Тип уроку: Бінарний урок з перевірки знань з теми: «Технологія приготування тіста для виробництва хлібобулочних та борошняно-кондитерських виробів, оброблення дріжджового тіста» з використанням ігрових елементів, рішенням проблемних ситуацій, та робота у командах за допомогою англійської мови.
Мета уроку: Освітня: - Закріпити та систематизувати теоретичні знання з приготування дріжджового тіста та його оброблення; Розвиваюча: - Зумовлювати розвиток самостійного мислення, вміння аналізувати, виділяти головне при роботі із довідковою літературою при вирішенні проблем у конкретних виробничих ситуаціях, розвивати та збагачувати словниковий запас учнів шляхом пояснення нових понять в термінів, як на рідній мові так і на англійській; Виховна – зумовлювати точність виконання технологічного процесу приготування тіста, виховання культури праці, бережного відношення до продуктів, раціонального їх використання. Розвивати уміння психологічної саморегуляції у виробничому колективі, толерантне відношення з товаришами в групі, риси взаємодопомоги, взаєморозуміння, навички командної роботи.
Міжпредметні зв’язки з використанням іноземної (англійської): Технологія хлібопекарського виробництва - приготування дріжджового тіста для виробництва хлібобулочних та борошняно-кондитерських виробів. Оброблення дріжджового тіста. Сировина і матеріали – Характеристика сировини. Устаткування хлібопекарського виробництва – Просіювачі борошна, тістомісильні машини. Охорона праці: Безпечні умови праці при приготуванні тіста та його обробленні. Матеріально-технічна база та навчально-методичне забезпечення заняття:
Мотивація : Сьогодні ми проводимо урок – гру по закріпленню теми: «Технологія приготування тіста дріжджового і способи його обробки при ручному приготуванні і обробленні його». У нас в гостях представники BREAD INTERNATIONAL company: президент компанії місіс Вайт та менеджери з виробництва мистер БЕККЕР, мисс Фанні для відбору кращих учнів на роботу (стажування) у пекарнях компанії BREAD INTERNATIONAL в Англії. На нашому уроці будуть звучати дві мови: наша рідна – українська мова і іноземна – англійська, тому що всім нам необхідно знати їх: для спілкування з іншими народами Європи, Америки для професійного зростання, опанування секретами нашої майбутньої професії «Кухар-пекар»
Як пахне хліб? Ви знаєте, як пахне хліб? Диханням косарів, вогнем гарячих діб, Трудом і творчістю, людським гарячим потом, Він пахне солодко, як пахнуть меду соти. Хліб завжди був мірилом життя і культури. Будь-якій обряд і нині не обходиться без хліба: народжується дитина — йдуть з хлібом, виряджають сина в дорогу — мати дає хліб, дорогих гостей стрічають хлібом-сіллю. Молодих вітають весільним короваєм — символом добробуту й щастя. Ідучи на поминки, люди теж несуть хліб. Хліб у народі завжди берегли, цінували, ставились до нього як до святині.
Перевірка домашнього завдання Що може бути смачнішим ніж хліб з його хрусткою скоринкою, ніжним смачним м’якушем. Хліб - найбільше багатство. Його наявність на столі – ознака достатку і благополуччя в родині. Українці цінують і поважають хліб – основний продукт харчування нашого народу. Вам було дано домашнє завдання – підготувати прислів’я та приказки про хліб. То як ви підготували? Команди- учасники: 1 команда «Печенька» «Cookies» 2 команда «Рум’яний Пекар» «ROSY Baker» 3 команда «Королівський Пекар» «King Baker» 4 команда «Пірожуля» «Small Pie» (за відповідь кожна команда отримує фішку)
Мука - Flour, цукор- sugar маргарин - margarine меланж- egg сіль- salt дріжджі- yeast вода - water ванілін - vanilla молоко - milk випікання хліба – baking of bread, замішування опари - kneading the leavened dough, бродіння тіста - fermenting the dough, замішування тіста - kneading the dough підготовка до виробництва - preparing to the baking process
White bread [(h)wait bred] – білий хліб Rye bread [rai bred] – житній хліб Wheat bread [(h)wi:t bred] – пшеничний хліб Whole grain bread [həul grein bred] – цільнозерновий хліб Pretzel [pretsl] – крендель Pita bread [pita bred] – пшта French bread (baguette)– французька булка (багет) Hamburger bun [hжmbəːgər bʌn] – булка для гамбургера Hot dog bun [hɔt dɔg bʌn] – булка для хот-дога Bagel [beɪgl] – рогалик, бублик Roll [rəul] – кругла булочка Bread sticks [bred stɪks] – хлібні палички Crisp bread [krɪsp bred] – хрусткі хлібці Tortilla [tɔːˈtiːə] – тортилья (мексиканська коржик з кукурудзяного або пшеничного борошна зі спеціями)
1. Складання схеми приготування тіста опарного і безопарного у стенда «Перевір себе» за технологічною цепочкою. 2. «Check up yourselves» - Write the process in the right order: kneading the dough, baking of bread kneading the leavened dough, fermenting the dough, preparing to the baking process
Рішення проблемних ситуацій: На столі розкладені натуральні браковані зразки виробів з дріжджового тіста, учні повинні визначити причину браку і як треба було зробити, щоб уникнути браку: Поверхня виробів тріщинами. Чому? Вироби без виразного малюнку. Чому? Вироби мають «притиски». Чому? Вироби мають «закал», липкий м’якуш. Чому?