Магній і Кальцій як елементи ІІА групи

Про матеріал
Презентація на тему "Магній і Кальцій як елементи ІІА групи, поширення їх у природі. Фізичні властивості" до уроку хімії в 11 класі (профільний рівень)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Магній і Кальцій як елементи ІІА групи, поширення їх у природі. Фізичні властивості

Номер слайду 2

Елементи другої групи головної підгрупи періодичної системи елементів Кальцій, Стронцій і Барій називають лужноземельними металами тому, що гідроксиди цих металів проявляють лужні властивості, а оксиди цих металів тугоплавкі і подібні до оксидів алюмінію і важких металів, які назвали землями. Пластичні метали, але значно твердіші за лужні метали, менш легкоплавні. Завдяки хімічній активності та для запобігання взаємодії з повітрям лужноземельні метали зберігать у запаяних ампулах під шаром гасу.

Номер слайду 3

Зовнішній електронний шар атома Кальцію складається з двох електронів. Віддаючи ці два електрони атом перетворюється на позитивно заряджений катіон Ca2+. Ca0 – 2 e- → Ca2+Електронна конфігурація зовнішнього і передостаннього електронних шарів атома Кальцію 1s22s22p63s23p63d04s2 показує, що в хімічних реакціях атоми Кальцію легко віддають обидва електрони із зовнішнього шару і виявляють ступінь окиснення +2. У своїх сполуках Кальцій двовалентний. Напишіть електронну конфігурацію Магнію.

Номер слайду 4

Поширення у природіКальцій хімічно активний, тому зустрічається в природі тільки у вигляді сполук. За вмістом у земній корі він посідає п’яте місце. Вміст Кальцію в земній корі — 4,1%, а Магнію  —     1,87 % .

Номер слайду 5

Найбільш поширеною  сполукою  є мінерал кальцит Са. СО3 (головна складова частина вапняку, мармуру, крейди та прозора різновидність  кальциту – ісландський шпат). Кальцій карбонат входить до складу мінералу доломіту – Са. СO3•Mg. СO3, плавиковий шпат Са. F2, норвезька селітра Са(NO3)2, входить до складу алюмосилікатів. Часто зустрічаються поклади кальцій сульфату у вигляді мінералу гіпсу – Са. SO4•2 H2 O. Кальцій у вигляді фосфату Са3(РО4)2 входить до складу фосфориту й апатиту. Йони Кальцію містяться у природних водах і ґрунті, в організмі тварин: в кістках (близько 80% кальцій фосфату), черепашках молюсків, яєчній шкарлупі. Магній входить до складу силікатів, азбесту, тальку, доломіту, карналіту.

Номер слайду 6

Фізичні властивостіКальцій твердий, легкий, ковкий, легкоплавкий метал. Сполуки Кальцію забарвлюють полум’я у цегляно-червоний колір. Як і лужні метали, його зберігають під шаром гасу.

Номер слайду 7

Завдання1. Напишіть рівняння реакцій в молекулярній та йонній формі між кальцієм і речовинами: H2 O, HNO3(розб), H2 SO4(конц). 2. Визначте масову частку Кальцію в природних сполуках:а) Ca. CO3;б) Ca3(PO4)2.

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Опрацювати презентацію. Виконати вправу за покликанням

pptx
Додано
28 січня
Переглядів
195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку