«Як підготувати учнів до успішного проходження ЗНО з англійської мови»

Про матеріал
Якщо вас цікавить питання, «Як підготувати учнів до успішного проходження ЗНО з англійської мови», тоді ця розробка саме для вас. В ній подана детальна інформація, як проходить ЗНО з англійської, які особливості завдань, як самостійно покращити знання, наведені сайти, за якими можна готуватися до аудіювання та багато інших корисних порад.
Перегляд файлу

 «Як підготувати учнів до успішного проходження ЗНО з англійської мови»

Кожна людина може опанувати англійську мову, головне – мати бажання й чітко поставити перед собою ціль, сформулювати її. Наприклад: вивчу розмовну англійську до рівня Intermediate, щоб впевнено почуватися під час подорожей. Або: вивчу ділову англійську для листування з іноземними партнерами.

Якогось особливого таланту до мов мати не треба, знадобляться лише старання та мотивація. Проте, дехто з лінгвістів стверджують, що швидше вивчають мови люди з фонетичними здібностями. Вони можуть легко сприймати на слух іншу мову й відтворювати її.

Останнім часом інтерес до вивчення іноземної, а саме англійської мови, дещо збільшився через можливість подорожувати по всьому світу, сьогодення пропонує розширення ділових зв’язків, розвитку торгівлі. А для тих, хто користується Інтернетом і комп’ютером, знання англійської просто необхідне. Тому кількість випускників, які обирають англійську для проходження ЗНО, значно збільшується. Тож, зупинюся на особливостях успішної підготовки до ЗНО з англійської мови. 

ЩО ТАКЕ ЗНО З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

Це випробування для перевірки знань з іноземної мови, яке вміщує 59 завдань різних форм. 

На виконання тесту учню відведено 150 хвилин. 

За цей час він повинен виконати чотири блоки завдань з тестового зошита:

"Розуміння мови на слух (аудіювання)" (16 завдань)

"Читання" (22)

"Використання мови" (20) 

"Письмо" (одне завдання)

В цих частинах представлені завдання таких типів:

з вибором однієї правильної відповіді;

на визначення правильності/неправильності твердження;

на встановлення відповідності;

на заповнення пропусків у тексті;

завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю.

Кожне з них оцінюється за відповідними критеріями, проте найбільше балів учень може отримати за виконання четвертого блоку – 14 балів. 

Під час проходження тесту абітурієнти отримають зошити із завданнями, бланки для позначення відповідей та чернетки. 

Завдання складаються з рівня В1 та В2 – для диференціації тих, хто обрав англійську за профільний напрямок.

 

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ЗАВДАНЬ З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ?

Тест побудований на основі програми шкільного курсу. 

Тому, теоретично, учні мають базу для проходження екзамену вже після закінчення 11 класу.

Проте експерти зазначають, що під час уроків школярі не завжди повноцінно вивчають зазначені теми, тож без додаткової підготовки може бути складно.

Будь-який тест з іноземної мови перевіряє вміння використовувати влучні лексичні та граматичні конструкції в усному та писемному мовленні. Тож, певна річ, слід зосередитися на заповненні прогалин  у володінні граматикою, а також максимально наповнити свій словниковий запас.

Ознайомившись із затвердженою програмою ЗНО з англійської мови на сайті УЦОЯО бажано повторювати матеріал за принципом «від простого до складного». Принцип поступовості дуже важливий у запам’ятовуванні.

На сайті УЦОЯО ви знайдете список слів, який є лексичним мінімумом для успішного складання тесту, однак безглуздо було б намагатися механічно запам’ятати його і вважати, що на цьому ваш словниковий запас збагачено. Натомість я рекомендувала б вам якомога більше працювати з текстами – як усно, так і письмово. Читайте та слухайте автентичні тексти, аналізуйте лексичні та граматичні конструкції, осмислюйте їх, занотовуйте від руки й застосовуйте в усному мовленні.

Помилковим було б вважати, що оскільки усне мовлення в тесті ЗНО не перевіряється, його тренувати не потрібно. Навпаки – дуже навіть потрібно. Всі види мовленнєвої діяльності тісно пов’язані між собою, зокрема усне мовлення пов’язане з письмом.

 

ЯК САМОСТІЙНО ПОКРАЩИТИ РЕЗУЛЬТАТ

Якщо ви твердо вирішили підготуватися до ЗНО з англійської мови самостійно, акцентуйте увагу на проблемних моментах.

Потренуйтеся у проходженні тестів минулих років, обов’язково використовуючи таймер.

Оточіть себе англійською мовою всюди, де є можливість. Читайте та слухайте якнайбільше текстів, аналізуйте лексичні та граматичні конструкції, занотовуйте від руки незнайомі або складні для сприйняття слова, словосполучення та речення.

Слухайте аудіокниги, подкасти, музичні композиції. Дивіться в оригіналі фільми, серіали, ток-шоу або випуски новин.

Можна також залучити ґаджети: завантажити спеціальні додатки, щоб збагатити лексичний запас (MemriseFluentUQuizlet), вивчати фразові дієслова (Phrasal Nerds: Phrasal Verbs iOS та Android) чи, наприклад, тренуватись у використані різних форм неправильних дієслів (LinguaLeo).

Найголовніше, що вам необхідно під час тестування ЗНО з англійської мови, – різносторонні знання, практика у проходженні тестів і аудіюванні, а також впевненість у собі та стійкість у стресових ситуаціях.

Приходить часто запитання: який підручник може допомогти якісно підготуватись до ЗНО з англійської мови?

Відразу хочу сказати, що у випадку з іноземною мовою дуже складно підібрати саме один підручник, з яким можна підготуватись на 100% ще й усім.

Ось у чому справа: навіть якщо уявити, що два учні вивчали мову кілька років однакову кількість часу за однаковими підручниками, то рівень володіння мовою у них може бути зовсім різний. Все залежить від якості роботи, здібностей – хтось краще розуміє граматику, хтось швидко вивчає слова, а комусь вимова зовсім "не йде".

Ще одне: працюючи з текстами та завданнями ЗНО з англійської, можу сказати, що потрібен рівень не нижчий, ніж Intermediate (В1), а взагалі, щоб поцілити в зону 190+ – Advanced (С1). І такий рівень з підручником «Англійська за 30 днів» не здобудеться. Маленькій дитині скільки потрібно часу, щоб почати розмовляти реченнями? Орієнтовно 3 роки. Так і з іноземною мовою, потрібно не менше 3 років працювати, щоб мати змогу розумітись на специфічних її явищах, розрізняти значення синонімів, особливостей граматики тощо. Наголошу, що мова не йде про розмовний варіант для подорожей чи побутового спілкування. Мова про складання іспиту.

Перейдімо до підручників, які розділю на 3 групи: граматика, комплексне вивчення, підготовка до іспитів.

Пораджу кілька, а ви вибирайте за ціною та власними вподобаннями.

1. Граматика

  • Grammar in Use, автор: R. Murphy, M. Hewings, видавництво: Cambridge
  • Grammarway 3 або 4, автор: Jenny Dooley Virginia Evans, видавництво: Express Publishing
  • Oxford Practice Grammar, автор: Norman Coe, Mark Harrison, Ken Paterson (Basic) John Eastwood (Intermediate) George Yule (Advanced), видавництво: Oxford

2. Комплексне вивчення 

Це різноманітні комплекти на підвищення рівня володіння мовою, але лише за умови, що з подібними працювали раніше. Кожен  варіантів - питання смаку, комусь до вподоби один, комусь - інший. 

  • Upstream Upper Levels, автор:Virginia Evans Jenny Dooley, видавництво:Express Publishing (B2 to C2)
  • Мission 1 або 2. Ці підручники рівня В1 та В2 відповідно. Але обидва дуже потужні.
  • Solutions (Pre-Intermediate, Intermediate, Upper-Intermediate) Гарний практичний підручник.
  • ClickOn 2 (в кого рівень слабший - А2), 3 або 4 (рівні В1 та В2),, автор: Virginia Evans, Neil O'Sullivan, видавництво: ExpressPublishing  3-4. (4 – Intermediate). Цей підручник дає потужний лексичний запас.
  • Laser B1, B1+, B2. 

 

3. Підготовка до іспитів

  • Oxford Exam Excellence, видавництво: Oxford, Intermediate to Upper intermediate
  • Grammar and Vocabulary for First Certificate, автор: Prodromou, Luke. В2
  • FCE Practice Tests Plus, автор: NickKenny, автор: Lucrecia Luque-Mortimer Pearson, видавництво: Longman, B2 – багато текстів з завданнями, схожими до ЗНО.
  • Get 200! Автор: Marta Rodsinska, Lynda Edwards, Malcolm Mann, Steven Taylore-Knowles, видавництво: Macmillan, B1-B2 (Book 1 and Book 2)

 

Особливої уваги потребує тренування навичок аудіювання, яке можна здійснювати за такими сайтами:

1. esl-lab.com

зно з іноземної

Сайт з дуже змістовним підходом до тренування навички слухання.

Для кого: Beginner (ближче до Elementary) +

Всі тексти розділені за рівнями складності: «Easy», «Medium», «Difficult». У кожного міні-уроку чітка структура: підготовча робота перед слуханням, безпосереднє прослуховування тексту з можливістю читати його, а потім тестові завдання до нього. Крім того, гарно тренується граматика та лексика.

2. еslfast.com

зно з іноземної

Простий, зручний та дуже корисний сайт для розвитку навички Listening.

Для кого: Beginner (ближче до Elementary) +

В кожному розділі є тематичні підрозділи. Вибирай невеликі історії чи діалоги. 365 історій та понад 1500 діалогів. Є також можливість читати текст, слухаючи, і виконати завдання до нього, навіть кросворди. Цей сайт допоможе не лише краще розуміти мову на слух, а й розширити словниковий запас, потренувати вимову.

3. dailyesl.com

зно з іноземної

Простенький, як на перший погляд, сайт. Але дуже зрозумілий та корисний.

Для кого: Elementary+

Всі матеріали розділені на розділи повсякденної тематики: кіно, театр, спорт, у лікаря, у перукарні, робота та інші. Кожен аудіозапис містить запитання до нього, а також, що дуже цікаво, - «живі» онлайн завдання. Наприклад, знайди в інтернеті матеріал та розкажи другу, як піклуватись про такого незвичайного домашнього улюбленця, як тарантул.

4. listenaminute.com

зно з іноземної

Для кого: Pre-Intermediate +

Лише 1 хвилина! Так, кожен аудіозапис триває хвилину. А до кожного аудіозапису – велика кількість різноманітних завдань.

5. elllo.org

зно з іноземної

Для кого: Pre-Intermediate +.   Понад 1000 ауідозаписів на цікаві теми.

Вибір аудіо може здійснюватись за кількома параметрами: темою, рівнем складності, навіть за країною, про яку розповідається. Можна прослуховувати з текстом та без, опрацьовувати лексику, яку пропонують для вивчення, а також завантажити аудіофайл, якщо є така потреба. Ще одна корисна річ на сайті – тести на перевірку прослуханого чи опрацьованої лексики.

спеціальності

6. 6-minute English. BBC

зно з іноземної

Для кого: Intermediate +

Цей сайт пропонує 6-хвилинні підкасти-діалоги, в яких учасники ніби співпрацюють зі слухачем. Великий вибір тем, кожну з яких можна завантажити та прослухати. Це архів, який давно не оновлюється, але вся цінність – у великій кількості матеріалів, які там уже є.

7. ted.com

зно з іноземної

Для кого: Upper-Intermediate+

TED розшифровується як «Technology. Entertainment. Design». Це щорічна конференція, на яку запрошують різних спікерів: бізнесменів, нобелівських лауреатів, музикантів, програмістів, вундеркіндів. Тривалість кожного виступу – від 3 хвилин. В середньому – 15-20 хвилин з текстовим варіантом

 

Як готуватись до письмового завдання?

Писати і ще раз писати. З помилками чи без – по-різному буває. Але погодьтесь: важко навчитись писати, лише читаючи те, що інші написали. Тому треба брати критерії оцінювання цих завдань, спершу дуже добре з ними ознайомитись, а потім – теми завдань, шаблони та тренуватись писати своє. Як орієнтир, ось зразок, а ще інструкція - як можна перевіряти самостійно свою роботу.

На завершення додаю покликання на навчально-методичний посібник, у якому просто безцінна інформація. Публікую, тому що він виданий УЦОЯО та призначений для безкоштовного розповсюдження.

https://znoclub.com/images/2019zno/pdf/Metod_angl_2014.pdf

Зверніть увагу, що цей посібник готувався для підготовки до ЗНО 2014 року і, звісно, про аудіювання в ньому не йдеться. Однак для підготовки особливо до письмового завдання у ньому пре достатньо всього. Тому дуже раджу гарно з ним попрацювати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Остроконь Елена Николаевна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
1171
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку