редагування текстових даних. Для операцій вводу, виводу та збереження даних текстові редактори використовують системне програмне забезпечення. З цього класу прикладних програм починають знайомство з програмним забезпеченням і на ньому набувають перші навички роботи з комп'ютером.

     Текстові процесори. Дозволяють форматувати, тобто оформлювати текст. Основними засобами текстових процесорів є засоби забезпечення взаємодії тексту, графіки, таблиць та інших об'єктів, що складають готовий документ, а також засоби автоматизації процесів редагування та форматування. Сучасний стиль роботи з документами має два підходи: робота з паперовими документами та робота з електронними документами. Прийоми та методи форматування таких документів різняться між собою, але текстові процесори спроможні ефективно опрацьовувати обидва види документів.

     Графічні редактори. Широкий клас програм, що призначені для створення та обробки графічних зображень. Розрізняють три категорії:

- растрові редактори;

- векторні редактори;

- 3D редактори (тривимірна графіка).

     У растрових редакторах графічний об'єкт, представлений у вигляді комбінації точок (растрів), що мають свою яскравість та колір. Такий підхід ефективний, коли графічне зображення має багато кольорів і інформація про колір елементів набагато важливіша за інформацію про їх форму. Це характерно для фотографічних та поліграфічних зображень. Застосовують для обробки зображень, створення фотоефектів і художніх композицій.

     Векторні редактори відрізняються способом представлення даних про зображення. Об'єктом є не точка, а лінія. Кожна лінія розглядається, як математична крива ІІІ порядку і представлена формулою. Таке представлення компактніше за растрове, дані займають менше місця, побудова об'єкта супроводжується підрахунком параметрів кривої у координати екранного зображення, і відповідно, потребує більш продуктивних обчислювальних систем. Широко застосовуються у рекламі, оформленні обкладинок поліграфічних видань.

     Редактори тривимірної графіки. Використовують для створення об'ємних композицій. Мають дві особливості: дозволяють керувати властивостями поверхні в залежності від властивостей освітлення, а також дозволяють створювати об'ємну анімацію.

     Системи управління базами даних (СУБД). Базою даних називають великі масиви даних організовані у табличні структури. Основні функції СУБД:

- створення пустої структури бази даних;

- наявність засобів її заповнення або імпорту даних із таблиць іншої бази;

- можливість доступу до даних, наявність засобів пошуку й фільтрації.

У зв'язку з поширенням мережевих технологій, від сучасних СУБД вимагається можливість роботи з віддаленими й розподіленими ресурсами, що знаходяться на серверах Інтернету.

     Електронні таблиці. Надають комплексні засоби для збереження різних типів даних та їх обробки. Основний акцент зміщений на перетворення даних, наданий широкий спектр методів для роботи з числовими даними. Основна особливість електронних таблиць полягає у автоматичній зміні вмісту всіх комірок при зміні відношень, заданих математичними або логічними формулами. Широке застосування знаходять у бухгалтерському обліку, аналізі фінансових та торгівельних ринків, засобах обробки результатів експериментів, тобто у автоматизації регулярно повторюваних обчислень великих об'ємів числових даних.

     Настільні видавничі системи. Автоматизують процес верстання поліграфічних видань. Займає проміжний стан між текстовими процесами та САПР. Видавничі системи відрізняються розширеними засобами управління взаємодії тексту з параметрами сторінки і графічними об'єктами, але мають слабші можливості по автоматизації вводу та редагування тексту. Їх доцільно застосовувати до документів, що попередньо оброблені у текстових процесорах та графічних редакторах.

     Експертні системи. Призначені для аналізу даних, що містяться у базах знань і видачі результатів, при запиті користувача. Такі системи використовуються, коли для прийняття рішення потрібні широкі спеціальні знання. Використовуються у медицині, фармакології, хімії, юриспруденції. З використанням експертних систем пов'язана область науки, що зветься інженерією знань. Інженери знань - це фахівці, які є проміжною ланкою між розробниками експертних систем (програмістами) та провідними фахівцями у конкретних областях науки й техніки (експертами).

     Інтегровані системи діловодства. Засоби для автоматизації робочого місця керівника. Зокрема, це функції створення, редагування і форматування документів, централізація функцій електронної пошти, факсимільного та телефонного зв'язку, диспетчеризація та моніторинг документообігу підприємства, координація дій підрозділів, оптимізація адміністративно-господарської діяльності й поставка оперативної та довідкової інформації.

     Системи відеомонтажа. Призначені для цифрової обробки відеоматеріалів, монтажу, створення відеоефектів, виправлення дефектів, додавання звуку, титрів та субтитрів. Окремі категорії представляють навчальні, довідкові та розважальні системи й програми. Характерною особливістю є підвищені вимоги до мультимедійної складової.

     Системи автоматизованого перекладу. Розрізняють електронні словники та програми перекладу мови. Електронні словники - це засоби для перекладу окремих слів у документі. Потрібні для професійних перекладачів, які самостійно перекладають текст. Програми автоматичного перекладу отримують текст на одній мові і видають текст на іншій, тобто автоматизують переклад. При автоматизованому перекладі неможливо отримати якісний вихідний текст, оскільки все зводиться до перекладу окремих лексичних одиниць. Але, для технічного тексту, цей бар'єр знижений. Програми автоматичного перекладу доцільно використовувати:

- при абсолютному незнанні іноземної мови;

- при необхідності швидкого ознайомлення з документом;

- для перекладу на іноземну мову;

- для створення чернетки, що потім буде підправлено повноцінним перекладом.

Методо-орієнтовані ППП

      Методо-орієнтовані ППП відрізняються тим, що в їх алгоритмічній основі реалізований певний економіко-математичний метод розвязання задачі. До них належать такі ППП:

  •      математичного програмування (лінійного, динамічного, статистичного й ін.);
  •      мережевого планування й управління;
  •      теорії масового обслуговування;
  •      математичної статистики й ін.

 

До прикладних програм спеціального призначення належать:

 

  •      системи ведення бухгалтерського обліку (1С-бух-галтерія та ін.);

 

  •      правові БД (Лига, Право);

 

  •      експертні системи (OpenCyc, WolframAlpha та ін.);

 

  •      системи автоматизованого проектування (AutoCAD, Mathcad тощо) та інші.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу

 

Контрольні запитання:

  1. Наведіть приклади прикладного программного забезпечення.

2.  Що забезпечують прикладні програми?

3.  Опишіть інсталяцію та деінсталяцію програмного забезпечення

 

docx
Додано
19 вересня
Переглядів
96
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку