Загальна характеристика надкласу риби

Про матеріал

Загалаьна характеристика класу риби порівняння хрящових і кісткових риб Поккликаннчя на відео в ютюбіhttps://youtu.be/B31Vv19_1to?si=bROg92n7eBFMjYhH

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Надклас Риби

Номер слайду 2

Наука, яка вивчає риб називається - ІХТІОЛОГІЯСередовище існування - солоні і прісні водойма. Наявність черепа, в якому знаходиться головний мозок. Наявність щелеп, які активно захоплюють їжу. Наявність плавців, які забезпечують пересування у воді. Адаптивні пристосування до життя у водному середовищі.

Номер слайду 3

Систематичне положення риб. Домен. Царство. Підцарство. Тип. Підтип. Надклас. Еукаріоти. Тварини. Справжні БагатоклітинніХордовіЧерепні,або Хребетні Риби. Клас хрящові риби. Клас кісткові риби

Номер слайду 4

Клас хрящові риби. Ряд акули. Ряд скати. Ряд химери

Номер слайду 5

Клас Хрящові риби представлений групою нечисленних морських видів риб, що мають хрящовий кістяк протягом усього життя. Зяброві кришки відсутні, з боків голови назовні відкривається 5—7 зябрових щілин. Луска плакоїдного типу (тобто з виїмками)Плавальний міхур не розвинений, тому, щоб не «потонути», риби активно плавають.

Номер слайду 6

Осьовий скелет — хребет, утворений численними хрящовими хребцями. По каналах хребців проходить хорда, пронизуючи весь хребетний стовп. Череп з двома відділами — мозкова коробка і скелет ротового і зябрового апаратів. Череп акул являє собою суцільну хрящову коробку, передній край його витягнутий у рострум, що підтримує рило. Парні кінцівки з поясами — грудні і черевні плавці. Розташовані горизонтально. Непарні плавці — це, як правило, хвостовий, анальний і два спинних плавця. Хвостовий плавець нерівнолопатевий, з великим верхнім й малим нижнім лопатями. Хоча акулячий скелет є хрящовим, хребці можуть бути суттєво мінералізовані.

Номер слайду 7

Травна система хрящових риб є добре диференційована на відділи. Органом захоплення і утримання здобичі є щелепи, рот (з зубами) — глотка — стравохід — шлунок — кишечник (тонка, товста та пряма кишки) — клоака. У кишечник відкриваються протоки печінки і підшлункової залози — їх соки допомагають травленню їжі у кишечнику. Більшість акул є хижаками.

Номер слайду 8

Органи дихання хрящових риб є зябра. Дихальна система міститься в області глотки. У глотці є зяброві щілини, розділені міжзябровими перегородками, на яких є зяброві дуги. Зяброві крищки відсутніКровоносна система хрящових риб є замкнутою. Серце — двокамерне, складається з одного передсердя і одного шлуночка. Видільна система хрящових риб — пара нирок, які через сечоводи виводять непотрібні організму тварини речовини у клоаку, а звідти в зовнішнє середовище. Дихальна система

Номер слайду 9

Нервова система складається з головного і спинного мозку (центральна нервова система) та нерви (периферична нервова система). З органів чуттів найкраще розвиненими є орган нюху (складається з нюхових мішків, які відкриваються назовні ніздрями), очі, орган слуху (внутрішнє вухо), бічна лініяЄ орган електричного чуття за допомогою котрого вони можуть відчувати електричне поле навколо живих організмів

Номер слайду 10

Розмноження і розвитоку хрящових риб запліднення внутрішнє, розвиток прямий ( зустрічається живонародження і яйцеживонародження)

Номер слайду 11

Клас кісткові риби

Номер слайду 12

Клас кісткові риби. Кількість видів 21 тис. видів Ряд ОсетровіРяд ОселедцеподібніРяд КоропоподібніРяд ЛососеподібніРяд ПучкозябровіРяд КолючоперіРяд ТрісковіРяд КамбаловіРяд ОдноглегеневіРяд ДволегеневіРяд Кистепері

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Похідними шкіри є луска:кісткова у Кісткових риб плакоїдна у Хрящових. На поверхню виділяється слиз, що зменшує тертя при пересуванні у воді. Покрив тіла Кісткова луска

Номер слайду 15

Зябра розташовані на внутрішній поверхні глотки. Складаються із зябрових дуг, на яких розташовані зяброві тичинки і зяброві пелюсткизяброві тичинки - фільтруючий апарат, що перешкоджає потраплянню їжі в дихальну систему.зяброві пелюстки - оплетені сіткою капілярів. Тут відбувається газообмін. Дихання. У Кісткових риб зябра прикриті зябровою кришкою.

Номер слайду 16

Травлення. Травна система має загальний план будови. Є залози : печінка і підшлункова залоза. В ротовій порожнині знаходяться зуби. У кісткових риб травна система закінчується анальним отвором.

Номер слайду 17

Плавальний міхур. Виростом кишечника у кісткових риб є плавальний міхур. Регулюючи його об'єм, риби змінюють свою питому вагу, що використовують при зануренні і вспливанні.

Номер слайду 18

Виділення. Органами виділення є дві стрічкоподібні нирки,.що знаходяться біля хребта. У риб продуктом обміну є амоніак, дуже токсична речовина, яка потребує для виведення великої кількості води. Від нирок відходять сечоводи, які відкриваються в сечовий міхур. Назовні:у кісткових риб - сечовидільний канал.

Номер слайду 19

Кровоносна система. Кровоносна система замкнена. Одне коло кровообігу. Серце двохкамерне, складається із передсердя і шлуночка. Від шлуночка кров надходить в черевну аорту, що несе її до зябер, де відбувається газобмін. Кров стає артеріальною і по спинній аорті тече до тіла. віддає кисень, забирає вуглекислий газ і повертається до серця.

Номер слайду 20

Центральна нервова система представлена головним і спинним мозком. Органи чуття:зір (очі з кулястим кришталиком)нюх (нюхові рецептори в ніздрях)слух ( внутрішнє вухо)смак (смакові рецептори в ротовій порожнині)дотик (дотикові рецептори шкіри)бічна лінія Нервова система

Номер слайду 21

Бічна лінія. Канал з вивідними отворами, заповнений водою. Розташований в шкірі вздовж тіла. Містить рецептори, які сприймають напрям і тиск води.

Номер слайду 22

Розмноження і розвиток. У кісткових риб запліднення зовнішнє, розвиток непрямий через стадію личинки. Нерест – складна інстинктивна поведінка в період розмноження риб (земноводних), котра пов'язана із міграцією у місця нересту, відкладання ікри з подальшим її заплідненням.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Покликання на відеоhttps://youtu.be/B31 Vv19_1to?si=b. ROg92n7e. BFMj. Yh. H

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
16 листопада 2023
Переглядів
778
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку