Які об'єкти належать до вод суходолу

Про матеріал
Навчальний матеріал для учнів 6 класу до уроків пізнаємо природу за підручником Д.Біда.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯКІ ОБ‛ЄКТИНАЛЕЖАТЬ ДО ВОДСУХОДОЛУПізнаємо природу, 5 клас Підготувала Зубенко С. В.

Номер слайду 2

Що таке суходіл?Назвіть різновиди суходолу. Хто такий океанолог? Що таке океанологія? Що таке ехолот?Назвіть океани. Що таке море? Наведіть назви морів. Пригадаймо:

Номер слайду 3

Цілі уроку:1. Що таке поверхневі і підземні води.2. Як «живе» річка.3. Чим відрізняється рівнинна річка від гірської. 4. Мандруємо озерами України.

Номер слайду 4

Більшість води на планеті Земля зосереджено у Світовому океані. Хоча води суходолу становлять лише малу частку світових запасів води, вони відіграють величезну роль у житті людства. Вода у Світовому океані солона і непридатна для пиття. Тому майже все водопостачання здійснюють завдяки водам суходолу. Світови́й океа́н — водна оболонка Землі

Номер слайду 5

Запитання. Поміркуй, як люди використовують прісну воду.

Номер слайду 6

1. Що таке поверхневі і підземні води. Води суходолу - частина водної оболонки Землі. За розміщенням води суходолу поділяють на дві великі групи

Номер слайду 7

Запитання. Чи є у твоїй місцевості водойми, які належать до поверхневих? Які вони мають назви? Яке їхнє значення для жителів населеного пункту?

Номер слайду 8

У складі поверхневих вод найбільша частка припадає на льодовики - близько половини всіх вод суходолу. Підземні води містяться у товщі гірських порід верхньої частини земної кори в рідкому, твердому і пароподібному станах. Вони утворюються внаслідок просочування з поверхні дощових, талих і річкових вод. Підземні води постійно переміщуються як у горизонтальному, так і у вертикальному напрямках.

Номер слайду 9

Робота з картою. Розглянь фізичну карту світу або України. Назви і покажи водойми, які є на суходолі.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

2. Як «живе» річка. Для людей найбільший практичний інтерес становлять річки. Вони відігравали важливу роль упродовж усієї історії людства. Територією України протікає понад 63 тисячі річок. Річка - це потік води, який тече по виробленому ним самим заглибленню. Кожна річка має витік, русло та гирло. Витік - місце, де річка бере початок. Здебільшого річки беруть початок з озер, боліт, гірських льодовиків і джерел. Місце, де річка впадає в іншу річку, море або озеро називають гирлом. Річка, що впадає в іншу річку, має назву притока. Притоки бувають праві й ліві.

Номер слайду 12

Будова річки

Номер слайду 13

Як перевірити на місцевості, в якому напрямку тече річка? Досить кинути на воду гілочку, листочок або кораблик з паперу і подивитися, куди його понесе течія річки. Тепер ти можеш визначити, на якому березі річки стоїш. Повернись обличчям у напрямку течії. Права рука вказуватиме на правий берег, а ліва - на лівий.

Номер слайду 14

Тип живлення річки. Важливою характеристикою річки є тип живлення. дощове снігове підземнельодовикове

Номер слайду 15

3. Чим відрізняється рівнинна річка від гірської. На характеристики річок значно впливає рельєф місцевості. Залежно від того, по якій території протікає водний потік, річки поділяють на рівнинні і гірські.

Номер слайду 16

Гірські річки зазвичай течуть у глибоких і вузьких долинах з крутими скелястими схилами і кам’янистим руслом. У гірських річок великі швидкості течії, але незначна глибина, нариклад річка Тиса.

Номер слайду 17

Рівнинні річки, що течуть по рівнинній місцевості, мають широкі долини з пологими берегами, невелику швидкість течії. До рівнинних річок належать Дніпро, Сіверський Донець, Амазонка, Ніл. Річки бувають не тільки глибокими, але і дуже довгими і повноводними. Найбільш повноводною річкою є Амазонка.

Номер слайду 18

Це цікаво. Річка Дніпро (давні греки називали його Борисфен) - найбільша річка України і третя за довжиною в Європі.

Номер слайду 19

Працюємо з картою. За картою визначте праві й ліві притоки Дніпра; опишіть річку Дніпро або Південний Буг

Номер слайду 20

Номер слайду 21

4. Мандруємо озерами України. Озеро - це природне заглиблення на суходолі, заповнене водою. На території України понад 20 тисяч озер. Найглибше озеро - Світязь. Його максимальна глибина - понад 58 м. Світязь є однією з водойм комплексу Шацьких озер на Волині. Воно таке чисте, що піщане дно проглядається до восьми метрів.

Номер слайду 22

Найбільше озеро України та друге за величиною в Європі - Ялпуг, розташоване на Одещині. В озері водиться багато раків і близько сорока видів риб. Один з наймальовничіших куточків Українських Карпат - озеро Синевир. Ялпуг. Синевир

Номер слайду 23

Робота з картою. Знайди на карті України озера, зазначені в тексті. Потренуйся показувати їх на карті.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Перевіряємо

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Неглибокі озера дуже часто заростають водоростями. Відмираючи, ці рослини перетворюються на мул, який рік за роком накопичується на дні. У результаті таке озеро поступово міліє і може перетворитися на болото.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Бережіть воду і природу!

Номер слайду 30

Запитання 1. У чому полягають відмінності між річкою, озером і болотом?2. Порівняй та охарактеризуй гірську та рівнинну річки.3. Складіть розповідь «День без води».4. Досліди, які проблеми характерні для водних об’єктів вашої місцевості. Із чим пов’язано їхнє виникнення?

Номер слайду 31

На уроціМене вразило. Я дізнався…дізналась…Виникли складнощі Було незрозуміло. Усе зрозуміло. Сподобалося

Номер слайду 32

Домашнє завдання Прочитати п. 32

pptx
Додано
5 лютого
Переглядів
117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку