Як підвищити рівень гемоглобіну?ЛЕМПП ЄЛИЗАВЕТА 10-А
Номер слайду 2
Гемоглобін – це один зі складних білків організму, основною функцією якого є транспорт кисню до всіх тканин і органів. Без кисню наш організм не може «дихати», а значить жити. Якщо організм страждає від нестачі кисню, сповільнюються всі процеси окислення та іншої життєдіяльності на клітинному рівні, і людина соматично відчуває слабкість, з’являється задишка.ef
Номер слайду 3
Якою є норма гемоглобіну?Однак практика свідчить про те, що є випадки, коли показники на нижній межі норми і нижче, але ніякої патології немає, людина себе чудово почуває і живе з такими показниками все життя. Новонароджені170-210 г / л. Діти старше 2-х років116-135 г / л. Чоловіки132-164 г / л. Жінки115-145 г / л
Номер слайду 4
Що таке анемія?Анемі́я, недокрі́в'я, малокрі́в'я (відгрец. ἀναιμία — «відсутність крові») —захворювання, пов'язане із зменшеннямкількості червоних кров'яних тілець(еритроцитів) або нижча від нормальноїкількість гемоглобіну в крові
Номер слайду 5
Види анемій. Гемолітична анемія1 Дефіцитна3 Гіпопластична4 Постгемор-рагічна2
Номер слайду 6
Причини— Порушення продукції еритроцитівкістковим мозком;— Гемоліз (руйнування) або укороченнятривалості життя еритроцитів у крові, внормі складової 4 місяці; —Хронічна кровотеча.
Номер слайду 7
Зниження працездатності;Швидка стомлюваність;Слабкість, нездужання;Задишка;Прискорений пульс;Зниження пам'яті;Розсіяна увага;Поганий апетит;Безсоння;Запаморочення. Симптоми
Номер слайду 8
Лікування і профілактика1)При залізодефіцитної анемії показаний прийом залізовміснихпрепаратів мінімум протягом чотирьох місяців, проте при необхідностітермін може зрости до шести і більше місяців;2) При гемолітичної анемії призначаються глюкокортикоїди, у важкихвипадках навіть спленектомія (операція з видалення селезінки)3)При постгеморагічної анемії спочатку необхідно видалити джерелокровотечі, якщо такий є. Якщо крововтрата гостра, знайти джерело нескладе труднощів, а от якщо вона внутрішня або хронічна, необхідноретельне дослідження пацієнт. Профілактика1)Регулярно вживати залізовмісні продукти харчування.2)Гарбуз, селера, щавель, ріпа, бруква, буряк, морква - при щоденномувживанні ці овочі стануть надійною профілактикою розвитку даногозахворювання.
Номер слайду 9
Продукти, що підвищують гемоглобін:м'ясо (яловичина, курятина, індичка);печінка (куряча, яловича, свиняча);риба;яєчні жовтки;гречка;вівсяна каша;квасоля, горох, сочевиця;морква, помідори, кукурудза;зелень та овочі зеленого кольору;чорнослив;чорна смородина;шипшина;гранат та гранатовий сік;сливовий сік;яблука, калина, суниця;мигдаль.
Номер слайду 10
Здоровий спосіб життя - запорука перемоги над анемією. Більше ходити пішки, гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом, відпочивати на природі - ці прості правила легко втілити в життя, щоб уникнути різних захворювань, викликаних низьким рівнем гемоглобіну. Не забувайте, якщо і при правильному режимі харчування та здоровий активному способі життя рівень гемоглобіну стає все нижче, необхідно терміново проконсультуватися з лікарем і почати прийом препаратів заліза. Особливо це актуально при вагітності.