Як виростити кристали?

Про матеріал
В позакласний час вирощуємо кристали ,наші рекомендації по вирощуванню для юних дослідників з природознавства
Перегляд файлу

 

Як виростити кристали?

А ви коли- небудь вже спробували виростити кристал,а ми вже понад 3 роки берем участь у   Всеукраїнському конкурсі юних дослідників

«Кристали» імені Євгена Гладишевського,яку проводить МАН України Львівське відділення. І запрошуємо всіх долучитись до змагань.

Так навіщо вирощувати кристали?Бурхливий розвиток науки і техніки потребує такі кристали. Це пов’язано з розвитком лазерів та започаткованих на них технологіях. Монокристали дигідрофосфата КН2РО4 мають нелінійні оптичні властивості,тому їх можливо використовувати для подвоєння  крізь світла лазера та його модуляції. Їх використовують в космосі,військовій техніці. Проблема є, як виростити швидко , з стійкою незмінною формою ,але щоб він був один та не мав масової кристалізації. Кристалики можуть рости,в залежності від крутизни ,чим крутіші ,тим росте бистріше. Виникає конкуренція. Самий крутіший покриває всю грань. Таким чином розчин ідеальний повинен бути чистий,без сумішей. Чим більше пересичення бистріше ріст кристала. Поверхня на ,який ростуть кристали повинна бути рівною і незмінною,конвекція перепади вологості,теж будуть впливати на ріст,та штучне перемішування розчину. Треба збільшувати кислотність розчину.

1)Треба ,щоб розчин  був чистий,видалити ріст центра кристалізації.

2)Перегріти розчин та витримати його при підвищеній температурі,щоб повільно охолоджувався,розчинити ті частинки,що можуть розчинитися;

3)Пропустити через фільтр менше 1 мкм

4)Стерилізація всього обладнання

5)Вирощувати ідеальний кристал,без появи уламків.

З чого в домашніх умовах можна виростити?Сіль,Цукор,Лимонна кислота, галун(квасцы),мідний купорос.

Але на початку техніка безпеки:не можна брати посуд ,який ви використовуєте при приготуванні іжі,можна отруїтись,їсти під час дослідів ,

якщо вам нема 8 років,робить все під керівництвом дорослих,взяти тільки ті речовини,які вам запропонували,не експериментуйте з небезпечними. речовинами. Використовуйте рукавички. Зберігайте хімічні речовини з написом про вміст герметично,в безпечному місці,від малюків або тварин. Прибрати робочу поверхню від речовин,якими користувались.

Кристали з цукру.

 Вам знадобляться інгредієнти: баночки з широкою шийкою або склянки, дерев'яні шпаги, прищіпки, харчові барвники. Пропорція  - 10 склянок цукру  на 4 склянки води. Налити в каструлю 4 склянки води і насипати 4 склянки цукру ,ставимо на вогонь  доводимо до кипіння додаємо  інший цукор.    Коли цукор увесь розчиниться, відставити каструлю від вогню на 15 хвилин. Поки наш розчин  остинає, підготуємо палички

Залишити їх у воді, потім покласти в цукор, щоб започаткувати утворення кристалів, палички мокрі - цукор приклеїться. Після цього треба обов'язково дати паличкам з прилиплим цукром висохнути повністю, якщо палички будуть навіть злегка вологими - у вас нічого не вийде, коли ви їх помістите в гарячий цукровий розчин, увесь цукор осипаться і новим кристалам ні на чому буде рости.

Налити цукровий сироп в скляні баночки або склянки, додати харчові барвники. Повільно опустити палички в розчин і закріпити прищіпками. Зверніть увагу, щоб палички не торкалися ні дна банки, ні один одного, між ними повинна залишитися відстань, для обростання кристалами.

Поставити баночки в тепле або сонячне місце. Кристали будуть готові через тиждень             

 Кристали з солі

Готуєте перенасичений розчин солі ( такий, в якому при додаванні нової порції сіль не розчиняється ) і обережно опускаєте в нього приманку, скажімо, дріт з маленькою петелькою на кінці. Через якийсь час на приманці з'являться кристали.

Швидке вирощування кристалів мідного купоросу

Візьміть склянку або банку об'ємом 500 мл, додайте 200 г сульфату міді і залийте їх 300 мл води. Поставте місткість на піщану лазню і починайте розігрівати, постійно помішуючи. Кристали мідного купоросу повинні повністю розчинитися.

Приберіть посуд з піщаної лазні, поставте на площину з прохолодною поверхнею. Розчин повинен трохи остигнути. Тепер в нього треба помістити приманку. Нею послужить кристал сульфату міді, який треба вибрати заздалегідь, - найбільший і рівніший.

Простежте, щоб приманка не стикалася з внутрішніми поверхнями склянки. Навіть якщо кристал розчиниться, не переживайте, - це не має значення.

Витягніть нитку з кристалами, що утворилися, в ємності з розчином. Повторіть процедуру: поставте склянку на лазню з піску і підігрійте так, щоб осад розчинився. Відключіть нагрів. Не знімаючи посуду з лазні, накрийте її відповідною по діаметру кришкою і дайте розчину трохи остигнути.

Помістіть нитку з кристалами в розчин, закріпите її так, щоб вона не стикалася з дном і стінками. Накрийте місткість і залиште на ніч. Уранці ви виявите в склянці велике гроно прекрасних кристалів незвичайної форми.

 

31718944_814763728721104_5268924247891247104_n.jpg         26815225_799094010288076_2952412433308118948_n.jpg           IMG_8070.JPG31723394_814706455393498_4277930638205517824_n.jpg

 

docx
Додано
29 лютого 2020
Переглядів
2546
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку