Тема: З Різдвом Христовим!
Мета: дати учням уявлення про давнє свято Різдва Христового, познайомити учнів з звичаями і і традиціями свята; виховувати культуру мовлення, повагу до звичаїв, дбайливе ставлення до батьків.
Обладнання: різдвяна зірка, малюнки страв,
Місце проведення: класна кімната.
Цільова аудиторія: учні класу та батьки.
Хід заняття:
Клас ділиться на три команди. У команді учні з батьками.
-В народі говорять: «Зима прийшла і святки привела».
І дійсно. Взимку майже щодня-свято. Ми ж виділили серед них найбільші: Андрія, Святого Миколая, Святвечір, Різдво Христове, Новий рік або свято Василя, Водохреща.
Сьогодні ми з вами поговоримо про велике свято-Різдво. Різдво- це сімейне свято. За столом збирається вся родина. І ось сьогодні ми зібралися всі разом у класі великою шкільною родиною.
З самого ранку на Різдво прийнято ходити із зіркою по домівках, співаючи колядки. Різдвяна зірка- символ Сонця, вогню та тепла. При колядуванні заведено вбиратися в різноманітні костюми і вітати кожного зустрічного з Різдвом. Колядники заносять зірку до кожної хати, щоб привітати господарів і побажати їм здоров’я. За привітання колядники отримують солодощі. Також є така традиція: опівночі, в ніч з 24 на 25 грудня, необхідно відчинити вікна і двері, щоб Різдво увійшло в дім.
Також 25 грудня в церквах проводиться Богослужіння. Перед Різдвом починається один з найтриваліших у році постів- це Різдвяний піст. Він триває 40 днів. Під час посту дозволяється їсти овочі, фрукти, каші, гриби, бобові, інколи рибу. Але заборонено вживати м’ясо, яйця, сир, вершкове масло.
Готують на Різдво 12 страв. А щоб дізнатися, які саме, нам буде потрібно по черзі їх приготувати, але готувати ми будемо не на кухні, бо у нас немає такої можливості у класі. А готувати ми будемо по черзі виконуючи завдання.
Перша страва – це кутя.
Завдання: «Снігова доріжка». Доповни ряд числами(1_ _ 4 _ _ 7 _ _ 10).
Кутя – солодка, варять її з пшениці, рису. Вона рідка, без масла і молока. До неї додають цукор, мелені горіхи, мак, цукати. Показую малюнок(кутя у тарілці).
Друга страва-це узвар.
Завдання: знайди відмінності.
Узвар- це солодкий напій. Його готують із сушених фруктів - яблук, груш, слив, родзинок, а також зі свіжих фруктів.
Третя страва-вареники.
Завдання: зимовий чайнворд.
Вареники можуть бути з капустою, картоплею, грибами, вишнею і обов’язково змащені олією.
Четверта страва-тушкована капуста.
Завдання: «Наступне та попереднє число». Домалюйте зліва на один предмет менше, а справа на один більше.
Тушкують капусту з цибулею, додають моркву і гриби.
П’ята страва-запечена риба з овочами.
Завдання: «Складання пазлів».
Шоста страва-голубці.
Завдання: гра «Доміно».
Сьома страва-млинці.
Завдання: розмісти картинки із перелітніми птахами у будиночок праворуч, а із зимуючими-ліворуч.
Восьма страва- солена риба.
Завдання: «Зачаровані слова».
Дев’ята страва-пампушки.
Завдання: дидактична гра «Що буває взимку?»
-так -ні
1) Взимку іде сніг?
2) Взимку всюди радісно співають птахи?
3) Взимку діти будують снігові замки?
4) Взимку на деревах з’являються перші листочки?
5) Взимку зеленіє трава?
6) Взимку можна засмагати?
Пампушки можуть бути солодкі з різними начинками.
Десята страва-вінегрет.
Завдання: «Знайди пари».
Вінегрет- це смачний салат, який готується з варених овочів картоплі, буряка, моркви і підкреслює смак солоний огірок або квашена капуста.
Одинадцята страва-запечені яблука.
Завдання: «Утвори нові слова».
Дванадцята страва-мариновані грибочки.
Завдання: Який одяг одягнеш зимою?
А зараз діти погляньте на дошку, який у нас гарний святковий стіл.
-Давайте пригадаємо, яке свято 25 грудня ми святкуємо?
- Які традиції і звичаї ви запам’ятали?
-Скільки страв повинно бути на столі?
-Які саме?
Я вам усім бажаю весело зустріти і радісно провести зимові свята.
А яке ж Різдво без колядки, заспіваймо!
1