Як звірі піклуються про своє потомство

Про матеріал
Дана презентація розрахована для використання на уроках Я досліджую світ в початкових класах, а такоє в середніх класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як звірі піклуються про своє потомство. Підготувала Удова Любов Олексіївна

Номер слайду 2

У житті звірів протягом їх життя можна виділити кілька періодів. Найважливіші з них – розмноження та піклування про своє потомство

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Період розмноження починається з підготовки укриття для своїх майбутніх малят.

Номер слайду 5

Гніздо білок побудоване з гілок і має кулясту форму. Усередині воно вистелене м'яким рослинним матеріалом. Білки, що не мають свого гнізда, живуть у покинутих дуплах дерев. Окрім покинутого дупла дятла, вони можуть тимчасово поселитися і в порожніх гніздах сорок або ворон. style.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 6

В залежності від комплекції мами, її вгодованості і віку, на світ з’являються від трьох до десяти сліпих і голих більчат, кожен з них важить дуже мало, приблизно вісім грамів. Але потім вони досить швидко починають набирати вагу і розвиватися, додаючи до двох грамів день!Своє потомство тваринка може приносити до трьох разів на рік. rr

Номер слайду 7

Через три тижні у дитинчат розплющуються очі і починає рости шерсть. У віці семи тижнів вони починають виходити з гнізда і приймати тверду їжу. Проте мати годує їх молоком ще приблизно три тижні. style.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 8

У період з квітня по травень вовчиці народжують від 3 до 9 сліпих вовченят (зазвичай 4-6, іноді по 10-13). Дитинча вовка покрите бурувато-сірим пушком і більше походить на лисенятко, відрізняючись від нього лише сірим кінчик хвостика. На початку дитинчата ростуть повільно, але згодом дуже стрімко.

Номер слайду 9

Через 1,5-2 тижні тваринки стають зрячими. Протягом перших двох тижнів мама-вовчиця постійно знаходиться поруч з малюками, зігріваючи їх. Тато-вовк тим часом приносить вовчиці їжу. Малюки поводяться як маленькі щенята: весело грають, б’ються між собою, а їх гавкіт і виття чути здалеку. Вовчиця обходиться з дітьми дуже ніжно, чистить і вилизує їх, допомагає здійснювати туалет.

Номер слайду 10

Дитинчата до цього моменту не вміють підніматися на ноги і повзають. Більшу частину часу вони сплять. Через 1,5-2 тижні тваринки стають зрячими. Протягом перших двох тижнів мама-вовчиця постійно знаходиться поруч з малюками, зігріваючи їх. Тато-вовк тим часом приносить вовчиці їжу. Малюки поводяться як маленькі щенята: весело грають, б’ються між собою, а їх гавкіт і виття чути здалеку. Вовчиця обходиться з дітьми дуже ніжно, чистить і вилизує їх, допомагає здійснювати туалет.

Номер слайду 11

Тільки до початку третього тижня малюки стають на ноги і роблять спроби пограти один з одним. Активні ігри починаються у віці трохи менше місяця.

Номер слайду 12

Коли в лисиці народжуються дитинчата, вона стає по-особливому пильною. І весь цей час сімейство проживає в норі. Маленькі лисенята майже не мають шерсті та сліпі. Тому в перші тижні вони тільки сплять і їдять. Але згодом, коли лапки стають міцніші, а шерсть – коричневого кольору, малята зможуть висунути мокрі носики назовні. У перші тижні життя лисенята живляться лише молоком матері. Саме з ним вони отримують справжній лисячий характер, улесливість і хитрість. Та вже згодом зубки зможуть жувати більш серйозну їжу. Лисиця довгий час приносить здобич до нори, аж поки малята не стануть зовсім самостійними.

Номер слайду 13

Та таке піклування може негативно вплинути на розвиток потомства. Розуміє це й мати. Тому щоденні тренування обов’язкові. Малюки швидко вибігають з нори разом із матір’ю й хутко повертаються назад. Так вони відпрацьовують швидкість і витривалість. Дитинчата отримують колосальний досвід від своїх батьків. Спочатку полюють парами, згодом – самостійно.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Маленькі їжачки з’являються у розпал літа. Вони крихітні, розміром із кульку та беззахисні. Спочатку голок на тілі навіть не видно. Але наступний тиждень все кардинально змінить. І перші голочки з’являться, і забарвлення потемнішає. Їжачиха не покидає малять ні на хвильку. Годує їх молочком, зігріває тілом і дарує всю материнську любов. Їжачки ж дорослішають чи не щодня. Згодом починають гратися один з одним, мов кошенятка.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Маленькі їжачки з’являються у розпал літа. Вони крихітні, розміром із кульку та беззахисні. Спочатку голок на тілі навіть не видно. Але наступний тиждень все кардинально змінить. І перші голочки з’являться, і забарвлення потемнішає. Їжачиха не покидає малять ні на хвильку. Годує їх молочком, зігріває тілом і дарує всю материнську любов. Їжачки ж дорослішають чи не щодня. Згодом починають гратися один з одним, мов кошенятка

Номер слайду 18

Зайчата не те, що кроленята. Вони народ самостійний. Народиться зайченя, обсохне і дивиться в усі очі, пушисте.

Номер слайду 19

Малюки бобрів відмінно бачать, їх вага близько 0,5 кілограма. Пухнаста шубка присутня у них з народження. Через два – три дні бобрята вже здатні плавати. На питання про те, як бобри піклуються про своїх дитинчат, можна однозначно відповісти, – відмінно! Мама-бобриха дуже трепетно ставиться до крихіткам, але при цьому не забуває зі всією строгістю вчити їх життя. Щоб привчити їх до води, перші рази їй доводиться силою виштовхувати упираються бобрят в підводний коридор. Але це їм тільки на користь, шкоди турботлива самка ніколи не заподіє своєму потомству. До двох місяців бобриха, можна сказати, не залишає маленьких зубастиків, годує їх молоком, чистить їх «шубку». Після того як малюкам виповниться місяць – півтора, їх поступово відлучають від грудей і привчають до звичайної їжі.

Номер слайду 20

Мишенята, які щойно народилися, дуже малі і зовсім голі, навіть прозорі, але ростуть швидко; на сьомий і восьмий день вони вкриваються шерстю, але тільки на тринадцятий день стають зрячими. Тоді вони залишаються в кублі ще днів зо два, не більше, а потім самостійно йдуть здобувати собі поживу.

Номер слайду 21

• Леви завжди супроводжують левеня на прогулянці, тримаючись поряд з ним і контролюючи кожен його крок.• Слониха з радістю усиновить кинутого або осиротілого слоненяти і буде піклуватися про нього не гірше, ніж рідна мати.• Білка кожен раз, перш ніж піти з дому, ретельно укутує своїх малюків, так як вони народжуються зовсім голенькими.• Коли стоїть сильна спека, в молоці самки бегемота виділяється захисний пігмент. Маленький бегемотик годується молоком червонуватого кольору.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Презентації
НУШ
Додано
24 січня 2023
Переглядів
851
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку