Захід "Споживання без наслідків"

Про матеріал

захід для учнів 5-12 класів, що навчаються за програмами масової та допоміжньої шкіл. Учні вчаться розвязувати ділему і стають свідомими споживачами, створюють лайфхаки і розповсюджують їх.

Перегляд файлу

Захід підготували вчителі-методисти комунального  закладу «Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс № 8» Харківської обласної ради

 Щербина Тетяна Володимирівна, Казачанська  Олена Павлівна.

Тема заходу       Споживання без наслідків.

               (Лайфхаки від учнів до Міжнародного дня захисту прав споживачів.)

 

 Мета заходу:

-     знаходження шляхів подолання проблеми, що зв’язана з використанням пластику людиною;

-     розповсюдження корисної для споживача інформації в інтернетпросторі;

-     розвиток критичного  і екологічного мислення шляхом розв’язання проблем;

-     усвідомлення ролі відповідального споживача в майбутньому з активною життєвою позицією

Актуальність та новизна:

  •              наявність інклюзивних команд, що складаються з учнів , які опановують програми масової та допоміжної школи спеціального закладу;
  •              приєднання до тематичного заходу учнів масової середньої школи та плідна співпраця з ними;
  •              спостереження за результатами власної діяльності через мультимедійний пристрій;
  •              презентація власних виробів з пластикових пляшок, що можуть бути у нагоді для використання  в навчальному закладі;
  •              використання лайфхаків для узагальнення власних думок;
  •              створення інтерактивних слайдів, в яких щойно вимовленая  пропозиція миттєво з’являється на екрані перед глядачами;
  •              розповсюдження набутого досвіду у вигляді лайфхаківв інтернетмережі та на сайті школи;

Уміння:

  • Шукати і обробляти інформацію, критично оцінюючи її
  • Працювати в інклюзивній команді під час виконання завдань
  • Застосовувати набутий досвід задля збереження власного здоров’я
  • Прогнозувати вплив людства на природнє середовище
  • Формувати екологічне мислення
  • Нівелювати ризики і використовувати можливості для створення цінностей для себе та інших у довкіллі

Слайд 1 (назва заходу, задачі )

Ведучий.

Добрий день Ми вітаємо всіх на заході «Споживання без наслідків», що присвячений Міжнародному дню захисту прав споживачів.

Сьогодні ви отримуєте цікаву і корисну інформацію, станете свідками змагання між командами, станете активними учасниками заходу. Наші задачі:

Опановуйте інформацію!

        Створюйте корисні поради!

                 Розповсюджуйте в інтернет-мережі!

 

Я преставляю комаду…(назва)… і команду  ( назва). Шануємо їх оплесками.

Вітаємо інклюзивні команди старшокласників, що вивчають органічну хімію і біологію та преставників допоміжної школи , які продемонструють нам свої вироби.

 Правила

  1.               Якщо учень піднімає руку для відповіді першим, то ведучий підходить до нього з мікрофоном. Якщо ведучий піднімає руку догори, він потребує від вас уваги  і тиші.
  2.               Учні, що не увійшли до складу команд,  можуть відповідати на запитання ведучого. Отримані бали зараховують на користь команд , яким вони симпатизують.
  3.               Ми маємо рахівника і мого помічника одночасно. Його задача слідкувати за кількістю отриманих командами балів.
  4.               Команди, які активно працюватимуть  і будуть поводити себе як свідомі споживачі,отримають право потішити власне відчуття гідності і ……Це секрет, але аудиторія все побачить на власні очі.

Звертаюсь до молодших глядачів залу

Якщо ви опановуєте знання в школі, то  ви   хто? –учні

Якщо пересуваєтесь на транспорті, то…..пасажири

В родині  ви …..сини та дочки або онуки

Серед однолітків…….друзі або приятелі

А в магазинах, на базарах, супермаркеті….споживачи

Ми починаємо! Слухайте уважно, бо інформація цікава і корисна. Ми починаємо розповідь про полімери. Але спочатку трохи історії

Слайд 2 (Історія виникнення полімерів)

Каучук був вперше знайдений Колумбом в індіанців Гаїті, які грали в м’яч, зроблений з «соку дерева». Він мав дивовижні властивості – відстрибував від твердої поверхні. А ще, островітяни  добували цей сік і обмазували їм свої кошики та глечики, щоб зробити їх водонепроникними., а також, використовували як жуйку.

Американський винахідник тільки в середині 19 ст. , приєднавши сірку до нагрітого природнього каучуку створив гуму. Її  використовували в світі для гумового одягу та  чобіт .

По справжньому, цей винахід знадобився тоді, коли з’явились перші авто.  Шин не вистачало і вчені працювали над створенням штучної гуми. Удосконалювали хімічні реакції  . Атоми сірки  ніби «зшивали» молекули одну з одною. Утворювалась макромолекула, яка нагадувала потяг з багатьма вагонами .

  • Яку назву має реакція з’єднання молекул між собою у довгий ланцюжок?

Спроби створити синтетичний каучук і привели до відкриття  реакції полімеризації. Так з’явилися і поліетилени, і пластики.

Слайд 3 (Ера полімерів.Сенсаційні відкриття)

  •                 Справжній поворот в медицині здійснено полімрами. На початку 21 сторіччя люди отримали штучні серця,зуби, кістки, судини.
  •                 Полімерна рідина в капсулах всмоктує та утримує сечу в підгузках
  •                 Гідрогель, що тримає воду, змішують з грунтом
  • В чому полягає сенс цього відкриття?

 таким чином , рослини можна не поливати тривалий час. Гель в капсулах буде поступово вивільняти воду і зволожувати землю.

  •                 Вперше валюта  пластику з’явилась в Австралії більше ніж 25 років тому. Зараз такі гроші в обігу В'єтнама, Брунея, Нової Зеландії та Румунії.
  • Навіщо використовують поліетилен для теплиць?
  •                 Інфрокрасна добавка парнікових плівок допомагає зберігати тепло в теплицях

Слайд 4 (Ера полімерів.Сенсаційні відкриття)

  •                 Дуже зручно переносити продукти в харчових контейнерах,але розігрівати  їжу в мікрохвильовій печі можна тільки в спеціальних боксах, що витримують випромінювання
  •                 Ми добре знаємо, що розігрівати  треба без кришки, бо вона зіпсується в печі; що треба накривати їжу ковпаком, щоб  не забруднювалась поверхня мікрохвильовки; але чомусь не приділяємо увагу маркировці контейнера. Треба знати, що розігрівати їжу можна тільки  в боксі з маркировкою РР (поліпропілен)
  •             Холлофайбер-сучасний наповнювач подушок. Він відновлює форму після натиснення.
  • Кому потрібні подушки з такого матеріалу?  Не є середою для розмноження подушкових кліщів, тому цінується як гіпоалергенний
  •                 Полімерні фотоелементи поглинають сонячне проміння і перетворюють його в електрику, тому що вчені навчилися створювати полімери , які проводять струм.
  •                 За кількістю і розповсюдженням на планеті харчова плівка, упаковка, пластиковий посуд далеко випереджають штучні органи, гідрогелі, сонячні батареї
  • Які напої не можна пити з пластикових стаканів?

 Треба пам'ятати, що не можна пити з пластикових стаканів гарячі напої, газовану воду та кислі компоти. Для цього використовують паперові стаканчики або скляний посуд.

Слайд 5 (Ера полімерів.Сенсаційні відкриття)

  •                 У сучасних бронежилетах використовується кевлар-синтетичний матеріал, що в 5 разів міцніше сталі. Якщо його компанувати в декілька шарів, то куля з пістолету та гвинтівки затримується . Рікошету немає.
  •                 Треба багато вживати питної води, але зберігати її треба в термокружках або в металевих пляшках
  • Чому не можна влітку носити 1,5 або 2-литрові пляшки з водою в рюкзаках?
  •                 Автошини – синтетичний каучук, збагачений сіркою в процесі вулканізації
  •                 Полімери широко використовуються при виробництві дротів
  • Яка властивість полімерів  сприяє цьому? Які наслідки можуть бути , якщо цього не робити? 
  •                 Оболонка пігулок зроблена з «розумного» полімера, що дозволяє доставляти ліки до «хворого» органа, а потім, віддавати діючу речовину поступово протягом тривалого проміжку часу. Звичайні пігулки розчинюються в організмі і кровоток розносить ліки по всіх частинах тіла, тому проблемна зона  отримує 10%

Ведучий

Зараз вас чекає приємний сюрприз До нас завітали відомі майстри подіуму, дизайнери одягу та інші представники фешн-індустрії. Вітаємо їх!

Проходить демонстрація паперового  і пластикового одягу різних епох

Креативна гра з глядачами

Як можна використати певні речі не за прямим призначенням?

Пропонується: газета, харчовий стрейч, пластикова пляшка

Газета- шапка від сонця, віяло, ганчірка для скла, розпалювач багаття…..

Харчова плівка- обертання для схуднення, стиглість бананів

Пластикова пляшка – рукомийник, декор…..

Ведучий

А зараз команди продемонструют нам свої винаходи з пет пляшок і розкажуть, як ще не за прямим призначенням можна їх використовувати

 

Презентація командами власних виробів з пластикових пляшок та дарування їх школі Оцінювання за ступенем  необхідності для колективу школи.

Слайд 6 (Анімаційний .Інтерактивний підрахунок «за»)

Ведучий

 Проблема. Використання пластику в XXI столітті – прогрес для людства чи загроза суспільству? В який спосіб будемо розв’язувати цю ділему?

  • Треба перерахувати всі позитивні наслідки ери пластику. Сподіваюсь на вашу допомогу

Команди перераховують значення  пластику для споживача у різних напрямках. Одночасно іде відображення  на слайді. За  нарахованими балами  слідкує рахівник. Оголошується підсумок балів команд.

Ведучий

Слайд 7 (Пластик-вбивця. Сенсації)

  • Пластик і пластмаси складають найбільшу частку твердих побутових відходів. Але пластик дуже шкідливий для навколишнього середовища - він довго розкладається і залишає після себе складні отруйні хімічні сполуки. Пластикові відходи розкладаються 100-1000 років!
  •  А ви знаєте, що в океані є цілий плавучий острів з пластикового сміття, що викидається з кораблів туристами? І це не просто острівець – його розміри сумірні з розмірами американського штату Техас. А це майже 700 тисяч квадратних кілометрів! А скільки менших острівців на суші? Гори сміття, на переробку якого природі знадобляться сотні, а то і тисячі років!
  • Встановлено, що на поверхні океану плаває близько 270 000 тонн пластику. І навіть більше, науковці вважають, що саме пластик стає причиною вимирання багатьох видів.Згідно з дослідженнями, через пластикове сміття зникло 693 види морських мешканців. На Філіпінах знайшли тіло кита, у шлунку якого було 40 кг пластика.

Слайд 8 (Пластик-вбивця. Сенсації)

  • Спалювання пластикового сміття – один з найпоширеніших способів його утилізації. При спалюванні пластикових пляшок в атмосферу виділяються найтоксичніші з відомих на сьогодні органічних сполук - діоксини. Ця токсична речовина надовго осідає в рослинах, ґрунтах, воді і майже не виводиться. Листя містить все, що ввібрало з землі і з повітря дерево.
  • У харчові продукти діоксини можуть потрапляти при використанні територій, що забруднені діоксином, для сільськогосподарської діяльності: колишні території звалищ, території розташовані поруч з ними, поряд з великими містами, а також об'єктами металургійної, хімічної, нафтопереробної промисловості. Джерелами діоксинів можуть бути різні коренеплоди (картопля, морква, буряк і ін.). Діоксини переважно кумулюються в кореневих системах рослин. У надземних частинах рослин міститься близько 10%.
  • Закопування пластику теж дуже шкідливо для ґрунту і для рослин :відстають у рості, часто хворіють, погано переносять зиму тощо.
  • Пластик виділяє токсичні сполуки, які, потрапляючи в організм людини, підточують його здоров'я. Вчені США стверджують, що до 80% виявлених в організмі людини пластикових речовин потрапляють з будівельних та оздоблювальних матеріалів (з пластикових вікон, меблів), але найбільше - з посуду. З харчового пластику різні сполуки переходять в продукти..
  • Виявляється, у складі пластикових пляшок може міститися хімічна речовина бісфенол-А.  - синтетичний аналог жіночого статевого гормону. Це шкідлива речовина з пластику пляшки здатна проникати у воду або іншу рідину, а потім і в організм людини. Якщо ви п’єте воду з пластикових пляшок, то тим самим збільшуєте вміст бісфенолу в організмі. А висока концентрація цієї речовини сильно шкодить людині, викликаючи ракові захворювання.
  • Про те, що поліетиленові пакети можуть завдати шкоди здоров’ю, мало говорять у відкритих джерелах, але це дійсно так. Адже в їх виробництві використовується свинець. Цей метал неймовірно токсичний. Його скупчення в організмі спричиняє розвиток багатьох захворювань. В цілях реклами на поліетилен часто наносять логотипи фірм, виготовляючи пакети яскравого, помітного кольору. Люди загортають у них їжу, не замислюючись, яка фарба використовується. А в її складі часто присутні токсини, згубні для людини. Тому краще використовувати  паперові пакети.

Слайд 9 ( проблема, інтерактивний підрахунок  «проти»)

Команди визначають негативні наслідки пластику

  • Що буде з суспільством, якщо відмовитися від використання пластику взагалі?
  • Яким стане наше життя у майбутньому, якщо не звертати уваги на негативні наслідки прогресу?
  • Чи можемо ми вирішити проблему? Яким чином?
  • Як в сучасному світі фахівці з різних галузей вирішують проблему?
  • В який спосіб сучасна молодь може долучитися до розв’язання проблеми?

Висновок: треба зменшувати негативні наслідки використання пластику

Ведучий

 На слайді ми бачимо, в який спосіб  вирішуються багато проблем . Рахуються  «за» та «проти». Якщо би було набагато більше користі від розповсюдження полімерів, люди би не зважали на малу кількість негативу і нарощували би темпи виробництва. Якщо би було набагато більше загрози, то припинили б виробництво і використання пластику. У нас на терезах майже рівновага. Тому є проблема,яку треба розв’язувати. Ми звикли до того, що пластик займає велику частку в нашому побуті і взагалі в житті, тому що зручний в користуванні, легкий, не б’ється. В той же час він несе загрозу здоров’ю людини, викликаючи тяжкі захворювання, приводить до забруднення навколишнє середовище, знищує все живе на Землі. Порівнявши всі  «за» і «проти», мабуть важливіше зберегти здоров’я і навколишнє середовище, а ніж користуватися зручними виробами з пластику.

 Людство мусить зменшувати ризики загрози погіршення здоров’я людини та засмічення навколишнього середовища. Фахівці знають про шкоду  і попереджують споживачів про загрозу. Ми знаходимо таку інформацію, намагаємося притримуватися порад та розповсюджуємо її

Лайфхак

Ознайомлення аудиторії з сучасним поняттям -«лайфхак» та визначення його цінності  у споживачів інтернет-ресурсу

  • Хто знає буквальний перекладтерміну-лайфхак?  ( life -«життя» і  hack -«злом»)
  • Як можна перекласти на рідну мову? (хитрощі життя, життєві мудрощі, корисні поради))
  • Звідки прийшла ця назва? (у 2004 році слово використав  британский журналіст Денні О’Брайен, сленг з IT-лексикона)
  • Навіщо потрібні лайфхаки?  Яку мають користь?(корисні поради для вирішення побутових проблем,економія часу, збереження здоров’я та довкілля, спрощення процесу досягнення мети)
  • Як показ мод  перетинається з темою пластику, що ми обговорюємо на день споживача.?

 

 

Слайд 8 (Анімаційний.Тема заходу,фото команд, лайфхаки, прізвища учасників)

Ведучий

Для того, щоб зменшити ризики від пластику для людини та середовища, треба розумно його використовувати. Треба володіти інформацією, яка дозволить нам зберігти власне здоров’я. Бажано було б , щоб якнаймога більше споживачів дізналися про корисні поради, яки ми з вами обговорювали.

  • Про що ви би хотіли повідомити глядачів? Які вислови-лайфхаки ви би залишили нам на згадку? (про  споживання іжи з пластикового посуду та зберігання її, переробки на вторинну сировину, зменшення обсягу використання пластику та його заміну на екологічні матеріали)

 ЛАЙФХАКИ

 

  • Не засмічуйте навколишнє середовище пластиком
  • Носіть питну воду влітку в термокружках та металевих пляшках
  • Віддавайте перевагу паперовим пакетам перед полієтіленовими
  • Розігрівайте  їжу в мікрохвильовці тільки в контейнерах з РР
  • Не пийте з пластикових стаканів гарячі напої, газовану воду та кислі компоти
  • Купуйте подушки з холофайбера для запобігання алергії
  • Дбаючи  про природу, ви піклуєтесь про власне здоров’я
  • Не спалюйте та не закопуйте вироби із пластику.
  • Сортуйте сміття для подальшої переробки.
  • Використовуйте скляні пляшки для тривалого зберігання продуктів

Ведучий

Прізвища учасників заходу з’являються на слайді. Лайфхаки будуть розміщені на сайті школи. Ми сподіваємось,що ви  будете  розповсюджувати свої лайфкаки в інтернен мережі  Це буде вашим вкладом в «споживання без наслідків» Передавайте корисні знання батькам, приятелям. Нехай всі стають свідомими споживачами.

Нагородження

Шановні глядачі, дякуємо за плідну співпрацю!

На  вас чекають біля виходу з зали. Ви отримаєте спеціальні паперові пакети для сніданків на згадку про сьогоднішню подію. Нехай ваша іжа не псується більше в поліетиленових пакетах, а залишається корисною протягом часу.

Дякуємо всім!!! 

 


 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Інкл
Додано
14 квітня 2019
Переглядів
714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку