Японія - загадкова країна

Про матеріал
Підібраний матеріал надасть можливість учням розширити знання учнів про Японію. Виховувати інтерес до пізнання світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Японія – загадкова країна. О! Країно! Далека і така таємнича!Де сонце щодня виринає з пітьми. Де сакура квітне поблизу гір мальовничих. Сьогодні до тебе звертаємось ми. Вогнивенко Володимир Федорович, вчитель географії Літинський ліцей опорний заклад загальної середньої освіти № 2

Номер слайду 2

Довідка про країну. Площа – 372 824 км²Офіційна назва: Японія. Столиця – Токіо (8 139 000). Це одне з найбільших міст світу. Вулиці тут не мають назв, є лише таблички з цифрами, що вказують номер району. Населення – 127, 5 млн. чол. Державний устрій: конституційна монархія з парламентським урядом; унітарна держава;Законодавчий орган: двопалатний парламент (палата радників і палата представників);Глава держави: імператор; символ єдності нації, реальної влади не має;Адміністративний поділ – поділяється на 47 префектур, 1 столична (Токіо), 2 міські (Осака, Кіото) і 1 особлива адміністративна область Хоккайдо (14 округів);Державна мова – японська. Поширене також знання англійської і китайської. Писемність являє собою близько 5000 ієрогліфів (кандзі), є дві складові абетки – катакана і хіракана, у кожної 46 символів. Є латиниця, яка зветься ромадзи. Релігії – будизм, синтоїзм;Валюта – 1 єна = 100 сенів (1 $=100 єн);участь в міжнародних організаціях: ООН, ЮНЕСКО, АТЕС, «Велика 7»

Номер слайду 3

Символи держави Прапор Японії пофарбований у білий колір – символ світу, спокою і безпеки. Червоне коло зображує висхідне сонце, що символізує владу імператора. Прапор прийнятий у 1870 році. Державний герб являє собою зображення квітки хризантеми з 16 пелюстками. Квітка хризантеми є національною квіткою японців, що символізує Сонце. По японських повір’ях, число 16, рівне числу пелюсток на квітці хризантеми має магічне значення.

Номер слайду 4

Імператор Нарухіто та імператриця Масако

Номер слайду 5

Японія — острівна країна, розташована на східному узбережжі Азії, у північно-західній частині Тихого океану. Зі сходу і півдня її омиває Тихий океан, з заходу — води Японського та Східно - Китайського морів, а з півночі — Охотське море. Японський архіпелаг простягнувся дугою з північного сходу на південний захід і налічує чотири великих острови Хоккайдо, Хонсю, Сікоку та Кюсю, які становлять 97 % поверхні суходолу і 6848 менших островів.

Номер слайду 6

Особливості економіко – географічного положення1. Країна – архіпелаг (Хонсю, Хокайдо, Кюсю, Сікоку, і понад 4000 дрібних островів);2. Не має сусідів на суходолі; Найменша відстань до «великої землі» складає близько 200 км. (Республіка Корея)3. Берегова лінія дуже порізана, складає майже 30 тис.км. Є велика кількість портів;4. Віддалена від головних країн – конкурентів – США та Європейських держав.

Номер слайду 7

Основні риси економіко-географічного положення1. Велика протяжність території країни з півночі на південь.2. Наявність виходу країни до морів та Тихого океану.3. Японія лежить у зоні активної сейсмічної діяльності.4. Відсутність сусідів по суші. 5. Близькість до мінерально-ресурсних баз. (Росія, Китай)6. За економічним розвитком країни сусіди не є високорозвиненими.7. Великий ринок збуту товарів. (Країни Південно-Східного регіону Азії)8. Віддаленість від основних конкурентів: США, і країн Європи.9. Розміщення на перетині морських шляхів між Азією Австралією, Америкою.10. Два сусіди, Росія, Китай – ядерні держави.

Номер слайду 8

Основні риси економіко-географічного положення1. Велика протяжність території країни з півночі на південь.2. Наявність виходу країни до морів та Тихого океану.3. Японія лежить у зоні активної сейсмічної діяльності.4. Відсутність сусідів по суші. 5. Близькість до мінерально-ресурсних баз. (Росія, Китай)6. За економічним розвитком країни сусіди не є високорозвиненими.7. Великий ринок збуту товарів. (Країни Південно-Східного регіону Азії)8. Віддаленість від основних конкурентів: США, і країн Європи.9. Розміщення на перетині морських шляхів між Азією Австралією, Америкою.10. Два сусіди, Росія, Китай – ядерні держави. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Позитивні риси Негативні риси 1, 2 ,5,7, 8, 9 1,3,4,6,10

Номер слайду 9

Розташування Японії на стику трьох тектонічних плит Тихого океану є причиною частих землетрусів і підвищеної вулканічної активності на архіпелазі

Номер слайду 10

Японія – країна-архіпелаг, тому море в її житті відіграє особливу роль. Воно з’єднує острови між собою та державу з материком. Але водночас це й страшенні цунамі, й потужні урагани, що приносять немало лиха.

Номер слайду 11

Японія – країна гір. Близько 80 % території займають молоді середньовисотні сейсмічно активні гори – Японські Альпи, найвищою точкою яких є вулкан Фудзіяма (3 777 м).

Номер слайду 12

Щорічно реєструється до 1000 підземних поштовхів різної сили. Останні найбільші землетруси сталися 1995 (землетрус в Кобе), 1964 (землетрус в Ніїґаті), а також 2011 років.

Номер слайду 13

У країні є 150 вулканів, 15 з яких діючі.

Номер слайду 14

На рівнини припадає лише 20 % території, проте на них живе 80 % населення країни. Найбільшою є рівнина Канто, що простяглася вздовж Токійської затоки.

Номер слайду 15

Існує багато гейзерів і гарячих природних ванн онсен, які використовують для відпочинку.

Номер слайду 16

Країна недостатньо забезпечена водними ресурсами. Річки численні, короткі, бурхливі й порожисті, не придатні для судноплавства, мають великий гідропотенціал, використовуються для лісосплаву та на півдні в сухий сезон для зрошення. . Рі́чка Сіна́но або Сінаноґа́ва — річка в Японії, в центральній частині острова Хонсю. Найдовша річка країни. Довжина — 367 км. Рі́чка То́не на території острова Хонсю. Довжина 322 км Річка Тесіо, довжина 256 км о. Хоккайдо

Номер слайду 17

Озера невеликі, але мальовничі, тому є містами відпочинку та туризму. Для водопостачання міст часто застосовують підземні води. Масю-ко: саме чисте озеро Озеро Біва – найстаріше озеро планети Озеро Тоя. Кратерне озеро Оккама («Озеро пяти кольорів), гора Зао — Хонсю,

Номер слайду 18

Лісистість 68, 5 % (близько 1/3 — штучні насадження). Ґрунти підзолисті, бурі лісові, жовтоземи, червоноземи — родючість низька. Рілля 13 % площі. Біологічні ресурси океану. Багаті рекреаційні ресурси (20 об’єктів Спадщини ЮНЕСКО). 70—80 % поверхні островів вкривають ліси та гори, непридатні для сільського господарства, промисловості чи мешкання через часті тайфуни, зсуви та землетруси.

Номер слайду 19

Клімат Японії мусонний, на півночі (Хоккайдо, північ Хонсю) помірний, на інший території — субтропічний, багато опадів (1000 до 2500 мм на рік). Він втричі вологіший та значно тепліший, ніж на материку. Зима в країні посушлива, літо вологе. У липні – серпні над островами проходять тайфуни, приносячи тривалі зливи та ураганні вітри.

Номер слайду 20

Сезон дощів починається у травні на Окінаві та закінчується наприкінці липня на Хоккайдо, проносячи дощовий фронт уздовж усього архіпелагу на північ.

Номер слайду 21

Японія – однонаціональна держава. 99,7 % становлять японці, мова яких настільки специфічна, що не належить до жодної з мовних сімей.

Номер слайду 22

Віково-статева піраміда

Номер слайду 23

Визначною проблемою для Японії стало швидке зростання кількості людей старшої вікової групи за найвищої середньої тривалості життя у світі (чоловіки — 76 років, жінки — 84 роки). Відбувається процес «старіння нації»

Номер слайду 24

Система розселення Японія – одна з найбільш густозаселених країн у світі. Населення розміщене на території країни нерівномірно. Середня густота населення становить 338,5 осіб/км². На рівнині Канто вона зростає до 2,5 тис. осіб/км², а у містах – до 10 тис. осіб/км²; у горах знижується до 40 осіб/км².

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Село

Номер слайду 27

Знайомство з пам’ятками Японії Знайомство з пам’ятками Японії почнемо з Імператорського палацу в Токіо в спеціальному районі Тіеда. Він функціонує як офіційна резиденція глави держави імператора Акіхіто і як музей, де туристи можуть познайомитися з японською історією, культурою і мистецтвом. Палац зведений на руїнах старого замку Едо, знищеного пожежею. У резиденції відкрито багато залів для прийомів, а сама вона оточена садами в традиційному японському стилі. Одним із символів Японії і найвищою горою країни є Фудзіяма (або Фудзі). Гора знаходиться на острові Хонсю в 90 км на південний захід від столиці, її висота – 3776 метрів. Фудзіяма добре пізнавана завдяки своєму симетричному конусу. Цей вулкан люблять фотографувати і часто зображують на сувенірах чи картинах. Щорічно Фудзіяму підкорює понад 200 тисяч осіб, витрачаючи на підйом 5-8 годин (спуск зазвичай займає менше часу).

Номер слайду 28

А ось головним символом столиці вважається Токійська телевізійна вежа, висота якої становить 332,6 метра. Спорудження проектувалося «з оглядкою» на Ейфелеву вежу в Парижі: її структура така ж решітчаста. З’явилася вона на 69 років пізніше своїй французької «сестри». Телевежа в Токіо стала втіленням найсучасніших технологій. Перемістимося в Кіото, столицю Японії з 794 по 1869 рік. Однією з найпопулярніших визначних пам’яток країни – буддійським Храмом Золотого павільйону. Його звели в кінці XIV століття, але в 1950 році його спалив монах, який страждав, очевидно, психічним розладом. У 1955-му храм був відновлений і представляє собою точну копію оригіналу. Kinkaku-ji temple покрили сусальним золотом, дає гарне відображення в навколишньому ставку.

Номер слайду 29

Є в Кіото і «Срібний павільйон» або Гинкаку-дзі, побудований в 1483 році. Тільки покриття у нього насправді не срібне – нанести благородний метал завадила в ту пору війна. Храм призначався для відпочинку сьогуна Асикаги Есімаси. Місцевість, де він знаходиться, дуже тиха, а навколишня природа – втілення гармонії і краси. Найстарішим замок Інуяма (XV століття). Він знаходиться всього в годині їзди від міста-порту Нагоя, адміністративного центру префектури Айті. Замок добре зберігся, має самобутню архітектуру. Об’єкту привласнений високий статус Національного скарбу, якого удостоюються далеко не всі пам’ятки. Одним з найкрасивіших в Японії є замок Мацумото.

Номер слайду 30

Приїхати в Японію і не побувати в токійському Діснейленді? Це було б непростимо. Він знаходиться в столичному передмісті Ураясу, будучи складовою частиною діснеївського парку розваг, відкритого ще в 1983 році і став першим таким закладом за межами США. Інша його частина – тематичний парк Tokyo Disney. Sea. Причому величезною популярністю у туристів користуються обидва ці місця, і не в меншій мірі, ніж знаменитий Діснейленд в Америці. Японським конкурентом останнього вважається і розважальний парк Юніверсал студіо, розташований в Осаці. Набратися адреналіну, відвідавши парк Tokyo Dome City Attraction. Він здобув популярність завдяки атракціону Thunder Dolphin, одному з найбільш екстремальних у світі. Просто сказати, що тут страшно – буде не зовсім те. Відчути, як душа «спрямовується» в п’яти, можна лише опинившись тут: ніякі описи і навіть відеоматеріали не дадуть точного уявлення. Взагалі, всі атракціони Токіо претендують на те, що забути про них буде неможливо. Тільки уявіть: потяг з відвідувачем кабіні розвиває швидкість до 130 км/годину, проїжджаючи через отвори будівель, і в голові свердлить одна думка – як би не врізатися в стіну і залишитися неушкодженим!

Номер слайду 31

Висновки• Японія має досить вигідне економіко-географічне положення, яке дозволяє їй розвивати економічні відносини з багатьма країнами світу.• Місцевий природний ландшафт відрізняється значною різноманітністю. На його формування вплинуло розташування Японії на великому архіпелазі• Нестача ресурсної бази Японії компенсується високою кваліфікацією трудових ресурсів, що поєднується із впровадженням новітніх досягнень науки й активною діяльністю японських капіталу і менеджменту.

Номер слайду 32

Використані джерела:1. Японія - Готуйся серйо. ЗНО до географії - Jimdohttps://geografiamozil2.jimdofree.com.2. За підручником "Географія: регіони та країни" 10 клас, автори С. Кобернік, Р. Коваленко3. https://shimanovskadm.ru/uk/stay/samye-izvestnye-proekty-parkov-krasiveishie-nacionalnye-parki.html4. uk.wikipedia.org5. Клімат, гідрографія, грунти Японії - Geograf.com.uahttp://www.geograf.com.ua › japan ›6. Тектоніка і рельєф Японії - Geograf.com.uahttp://www.geograf.com.ua › japan › 638-japan-relief7. Source: https://samoosvita.in.ua/pam-yatky-yaponiyi8.«Географія (рівень стандарту)» підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти Довгань, Г. Д.; Стадник, О. Г.(2018)

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
Додано
18 січня 2023
Переглядів
2365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку