Загальна характеристика металів

Про матеріал
Цілі уроку: Навчальна: поглибити знання учнів про металічні елементи, їх положення в періодичній системі, про загальні фізичні властивості металів, особливості будови атомів, будови речовин, розширити знання учнів про види хімічного зв’язку введенням поняття про металічний зв’язок; показати його вплив на фізичні властивості речовин, утворених металічними елементами; Розвивальна: розвивати вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати та робити висновки на основі набутих знань; формувати навички пошукової роботи; Виховна: сприяти формуванню наукового світогляду, комунікативної та інформаційної компетентності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика металів

Номер слайду 2

ЦІЛІ УРОКУ: Навчальна: поглибити знання учнів про металічні елементи, їх положення в періодичній системі, про загальні фізичні властивості металів, особливості будови атомів, будови речовин, розширити знання учнів про види хімічного зв’язку введенням поняття про металічний зв’язок; показати його вплив на фізичні властивості речовин, утворених металічними елементами;Розвивальна: розвивати вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати та робити висновки на основі набутих знань; формувати навички пошукової роботи;Виховна: сприяти формуванню наукового світогляду, комунікативної та інформаційної компетентності.

Номер слайду 3

Уявлення про метали. План010302 Класифікація металів. Особливості будови металів

Номер слайду 4

МЕТАЛИЩо таке метали? – це речовини, які мають певні особливості у будові атомів і кристалів та за звичайних умов виявлять специфічні характерні властивості: високу електропровідність, теплопровідність, від’ємний температурний коефіцієнт електричної провідності, здатність добре відбивати світлові хвилі (блиск), пластичність.

Номер слайду 5

Більшість металів достатньо поширена в природі. Так, вміст деяких металів в земній корі наступний: алюмінію – 8,2%, заліза – 4,1%, кальцію – 4,1%, натрію – 2,3%, магнію – 2,3% (в тому числі, в морській воді міститься натрію – 1,05% і магнію – 0,12%), калію – 2,1%, титану – 0,56%.

Номер слайду 6

Метали в природіВ природі метали зустрічаються у різних формах:у вільному стані – у вигляді самородків. До цієї групи належать виключно малоактивні метали, які називають дорогоцінними, або благородними (срібло, золото, платина, інколи мідь, ртуть); у зв’язаному стані – у формі складних сполук:оксидів – простих (магнетит Fe3 O4, гематит Fe2 О3) і змішаних (каолін Аl2 O3 · 2 Si. O2 · 2 Н2 О, алуніт (Na,K)2 O · Аl. О3 · 2 Si. O2 та ін.солей: сульфідів (галеніт Pb. S, кіновар Нg. S) хлоридів (сильвін КС1, галіт Na. Cl, сильвініт КСl · Nа. Сl, карналіт КСl · Мg. Сl2 · 6 Н2 О), сульфатів (барит Ва. SO4, ангідрид Са. SО4, гіпс Са. SО4 · 2 Н2 О), фосфатів (апатит Са3(РО4)2), карбонатів(крейда, мармур Са. СО3, магнезит Мg. СО3).

Номер слайду 7

– це електропровідні сполуки, що утворюються внаслідок впровадження деяких реагентів у міжшаровий простір кристалічної решітки речовин з шаруватим типом структури.Інтеркалати. Ti. Fe. La. Ni5 Mg2 Ni

Номер слайду 8

Напівпровідники – речовини, які за своєю питомою провідністю займають проміжне місце між провідниками і діелектриками і відрізняються від провідників сильною залежністю питомої провідності від концентрації домішок, температури і дії різних видів випромінювання. Напівметали – хімічні елементи, що займають проміжну позицію за своїмиелектрофізичними властивостями між власно металами і напівпровідниками. BAs. Sb. Te. Po. Sn

Номер слайду 9

Геохімічна класифікація. За електронною конфігурацією. За природним походженням. За конструкційними властивостями. За походженням. За розповсюдженням у природіКЛАСИФІКАЦІЯ МЕТАЛІВ

Номер слайду 10

Геохімічна класифікація

Номер слайду 11

За електронною конфігурацієюs-метали – лужні та лужноземельні метали, а також магній Mg і берилій Be;p-метали – алюміній Al, галій Ga, індій In, талій Tl (головна підгрупа III групи),германій Ge, олово Sn, свинець Pb (головна підгрупа IV групи), бісмут Bi (головнапідгрупа V групи), полоній Po (головна підгрупа VІ групи);d-метали – елементи I-VIIIВ-підгруп періодичної системи;f-метали – лантаноїди і актиноїди. Перші дві групи (s- і p-метали) іноді називають прості метали, а дві останні (d- іf-метали) – перехідні метали, оскільки вони виконують функцію неначе сполучальноїланки між s- і p-металами і виявляють вторинну періодичність у змінюванні потенціалів іонізації, атомних радіусів, фізичних і хімічних властивостей.

Номер слайду 12

За природним походженням лужні метали (літій Li, натрій Na, калій K, рубідій Rb, цезій Cs, францій Fr);лужноземельні метали (кальцій Ca, стронцій Sr, барій Ba, радій Ra);родина заліза – залізо Fe, кобальт Co, нікель Ni;платинові метали – рутеній Ru, осмій Os, паладій Pd, родій Rh, іридій Ir, платина Pt;лантаноїди – 14 металів, що стоять у періодичній системі елементів після лантану 57 La – від церію 58 Ce до лютецію 71 Lu; інколи до цієї групи відносять і сам лантан; серед лантаноїдів є один радіоактивний метал – прометій 61 Pm;актиноїди – 14 металів після актинію 89 Ac, починаючи від торію 90 Th і закінчуючилоуренсієм 103 Lr; як і у випадку лантаноїдів, до родини актиноїдів часто приєднують і актиній; і всі актиноїди належать до радіоактивних елементів, причому у природі знайдені тільки Th, Pa, U, Np, Pu і Ac, а решта, від америцію 95 Am до лоуренсію 103 Lr, одержані штучно;рідкоземельні метали – скандій Sc, ітрій Y, лантан La і лантаноїди

Номер слайду 13

важкі метали, густина яких перевищує 5 г/см3 наприклад: мідь Cu, цинк Zn, свинець Pb, ртуть Hg, найважчим металом є осмій Os, густина якого дорівнює 22,6 г/см3;легкі метали, що мають густину менше 5г/см3, наприклад: калій K, натрій Na, магній Mg, алюміній Al, найлегший метал – літій Li з густиною 0,53г/см3;легкоплавкі метали, температури плавлення яких не перевищують 1500о. С; до них належать францій Fr (Тпл = 18-21о. С), цезій Cs (Тпл = 28,5о. С), галій Ga (Тпл = 29,1о. С), калій K (Тпл = 62,3о. С), натрій Na (Тпл = 97,8о. С), олово Sn (Тпл = 231,85о. С), свинець Pb (Тпл = 327,4о. С), а найлегкоплавкішою є ртуть Hg, температура плавлення якої дорівнює Тпл = –38,9о. С (рис. 14.4);тугоплавкі метали, температури плавлення яких вище 1500о. С: залізо Fe (Тпл = 1539о. С), молібден Mo (Тпл = 2620о. С), осмій Os (Тпл = 3030о. С); найтугоплавкіший метал – вольфрам W, температура плавлення якого складає Тпл = 3420о. С (рис. 14.4);благородні метали, які виявляють підвищену хімічну стійкість до окиснювальних і агресивних реагентів; благородними металами є золото Au, срібло Ag, платина Pt, паладій Pd, родій Rh, іридій Ir, рутеній Ru, осмій Os;радіоактивні метали – це метали, усі ізотопи яких мають радіоактивні властивості: технецій 43 Tc, прометій 61 Pm, полоній 84 Po і всі метали з більшими, ніж у полонію, атомними номерами. За конструкційними властивостями з урахуванням механічних, фізичних, хімічних таінших особливостей метали поділяються на численні групи, наприклад:

Номер слайду 14

природні метали, які входять до складу природних сполук. Це метали від Літію Li до Плутонію (94 Рu);штучні метали, що утворюються внаслідок ядерних реакцій. Окрему групу складають радіоактивні елементи, яких відомо 27: Технецій 43 Тс, Прометій 61 Рm, Полоній 84 Ро та всі елементи, що розміщуються в періодичній системі за Полонієм. За походженням виділяють такі групи елементів:

Номер слайду 15

поширені метали – це, по-перше, Al, Fe, Ca, Na, K, Mg, які разом з О і Si становлять 98,53% від маси земної кори, а також Zn, Cu, Mn, Cl, Ba, Sr та Cr. На всі інші елементи припадає лише 0,85%;рідкі метали – малопоширені у природі або маловивчені метали, вміст яких у земній корі надто низький, наприклад: Літій Li, Рубідій Rb, Цезій Cs, Молібден Mo, Вольфрам W, Берилій Be, Цирконій Zr, Гафній Hf, Ванадій V, Ніобій Nb, Тантал Ta;розсіяні метали – метали, що не утворюють власних родовищ і самостійних мінералів, а знаходяться з іншими металами як домішки, наприклад, Германій Ga, Цезій Cs. За розповсюдженням у природі всі метали можна поділити на три умовні групи:

Номер слайду 16

еталічні елементи– це речовини, що мають типові металічні властивості та складаються із двох чи більше елементів, із яких меншою мірою хоч одним є метал.

Номер слайду 17

Сплави поділяють на:антифрикційніжаростійкіжароміцнікорозійностійкілегкінадлегкістійкі до зношування

Номер слайду 18

кристалізація при охоложденні розплавлених компонентів;сумісне електроосадження твердої фази із розчину чи з газової фази;дифузійне насичення одного компонента іншим. Одержання сплавів. Для одержання сплавів розроблені численні способи. Найчастішевикористовують такі:

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Підсумок. У природі метали досить поширені і майже всі, за винятком благородних, існують тільки у вигляді сполук, що входять до складу мінералів. У металах головним чином здійснюється особливий тип хімічного зв’язку – металічний зв’язок, однак може бути і ковалентний зв’язок. Будова атомів і структура кристалічної гратки металів визначають сукупність фізичних властивостей: механічних, теплових, електричних, оптичних, магнітних. Хімічна поведінка металів зумовлюється положенням в періодичній системі, низькими значеннями потенціалів іонізації та достатньо великими радіусами атомів за наявності малої кількості валентних електронів.

Номер слайду 21

Схарактеризуйте розташування металічних елементів у періодичній системі. У чому полягає особливість будови електронної оболонки атомів металічних елементів?Які особливості металічного хімічного зв'язку вам відомі?Назвіть фізичні властивості металів, наведіть приклади. ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
25 січня
Переглядів
157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку