Презентація "Наземні міни: загальний огляд , типи мін та способи ураження. Правила безпеки"

Про матеріал

Розміщений матеріал допоможе підвищити рівень поінформованості учнів з питання мінної безпеки, ознайомити з правила безпечної поведінки в умовах наявності мін та вибухонебезпечних предметів, алгоритмом надання домедичної допомоги в разі мінно-вибухової травми

Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАЗЕМНІ МІНИ: ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД, ТИПИ МІН ТА СПОСІБ УРАЖЕННЯ. ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ. ІНШІ ВИДИ ЗАГРОЗ. ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ НАЯВНОСТІ МІН ТА ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ. АЛГОРИТМ ДІЙ ПРИ ВИЯВЛЕННІ МІННО-ВИБУХОВОГО ПРИСТРОЮ. ТИПИ МІННО-ВИБУХОВИХ ТРАВМ ТА НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

Номер слайду 2

Наслідки від мін. Гуманітарні наслідки від мін та ВНП (смерті, травми та подальша інвалідність; блокування доступу до лікарень, водопостачання, їжі, гуманітарної допомоги; тощо). Соціально-психологічні наслідки (відчуття страху, безнадії, депресія, розбиті сім’ї, суїциди, підвищення рівня агресії та напруження у суспільстві). Економічні наслідки (зруйнована інфраструктура та дороги, втрата родючих сільськогосподарських земель; та багато іншого). Екологічні наслідки (збитки флори та фауни, довгострокові наслідки – зміни в екосистемах регіонів тощо).

Номер слайду 3

Особливості розмінування. Для того, щоб провести гуманітарне розмінування небезпечних територій та зробити їх знов придатними для повноцінного життя і ведення будь-якої діяльності людини, потрібні три речі: Великий термін часу (десятки років);  ​Великі кошти;​Кропітка та дуже небезпечна робота саперів та інших фахівців у сфері протимінної діяльності.

Номер слайду 4

Що ж робити людям всі ці роки, щоб зберегти своє життя та здоров’я?Змінити свою свідомість та поведінку, здобувши нові знання і навички.

Номер слайду 5

Золоті правила безпеки: НЕ чіпай. НЕ підходь. Телефонуй 101

Номер слайду 6

Міжнародні конвенції щодо зменшення загрози для мирного населення від мін1. Конвенция про заборону протипіхотних мін (КЗППМ) 1997 року (Конвенція про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їхнє знищення), – часто на неї посилаються як на Оттавську Конвенцію або Угоду про заборону мін.

Номер слайду 7

Конвенція про заборону протипіхотних мін (КЗППМ) 1997 рокуросійська федерація, США, Китай, Індія, Пакистан (найбільші в світі виробники протипіхотних мін) та деякі інші країни, на жаль, не приєдналися до Конвенції. 

Номер слайду 8

Конвенція ООН про конкретні види звичайної зброї (КНЗ) 1980 року. Протокол ІІ про заборону або обмеження застосування мін, мін-пасток та інших пристроїв.          Обмеження щодо використання мін:      Міни, які не можна виявити;      Міни, які не відповідають положенням щодо самоліквідації та самодезактивації;      Міни-пастки.       Стандарти щодо попереджувальних знаків

Номер слайду 9

Конвенція ООН про конкретні види звичайної зброї (КНЗ) 1980 року. Протокол ІІ про заборону або обмеження застосування мін, мін-пасток та інших пристроїв.          Обмеження щодо використання мін:      Міни, які не можна виявити;      Міни, які не відповідають положенням щодо самоліквідації та самодезактивації;      Міни-пастки.       Стандарти щодо попереджувальних знаків. Україна приєдналась до Міжнародного Протоколу щодо мін-пасток ще у 1999 році, Росія зробила це у 2005 році.

Номер слайду 10

Конвенція ООН про конкретні види звичайної зброї (КНЗ) 1980 року

Номер слайду 11

Конвенція про касетні боєприпаси  від 2008 р. Конвенція, яка забороняє будь яке використання, накопичення, виробництво та передачу касетних боєприпасів. Необхідно зазначити, що на цей час, Україна ще не підписала Конвенцію про касетні боєприпаси

Номер слайду 12

Законодавство України у сфері протимінної діяльності6 грудня 2018 року Верховною Радою був прийнятий Закон України «Про протимінну діяльність в Україні» (Закон), що був підписаний Президентом України та набрав чинності 25 січня 2019 року. Закон визначає правові та організаційні засади здійснення протимінної діяльності (ПМД) в Україні та особливості державного регулювання у цій сфері.

Номер слайду 13

МІНИМіна – це вибухонебезпечний пристрій, спрямований на виведення з ладу чи знищення людини, транспорту або будівлі від присутності, близькості або контакту з особою чи транспортним засобом.

Номер слайду 14

ВИДИ МІНЗа тактичним призначенням міни поділяються на:протипіхотні;протитранспортні. За ступенем небезпеки:такі, що знешкоджуються;такі, що не знешкоджуються. УВАГА! ВСІ МІНИ Є ВКРАЙ НЕБЕЗПЕЧНИМИ!

Номер слайду 15

Протипіхотна міна Протипіхотна міна (ППМ) – це міна, призначена для того, щоб вибухати від присутності, близькості або контакту з людиною, яка виводить з ладу, калічить або вбиває одну чи більше осіб. Невеликі за розміром. Різні за формою, кольором (зелений, коричневий, світло/темно-коричневий тощо в залежності від оточуючого середовища), матеріалом. Встановлені таким чином, щоб їх не помітили. Часто використовуються з додатковими засобами (розтяжки, дроти, мотузки з риболовними гачками, розкладеними у траві чи перекинутими через гілля дерев, що легко чіпляються за елементи одягу тощо). Не мають терміну придатності (через багато років залишаються чутливими до будь якого впливу та здатними вибухнути).

Номер слайду 16

Протипіхотна міна За характером ураження протипіхотні міни поділяються на дві групи:фугасні (основний вражаючий ефект – вибухова хвиля, яка руйнує все на своєму шляху);осколкові (ураження відбувається готовими забійними елементами та уламками корпусу міни).

Номер слайду 17

Фугасні протипіхотні міни та особливості небезпеки. Протипіхотні фугасні міни – встановлюються на ґрунт чи під ґрунт/сніг (візуально не помітні). Спрацьовують від настання на них ногою. Результат – смерть від больового шоку чи втрати крові, або руйнування нижньої частини ноги (стопи). Ураження відбувається вибуховою хвилею, часто супроводжується втратою свідомості. Крім того, висока температура вибухових газів може заподіяти значні опіки нижнім кінцівкам.

Номер слайду 18

Фугасні протипіхотні міни та особливості небезпеки. Протипіхотна фугасна міна натискної дії «ПМН-2» Особливості міни:​термін бойової роботи міни не обмежений;відноситься до категорії не знешкоджуваних (знешкоджування відбувається тільки підривом міни).

Номер слайду 19

Фугасні протипіхотні міни та особливості небезпеки. Встановлюється виключно методом дистанційного мінування на ґрунт. Доставляється до місця касетними боєприпасами, які можуть нести в собі до 320 штук в кожному. За короткий термін часу такими мінами може бути забруднена велика площа території з дуже щільним розміщенням вибухонебезпечних предметів, які невеликі за розміром (біля 12 см) та практично непомітні в густій траві. Матеріал корпусу – пластмаса, радіус ураження – 3 м. Зустріч з такою міною може коштувати людині втратою стопи, а інколи і життя. Завдяки незвичайній формі, що обумовлена аеродинамічними якостями задля розсіювання з повітря, ця маленька міна часто сприймається дітьми як іграшка, що при контакті з нею закінчується дуже плачевно.

Номер слайду 20

Осколкові протипіхотні міни та особливості небезпеки. Протипіхотна вистрибуюча осколкова міна кругового ураження «ОЗМ-72» (міна-жаба чи «злюка» – рос.) Міна спрацьовує, коли людина зачіпляється за дротяну розтяжку. Вона вистрибує на висоту 90-110 см від поверхні землі, розривається та розкидає повз себе 2400 забійних елементів (кульки або ролики). В радіусі 25-30 м нічого живого лишитися не може – це називається радіусом суцільного ураження. Але смертоносні осколки можуть летіти на відстань до 300 м та завдавати значної шкоди (вбити чи серйозно поранити людину). Одна така міна одночасно може поразити десятки людей.

Номер слайду 21

Осколкові протипіхотні міни та особливості небезпеки. Особливості міни: Строк бойової роботи міни не обмежений.  Завдяки вистрибуючій дії та дуже великій щільності розповсюдження забійних елементів при її спрацюванні уникнути ураження в радіусі 25-30 м практично не можливо. Дуже висока чутливість зривника робить знешкодження міни вкрай небезпечним. Може встановлюватися нане витягування задопомогою міни-сюрпризу розвантажувальної дії МС-3(буде розглянута далі) або ж саморобних мін-сюрпризів.

Номер слайду 22

Осколкові протипіхотні міни та особливості небезпеки. Протипіхотна міна МОН-50 Протипіхотна осколкова міна спрямованого секторного ураження. Ураження людини (або декільком осіб) завдається готовими забійними елементами (кульки або ролики), які вилітають у напрямі робочої дії міни в секторі по горизонту 54 градуси. Дальність ураження – 50 метрів. Висота сектора поразки від 15 см до 4 м на граничній дальності. Міна в ручну встановлюється на ґрунт чи за допомогою струбцини може кріпитися на дерево або іншу вертикальну поверхню. Може використовуватись як керована – підрив проводиться оператором з пульта управління при появі супротивника в секторі поразки, чи як міна-розтяжка – при зачіпанні тонкого дроту.

Номер слайду 23

Протитранспортні міни Протитранспортні міни призначені для спрацьовування від присутності, близькості або контакту з транспортним засобом. Використовуємо термін «протитранспортні міни» (не «протитанкові»), який дає більше розуміння того, що даний вид загрози є небезпечним не тільки для танку, але і для будь якого транспортного засобу вагою більше 150 кг.

Номер слайду 24

Протитранспортні міни Особливості протитранспортних мін: Вони більші за розміром, ніж протипіхотні;Як правило, тарілкоподібної форми, колір зелений, коричневий різних відтінків (в залежності від оточуючого середовища);Поріг спрацювання – від 150-200 кг. Деякі з таких мін складно виявити, бо вони містять мінімальну кількість металу.

Номер слайду 25

Проблемна ситуація? Якщо протитранспортна міна розрахована на велику вагу, чи може вона бути небезпечною для людини, яка важить значно менше?     ?    Чи можна її усунути з дороги, якщо ми її побачили на своєму шляху?

Номер слайду 26

Проблемна ситуація. Міни встановлюються таким чином, щоб їх було важко помітити та знешкодити. Для цього використовується багато способів та всіляких хитрощів. Найбільш розповсюдженими є два варіанти ускладнити, а інколи і зовсім унеможливити процес знешкодження протитранспортних мін:навколо протитранспортної міни можуть бути закладені декілька протипіхотних мін;протитранспортна міна може бути оздоблена елементами невилучення. Якщо це не передбачено конструктивно, під нею може бути інша міна, яка має розвантажувальну дію, і будь яка спроба зрушити протитранспортну міну з місця призведе до вибуху.  

Номер слайду 27

Протитранспортні міни Призначення міни – виведення з ладу гусеничної та колісної техніки супротивника. Встановлюється на ґрунт, під ґрунт, воду чи у сніг вручну або засобами механізації. Особливості міни: Термін бойової роботи міни не обмежений. Чутливість 200-500 кг. У разі довгого знаходження у ґрунті чи воді корпус міни піддається корозії та руйнуванню, від чого чутливість міни зростає до 3-5 кг! До міни може додаватися допоміжний детонатор невитягування чи вона може встановлюватися на недобування за допомогою міни-сюрпризу розвантажувальної дії МС-3 (розглянуто вище) або ж саморобних мін-пасток.

Номер слайду 28

Міна- сюрприз. До міни може додаватися допоміжний детонатор невитягування чи вона може встановлюватися на недобування за допомогою міни-сюрпризу розвантажувальної дії МС-3 (розглянуто вище) або ж саморобних мін-пасток.

Номер слайду 29

Міна-пастка Будь-яка річ, залишена в громадському місці чи транспорті без нагляду, без господаря – це потенційна загроза, навіть якщо непомітно певних ознак саморобного вибухового пристрою.

Номер слайду 30

Міна-пастка Міна-пастка – вибуховий чи невибуховий пристрій (наприклад, капкан) або інший матеріал, який навмисно встановлюють для спричинення смерті або поранень внаслідок дотику до об’єкту, що здається нешкідливим, або виконання зазвичай безпечної дії.

Номер слайду 31

Міна-пастка На відміну від переважної більшості попередньо описаних загроз, які встановлюють з розрахунком, що жертва не помітить їх, міну-пастку навпаки розміщують таким чином, щоби привернути увагу та викликати бажання жертви якимось чином контактувати з нею і привести її в дію. Міна-пастка МС-3 встановлюється на місцевості так, щоб її не було видно (наприклад, у відриту лунку), а на неї укладається предмет, який обов'язково має викликати інтерес супротивника і спонукати його підняти (зброя, коробка, побутові предмети і т.п.) або скористатися їм (транспортний засіб, телефон, гаманець і т.п.).

Номер слайду 32

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: Не можна наближатися до міни, торкатися чи якимось чином впливати на неї (намагатися пересунути, накрити іншим предметом, залити водою, кидати в неї камінням тощо). Все це може привести до вибуху міни. Мінімальна безпечна відстань від міни – не менше 300 м.

Номер слайду 33

ЗАБОРОНЕНО:​Підходити, піднімати, підбивати ногою, торкатися чужих незнайомих предметів. Допускати інших. Будь-яким чином впливти на них (механічно, кидати чимось в них, заливати рідиною тощо). Користуватися поруч з незнайомими підозрілими предметами джерелами відкритого вогню, палити. Користуватись поруч з ними радіоелектронними засобами (мобільним телефоном, рацією, сигналізацією автомобіля тощо). Намагатися якимось чином позначити (промаркувати) підозрілий предмет у безпосередній близькості до нього.

Номер слайду 34

ПРАВИЛЬНІ ДІЇ:​​Не панікувати!Відійти на безпечну відстань.І тут вже, у безпечному місці, залишити якусь позначку (червону стрічку, хустину тощо). Обов’язково повідомити (телефонувати тільки на безпечній відстані!) спеціальні служби за телефонами:- 101 – ДСНС;- 102 – Поліція.- місцеві органи влади чи за спец. номером (особливо поблизу лінії розмежування, де телефони екстрених служб можуть не працювати).

Номер слайду 35

Ознаки небезпечних територій (районів) та їх системи позначення (маркування) Системи позначення можна розділити на офіційні та неофіційні (саморобні). Офіційні попереджувальні знаки – ті, що зроблені відповідно до діючих стандартів. Неофіційні попереджувальні знаки – будь-які зроблені кустарним шляхом таблички, позначки та інші візуальні попередження, зроблені за допомогою підручних засобів. Це може бути від руки зроблена табличка чи просто надпис, стрічка, прив’язана на дереві хустина, перехрещені палиці, зібране в купу каміння тощо. Навіть пляшка на дереві може бути попередженням щодо небезпеки. 

Номер слайду 36

ЗРАЗОК ТА ОПИС ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНИХ ЗНАКІВ, ЩО НАЛЕЖАТЬ ДО ОФІЦІЙНИХ СИСТЕМ ПОЗНАЧЕННЯ

Номер слайду 37

САМОРОБНІ СИСТЕМИ ПОЗНАЧЕННЯСаморобні системи позначення небезпечного району встановлюють у ситуаціях, пов’язаних із виявленням небезпеки, а також у разі неможливості встановлення постійної або тимчасової системи позначення. Для позначення небезпечного району та місць виявлення мін і ВНП можуть використовуватися всі доступні підручні засоби та матеріали:каміння;палиці (встановлюють навхрест);фарба, нанесена на дерева або скелястий ґрунт;прокопані канави, насипані піском смуги;Після позначення району небезпеки на безпечній відстані від виявленої загрози, за можливості, залишайтесь у зоровому контакті із місцем, де розташована небезпека, до приїзду фахівців спеціальних служб та не допускайте туди сторонніх осіб.

Номер слайду 38

САМОРОБНІ СИСТЕМИ ПОЗНАЧЕННЯ

Номер слайду 39

Будьте уважні!​ Потрібно пам’ятати: небезпека може підстерігати де завгодно. Тому слід завжди бути уважним та помічати все, що відбувається навкруги: будь-яку зміну в оточенні, незвичне та неприроднє розташування предметів, підозрілі речі та людей, їхню нетипову поведінку та вигляд. Якщо Ви помітили щось чи когось, що викликало занепокоєння, потрібно одразу ж повідомити відповідні служби за телефонами 101 та 102. Ніколи не будьте байдужим та реагуйте на всі випадки.

Номер слайду 40

Будьте уважні!​

Номер слайду 41

Що я маю робити, щоб залишатися у безпеціВикористовувати тільки ті шляхи, які є напевно безпечними:-    це головні дороги, якими регулярно користуються;-    вони мають тверде неушкоджене покриття;-    є підтвердження щодо їхньої безпечності від місцевого населення, органів місцевої влади, відповідних служб тощо. Якщо є сумнів щодо безпечності шляху, не використовувати його. Постійно моніторити ситуацію, збирати інформацію щодо різного роду небезпек. Бути уважним, помічати ознаки небезпечних територій та в жодному разі не заходити на них. Ніколи не ігнорувати попереджувальні знаки, як офіційні, так і саморобні. Не прибирати та не псувати їх. Не заходити на території, на яких велись бойові дії чи знаходилися військові. Під час руху обирати середину дороги.

Номер слайду 42

Що я маю робити, щоб залишатися у безпеціЗ жодної причини не з’їжджати на узбіччя і не ходити до лісосмуги. Завжди тримати достатню дистанцію з іншими учасниками дорожнього руху. Не наїжджати на невідомі предмети. Не піднімати, не торкатися та не здійснювати ніякого іншого впливу на незнайомі підозрілі предмети. Для будь-яких пересувань використовувати тільки денний час доби з гарною видимістю. Ніколи не мандрувати після настання темряви. Завжди мати з собою аптечку, укомплектовану необхідним набором ліків, вогнегасник (в машині). Якщо перед Вами небезпечна територія не робіть спробу обійти її, розверніться та повертайтесь у напрямку, звідкіля Ви прийшли. Обов’язково повідомляти екстрені служби за телефонами: 101, 102, 103.

Номер слайду 43

АЛГОРИТМ ДІЙ ПРИ ВИЯВЛЕННІ МІННО-ВИБУХОВОГО ПРИСТРОЮ1.       ЗУПИНИТИСЯ. Якщо ми рухались, перше, що нам потрібно зробити, це зупинитися.2.       НЕ ПАНІКУВАТИ, заспокоїтись. Про цей крок дуже часто забувають. Натомість він конче важливий. Якщо ми не опануємо себе, навряд чи наші подальші дії будуть правильними. Скоріш за все, в паніці ми наробимо купу ризикованих небезпечних речей, які б ми ніколи не зробили у спокійному зваженому стані. А це може вартувати нам життя. Якщо в нас відпрацьовані навички безпечної поведінки, ми ніколи не будемо панікувати, оскільки ми напевно знаємо що треба робити.3.       ПОПЕРЕДИТИ інших, якщо за Ви рухались не самі, голосно повідомивши про небезпеку та наказавши зупинитися.

Номер слайду 44

АЛГОРИТМ ДІЙ ПРИ ВИЯВЛЕННІ МІННО-ВИБУХОВОГО ПРИСТРОЮ4.       ПЕРЕВІРИТИ ознаки наявності інших предметів навколо себе, уважно роздивившись, не рухаючись з місця.5.       ПОВЕРНУТИСЯ НАЗАД ТИМ ЖЕ ШЛЯХОМ, ЯКИМ ПРИЙШОВ, стараючись рухатись по своїх слідах на безпечну відстань (не менше 300 метрів).6.       ПОЗНАЧИТИ небезпечну територію помітним знаком (червона стрічка, хустина тощо). Увага: маркування здійснювати тільки на безпечній ділянці – не менше 300 м від небезпечного предмету)!7.       ПОВІДОМИТИ ДСНС (тел.: 101), Поліцію (тел.: 102), місцеві органи влади.

Номер слайду 45

ЧОГО НЕ МОЖНА РОБИТИ!      Наближатися до ВНП.!       Якимось чином впливати на нього (торкатися, кидати каміння, пересувати, накривати чи заливати водою, кидати у вогонь тощо.!       Телефонувати безпосередньо поруч з небезпечним предметом.!       Здійснювати маркування безпосередньо біля нього.

Номер слайду 46

ЯКЩО ВИ ОПИНИЛИСЬ НА МІННОМУ ПОЛІ, АЛГОРИТМ ТРОХИ ІНШИЙ:1.       ЗУПИНИТИСЯ2.       НЕ ПАНІКУВАТИ І НЕ РУХАТИСЬ НІКУДИ.3.       ГОЛОСНО ПОПЕРЕДЬТЕ ІНШИХ.4.       ГУКАЙТЕ НА ДОПОМОГУ. Але попередьте, що підходити не можна. Попросіть викликати екстрену службу за телефоном 101 чи 1025.       ЯКЩО НІКОГО НЕМАЄ ПОБЛИЗУ ПОДЗВОНІТЬ САМІ.6.       ЧЕКАЙТЕ НА ДОПОМОГУ. ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ:    Не існує безпечного шляху з мінного поля!

Номер слайду 47

ЯКЩО ВИ СТАЛИ СВІДКОМ ІНЦИДЕНТУ НА МІННОМУ ПОЛІ1.       ЗУПИНИТИСЯ ТА НЕ ПІДХОДИТИ ДО ПОСТРАЖДАЛОГО.2.       ЗАСПОКОЇТИ ПОТЕРПІЛОГО та повідомити, що скоро під’їде допомога. Попросіть не рухатись та за можливості самому зупинити кровотечу. Поясніть, як він/вона це зможе зробити.3.       ЗАТЕЛЕФОНУЙТЕ до екстрених служб: ДСНС – 101, Швидка допомога – 103.4.       ЧЕКАЙТЕ НА БЕЗПЕЧНІЙ ВІДСТАНІ до приїзду фахівців.

Номер слайду 48

ТИПИ МІННО-ВИБУХОВИХ ТРАВММінно-вибухова травма (МВТ) – це сполучена травма, що виникає внаслідок імпульсної дії комплексу вражаючих факторів вибуху мінного боєприпасу, яка характеризується взаємопов’язаним та взаємообтяжуючим впливом, як глибоких і значних пошкоджень тканин, так і розвитком загального контузійно-комоційного синдрому. Фактори ураження під час мінно-вибухових травм є:ударна хвилявисока температура та полум’я;уламки і частки вибухового пристрою, фрагменти сторонніх предметів та перешкод;механотравма – забій тіла через удари об землю та інші тверді тіла;баротравма – коливання атмосферного тиску;токсична дія газоподібних продуктів вибуху;акустична травма.

Номер слайду 49

ТИПИ МІННО-ВИБУХОВИХ ТРАВМ1-й тип травм: є результатом, коли жертва інциденту наступила на приховану міну. У цих пацієнтів зазвичай відбувається травматична ампутація стопи або гомілки; вони використовують більшість хірургічного часу та крові та незмінно потребують хірургічної ампутації однієї чи обох нижніх кінцівок . Можливі додаткові пошкодження пахової зони та нижніх кінцівок.

Номер слайду 50

ТИПИ МІННО-ВИБУХОВИХ ТРАВМ2-й тип травм: це більш випадкова сукупність проникаючих пошкоджень, спричинених множинними фрагментами з міни, яка розірвалась поруч. Нижня кінцівка травмована, але є менший шанс травматичної ампутації або подальшої хірургічної ампутації. Присутні множинні травми голови, шиї, грудей чи живота.

Номер слайду 51

ТИПИ МІННО-ВИБУХОВИХ ТРАВМ3-й тип травм: результат неправильного поводження з міною, детонатором чи іншим ВНП, коли жертва намагається взяти його в руки, пересунути або проводити інші маніпуляції. В результаті потерпілий отримує важкі травми верхньої кінцівки (кінцівок) з супутніми травмами обличчя, частіше всього втратою зору . 

Номер слайду 52

Надання домедичної допомоги1 ) переконатися у відсутності небезпеки;2) первинний огляд (перевірити пораненого на наявність критичних кровотеч, що загрожують його життю. В разі виявлення — необхідно зупинити кровотечу. Для цього треба швидко накласти кровоспинний джгут типу турнікет чи есмарха, або зробити його з підручних засобів. Накласти пов’язку). 3) викликати бригаду (екстреної) швидкої медичної допомоги.

Номер слайду 53

Надання домедичної допомоги6) перевірити прохідність дихальних шляхів (за наявності видалити сторонні тіла);7) перевірити наявність дихання (чую, бачу , відчуваю);8) визначити наявність пульсу;9) серцево-легенева реанімація;10) забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;11) при погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 54

Використані джерелаhttps://armyinform.com.ua/2021/03/19/shho-robyty-pry-minno-vybuhovyh-travmah-abo-pravylni-diyi-u-pravylnyj-chas/https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1: UDA+PRE101+2022_T2/course/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Губль Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Domanetska Valentina
    Дякую за допомогу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Положій Дмитро Григорович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Наконечний Вадим
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
6 жовтня 2022
Переглядів
22641
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку