Загартування – запорука здоровۥя

Про матеріал
Як ростити дитину, щоб вона не простужувалася? Чи можна зміцнити здоровۥя ослабленої дитини? Якщо хочете, щоб дитина була бадьорою, загартовуйте її, привчайте протистояти протягам, холоду, спеці, сирості, будь-якій негоді. Загартування ґрунтується на здатності організму відповідати певними реакціями на всілякі подразники навколишнього середовища – температурні, світлові, механічні.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загартування –

запорука здоровۥя

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Як ростити дитину, щоб вона не простужувалася? Чи можна зміцнити здоровۥя ослабленої дитини? Якщо хочете, щоб дитина була бадьорою, загартовуйте її, привчайте протистояти протягам, холоду, спеці, сирості, будь-якій негоді. Загартування ґрунтується на здатності організму відповідати певними реакціями на всілякі подразники навколишнього середовища – температурні, світлові, механічні. Ці подразники через шкіру діють на нервову систему. Якщо вони багато разів повторюються, поступово збільшуючись у силі, то виробляється звичка до цих подразників. У результаті в людини виникає здатність пристосуватися до мінливих умов зовнішнього середовища. Інакше кажучи, в корі головного мозку створились умовні рефлекси, які й сприяють виробленню «гарту».

 У процесі загартування зміцнюються нервова система, серцеві мۥязи, легені, посилюється обмін речовин, поліпшується робота усього організму. Недаремно лише загартована людина може без шкоди для здоровۥя купатися у холодній воді, не боятися тривалих походів, ночівель просто неба.

 В якому віці краще розпочинати загартування? Коротко можна відповісти так: загартування починати ніколи не рано й ніколи не пізно. Найкращий сезон для початку загартування – теплий період року. Улітку до ваших послуг і сонце, і повітря, і вода, які можна використовувати як природні фактори гарту.

 Як організувати загартування? Насамперед слід проконсультуватися з лікарем, якому комплексу гартувальних процедур віддати перевагу, з чого почати. Він підкаже вам, як індивідуально підходити до дитини, у проведенні гартувальних заходів, зважаючи на стан її здоровۥя. Не забувайте, що загартування приносить користь тоді, коли воно проводиться систематично і безперервно. Поспіх тут неприпустимий. Поступовість та послідовність – неодмінні умови! Не можна загартувати організм за кілька днів.

 Загартування повітрям – «найм’якіша» з процедур. Як використовувати повітря з метою гартування! Передусім привчити дитину до великої кількості повітря у приміщенні, де вона перебуває. Частіше та ретельніше провітрюйте кімнату (не менш 3-4 рази на день). А в теплу пору року вікна тримайте відчиненими цілодобово. Поступово привчайте дитину спати з прочиненою кватиркою і в прохолодні літні дні, і в осінньо-зимовий період. Щоб загартувати дитину, необхідно привчати її гуляти при будь-якій погоді. Улітку вона має весь день проводити на повітрі; в осінньо-зимовий період – не менше 3-4 години. Лише у великий мороз (25-280) з вітром прогулянку можна відмінити.

 Якщо ви одягаєте дитину занадто тепло, то прогулянки перестають бути засобом загартування: перегрівання, так само як і переохолодження, веде до простуди. Інколи у морозні дні дитині зав’язують рот і ніс хусткою, щоб вона «не наковталася холодного повітря». Внаслідок цього дитина дихає власними випарами. Дайте простір диханню, хай дитина звикає до холодного повітря. Для носоглотки це найкраща профілактика проти нежиті, катарів дихальних шляхів.

 Сон на повітрі – чудовий оздоровчий засіб. І якщо ви маєте можливість накласти дитину спати вдень балконі, лоджії чи відкритій веранді, неодмінно скористайтеся цим.

 Коли дитина звикла до великої кількості повітря, можна переходити до повітряних ванн. Вони як за гартувальний засіб найсильніше впливають на організм. Як їх влаштувати? Улітку на свіжому повітрі в тіні. Тривалість повітряних ванн від 15 хв до 1 год при температурі не нижчій за 220. Дитина має бути в комплексному одязі або в трусах, босоніж.

 В осінньо-зимовий період повітряні ванни продовжуйте влаштовувати у приміщенні, яка добре провітрюється. Для дітей дошкільного віку – 180 – 200. Тривалість перших процедур 2-3 хв, а потім доводиться до 40-45 хв. Рекомендується, щоб під час повітряних ванн дитина перебувала в русі – робила гімнастику, грала у рухливі ігри. (Цю процедуру добре поєднувати з ранковою гімнастикою.

 Загартування водою – обтирання, обливання, душ, купання – вимагає великої  обережності та поступовості у зниженні температури. Ці засоби сильніше за повітряні ванни. Загартовування розпочинають із щоденного умивання прохолодною водою. Якщо дитина «боїться» води, то спочатку нехай умивається теплуватою водою кімнатної температури, а потім – прохолоднішою. Так вона привчиться водою з-під крана мити руки до ліктів, шию, обличчя. Щоденне полоскання рота і зіва прохолодною водою, а потім і холодною водою – також чудовий за гартувальний засіб. Нехай дитина уранці та ввечері, а не тільки коли вмивається і чистить зуби, робить цю процедуру. Це зміцнить глотку, і дитина не хворітиме на ангіни.

 Загальнодоступна і зручна процедура – щоденне миття ніг прохолодною водою. Тривалість її 2-3 хв. Поступово температура води від 220-240 знижується до 100-150. (Ця процедура, крім загартовую чого значення, має ще й гігієнічна). Не менше доступна й обтирання змоченим і віджатим рушничком протягом 3-5 хв розтирайте груди, спину, верхні та нижні кінцівки у напрямі від периферії до центру аж до почервоніння шкіри. «Температура води від 30-320 поступово знижується до 200-180. Процедура закінчується інтенсивним розтиранням сухим рушником. Ванни й душі починайте приймати при температурі води 350-340, поступово знижуючи її до 300-290, (кожне наступне зниження температури на 20 відносно попередньої). Не забувайте, що душ справляє двоякий вплив на шкіру – і температурний і механічний. Тому не кожній дитині він дає приємні відчуття, особливо при великому напорі струменя. У цих випадках треба зменшити напір. Скільки радощів приносять дітям літні купання у водоймі! Неправильно вважати, що це мۥяка процедура, адже на організм діють не тільки вода, а й повітря та сонячні промені одночасно. Пам’ятайте правило: не треба тягнути дитину до води, це лякає її. Перше купання повинно тривати 3 хв при температурі води не нижче 230-240  . Слідкуйте, щоб перед купанням тіло дитини не було розігрітим. Після купання швидко й насухо витріть дитину, вдягніть і нехай вона порухається.

 Раціональне використання сонячних променів благотворно впливає на шкіру, поліпшує обмін речовин, склад крові. Під дією сонячних променів виробляється особлива анти рахітична речовина (ергостерин), а також посилюється опірність організму. Проте надмірне опромінення сонцем може завдати шкоди у дитини погіршується апетит, порушується сон, зۥявляється головний біль, дратівливість, іноді понос, а в окремих випадках, якщо дитина перебуває на сонці з непокритою головою, можна стати сонячний удар. Сонячні ванни найкраще приймати вранці – від 10 год до 11 год 30 хв. Перша сонячна ванна не повинна тривати більш як 3-5 хв. Поступово тривалість сонячних ванн можна довести до 20-25 хв. Сонячні ванни дозволяється приймати через годину-півтори після їжі. Після сонячної ванни добре прийняти будь-яку з водних процедур, але перед цим дитина повинна охолонути в затінку. І нехай дитина знає що сонце, повітря і вода наші найкращі друзі і помічники для здоровۥя.

doc
Додано
8 грудня 2021
Переглядів
255
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку