Загальна характеристика та різноманітність Членистоногих

Про матеріал
Презентація "Загальна характеристика та різноманітність Членистоногих" для різних видів навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика типу Членистоногі

Номер слайду 2

Проблемне питання. Які тварини зображені? Що спільного у їх будові?Чи могли бути кільчаки предками членистоногих?Нереїс. Тип Кільчаки. Сколопендра. Тип Членистоногі.

Номер слайду 3

Зовнішня будова членистоногих(порівняйте будову рака, жука і павука)416662351- Головогруди. 2 – Голова. 3 – Груди. 4 – Черевце. 5 – Вусики (антени). 6 – Очі. 7 – Ходильні кінцівки.7

Номер слайду 4

Ротові придатки. РакоподібніПавукоподібніКомахи. Багатоніжки

Номер слайду 5

Кінцівки членистоногих. Ракоподібні (10 і більше)Павукоподібні (8)Багатоніжки (понад 40)Комахи (6)Почленовані кінцівки

Номер слайду 6

Щетинка. КУТИКУЛАВапняковий шар. Хітиновий шар. ГІПОДЕРМАБазальна мембрана. Покривна залоза. Будова покривів членистоногих. Панцир краба. Линяння цикади. Покриви тіла. Кутикула членистоногих нерозтяжна, тому ріст цих тварин супроводжується періодичним линянням. Одні з членистоногих линяють і ростуть упродовж усього життя (наприклад, омар доживає до 50 років). Інші (наприклад, комахи) у дорослому віці не линяють і тому не ростуть.

Номер слайду 7

Тип ЧленистоногіРакоподібніКомахи. ПавукоподібніГубоногі багатоніжки. Двопарноногі багатоніжки. Мечохвости. Тип ЧленистоногіТрахейнодишніХеліцерові

Номер слайду 8

Клас РакоподібніБлизько 73 000 видів. Морські та прісноводні, рідше сухопутні. Мають твердий хітиновий скелет просочений кальцій карбонатом. Багато видів використовуються в їжу (креветки, краби, омари, раки), поїдаючи рештки, що розкладаються виконують санітарну роль водойм, деякі (циклоп) є проміжними хазяями паразитів, використовуються як корм для риб (дафнія). Наука про ракоподібних – карцинологія.

Номер слайду 9

Мечохвости4 види. Морські тварини мілководдя. Тіло мечохвостів поділяється на головогруди й черевце, на кінці якого є довга хвостова голка. Добре розвинений твердий хітиновий панцир. Використовуються як добриво, корм для тварин, у медицині, а також для отримання реактиву для перевірки чистоти медичних препаратів. Родичами мечохвостів є вимерлі ракоскорпіони.

Номер слайду 10

Клас ПавукоподібніБлизько 114 000 видів. Мешкають на суходолі, рідко у воді (павук-сріблянка). Хітиновий скелет у більшості легкий і не містить кальцій карбонату. Тіло поділене на головогруди і черевце, ходильних кінцівок 4 пари.Є хеліцери та педипальпи, часто мають отруйні залози.Є отруйні види, деякі (кліщі) смокчуть кров або спричиняють алергічні реакції, також є переносниками інфекцій, знищують шкідників (павуки). Наука про павукоподібних – арахнологія, про кліщів – акарологія.

Номер слайду 11

Клас Губоногі багатоніжкиблизько 3000 видів.мешканці ґрунтової підстилки.мають довге сегментоване тіло.велика кількість кінцівок (понад 40).хижаки, здобич захоплюють за допомогою ногощелеп з отруйними залозами.беруть участь у ґрунтоутворенні, полюють на шкідників, деякі отруйні.

Номер слайду 12

Мухоловка. Кістянка. Геофіл. Гігантська сколопендра сягає довжини до 26 см. Полює на птахів, мишей та ящірок. У людини укус викликає набряк, лихоманку та слабкість, але не смертельний.

Номер слайду 13

Клас Двопарноногі багатоніжкиблизько 80 000 видів.тіло часто видовжене сегментоване, довжина до 38,5 см.кінцівки розташовані попарно, від 30 до 750 (375 пар).мають пахучі, часто отруйні залози.живляться відмерлими рослинними рештками.беруть участь у ґрунтоутворенні.

Номер слайду 14

Сіфонофоріда має 750 ніг і є рекордсменом за кількістю кінцівок серед всіх тварин. Найдовша багатоніжка серед двопарноногих – гігантський ківсяк з Африки довжиною до 38, 5 см. Багатоніжка-броненосець з Мадагаскару здатна при небезпеці загортатися у кулю розміром з бейсбольний м’яч. Також вони здатні видавати звук, що нагадують щебет.

Номер слайду 15

Клас Комахи. Понад 1 000 000 видів. Заселяють всі середовища існування. Мають щільну хітинізовану кутикулу. Тіло поділене на голову, груди і черевце. Більшість мають 2 пари крил (рідше – одну). Багато шкідників сільського та лісового господарства, псують запаси людини, переносять інфекції, запилюють рослини, беруть участь у ґрунтоутворенні, багато видів корисні для людини. Наука про комах – ентомологія.

Номер слайду 16

Клас Морські павуки. Близько 1000 видів. Виключно морськіПереважно хижаки. Мають 4 пари довгих кінцівок, що складаються з 8 члеників. Не мають практичного значення для людини, вивчені недостатньо.

Номер слайду 17

Вимерлі членистоногі Деякі ракоскорпіони сягали довжини 2,5 м. і жили у мілководних морях палеозойської ери 325—299 млн. років тому. Трилобіти – вимерлі морські членистоногі, що жили у мілководних морях палеозойської ери і вимерли 200 млн. років тому.

Номер слайду 18

1. Порівняйте зовнішню будову представників 3 класів Членистоногих.2. Вкажіть елементи будови кінцівки членистоногих.-----31245

Номер слайду 19

3. Розподіліть представників членистоногих по класах? А. Ракоподібні. Б. Павукоподібні. В. Комахи. На основі яких ознак ви зробили розподіл?123456789

Номер слайду 20

Фільми для домашнього перегляду

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бут Світлана Марківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
2047
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку