ВСТУП ДО ІСТОРІЇ УКРАЇНИ КІНЦЯ XVIII—XIX ст.

Про матеріал
У 9-му класі ви продовжите вивчення систематичного курсу історії України, ознайомитеся з подіями, процесами, явищами, які відбувалися на українських землях наприкінці XVIII — на початку XX ст. Це період нової історії України, який європейські історики називають історією модерної доби, або «довгим XIX століттям». Цей період нашої історії охопив чимало подій, але визначальним його явищем стало національне відродження українців, які перебували на той час під владою двох імперій — Російської та Австрійської (Австро-Угорської). Саме національне відродження стало змістом «українського XIX ст.».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Глосарій. Вступ до Історії України ХVІІІ-ХІХ століття

Номер слайду 2

Національне відродження - Процес усвідомлення власної окремішності народів, що немають власних національних держав.

Номер слайду 3

Нація - Спільнота людей, що має почуття єдності, засноване на усвідомленні спільної мови, культури, історії, звичаїв, а також прагнення спільного майбутнього в окремій державі.

Номер слайду 4

Індустріальне суспільство - Стадія історичного розвитку людства, якій властиве домінування промислового виробництва над аграрним, кількісне переважання міського населення над сільським, високий рівень промислового виробництва характеризується його механізацією та автоматизацією, використанням досягнень науково-технічного прогресу.

Номер слайду 5

z. Міграція - Переміщення людей пов'язане зі зміною постійного місця проживання.

Номер слайду 6

Еміграція - Вимушене або добровільне переселення людей до інших країн з економічних, політичних або релігійних причин.

Номер слайду 7

zІмміграція -В'їзд іноземців до країни на тривале або постійне проживання.

Номер слайду 8

Ринкові відносини - Відносини, що виникають між товаровиробниками й покупцями у процесі купівлі-продажу, органічний зв'язок між виробництвом і споживанням.

Номер слайду 9

Повіт -Адміністративно-територіальна одиниця, що існувала на українських землях від другої половини 16 століття до 1923 року.

Номер слайду 10

z. Губернія -Основна адміністративно-територіальна одиниця в Російській імперії.

Номер слайду 11

Генерал-губернаторство. Адміністративно-територіальна одинця в Російській імперії, до складу якої входили одна або кілька губерній.

Номер слайду 12

Коронний крайадміністративно-територіальна одиниця Австрійської імперії у 18 на початку 19 століття.

Номер слайду 13

Русифікація. Сукупність дій та заходів влади Російської імперії , спрямованих на підтримку та насадження російської мови та культури

Номер слайду 14

Асиміляція -Втрата власної мови, культури і свідомості представниками одного народу, які тривалий час перебувають у середовищі іншого народу.

pptx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку