Я гордий за свою країну!

Про матеріал
Україна . Це не просто слова . Це не назва на географічній карті . Це наша домівка , де мама і тато , де тепло і затишно. Ми народилися і живемо на такій чудовій і мальовничій землі , в нашій Славній Україні . Любов до нашої неосяжної Батьківщини починається з любові до маленької Батьківщини .
Перегляд файлу

Тема.   « Я гордий  за свою країну»

 

Мета: поглибити знання учнів про Україну; сприяти формуванню національної свідомості учнів; виховувати духовне багатство особистості, патріотизм , почуття прекрасного; розвивати зв’язне мовлення, вміння висловлювати свої думки; розвивати творчість, креативність.

 

Обладнання:  вислови про мову, вірш, ілюстрації відомих людей , ноутбук.

 

 

Хід заняття

І. Організаційна частина.

- Доброго дня, діти!

Сядьте, дітки, всі рівненько,

Усміхніться всі гарненько.

Настрій на заняття взяли,

Працювати почали.

 

- Хочу нагадати, що мене звати Ірина Володимирівна і сьогодні я проведу у вас виховне заняття.

ІІ. Основна частина.

1.Сократівська бесіда

-  Діти, у якій країні ми живемо? (Україна).

 -Що є для кожного з вас Україна? (  моя Батьківщина ,країна де я народилася)

  Сьогодні ми будемо говорити про найдорожче, що є у кожного з нас – про Батьківщину, нашу Україну.

Може, десь земля є краща  й вища,

а над нею – небо золоте,

та мені найкраща та, де вишня,

та, де вишня мамина цвіте

 Україна . Це не просто слова . Це не назва на географічній карті . Це наша домівка  , де мама і тато  , де тепло і затишно.  Ми  народилися  і живемо  на такій чудовій і мальовничій  землі  , в нашій Славній Україні .  Любов  до нашої неосяжної  Батьківщини  починається з любові  до маленької Батьківщини   .

-А зараз уважно послухайте дуже цікаву легенду  , як  Бог  створював українські землі.

Колись давно Бог створив народи і кожному наділив землю. Наші ж предки кинулися пізніше, але землі їм уже не дісталось. От вони й прийшли до Бога, а він у цей час моливсь, і вони не сміли йому щось сказати. Стали чекати. По якійсь хвилі Бог обернувся, сказавши, що вони чемні діти, хороші. Дізнавшись, чого прийшли до нього, запропонував їм чорну землю. «Ні, — відповіли наші предки, — там уже живуть німці, французи, іспанці, італійці». «Ну, тоді я вам дам землю ту, що залишив для раю, там є все: річки, озера, ліси, пустелі. Але пам’ятайте, якщо будете її берегти, то вона буде ваша, а ні — то ворога».
Пішли наші предки на ту землю, оселились і живуть донині. А країну свою назвали Україною.

-З яким проханням український народ звернувся до Бога?

-А що Бог відповів людям на їхнє прохання?

-На долю нашого народу  випало багато  героїчного і водночас  трагічного. Здавна земля  наша була  ласким  куснем  для сусідів . Адже таких родючих  земель як в нас на Україні немає в цілому світі. Як ніякий  інший народ   , українці заплатили  за своє право  на волю  мільйонам  життів своїх синів і дочок

 

1. Метод  « Незакінчених тез».

- Діточки , а зараз я прочитаю вам речення  , а вам потрібно його закінчити.

Україна – це … (Батьківщина, Вітчизна, держава, країна, рідна сторона, батьківська земля)

Україна (яка?) … (найдорожча, наймиліша, найчарівніша, найсвітліша, найрідніша…)

Наша держава (яка?) … (суверенна, демократична, незалежна, правова, соборна, вільна, європейська…)

У рідному краї дорогі для мене (хто? або що?) … (батьки, брати, сестри, друзі, стежка, батьківська хата, колискова, школа, мова …)

 

2. Відомі славетні  українці

- А зараз  ми з вами поговоримо  і пригадаємо відомих людей України .

- Діти чи знаєте ви людей які прославили нашу Україну на весь світ?

Баюл Оксана Сергіївна народилася 16 листопада 1977 у місті Дніпропетровськ -українська фігуристка. Перша олімпійська чемпіонка  незалежної України.  Вона   зайняла перше місце і завоювала золоту медаль для України за фігурне катання.

Тарас Шевченко класик української літератури, національна гордість українського народу.Народився в сім'ї селянина-кріпака в с. Моринцях на Черкащині.  Він є автором понад тисячі мистецьких творів.
Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлено пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім'ям в Україні названо навчальні заклади, театри, площі, вулиці, 

Катерина Білокур живописець ,  читати, писати і малювати навчилась самотужки. Нею написані такі картини: «Квіти увечорі»,
«Жоржини», «Рожі і троянди», «Осінь». 1954 року в Парижі на міжнародній виставці демонструються її картини «Цар-колос», «Берізка» і «Колгоспне поле», які високо оцінив Пабло Пікассо. 1956 року їй присвоєно звання народного художника України. Коли 1954 року всесвітньо відомий маестро Пабло Пікассо побачив на міжнародній виставці в Парижі картини Катерини Білокур, кажуть, що він довго стояв біля них, мов загіпнотизований, а потім назвав її геніальною. І додав: «Якби в нас була такого рівня художниця, ми змусили б світ заговорити про неї». 
Через два роки Катерині Білокур було присвоєно звання народного художника України. Її ім’я стало знане в республіці й поза її межами,

Андрій Шевченко - Головний тренер збірної України з футболу. Володар золотого м'яча-2004, багаторазовий чемпіон та володар кубків України, Італії, Англії, володар кубка Ліги чемпіонів, найкращий бомбардир чемпіонатів України та Італії.

Володимир Івасюк (1949-1979) — український композитор і поет. Герой України . Один із основоположників української естрадної музики . Автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. Професійний медик, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні.

 Кличко Віталій— український боксер, Чемпіон світу з боксу у важкій ваговій категорії .Срібний призер Чемпіонату світу з боксу. Чемпіон I Всесвітніх ігор військовослужбовців у важкій ваговій категорії  

 Ігор Сікорський народився майбутній геній у Києві. Перше світове визнання він здобув у 24 роки — його літак «Ілля Муромець» став рекордсменом у вантажопідйомності. Його гелікоптери використовували Збройні сили США. Соломія Крушельницька.Оперною дівою захоплювався увесь світ. Соломія  співала твори вісьмома мовами. Аби слухачі знали, звідки вона родом, після концертів співачка часто знайомила публіку з українськими піснями.

Бубка Сергій   легкоатлет, багаторазовий чемпіон та рекордсмен світу, Європи, Олімпійських ігор .Народився  в  Луганську. З десяти років почав займатися легкою атлетикою. На чемпіонаті світу з легкої атлетики в 1983 р. завоював золоту медаль  йому надано звання заслуженого майстра спорту. Бубка — шестикратний чемпіон світу. Йому належать фантастичні світові рекорди.

Джамала  переможниця Євробачення 2016.

 

3. Складання віршика Буріме

- А тепер настав час  усім нам  разом бути поетами .

- Діточки  ,   зараз вам потрібно скласти вірш  , який має складатися із таких слів « Україна , дім , калина». Подивіться уважно на дошку ви бачите тільки  останні слова із вірша , а вам потрібно добрати такі слова на початок  ,  щоб вийшов римований вірш , ось наприклад :

Моя Україна ,

Мій рідний дім

Де цвіте червона калина.

-А пізніше нам потрібно  буде обрати переможця.

 

4.Вправа «Я вам розкажу»

- Діточки , уявіть, що ви познайомилися в соціальних мережах з однолітком, який проживає в іншій країні.  Щоб ви йому розказали про Україну,  і в які цікаві міста ви б порадили йому поїхати.

 

5. Прослуховування  пісні « Україна – це ти!»

-Діточки , а зараз ми з вами прослухаємо пісню  « Україна-це ти!»  у виконанні Тіни Кароль.

-Хто уважно слухав і скаже  про що пісенька?

-Які емоції у вас викликала ця пісня?

 

 

6. Фізкультхвилинка

Працювати перестали

І тепер всі дружно встали.

Будемо відпочивати,

Нумо, вправу починати!

Руки вгору, руки вниз

І легесенько пригнись.

Покрутились, повертілись,

На хвилинку зупинились.

Пострибали, пострибали,

Раз — присіли, другий — встали.

Всі за парти посідали.

 

7. Перегляд та аналіз  відеоролика.

-Діточки , а зараз ми з вами переглянемо відеоролик про Україну і її чарівні місця.

-Діти , що ви побачили на відео?

-А що ви зрозуміли  переглянувши це відео?

 

8. Творче завдання

Під кінець нашого заняття я пропоную вам написати  листа  в майбутнє. Для цього на листочках, які я для вас приготувала, напишіть, що б ви хотіли змінити у нашій державі. ( Владу )

 

ІІІ. Заключна чатина

 1.Інтерактивна вправа «Мікрофон»

Діти, прошу вас подумати і доповнити речення:

Думаю, що мій рідний край у майбутньому буде… .

Для того, щоб мій край став кращим,  потрібно… .

Хоч ми іще малі, але для процвітання нашого краю ми можемо… .

 

Пам’ятайте, діти, ви – майбутнє України. Україна – це ви! То ж своїми знаннями, працею,  своїми досягненнями прославляйте її.

 

docx
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
545
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку