"Загальна характеристика США" (презентація)

Про матеріал
В презентації розкрита роль США як для країн Европи так і для світу вцілому. Виявлені особливості розвитку і розміщення виробництв первинної і вторинної сфери. Домінуючі складові третинного сектору. Характерні риси просторової організації господарства. Презентація буде добрим помічником вчителя у розповіді про країну.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

США

Номер слайду 2

Географічне положення. США займає 1/3 території Північної Америки (9,4 млн. км2). За площею країна займає четверте місце в світі. Територія країни складається з трьох розрізненнях частин: основна частина займає центр материка, штат Аляска - на північному заході материка і Гавайські острови в центральній частині Тихого океану. США - федеративна республіка Глава держави і уряду - президент. Виконавча влада належить також віце-президенту і кабінету міністрів. Законодавчий орган - конгрес. (Сенат і Палата представників). США є членом Ради Безпеки ООН, воєнного блоку НАТО, Північноамериканської зони вільної торгівлі (НАФТА). На території США знаходяться штаб-квартири багатьох впливових міжнародних організацій, в тому числі ООН, Міжнародного банку Реконструкції і Розвитку, Міжнародного Валютного Фонду і інші.

Номер слайду 3

Населення. Чисельність населення країни станом на 2013 р. складає 314 млн. осіб. США як національну державу історично формували переселенці з Європи. Найбільшу частку становили вихідці з Великобританії (англійці, шотландці, ірландці). Корінне населення – індіанці. Серед національних меншин слов'янського походження за чисельністю виділяються поляки і українці. Середня щільність населення США - 29 осіб/км2. США - одна з найбільш урбанізованих країн світу. У містах проживає 77 % жителів. У США є сім міст з населенням понад 1 млн. осіб: Нью-Йорк , Лос-Анджелес, Чикаго, Філадельфія, Сан-Франціско, Майамі, Даллас, Детройт, Сан-Дієго, Бостон, Х'юстон, що одночасно виступають центрами міських агломерацій.

Номер слайду 4

Природні умови і ресурси. Природні умови США відзначаються великою різноманітністю. На території США розміщені практично всі кліматичні зони. Земельні ресурси США становлять 940 млн. га. За площею сільськогосподарських угідь, а також площею орних земель, держава займає перше місце у світі. На переважній частині території країни є густа мережа річок. За багатством мінеральних ресурсів (понад 100 видів) США займають одне з провідних місць у світі.

Номер слайду 5

Загальна характеристика господарства. США - наймогутніша постіндустріальна держава світу. Валовий національний продукт (ВНП) країни у поточних цінах становить понад 8 трлн. дол. У США високий рівень розвитку галузей обробної промисловості, передусім, машинобудування, електроенергетичної та хімічної промисловості. Галузева структура промисловості значною мірою працює на світовий ринок і залежить від постачання сировини та паливно-енергетичних ресурсів із інших країн світу. 

Номер слайду 6

промисловість. США характеризується повнотою галузевої структури, високою забезпеченістю природними ресурсами і кваліфікованою робочою силою, розвиненою науково-дослідною базою, а також значною концентрацією капіталу і виробництва. У результаті структурної перебудови промислового виробництва прискореними темпами розвивається електроенергетика, машинобудування та хімічна промисловість. їх сукупна частка у продукції промисловості США перевищує 50 %, на них припадає до 60 % усіх інвестицій у промисловість.

Номер слайду 7

Енергетика. За запасами енергоресурсів та їх видобутком США мають одне з перших місць у світі, далеко обійшовши всі інші розвинені країни. Частка США у світовому видобутку нафти становить 11,1 %. США також володіють найбільш розвиненою нафтопереробною промисловістю. За видобутком природного газу США займають друге місце у світі. США є найбільшим у світі продуцентом електроенергії.

Номер слайду 8

Сільське господарство та Рослинництво. Сільське господарство - важлива галузь економіки США. Вона забезпечує не лише внутрішні потреби країни в продовольстві, але значну її кількість експортується — передусім пшениця, фуражне зерно, соєві боби. Частка сільськогосподарського виробництва у ВНП становить близько 2 %. Рослинництво. У США розвинене зернове господарство, вирощування кормових і технічних культур, овочівництво і садівництво. Цьому сприяють не лише помірний і субтропічний клімат, родючі ґрунти, рівнинний рельєф центральних, частково східних і західних районів, а в першу чергу підприємливість американських фермерів. США виробляють понад 16 % зерна у світу.

Номер слайду 9

Транспорт. Залізничний транспорт. Автомобільний транспорт. Трубопровідний транспорт. Морський транспорт. Повітряний транспорт

Номер слайду 10

Зовнішньоекономічні зв'язки. Основною  формою зовнішньоекономічних операцій США є вивіз капіталу. Оборот підконтрольних американському капіталу зарубіжних підприємств перевищує 1,5 трлн доларів, що у два рази більше експорту товарів зі США. Ввіз іноземного капіталу у США теж досяг великих розмірів. Він становить понад 100 млрд. доларів щорічно. Іноземці купують у СІЛА облігації, акції, землю, нерухомість. Іноземний капітал використовується для фінансування американської економіки. Важливою статтею зовнішньої торгівлі США є торгівля ліцензіями на право користування новими технологіями, дорогими машинами, інструментами, американськими методами управління і на прокат кінофільмів. Сфера зовнішньоекономічних інтересів країни торкається всього світу.

Номер слайду 11

Сполучені Штати Америки є стратегічним партнером України. Цей вибір зумовлюється, виключно великою роллю США у світовій економіці й політиці. Жодна важлива подія в світі не обходиться без прямої або опосередкованої участі Сполучених Штатів. Глобалізація світових процесів, у тому числі економічних, приводить до того, що від стану економіки США великою мірою залежить економічна ситуація в решті держав світу, в тому числі й в Україні. Економічні зв'язки Україною Імпорт. Транспорт, обладнання, фармацевтика, полімери, хімія, гума, паливо, кам'яне вугілля. Експорт. Чорні метали, руди, олія, молоко, яйця та мед

Номер слайду 12

Висновок. США- економічно розвинена країна, яка знаходиться в центральній частині Північної Америки й складається з трьох основних частин: Континентальні США, Гаваї та Аляска. В ній представлені практично всі кліматичні зони — від арктичного клімату на півночі Аляски до тропічного в штаті Гаваї і на півдні Флориди. США є засновниками ООН і мають постійне місце в Раді Безпеки ООН, є засновниками Північноатлантичного альянсу, володіють могутніми збройними силами, зокрема найбільшим військово-морським флотом; США мають у своєму розпорядженні найбільший за сукупною потужністю ядерний потенціал на Землі. З кінця XX століття (після розпаду СРСР) вважаються єдиною наддержавою у світі.

Номер слайду 13

Дякую за увагу

pptx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
28 березня 2019
Переглядів
8084
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку