Захід "Жінка-наука-технологія"

Про матеріал
Захід для мотивації молоді до наукових досліджень та відкриттів. Презентація додається
Перегляд файлу

 

СЛ.1

Тема: ЖІНКА-НАУКА-ТЕХНОЛОГІЯ

Мета: розширити знання учнів про жінок-програмістів; розвивати пізнавальний інтерес; виховувати прагнення до безперервного вдосконалення своїх знань; показати необхідність знань в житті кожної людини; виховувати гендерну рівність між жінкою та чоловіком.

Обладнання: проектор, презентація «Жінка-наука-технологія», відео.

Хід заходу

СЛ.2

Немає більш ефективного інструменту розвитку,

ніж розширення прав і можливостей жінок

 Кофі Аннан

Учитель 1.  Доброго дня, шановні ліцеїсти та учителі!

Учитель 2.    Доброго дня!

Учитель 1.  Віталіна Олександрівна, як ти думаєш, що таке інформатика?

Учитель 2.    . Ну, інформатика – це комп’ютери, програми, інформація  та ще багато інших речей, часом зрозумілих, а часом - не дуже.

Учитель 1.  Але ж погодьтесь, що інформатика – це не тільки комп’ютери й програми, це ще й ті люди, які нею займаються, ті люди, які вкладають всю душу в її розвиток.

Учитель 2.    Я  продовжу твою думку словами видатного шотландського фізика Д. Максвелла: "Наука захоплює нас тільки тоді, коли, зацікавившись життям великих дослідників, ми починаємо стежити за історією їх відкриттів".

СЛ.3

Учитель 1.  Сьогодні поговоримо про жінок. Адже, щорічно у другий вівторок жовтня в світі святкується День програмісти Ади Лавлейс. Він присвячений жінкам, які займаються наукою та технологіями. Якщо ви наберете в Google «відомі програмісти», то отримаєте колекцію з фотографій переважно білих чоловіків. Дійсно, відомі жінки технологічних спеціальностей - дивовижна рідкість.

 

Сл..4

Учитель 2.    Перше ім’я жінки, яке зустрічається в історії програмування, Августа Ада Кінг – перший програміст планети. На честь Ади Лавлейс названа перша універсальна мова програмування «Ада», а днем ​​її народження проголошений свято, присвячене участі жінок у науці, технології, інженерії та математики.

Сл.5

Леді Лавлейс по праву називають першим програмістом планети. Вона удостоїлася цього звання через те, що перевела і вдосконалила опис принципу роботи обчислювальної машини, розробленої Чарльзом Беббіджем. Ада внесла ряд конструктивних пропозицій в описову частину «Аналітичної машини Беббіджа», яку тепер називають першим на землі комп’ютером, а також запропонувала кілька робочих термінів, таких як «робоча комірка» і «цикл», що міцно увійшли в лексикон програмістів через сторіччя.

Відео «Краткая биография леди Ады Августы Лавлейс» https://www.youtube.com/watch?v=l1o3UZhTu5s

Сл..6

Учитель 1.  Батько Ади Лавлейс писав:

Дочко моя, пташенятко миле!

На матір чи схожа ти, єдино рідна?

В день тієї розлуки мені могла сяяти

В твоїх очах надія блакитна.

Спи в колисці солодко, без хвилювання;

Я через море, з гірської висоти

Тобі, коханій, шлю благословення,

Яким могла б ти стати для мого томління! 

 

Сл..7

Учитель 2.    Катерина Ющенко – українка, що першою у світі створила мову програмування для комп'ютера. Саме її розробка, щоправда, із не надто милозвучною назвою "адресна мова програмування" випередить мову Фортран на 2 роки, Кобол на 3 і і Алгол на 5.

В те, що уродженка містечка Чигирин одного дня працюватиме у лабораторії з першими комп'ютерами, важко було повірити.

Вона донька ворога народу. Її батько, вчитель історії, мав необережність провести дітям екскурсію місцями козацької бойової слави. Так званому українському буржуазному націоналісту випишуть 10 років позбавлення волі. А доньку - першокурсницю фізико-математичного факультету Київського університету – виженуть вже наступного дня.

Прийняти на навчання неблагонадійну ученицю ризикнуть лише в Узбецькому університеті.

На рідну землю повернеться тільки після 2-ї світової.  В той час У Львові відкривають філію Інституту математики і Катерина потрапляє у відділ теорії ймовірностей.

А тим часом у Феофанії, передмісті Києва, у приміщенні старого монастиря тридцять науковців розробляють перший на всій континентальній Європі комп'ютер. Подібні машини на той час були тільки у Великобританії та США.

Сл..8

Учитель 1.  Назва цього творіння МЕСМ – мала електронна обчислювальна машина. Втім "мала" – це жартівливе слово, бо займав цей комп'ютер 60 квадратних метрів.

Вздовж стін простягались фанерні макети, в які вмонтували 6000 тисяч радіоламп, конденсатори та резистори. Машина ніколи не працювала вдень. Найменший стрибок напруги переривав довгі обрахунки, та й тягнула МЕСМ стільки енергії, що ці стрибки були неминучі. Пам’ять машини дуже мала — якихось сотні байт.

Так от батька першого ЕОМ Сергія Лєбєдєва переводять у Москву для нових розробок, а комп'ютерного первістка передають науковцям з Інституту математики, до якого переводять Катерину Ющенко. Тут і зійшлись їхні шляхи. Спочатку для комп'ютера створювали найпростіші програмки.

Та Ющенко розуміла, що можливості ЕОМ значно розширяться якщо використовувати універсальну мову програмування більш високого рівня. Так поступово з'явилась адресна мова. Винахід Ющенко допоміг писати програми, що не залежали від місця в пам’яті комп’ютера і розташування масивів даних.

Сучасне програмування, бази даних та засоби штучного інтелекту – усі ці сфери й досі застосовують засоби, які більше півстоліття тому вперше реалізувала українка.

Відео «Про автора першої в світі мови програмування високого рівня: Адресної мови програмування!» https://www.youtube.com/watch?v=K7--MTdxjEs

 

Сл..9

Учитель 2.    Грейс Хоппер (США) (1906–1992).

Сл..10

Молодший лейтенант ВМС США Грейс працювала в Гарвардському університеті, де на той час був встановлений комп'ютер Mark-1. Вона втілила в практику ідеї Ади Лавлейс, створюючи програми для Mark-1. В 1951р. створила перший в світі компілятор, а в 1959р. розробила першу мову програмування КОБОЛ. “Бабуся КОБОЛА” в 79 років стала контр-адміралом. В 80 років пішла у відставку, але продовжувала консультувати, викладати та виступати по всьому світу з лекціями.

Сл..11

Учитель 1.  Бетті Холбертон і ЕНІАК

ЕНІАК (електронний цифровий інтегратор і обчислювач) - перший електронний цифровий комп'ютер загального призначення, який був створений в рамках секретного проекту Армії США у Філадельфії під час Другої світової війни.

То був час, коли сфера програмування була ще не зовсім «чоловічою», і жінок наймали допомагати на військових об'єктах. Правда, тоді оперування обчислювальними машинами вважалося «жіночою роботою» як просте натискання на кнопки.

Сл..12

Учитель 2.    Інженери-чоловіки найняли групу з шести жінок, яких називали «ENIAC Girls», для асистування в програмуванні ЕНІАК. Ніяких книг і самовчителів тоді не було. Шістка ЕНІАК під керівництвом Бетті Холбертон вивчила програму без будь-яких мов або інструментів, але, закінчивши, вони змусили машину вираховувати балістичні траєкторії за лічені секунди.

ЕНІАК був представлений громадськості в 1946 році, проте його творці так і залишилися невідомими. Але незважаючи на це, перед смертю в 2001 році Холбертон сказала: «У мене було фантастичне життя. Все, що я робила, було початком чогось нового».

Сл..13

Учитель 1.  Ерна Шнайдер Гувер

Якщо ви коли-небудь додзвонювалися в техпідтримку і вам все-таки відповідав оператор - за це потрібно дякувати Ерні Шнайдер Гувер. Вона революціонізувала сучасні комунікації - винайшла систему з управлінням по записаній програмі (stored program control). З її допомогою комп'ютер автоматично регулює швидкість прийому виклику - це допомагає уникнути перевантаження ліній. У той час здійснювався перехід комутаційних вузлів з електронних на комп'ютерні, і у систем була дратуюча звичка зависати, якщо на лінію надходило багато дзвінків.

Доктор Гувер була однією з перших, хто отримав патент за розробку програмного забезпечення, і її технологія до цих пір використовується в колл-центрах по всьому світу. Без Ерни Гувер ви б нізащо не додзвонилися в який-небудь Київстар.

Сл..14

Учитель 2.    Карен Спарк Джонс

Карен Спарк Джонс розробляла технології пошуку і видачі інформації (information retrieval, IR), які дозволили користувачам працювати з комп'ютерами, використовуючи звичайні слова замість рівнянь і кодів. Цей прорив мав критичне значення для подальшого розвитку пошукових машин. Результати цього прориву ми можемо сьогодні спостерігати в тому ж Google.

Її робота наповнила змістом більшу частину технологій, з якими ми зараз працюємо щодня, від вищезазначених пошукових систем до усного пошуку документів.

Сл..15

Учитель 1.  Перший гіпертекстовий роман

У 1992 році критик New York Times назвав молодого автора Майкла Джойса «прабатьком повноформатних гіпертекстових романів». Його книга називалася «Полудень» і була випущена на дискетах в 1987. Однак роком раніше, в Кремнієвій долині, програміст-самоучка, концептуальна художниця і мати-одиначка Джуді Маллой написала і запрограмувала перший гіпертекстовий роман «Дядя Роджер». У ньому читач міг кликати і переміщатися між фрагментами в будь-якому порядку, що змінювало хід розвитку історії.

Проте, в той час як деякі чоловіки-піонери гіпертекстів ставали професорами, Маллой і інші жінки не могли знайти роботу в академічному середовищі або домогтися надбавки до зарплати. Це тільки один з багатьох випадків, коли чоловік отримав визнання замість жінки-винахідника: жіночий внесок в дослідження ДНК, ядерного розпаду, сигнальних ракет і навіть створення настільної гри Монополія також стертий з історії.

Сл..16

Учитель 2.    Радія Перльман - мати інтернету - протокол остовного дерева.

У технологічних колах Радія Перльман відома як «мати інтернету» - вона сама цей титул не любить, наполягаючи на тому, що немає окремої людини, який би заслужив всі лаври за це досягнення. Однак якщо скористатися всемогутнім Google, то ми знайдемо чимало статей про те, що інтернет створили «батьки-засновники» - природно, всі чоловіки.

Перльман винайшла протокол остовного дерева (spanning tree protocol, STP), який є фундаментальним для роботи мережевих мостів.

«Інтернет не був винайдений якоюсь особистістю. Багато людей хочуть отримати за це всі лаври, і їх зводить з розуму, якщо хтось інший хоче того ж, тому найрозумніше - залишитися в стороні від всього цього. Однак через це рішення «залишитися в стороні», заслуга Перльман була забута історією.

Сл..17

Учитель 1.  Софі Вілсон - отримала 59 патентів, розробила ARM-процесор

Microsoft не так давно підмочив свою репутацію - CEO Сатья Наделла в промові на Grace Hopper Celebration of Women In Computing сказав, що жінки не повинні просити збільшень до зарплатию.

Мова йшла  насправді не про підвищення зарплати, а про знання і віру в те, що система сама дасть вам потрібні надбавки в міру просування. Це може бути однією з «суперсил», якій, якщо говорити відверто, мають жінки, які не потребують підвищення зарплати.

Софі Вілсон За 35 років своєї кар'єри отримала 59 патентів і є невизнаною героїнею 21 століття.

Її внесок включає розробку одних з найперших комерційно успішних персональних комп'ютерів і створення оригінального ARM-процесора, нащадки якого в даний час стоять всередині більшості мобільних пристроїв.

Якщо Радію Перльман - мати інтернету, то Вілсон - мати смартфонів і планшетів.

 

Сл..18

Учитель 2.    Карла Менінскі - гейм-дизайнер Atari

Багато хто ще пам'ятає Gamergate - онлайновий анти-феміністичний рух, який хоче виключити феміністок з діалогу про розробку ігор та індустрії в цілому. Ідея про те, що відеоігри «належать» чоловікам, - основний уїдливий аргумент геймер-гейтерів, хоча дослідження показують, що більшість гравців - жінки. Члени цього руху можуть бути переконані, що жінка, залучена в розробку ігор - це щось нове, але насправді жінки були залучені в це з самого початку.

Карла Менінскі, наприклад, була найнята гейм-дизайнером для ігрової консолі Atari 2600 на початку 80-х років, хоча її ім'я ніде не значиться. Дона Бейлі також працювала інженером в Atari, проте пішла з індустрії через тиск і критики з боку колег-чоловіків. На жаль, мало що змінилося з того часу. Розробник Брианна Ву була змушена тікати з дому через загрозу Gamergate.

Сл..19

Учитель 1.  Кімберлі Брайант - засновник Black Girls Code

Кімберлі Брайант поки не була стерта з історії технологічної індустрії, однак все ще бореться за належне визнання. Брайант - ФАУНДЕР Black Girls Code, організації, яка прагне прищепити дівчатам-представницям меншин інтерес до інформатики. Проблема різноманітності досить проста: афроамериканки складають тільки 2% серед усіх працівників цієї індустрії США, в той час як білі чоловіки - 51%. В Google серед співробітників технічних посад - 17% жінок, у тому числі 1% - афроамериканки.

 

Сл..20

Учитель 2.    Всі жінки, про яких ми розповіли в нашому огляді, випереджали свої епохи. Вони йшли швидше часу і тому виходили за рамки запропонованого. Розплатою за це була недовіра інших, відсторонення, агресія, імена багатьох піддалися забуттю.

Учитель 1.  Так давайте прагнути до створення такого світу, в якому кожна жінка має право і свободу самовираження. Світ, в якому не буде місця сумніву і невпевненості, в якому віра в себе ніколи не покине. І коли ми читаємо історії про жінок, які своїм прикладом надихають і захоплюють нас, нехай прийде усвідомлення того, що представниці прекрасної статі дійсно можуть змінити світ. А їх внесок в технології забувається; ми повинні пам'ятати про те, що на цих жінок не можна закривати очі, а їх досягнення повинні бути записані, відзначені і возвеличенні.

 

Учитель 2.    Шеріл Сендберг, головний операційний директор Facebook, сказала в інтерв'ю, що суспільству необхідно віддавати належне жінкам за їх заслуги: «Шлях до цього - ретельне документування тієї ролі, яку жінки зіграли на зорі технологій». Сподіваємося, що список жінок, яких ми пригадали сьогодні, трохи в цьому допоможе.

 

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ! ДО НОВИХ ЗУСТРІЧЕЙ!

 

 

1

 

docx
До підручника
Інформатика 8 клас (Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
14 жовтня 2021
Переглядів
466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку