ПРОДУКТИ, ЯКІ ЗАБОРОНЕНО ЗАМОВЛЯТИ, ПРИЙМАТИ ТА ВИКОРИСТОВУВАТИ У ЗДО:– М’ясо та яйця водоплавної птиці;– М’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю;– М’ясні обрізки;– Субпродукти (діафрагма, кров, легені, нирки, голови тощо), окрім печінки та язика;– Свинина жирна;– Свинячі баки;– Сардельки, сосиски, варені ковбаси, нижчі 1-го ґатунку;– Річкова та копчена риба;– Гриби;– Соуси;– Перець;– Майонез;– Вироби у фритюрі, наприклад чіпси;– Вироби швидкого приготування;– Газовані напої;
ПРОДУКТИ, ЯКІ ЗАБОРОНЕНО ЗАМОВЛЯТИ, ПРИЙМАТИ ТА ВИКОРИСТОВУВАТИ У ЗДО:– Квас;– Натуральна кава;– Напої і соки непромислового виготовлення;– Кремові вироби;– Вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо);– Пастеризоване фляжне молоко без кип’ятіння;– Сир м’який, виготовлений не на дитячій молочній кухні;– Сир кисломолочний, який має жирність нижчу від 9% і вищу ніж 18%;– Сметана без термічної обробки;– Сметана, яка має жирність нижчу ніж 15% і вищу ніж 20%;– Оцет;– М’ясні, рибні та овочеві консерви, якщо є м’ясо, риба, свіжі овочі;– Консерви, що містять олію, томат, оцет.
ПРОДУКТИ ТА СТРАВИ, ЯКІ ЗАБОРОНЕНО ВИГОТОВЛЯТИ У ЗДО:– Кисле молоко («самоквас»);– Сир м’який– Холодці;– М’ясні і рибні салати;– Холодники;– Паштети, форшмак та тельці;– Вироби у фритюрі;– Макарони «по-флотськи» з сиром м’яким або м’ясом;– Млинці з сиром м’яким або м’ясом;– Креми;– Морси;– Напої зі штучними барвниками та ароматизаторами;– Страви із нерозведених та непрокип’ячених консервованих фруктових компотів промислового виробництва. ВАЖЛИВО!Перекисле молоко (простоквашу) можна використовувати лише для приготування тіста.
ПОРУШЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИГОТУВАННЯ Готування страв та зберігання продуктів вимагають дотримання технологій приготування та санітарних правил і норм. Якщо працівники харчоблоку порушили котрусь зі встановлених вимог — продукти та страви з них до споживання допускатися не повинні. З огляду на це заборонено використовувати: – м’ясо, яке: заморожували повторно, розморожували дрібними шматками, розморожували у воді або поруч із плитою; – м’ясо, птицю, рибу, які відварили для приготування других страв, але після розподілу на порції не прокип’ятили повторно у бульйоні; – яйця, які перед приготуванням страв не замочували на 30 хв у 2%-ому розчині питної соди та потім не промили їх під проточною водою; – смажену рибу шматками, печінку, які не пройшли подвійну термічну обробку; – рибне філе, розморожене у воді; – вироби з м’ясного або з рибного фаршу; – сирники; – кисломолочні напої, які перелили в одну посудину і змішали; – консерви, які не пройшли термічну обробку.