Яку будову має Земля

Про матеріал
Презентація до уроку за темою "Яку будову має Земля". Мета: ознайомити учнів з методами вивчення та внутрішньою будовою Землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Яку будову має Земля 5клас

Номер слайду 2

Згадаймо. На якому місці від Сонця знаходиться Земля?2. Що таке гіпотеза?3. Яку гіпотезу висунув Жорж Бюфон?4. Яку гіпотезу висунув Імануїл Кант?5. Яку гіпотезу висунув П’єр Лаплас?6. Що спільного у гіпотезах І. Канта та П. Лапласа?7. Чим відрізняються ці гіпотези?8. Які сучасні уявлення про виникнення Землі?

Номер слайду 3

Дивно, але про не­бесні тіла, які розташовані від нас на відстані в мільйони й мільярди кілометрів, ми знаємо більше, ніж про те, що перебуває на глибині в сотні кілометрів під нашими ногами.

Номер слайду 4

Але все ж таки вчені відкривають нові таємниці будови Землі Можливо, щось і вам уже відомо, а чогось ви ще не знаєте. Тому метою нашого уроку буде: ознайомитися з будовою Землі та методами, які використовують для її вивчення

Номер слайду 5

Яка внутрішня будова Землі? Це запитання здавна хвилювало не тільки вчених, адже будь-яке виверження вулкана могло привести до загибелі безлічі людей. Грізна стихія знайшла відображення в численних легендах. Давні греки вважали, що вулкани розташовані над тими місцями, де знаходяться кузні бога вогню Гефеста та його помічників титанів. Виверження вулкана Етна пов'язували з терміновою роботою, яку виконує Гефест або, як його називали давні римляни, Вулкан.

Номер слайду 6

Людей завжди цікавило, що ж насправді міститься в середині Землі. На жаль, за багато років вони зуміли дізнатися про це не так уже й багато. Найкраще вивчена верхня оболонка Землі, на якій ми живемо. Подумайте чому?

Номер слайду 7

Адже ніхто не зміг побувати усередині планети. Для того, щоб вивчити склад і будову гірських порід, потрібно проникнути якомога далі вглиб Землі. Для цього вчені використовують сучасні методи дослідження. Метод буріння свердловин для видобутку з надр води нафти і газу

Номер слайду 8

У наш час істотні дослідження за допомогою свердловин здійснюють в Антарктиді. Ці дослідження допомогли зробити відкриття про будову, історію формування та склад надр материка

Номер слайду 9

Найглибша свердловина в Україні для видобутку природного газу в Полтавській області. Глибина свердловини досягає 6750 м.

Номер слайду 10

Найбільші свердловини світу

Номер слайду 11

Окрім буріння свердловин вчені використовують для дослідження внутрішньої будови Землі сейсмологічні методи (з грецької-коливання, землетрус). Він грунтується на швидкості поширення хвиль, що утворюються після вибуху.

Номер слайду 12

Внутрішня будова Землі 1. Земна кора. Товщина від 5-10 км (під океанами) до 70-80 км (під гірськими породами). 2. Мантія. Товщина до 2900 км. Температура від 1000 0 С до 4000 0 С. 3. Зовнішнє ядро. Товщина близько 2200 км. Температура 4000 0 С. Перебуває у рідкому стані. 4. Внутрішнє ядро. Радіус -1300 км. Температура 6000 0 С. Перебуває у твердому стані.

Номер слайду 13

Зовнішні оболонки Землі Земля складається з чотирьох основних сфер або оболонок, які залежать одна від одної .1. Гідросфера («гідро» -вода). Гідросфера — водяна оболонка Землі, до складу якої входять Світовий океан, снігові покриви і льодовики, вода в атмосфері 2. Літосфера(«літо» -камінь). Тверда оболонка Землі 3. Атмосфера («атмос»- пар)- повітряна оболонка Землі. 4. Біосфера («біо») -оболонка Землі, що містить усю сукупність живих організмів

pptx
Додано
5 грудня 2023
Переглядів
81
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку