Які властивості має повітря

Про матеріал
5 клас. Пізнаємо природу. Розділ ІІІ. Пізнаємо природу Землі. Тема 5. Повітряна оболонка Землі. Презентація до уроку на тему «Які властивості має повітря» (Повітря.Склад і властивості повітря.) Пізнаємо природу. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. – Київ: «Генеза», 2022. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 № 140). Відповідно до модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (авторки: Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які властивості має повітря Підготувала Жанна ВАСИЛЬЄВА

Номер слайду 2

Вуглекислий газ кисень повітря Воно таке велике, що займає увесь світ. Воно таке маленьке, що в найменшу шпаринку зайде. Відгадай загадку Я живу і не тужу З ким зустрінуся – дружу. Я вогонь влаштую вмить, Бо зі мною все горить. Мною дихати всяк мастак. Називають мене як? У повітрі він – Небезпечний газ, Хоч і оточує кругом нас. Та без нього всі рослини Не можуть жити і години.

Номер слайду 3

повітря Пригадай! Що ти знаєш про повітря

Номер слайду 4

Атмосфера – повітряна оболонка Землі Повітря – пасовище життя і найвеличезніший володар усього у всьому. Гіппократ Повітря заповнює увесь вільний простір. Воно є у воді й на суходолі, за бортом літака та у глибокій шахті, у ґрунті й у гірських породах, у різних предметах й у рослинах. Повітря є у тілі людини і тварин.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Тетяна Яблонська «Свіже повітря» Тетяна Яблонська – українська художниця-живописець, професорка, дійсна членкиня Академії мистецтв України, лауреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка, Герой України. Підбери якомога більше прикметників, якими можна описати повітря.

Номер слайду 7

Склад повітря вивчали ще у 18 столітті, коли хіміки навчилися збирати гази й проводити з ними досліди. Спробуй і ти провести такий дослід. Самостійно зроби висновок про вміст кисню у повітрі. Переглянь за QR-кодом дослід про склад повітря.

Номер слайду 8

Повітря – це природна суміш газів 78 % 21 % 1 %

Номер слайду 9

Кисень Азот Вуглекислий газ Інші гази 78 % 21 % 0,03 % 0,97 % Склад повітря

Номер слайду 10

N N О О О О С Ar Аргон (Ar) – 0,96%: хімічно неактивний газ; 1 м3  повітря містить 9,34 л аргону. («аргон» – з грец. ἀργός  – лінивий, повільний). Домішки: водяна пара, дим, сажа, попіл, пил, кристалики морської солі і льоду. Вуглекислий газ (СО2) – 0,036%, – «утеплювач»: пропускає сонячні промені і затримує тепло, бере участь у процесі фотосинтезу. Кисень (Оксиген О2) – 21%: необхідний для дихання, учасник будь-якого процесу окислення, в ході якого виділяється тепло. Азот (Нітроген N2) – 78%: входить до складу різних сполук (білків), з яких складаються живі істоти; не бере участі у процесі дихання.

Номер слайду 11

До зародження життя на Землі склад повітря був не таким, як нині. У ньому зовсім не було кисню. Мікроскопічні ціанобактерії (синьо-зелені водорості) відіграли величезну роль у формуванні атмосфери нашої планети: протягом мільйонів років наповнювали повітря киснем, виробляючи його з вуглекислого газу і води під дією фотосинтезу, внаслідок чого навколо Землі сформувався озоновий шар, що захищає планету від шкідливого впливу ультрафіолетових сонячних променів. Ціанобактерії створили умови для життя рослин, тварин і людини. Тепер запаси кисню в повітрі поповнюють зелені рослини – наземні й водні.

Номер слайду 12

Антоніо Ван Левенгук 1632-1723 рр. голландський натураліст Левенгук – голландський вчений-любитель, один із знаменитих винахідників мікроскопа, основоположник наукової мікроскопії, його лінзи збільшували предмети у 300 разів. Вперше в історії за допомогою свого мікроскопа спостерігав мікроскопічну будову різних форм живих організмів. Першовідкривач ціанобактерій. Будучи також талановитим художником, він першим замалював їх у свій блокнот.

Номер слайду 13

78 % 21 % 0,03 % 0,97 % Порівняй діаграми. Як змінюється склад повітря, яке ми видихаємо? Які висновки можна зробити на основі аналізу поданої інформації? азот кисень вуглекислий газ інші гази 16,3 % 78 % 4 % 0,97 %

Номер слайду 14

Візьми склянку з вапняною водою і через скляну трубку зроби кілька видихів у воду. Вапняна вода у склянці помутніє. Це є свідченням того, що у видихуваному повітрі багато вуглекислого газу! Що є джерелом кисню на Землі? Чому за значного споживання кисню його кількість не зменшується? Що може вплинути на зміну газового складу повітря? Нумо досліджувати! Дотримуйся правил безпеки під час виконання дослідження! Щодня доросла людина вдихає близько 14 кг (12 000 л) повітря Поміркуй!

Номер слайду 15

Маса 1 мі повітря на висоті 0 м над рівнем моря за температури 0°C та атмосферного тиску 760 мм рт. ст. становить 1 кг 293 г. На висоті 12 км – тільки 310 г, а на висоті 40 км – всього 4 г. Властивості повітря

Номер слайду 16

Властивості повітря Поміркуй! Чому взимку ми вдягаємо шуби і пухові куртки?

Номер слайду 17

Властивості повітря Висхідний рух повітря Низхідний рух повітря

Номер слайду 18

Властивості повітря

Номер слайду 19

Властивості повітря Наявність повітря можна виявити повним зануренням відкритої пластмасової пляшки у воду. З пляшки виходять безбарвні повітряні бульбашки. Вони піднімаються на поверхню води й зникають. Це доводить, що повітря погано розчиняється у воді й легше за неї.

Номер слайду 20

Дві однакові свічки запалили одночасно. Першу свічку одразу накрили скляною посудиною, другу залишили відкритою. Через кілька хвилин перша свічка згасла, а друга продовжувала горіти. Поясни результати цього досліду. Нумо досліджувати! Дотримуйся правил безпеки під час виконання дослідження!

Номер слайду 21

Властивості повітря

Номер слайду 22

Розглянь зображення. Поясни, які властивості повітря вони демонструють.

Номер слайду 23

Повітря – це суміш газів, до складу якої входять: азот, кисень, вуглекислий газ. Повітря має масу, погано проводить тепло, проявляє пружні властивості, під час нагрівання розширюється, а під час охолодження – стискається. КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ:

Номер слайду 24

Прийом “Три М” (рефлексія) Відзначити три моменти, які здивували в процесі уроку, і про які хотілося б дізнатися більше та поділитися інформацією у класі. Мене вразило … Я дізнався/дізналась про … Хочу дізнатися більше про …

Номер слайду 25

Домашнє завдання Опрацювати § 34 стор. 125-128 Повітря чиста речовина чи суміш? Спробуй удома провести (за вибором) один з дослідів. Зроби відповідний висновок.

Номер слайду 26

Калейдоскоп цікавинок! Відсотковий склад кисню становить 21% (це - п’ята частина повітря) – саме та його кількість, яка потрібна живим істотам для нормального дихання. Якщо концентрація кисню у повітрі підвищиться до 30%, то всі процеси в живих організмах прискоряться, і вони почнуть швидко старіти. Тривале вдихання збагаченого киснем повітря призводить до шкідливих змін в живих тканинах. Крім того, може виникнути стан ейфорії й, так зване, кисневе отруєння. Якщо рівень кисню впаде нижче 16%, то жива істота почне задихатися. Мешканці гірських районів не потерпають від кисневої недостатності: їхній організм пристосувався до екстремальних умов – інтенсивніше відбуваються процеси кровообігу, організм виробляє більше гемоглобіну.

Номер слайду 27

Калейдоскоп цікавинок! Кисень застосовують під підвищеним тиском у медицині – для лікування різних хвороб. Для поліпшення обмінних процесів у разі кисневої недостатності організму використовують кисневі коктейлі (виготовляють під пропусканням кисню). В одержану піну додають настої лікарських рослин, глюкозу, вітаміни. Чистий кисень і його суміш із вуглекислим газом використовують при ослабленні дихання в післяопераційному періоді, при отруєннях, інтоксикаціях організму…

Номер слайду 28

Калейдоскоп цікавинок! Балони з киснем використовують для забезпечення дихання космонавтів, льотчиків, водолазів, аквалангістів, пожежників тощо. Повільне окиснення речовин їжі в нашому організмі – «енергетична база життя». Теплова енергія, яка виділяється при окисненні сміття і гною, використовується для обігріву приміщень (наприклад – парників).

Номер слайду 29

Калейдоскоп цікавинок! Завдяки кисню, сталевари та склодуви можуть розігріти метал та скло до потрібної температури.. Без кисню не зможе працювати двигун.

Номер слайду 30

Дослідники повітря Експериментально довів, що повітря – не просте тіло, як вважалося на той час, а суміш різних за властивостями газів. Вивчав властивості кисню, завдяки чому зміг довести, що він входить до складу повітря, пояснив його роль у процесах горіння, випалювання. Запропонував назву «оксиген». Антуан Лоран де Лавуазьє (1743 – 1794 рр.) французький хімік

Номер слайду 31

Дослідники повітря Генрі Кавендіш (1731 – 1810 рр.) англійський фізик, хімік Виділив у чистому вигляді вуглекислий газ і водень (1766 р.). Встановив основний склад повітря як суміш азоту і кисню. Його наукові дослідження допомогли вченим В. Ремзі та Дж. Релею відкрити у 1894 р. газ аргон.

Номер слайду 32

Дослідники повітря Джозеф Прістлі (1733 – 1804 рр.) англійський хімік У 1774 р. Прістлі проводив досліди з газами, збираючиїх над ртуттю. При нагріванні на повітрі над ртуттю утворюється «окалина», якщо її знову нагріти, окалина перетвориться на ртуть. Газ, який при цьому виділився, мав незвичайні властивості – речовини в ньому горіли швидше, ніж на повітрі. Прістлі намагався пояснити це явище, відкритий газ назвав «дефлогістоване повітря» (через декілька років його перейменували в кисень), але не довів, що він входить до складу повітря.

Номер слайду 33

Дослідники повітря У праці «Хімічний трактат про повітря і вогонь» (1768-1773 рр.) Шеєле описав отримання та властивості «вогняного повітря» і зазначив, що атмосферне повітря складається з двох «видів повітря»: «вогняного» – кисню і «флогістірованного» – азоту. Проте пріоритет відкриття кисню належить Дж. Прістлі (1774), тому що праця Шеєле була опублікована тільки у 1777 р. Карл Вільгельм Шеєле (1742 – 1786 рр.) шведський хімік, фармацевт

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клочко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
4 січня 2023
Переглядів
3498
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку