«Заборонені продукти харчування і заборонені страви у ЗДО»

Про матеріал
У закладах дошкільної освіти харчування дітей здійснюють згідно з НАКАЗОМ МОН та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:«Заборонені продукти харчування і заборонені страви у ЗДО»Виконала: Мусіяка Катерина

Номер слайду 2

Законодавча база. У закладах дошкільної освіти харчування дітей здійснюють згідно з НАКАЗОМ МОН та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».

Номер слайду 3

ПРОДУКТИ, ЯКІ ЗАБОРОНЕНО ЗАМОВЛЯТИ, ПРИЙМАТИ ТА ВИКОРИСТОВУВАТИ У ЗДО:– М’ясо та яйця водоплавної птиці;– М’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю;– М’ясні обрізки;– Субпродукти (діафрагма, кров, легені, нирки, голови тощо), окрім печінки та язика;– Свинина жирна;– Свинячі баки;– Сардельки, сосиски, варені ковбаси, нижчі 1-го ґатунку;– Річкова та копчена риба;– Гриби;– Соуси;– Перець;– Майонез;– Вироби у фритюрі, наприклад чіпси;– Вироби швидкого приготування;– Газовані напої;

Номер слайду 4

ПРОДУКТИ, ЯКІ ЗАБОРОНЕНО ЗАМОВЛЯТИ, ПРИЙМАТИ ТА ВИКОРИСТОВУВАТИ У ЗДО:– Квас;– Натуральна кава;– Напої і соки непромислового виготовлення;– Кремові вироби;– Вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо);– Пастеризоване фляжне молоко без кип’ятіння;– Сир м’який, виготовлений не на дитячій молочній кухні;– Сир кисломолочний, який має жирність нижчу від 9% і вищу ніж 18%;– Сметана без термічної обробки;– Сметана, яка має жирність нижчу ніж 15% і вищу ніж 20%;– Оцет;– М’ясні, рибні та овочеві консерви, якщо є м’ясо, риба, свіжі овочі;– Консерви, що містять олію, томат, оцет.

Номер слайду 5

ПРОДУКТИ ТА СТРАВИ, ЯКІ ЗАБОРОНЕНО ВИГОТОВЛЯТИ У ЗДО:– Кисле молоко («самоквас»);– Сир м’який– Холодці;– М’ясні і рибні салати;– Холодники;– Паштети, форшмак та тельці;– Вироби у фритюрі;– Макарони «по-флотськи» з сиром м’яким або м’ясом;– Млинці з сиром м’яким або м’ясом;– Креми;– Морси;– Напої зі штучними барвниками та ароматизаторами;– Страви із нерозведених та непрокип’ячених консервованих фруктових компотів промислового виробництва. ВАЖЛИВО!Перекисле молоко (простоквашу) можна використовувати лише для приготування тіста.

Номер слайду 6

ПОРУШЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИГОТУВАННЯ Готування страв та зберігання продуктів вимагають дотримання технологій приготування та санітарних правил і норм. Якщо працівники харчоблоку порушили котрусь зі встановлених вимог — продукти та страви з них до споживання допускатися не повинні. З огляду на це заборонено використовувати: – м’ясо, яке: заморожували повторно, розморожували дрібними шматками, розморожували у воді або поруч із плитою; – м’ясо, птицю, рибу, які відварили для приготування других страв, але після розподілу на порції не прокип’ятили повторно у бульйоні; – яйця, які перед приготуванням страв не замочували на 30 хв у 2%-ому розчині питної соди та потім не промили їх під проточною водою; – смажену рибу шматками, печінку, які не пройшли подвійну термічну обробку; – рибне філе, розморожене у воді; – вироби з м’ясного або з рибного фаршу; – сирники; – кисломолочні напої, які перелили в одну посудину і змішали; – консерви, які не пройшли термічну обробку.

Номер слайду 7

Дяку. Ю заувагу!

pptx
Додано
12 квітня 2023
Переглядів
1206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку