"Загальна характеристика Нової Зеландії" (презентація)

Про матеріал
В презентації розкрита роль Нової Зеландії як для країн Европи так і для світу вцілому. Виявлені особливості розвитку і розміщення виробництв первинної і вторинної сфери. Домінуючі складові третинного сектору. Характерні риси просторової організації господарства. Презентація буде добрим помічником вчителя у розповіді про країну.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нова Зеландія

Номер слайду 2

Нова Зеландія на карті світу. Нова Зеландія -  держава в південно-західній частині Тихого Океану, розташована на двох великих островах (Острів Південний і Острів Північний) та великій кількості (приблизно 700) прилеглих дрібніших островів. Столиця країни — місто Веллінгтон, найбільше місто — Окленд. Однією з основних особливостей Нової Зеландії є географічна ізольованість. Найближчими сусідами країни є — на захід Австралія, на північ острівні території — Нової Каледонії (близько 1 400 км), Тонга(близько 1 800 км) та Фіджі.

Номер слайду 3

Прапор Нової Зеландії

Номер слайду 4

Герб Нової Зеландії

Номер слайду 5

Візитна картка. Площа : 271 тис. км кв. Населення : 3,5 млн чоловік. Столиця : Веллінгтон. Державний лад : формально — конституційна монархія, фактично — парламентська республіка. Адміністративний поділ. Держава розділена на 93 графства, 9 районів. Глава держави : Королева Великобританії, представлена генерал-губернатором. Найвищий законодавчий орган : однопалатний парламент — Палата представників. Найвищий виконавчий орган : уряд. Державна мова : англійська. Грошова валюта : Новозеландський долар = 100 центам.

Номер слайду 6

Рельєф. Рельєф Нової Зеландії представляє в основному височини і гори. Більше 75 % території країни лежить на висоті більше 200 м над рівнем моря. Більшість гір Північного острова не перевищують висоту 1800 м, 19 піків Південного острова вищі 3000 м. Прибережні зони Північного острова представлені просторими долинами. На західному узбережжі Південного острова розташовані фіорди.

Номер слайду 7

Клімат. Клімат Північного острова і північної частини Південного острова — субтропічний, морський, на решті території — помірний. Літні місяці (з листопада по квітень) зазвичай теплі, максимальні денні температури в Окленді +22-27°С. Опадів на більшій частині країни 400-700 мм в рік, в горах — до 2000-5000 мм. Зима (з червня по вересень) зазвичай м'яка. Дощі можуть йти у будь-який час року. Сніг на рівнинах не випадає, але в горах є, є навіть гірськолижні курорти.

Номер слайду 8

Водні ресурси. Середньорічний обсяг поновлюваних водних ресурсів за статистичними даними у Новій Зеландії оцінюється в 327 км³, що становить близько 85 м³/рік на одного мешканця. У 2001 році ресурси річкового стоку і озер склали близько 320 км³, ресурси льодовиків близько 70 км³, ресурси атмосферної вологи близько 400 км³ та ресурси підземних вод оцінювалися приблизно в 613 км³. Системи централізованого водопостачання забезпечують питною водою близько 85 % населення країни. Найбільша річка — Уаїкато. Найбільше озеро — Таупо.

Номер слайду 9

Корисні копалини. Нова Зеландія розташовується на кордоні індо-австралійського і тихоокеанського сейсмічних кілець. Процеси їх взаємодії, в тому числі швидке підняття гірських масивів і активна вулканічна діяльність протягом двох мільйонів років, визначили геологію земельного масиву островів. Незважаючи на різноманітність природних копалин, промислово розробляються лише родовища газу, нафти, золота,срібла, залізистого піска і кам’яного вугілля. Крім перерахованого вище, є великі запаси вапняка і глини . Алюміній, титановий залізняк, сурма, хром, мідь, цинк, марганець, ртуть, барит, вольфрам, платина і цілий ряд інших корисних копалин, що часто зустрічаються, але розвідані промислові запаси їх невеликі.

Номер слайду 10

Веллінгтон

Номер слайду 11

Окленд

Номер слайду 12

Гамільтон

Номер слайду 13

Крайстчерч

Номер слайду 14

Населення. Населення : 3,5 млн чоловік. Державна мова. Англійський. Релігія. 24 % — англіканці, 18 % — пресвітеріанці, 15 % — католики, більшість маорі — члени християнських сект Ратана і Рінгату. Етнічий склад. 88% — європейці (в основному британці), 9 % — маорі. Середній вік жителів країни становить близько 36 років. Приріст населення 2007 року склав 0,95 %. Загальний коефіцієнт народжуваності в тому ж році склав 13,61 народжень на 1000 осіб населення[, а загальний коефіцієнт смертності — 7,54 смертей на 1000 осіб населення.

Номер слайду 15

Економіка. ВВП — $ 62,3 млрд. Темп зростання ВВП — (0,8 %). Імпорт — $ 15,2 млрд. Експорт — $ 15,3 млрд. Основні галузі промисловості: харчова, легка, деревообробна та паперова, чорна та кольорова металургія, машинобудування, текстильна, нафтохімічна, виробництво транспортного обладнання; виробництво і ремонт електротехнічного і механічного обладнання; меблева, поліграфічна промисловість і видавнича справа. Транспорт — автомобільний, залізничний, морський. Гол. порти — Веллінґтон, Окленд, Літтелтон. Нова Зеландія має одну з найгустіших у світі мереж внутрішніх авіаліній, які обслуговуються державними і приватними авіакомпаніями. Основні ресурси Нової Зеландії — це земля, ліси, річки й море. Є гідро- та термальні електростанції (на вулканічному плато Північного острова).

Номер слайду 16

Сільське господарство. Сільськогосподарська продукція становить понад 50 % обсягу новозеландського експорту. Сільське господарство і промисловість розвинені як на Північному, так і на Південному островах. Бл. 51 % території Нової Зеландії займають пасовища і орні землі. Сільське господарство, особливо молочне тваринництво, механізоване. Прогресу в цій області сприяло впровадження наукових методів у землеробство і тваринництво. Останнє відіграє найважливішу роль в економіці Нової Зеландії. Головними видами продукції, що експортується є м'ясні і молочні продукти і вовна. За виробництвом шерстяного волокна Нова Зеландія стоїть на 2-у місці у світі (після Австралії). Головні сільськогосподарські культури: пшениця, овес, ячмінь, кукурудза (маїс), горох і картопля.

Номер слайду 17

Промисловість. Головною галуззю промисловості залишається харчова, в основному м'ясомолочна. Велике значення мають також деревообробна, целюлозно-паперова галузі і виробництво виробів з металу і пластмас. Велика частина промислового виробництва зосереджена на о. Північний, де головним індустріальним центром є Окленд. На о. Південний промислові підприємства розміщені переважно в районі Крайстчерч.

Номер слайду 18

Висновок. Нова Зеландія — індустріально-аграрна країна з високорозвиненим сільським господарством. Має в достатній кількості в своєму розпорядженні всі джерела енергії, крім нафти. Держава побудована на принципах конституційної монархії й парламенської демократії і належить до розвинених країн світу. На чолі держави стоїть королева Нової Зеландії – Єлизавета II.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Соловей Ірина Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
28 березня 2019
Переглядів
21290
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку