Задачі з валеологічним змістом

Про матеріал
Одним із напрямів роботи з формування здоров'язберігаючих компетентностей учнів є розв'язування з валеологічним змістом, які подані у цій розробці.
Перегляд файлу

Задачі з валеологічним змістом

Одним із напрямів роботи з формування здоров'язберігаючих компетентностей учнів є розв'язування з валеологічним змістом або використання статистичних методів аналізу.

Задачі валеологічного змісту сприяють розширенню життєвого досвіду учнів, формуванню в учнів необхідних знань і умінь спрямованих на збереження і розвиток їх індивідуального здоров’я, націлюють на здоровий спосіб життя та культуру харчування, допомагають прийняттю валеологічно обґрунтованих рішень, наповненню діяльності особистісним смислом для учнів (формування фізичного, соціального, психічного здоров’я).

 

Раціональне харчування

Задача 1

 З позицій здорового харчування, кожного дня п’ятикласник повинен виживати 0,4 кг овочів без урахування картоплі. Відомо, що хом’як збирає на зиму близьку 90 кг гороху. Хто більше і у скільки разів з'їдає овочів: людина за рік чи хом’як за зиму?

Задача 2

 Дитина за добу повинна вживати 100 г м'яса, 300 г молока, 500 г сиру. Побудувати діаграму, яка показує яку кількість тваринних продуктів повинна споживати дитина за добу.

Задача 3

 Вчені дослідили, що добова норма споживання солі не повинна перевищувати 5-6 грамів (чайна ложка). Цього цілком достатньо для збалансованого харчування. Відомо, що вміст кухонної солі у варених ковбасах має бути 1,5 – 4,5%, в напівкопчених – 3-5%; в твердокопчених – 3-8%; у ліверних – 2,5 – 4,0%. Скільки грамів вареної ковбаси потрібно з'їсти, щоб забезпечити денну норму солі? А твердокопченої?

Задача 4

 За даними офіційного сайту напій Coca-Cola містить 26,5 г цукру на 250 мл, що дорівнює чотирьом або п’яти чайним ложкам цукру або 108 калоріям. Скільки цукру міститься в літровій пляшці цього напою? За скільки хвилин Ви зможете відпрацювати калорії, отримані від половини пляшки Coca-Cola, за допомогою стрибків через скакалку, якщо в цей час за 1 годину на 1 кг ваги вашого тіла спалюється 7,7 калорій.

 

Задача 5

 

В віці 12 – 14 років добова потреба в білках – 90 – 110г, жирах – 90 – 100, вуглеводах – 380 – 400г. Підрахуйте потребу на тиждень, місяць?

Бесіда (проводиться до чи після розв'язання задачі)

   Білки необхідні для побудови м’язів, оновлення клітин, виробленню гормонів і т. д. При недостатній кількості білків знижується фізична і розумова працездатність. Збільшується потреба у сні, прискорюється старіння.

   Велика кількість їх в сирі, м’ясі курей, рибі, сої, горіхах, м’ясі свиней і корів, яйцях, ковбасах, крупах: манній, гречаній, вівсяній, макаронах, пшоні, борошні.

   Жири відносяться до поживних речовин, в організмі вони перетворюються в енергію. Надлишок жирів відкладається, утворюючи товстий шар підшкірного жиру.

   Велика кількість їх в усіх видах масла, жирах кулінарних, свинині, гусях, качках, ковбасах, рибних консервах, в маслі, горіхах, шоколаді, халві, тістечках.

   Вуглеводи – третя основна харчова речовина. Більше їх можуть споживати ті, хто більше рухається. Надлишок цукру призводить до цукрового діабету, повноти і ожиріння.

 

Задача 6

 Мінімальний необхідний 12-річному школяру об’єм молочних продуктів відноситься до всього об’єму рідини, що випивається за день, як 3 : 20. Скільки молока, кефіру або ряжанки повинен випивати шестикласник, якщо усього за день у його раціон входить 2 літра рідини?
 

Враховуючи інтенсивну швидкість росту у цьому віці, треба розуміти, що потреба у кальції дуже висока. Дефіцит кальцію призводить до порушення формування кісток, зубів, затримка росту. Молоко можливо заміняти кефіром, кефір – йогуртом. 

 

Задача 7

У 100 грамах м’яса міститься 14 грамів білка. Скільки м’яса та м’ясопродуктів необхідно з’їсти за день, якщо добова норма білка – 70 грамів?

Добова норма у білках виконується не лише за рахунок м’ясних продуктів, але і за рахунок молочних, рибних та овочевих страв. Включення до раціону одного лише м’яса призводить до тяжких захворювань. У давнину на Сході так іноді стратили злочинців: годували їх тільки вареним м’ясом, і організм не міг переварити таку кількість білка.

 

Задача 8

День середнього п’ятикласника починається з 7-ї години ранку і закінчується о 9-й вечора. Оптимальні інтервали між прийомами їжі складають 3 години. Скільки разів на день повинен харчуватися школяр? Визначте час прийому їжі, враховуючи, що останній її прийом повинен відбуватися не пізніше, ніж за 1 годину 30 хвилин до сну.
 

 

Заняття спортом

 

Задача 1

 У змаганнях з бігу взяли участь три хлопчики. Коля пробіг зі швидкістю 6 м/с, Саша – 20 м/с, Андрій – 0,35 м/с. Хто з них прибіг першим, а хто останнім?

 

Задача 2

Спортсмен, масою 80 кг, підняв штангу, масою 120 кг. У скільки разів маса штанги більша за масу спортсмена?

 

Задача 3

Витрата енергії під час занять спортом

Вид діяльності

Кількість затраченої енергії в ккал/год

Ранкова зарядка

200

Біг (10 км/год)

670

Біг (18 км/год)

1180

Біг на лижах

420 – 800

Їзда на велосипеді

180 – 570

Плавання

230 – 950

Катання на човні

200

Ходьба на прогулянці

170 - 200

Завдання:

  1. Складіть свої витрати енергії під час занять спортом.
  2. На скільки більше використовується енергії під час їзди на велосипеді чим бігу зі швидкістю: а) 10 км/год; б) 18 км/год?
  3. Скільки енергії витрачається приїзді на велосипеді: а) 4 год; б) 6 год?

 

Задача 4


        В стані спокою серце людини викидає 5 – 6 літрів крові за 1 хвилину, під час напруженої праці – 25 л, а у високо тренованих спортсменів – 40 л. порівняйте дані характеристики. На скільки більше крові викидає серце під час напруги? В скільки разів більше викидає крові за 1 хвилину серце спортсмена, ніж нетренованої людини?

 

 

Здоровий спосіб життя

 

Задача 1

Легковий автомобіль за 1,5 тис кілометрів пробігу споживає річну норму кисню однієї людини. Скільки літрів кисню потрібно автомобілю для пробігу 12 тис. кілометрів?

 

Задача 2

За добу людина споживає 500 л кисню. Визначте річну норму кисню для людини.

 

Задача 3

В умовах абсолютного спокою людина використовує 250 мл/хв кисню. А при тяжкому фізичному навантаженні потреба в кисні зростає і досягає 3000 – 4000 мл/хв. В скільки разів збільшується потреба організму в кисні? На скільки збільшується потреба організму в кисні? Порівняйте потребу організму в кисні в стані спокою і при фізичному навантаженні.

Задача 4

Людина з нормальною вагою використовує під час ходіння в розміреному теплі – 600 см2 кисню, а у якої ожиріння – 1300 см2. Порівняйте, хто використовує кисню більше? На скільки більше кисню використовує хвора людина?

Задача 5

 Одна цигарка відбиває 15 хвилин життя. На скільки скорочує своє життя за день людина, яка випалює 10 цигарок? За рік? За 20 років?

Задача 6

 Медиками встановлено, що для нормального розвитку дитини, якій Р років (Р менше18), вона повинна спати t годин на добу, де t визначається за формулою t = 16-Р/2. Знайдіть t (6), t (10), t (11).

 

Дбайливе ставлення до довкілля (екологія)

 

Задача 1

Якщо кожен учень збереже за чверть всього один зошит, то країна збереже від вирубування 45 га лісу. Яка площа лісу буде збережена, якщо кожен учень не витратить марно 5 зошитів за чверть?

 

Задача 2

В результаті Чорнобильської трагедії було забруднено 3235 населених пунктів. Із 76 населених пунктів було евакуйовано населення. З якої частини населених пунктів було евакуйовано населення?

 

Задача 3

Пластикова пляшка гниє у ґрунті 180 років, поліетиленовий пакет - на 20 років довше, а папір – у 100 разів швидше, ніж поліетилен. За скільки років згниє папір у ґрунті?

Задача 4

40 років тому в Азовському морі виловлювали 300 тис. тонн риби на рік. Зараз вилов становить 50 тис. тонн на рік. У скільки разів зменшився вилов? Як ви думаєте, чому?  Який щорічний вилов риби в Чорному морі, якщо він у 35 разів менший, ніж в Азовському?

Задача 5

На один кілограм риби в Балтійському морі припадає 1/800 частина грама ртуті. Якщо людина з’їсть 4-5 таких рибин, то одержить стільки ртуті, скільки її в термометрі. Яка ж кількість ртуті в термометрі, обчисліть. Що стало причиною забруднення ртуттю Балтійського моря ?

Задача 6

Зараз на Поліссі збирають 67 видів лікарських рослин, що на 40 видів менше, ніж збиралось раніше. Скільки видів лікарських рослин збирали тут раніше? Чому, на вашу думку, відбулись такі зміни?

 

 

docx
Додав(-ла)
Янчук Надія
Додано
8 січня
Переглядів
121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку