Презентація "Що таке розчинні і нерозчинні речовини "

Про матеріал
В цікавій формі розкрито тему розчинності рочовин . Є цікаві пояснення щодо солоності океану . Сформульовані правила щодо створення суміші води і розчинних речовин .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стор.57-61 ЩО ТАКЕ РОЗЧИННІ ТА НЕРОЗЧИННІ РЕЧОВИНИ

Номер слайду 2

ВЛАСТИВОСТІ ВОДИНемає власної форми , а набуває форму посудини , куди її налили. Зберігає обєм. Прозора. Без запаху і смаку. При нагріванні змінює агрегатний стан - стає парою. При охолодженні перетворюється у лід. При замерзанні розширюється ; утримує частинки льоду і повітря між ними Має погану теплопровідність Гарно поширює звукице не всі мої вміння

Номер слайду 3

РІЗНІ РЕЧОВИНИ МАЮТЬ РІЗНУ ЗДАТНІСТЬ РОЗЧИНЯТИСЬ частинки таких речовин зависають у воді , або осідають на дночастинки таких речовин не можна побачити неозброєним оком. ВОДА - ГАРНИЙ РОЗЧИННИК

Номер слайду 4

ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ПРОЦЕС РОЗЧИНЕННЯ. Частинки рідини розташовані щільно, але хаотично. Речовина, що розчиняється, розпадається на молекули, які перемішуються з молекулами розчинника. Модель явища розчинення1 – речовина, що розчиняється; 2- вода; 3 – розчин.

Номер слайду 5

ПРАВИЛА РОЗЧИНЕННЯ РЕЧОВИНщоб прискорити процес розчинення - подрібніть тверду речовинугарним прискорювачем розчинення є підвищення температури розчинуза даної температури можна розчинити лише певну кількість твердих речовин .якщо суміш нагріти - розчинник буде працювати швидше і більше речовин він розчинитьрізні речовини мають різну здатність розчинятись речовини в рідкому стані теж мають різну здатність розчиняти інші речовини

Номер слайду 6

ЩО ТАКЕ СУМІШ ?Суміші — це сукупність різних речовин, з яких може складатись одне фізичне тіло. Кожну речовину, що міститься в суміші, називають компонентом.какао - бобигаряча водацукор РОЗЧИН = СУМІШ

Номер слайду 7

Рідину, яка розчиняє, називають розчинником. ЇЇ змішують з речовиною, яку розчиняють, і отримують розчин. У побуті ми найчастіше користуємося водними розчинами. У воді можуть розчинятися тверді, рідкі та газуваті речовини. Вода + газувата речовина. Вода + рідина. Вода + речовина у твердому станіГазовані води. Соки Маринади ВОДА - РОЗЧИННИК

Номер слайду 8

СІК - ЦЕ СУМІШ

Номер слайду 9

ВОДА - ГАРНИЙ РОЗЧИННИК Чому вода в океані солона ?вода розчиняє гірські породи дна водойми Чому на смак вода океану і озера чи річки - різна ?смак води залежить від властивостей речовин ( солей ) які в ній розчинені

Номер слайду 10

ЦІКАВО !У водах Світового океану багато розчинених солей натрію ( кухонна сіль )Na. CI 35г /літр. У водах озер і річок розчинені переважно солі магнію ( їх кількість в 1 літрі води незначна )Температура замерзання солоної води залежить від процентного вмісту в ній солей. Чим більше присутній солей, тим довше вона замерзає. У солоній воді значно легше плавати або вчитися цьому. Справа в тому, що солона вода набагато важче прісної, і вона виштовхує тіло людини наверх. З цієї причини і потонути в ній складніше. Прісна вода, на відміну від морської, закипає значно швидше. У морській воді, молекула з розчиненою в ній часткою солі, спочатку звільняється від оточення солі, потім тільки починає випаровуватися, простіше кажучи, після цього починається процес закипання. Морську воду категорично пити не можна. Це пояснюється знову ж великим вмістом солі в ній.

Номер слайду 11

Випивши чашку чаю, ми поглинаємо одну десятитисячну грама скла. Це тому, що вода – чудовий розчинник. У морській воді розчинено понад 70 хімічних елементів. Якби виділити розчинене в океані золото, то кожній людині на Землі дісталося б 3 кг. ЦІКАВО !Розчин, у якому розчинено так багато речовини, що більше розчинитися не може, називають насиченим. Але якщо підігріти суміш, то цукор знову почне розчинятися: що вища температура розчинника, то більше речовини він розчиняє. Якщо розчин охолоджувати, почнуть з’являтися кристалики, - цукор кристалізується.

Номер слайду 12

КРИСТАЛИ , ВИРОЩЕНІ З ЦУКРУКРИСТАЛИ , ВИРОЩЕНІ З СОЛІЯКЩО РОЗЧИН ОХОЛОДЖУВАТИ, ПОЧНУТЬ З’ЯВЛЯТИСЯ КРИСТАЛИКИ, - ЦУКОР ( СІЛЬ ) КРИСТАЛІЗУЄТЬСЯ.

Номер слайду 13

Речовини, які розчиняються у воді, можуть не розчинятися в інших рідинах (наприклад, сіль не розчиняється в олії). І навпаки, деякі речовини не розчиняють у воді (наприклад, парафін), але розчиняється у бензині.

Номер слайду 14

Коротко про головне. Розчин – це однорідна суміш розчинника і речовини, яку розчиняють. Навіть через лупу чи у мікроскоп не можна побачити його окремих складників. Під час розчинення частинки однієї речовини проникають поміж частинками іншої. Швидкість розчинення можна збільшити, якщо подрібнити речовину, що розчиняється, збільшити температуру розчинника або помішати розчин.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Романюк Світлана Остапівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коваленко Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Воловицька Інна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 жовтня 2022
Переглядів
4359
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку